Aktuellt

Endast 55 av 290 kommuner röstade in MP i riksdagen

Miljöpartiet är ett utpräglat stadsparti för stadsbor, vilket märks tydligt på att endast 55 av landets kommuner röstade in partiet i rik...

2021-11-09 08:00

Per Bolund: Okej att ta flyget om man har ont om tid

"Jag kommer att åka med flyg, för jag får inte ihop min kalender och mina åtaganden på något annat sätt" - alla som flyger, samt Per Bolund (MP) i intervju med DN
Sveriges snart avgående klimat- och miljöminister Per Bolund (MP) flög till klimattoppmötet i Glasgow. Liksom alla andra som väljer flyget så handlar det förstås om tiden, där det alltså är okej att ta flyget då det tar för lång tid med tåg.
Nej, men se en liten kalender
Klimattoppmötet i Glasgow har varit planerat sedan länge, men vice statsminister och miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) klarade ändå inte av att planera in hur han skulle resa till och från den skotska staden med tåg, utan det blev förstås flyget.

Inget konstigt med det - i princip alla som väljer flyget gör det på grund av att det är det enda alternativet, då de har en kalender och åtaganden, och t ex inte vill spendera halva sin semester ombord på ett tåg.

Det är dock förstås bra att Per Bolund visar förståelse för vanliga svenskar, som inte diar 142 000:- SEK i månaden i skattefinansierad lön medan de flyger och far världen runt, och som t ex värdesätter den lilla semester de faktiskt har. Samt inte har råd med de skyhöga priserna för att ta tåget, som aldrig mer kan konkurrera med modernt flyg på sträckor bortom pendling eller för tunga transporter. Eller de som likt Bolund behöver resa mycket och långt i jobbet. Titta i din kalender och finns det inte tid för att ta tåget, kan du med gott samvete välja flyget.

Förmodligen flög även Stefan Löfven (S) och Per Olsson Fridh (MP) till Glasgow, men det är bara en killgissning.

Per Bolund kommer i veckan att avgå när statsminister Stefan Löfven (S) gör det samma - kanske redan när du läser detta - men sitta kvar i en övergångsregering tills en ny statsminister valts och lyckats bilda regering.

Källor i länkskattens bidragsmedia (ja, DN får skattefinansierade bidrag) 

DN www.dn.se/sverige/bolund-hela-fortroendet-for-parisavtalet-star-pa-spel/
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

47 kommentarer:

 1. Det han säger är att hans tid är viktig det är inte vår tid. Därför får han flyga men inte resten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Lev som jag lär - inte som jag lever" - Jesus troligtvis.

   Radera
 2. Återigen MP har ingenting med miljön att göra, de är en sammanslutning av aktivister som njuter av att driva övriga befolkningen tillbaka till stenåldern, givetvis gäller inte deras påbud dem. De anser sig vara moraliskt överlägsna icke troende och ser oss andra endast som deras plånböcker och lägre stående varelser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis så är det. Samhällsförstörareliten förnekar sig inte. Mensom väl är finns det ansvarskännande medborgare som kommer att rösta för att få bort dem från riksdagen.

   Radera
  2. Jo, de finns men jag fruktar att de är på tok för få.

   Radera
 3. Greta har på direkt fråga svarat att hon tog sig till Glasgow med tåg eller båt (kommer inte ihåg vilketdera det stod). MP-ministrarna i regeringen har alltså sämre "resebyrå" än de klimataktivister de företräder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Scoopet här är alltså snarare att MP-ministrarna antingen A) inte har tillgång till samma reseservice som S-ministrarna, eller mer troligt B) att de själva bokar sina resor eftersom de INTE VILL att riksdagens resetjänst skall ha full insyn i deras resevanor.

   Radera
 4. Rosanna Dinamarca sa samma sak när man frågade varför hon flygpendlade till Trollhättan. Hon hade ju barn och sånt och var tvungen att få livspusslet att gå ihop (går bra att hitta om man söker på rosanna dinamarca flyg, eftersom jag inte vill länka och därmed tvinga Lars betala länkskatt)

  Alla andra kan väl bara äta kakor istället?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm, enligt IDGs ordlista krävs det en återpublicering av hela eller delar av innehållet för att krävas på ersättning. Enbart en länk ska vara ok.

   Radera
  2. Han Herrn inte använda en sökmotor?

   Radera
 5. Ärkebiskopen tycks heller inte ha blivit bestyckad med några Änglavingar , trots sin upphöjdhet.

  https://twitter.com/BiskopAntje/status/1456553828015296512?s=20

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite kul att hon försöker förmedla att 8 tågresor var mycket smidigare än två flygresor också.
   Man får inte ens erkänna att flygresor är mer bekväma ens.

   Men det är väl det som är religion - övertygelsen går före sanningen.

   Det är ett intressant mänskligt fenomen att vi anpassar oss efter förväntningarna för att inte straffas av massorna. Rättfärdigar våra beslut för oss själva och andra med svepskäl som vi innerst inne vet är osanna.

   Kejsarens nya kläder är mer aktuell än någonsin.

   Radera
  2. Detta var ju riktigt kul om det stämmer att hin flög dit och sedan poserar på en järnvägsstation! Finns det någon nyhetskanal som skrivit om detta? Länken till samnytt går till en låst artikel.

   Radera
  3. Att länka här till Samnytt leder till att man blir dropkickad från vitlistan.

   Radera
  4. Jag vill gärna också ha en alternativ källa (dvs inte Samnytt).

   Radera
 6. Märkligt att folk fortfarande bryr sig om den här klimathysterin, folk verkar ha et omättligt behov av att vara rädda för något de inte kan påverka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har man för lite problem såsom oron för mat och tak över huvudet för nästa dag, som de flesta i världen, skapar man sig själv problem för att ha något syfte att leva för

   Radera
  2. Klassiskt recept uppfunnet på 30-talet. Hitta på en riktigt farlig inre fiende(denna gång är det miljön) och en farlig yttre fiende. Och efter det kan man i godhetens namn genomföra vad som helst inkluderande ta bort all frihet för medborgarna om man vill det eller beskatta dom så hårt att de närmast är slavar. Fungerar alltid så länge du ser till det finns en inre och en yttre fiende. Finns en anledning för att man hör ser presidentkandidater och liknande säga sig inte tro på klimathotet innan de väljs. Men sen efter de blivit valda, så har de fått läsa spelboken och fått en briefing av säkerhetstjänsterna och sen är de plötsligt predikanter för klimathotet istället.

   We are being played. Och tyvärr finns det inte mycket att göra åt det när 80% av oss är långt ifrån den intelektuella nivå där detta har någon som helst chans att nå medvetandecentrum.

   Radera
  3. Man har väl i alla tider hotat med diverse saker som man naturligtvis kanske kan klara sig undan genom att ge tillräckligt mycket pengar till någon, skärselden och avlatsbrev är ett exempel. Exakt vad de hotade med i gamla Egypten och Mesopotamien vet vi inte men det var nog snarlikt.

   Radera
 7. Ja, det går finfint att åka tåg till Glasgow från Stockholm. Det tar bara 30 timmar och kräver inte mer än sju byten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur många båtar går det regelbundet mellan Norge och Skottland?

   Radera
  2. Med nya snabbtåg hade det ju kanske gått på 28 timmar, och då hade ju alla tagit tåget.

   Radera
  3. Och vad skall de där efter?

   Vi i den riktiga världen klarar av att sköta våra verksamheter över internet. Möten och mässor slutade jag med för 10år sedan då det inte var effektivt. Gör inte affärer med bakåtsträvare.

   Radera
  4. @IngeGlid, precis så.

   Komik att Bolund nämner att i "mitt Europa" så kan man åka snabbtåg till Glasgow. Hur står det till med förnuftet på den mannen?!

   Radera
  5. Du har en poäng, GB är inte med i EU längre så tekniskt sett är Sverige-Skottland en utomeuropeisk tur och retur.

   Radera
  6. Tänkte mer på att tidsbesparingen för tåg kontra snabbtåg blir försumbar.

   De är väl fortfarande ett Europeiskt land, även om de gått ur EU.

   Radera
 8. Politiker alltså :) de är så roliga.

  SvaraRadera
 9. Mitt förakt för hycklare är gränslöst :-(
  It's ok when we do

  SvaraRadera
 10. Man får ändå beundra Orwells förmåga att redan på 1940-talet beskriva beteendet hos svenska politiker nästan 80 år senare.

  Något OT så är min önskan nu att beredningen av godkännande (tolererande) av en ny statsminister drar ut så mycket på tiden att herr Löfvén blir tvungen att leda en expeditionsministär till väldigt tätt in på valet hösten 2022. Det hade varit ett lämpligt straff för hans allmänna oförmåga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vissa djur kommer altid att vara mer jämlika än de andra.

   Radera
 11. För att vara tråkigt realist så handlar det förstås om personskyddet. Det lär väl bli en kostsam jätteoperaton att täcka upp 30 h, 7 byten med tillkommande hotellövernattningar.
  Den relevanta frågan är vad han har där att göra överhuvudtaget? I den bästa av alla världar så har Maggan slängt ut honom på torsdag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte mer än att han ändå har personskydd oavsett vad han gör.

   Radera
  2. För Maggan och S är regeringsmakten det viktiga och för den behöver man MP. Att MP och Bolund orsakar sverige stora skador är ett lågt pris som svenska folket får betala för att få förmånen att ha en S ledd regering. I alla fall enligt Maggan och partiet.

   Radera
  3. Jo men att ha beväpnad polis genom Europa lär väl krävs en helt egen tågvagn då arbetstidsregler ska upprätthållas med 24/7 bevakning. Då går det säkert åt minst 10 poliser. Sedan åker de säkert med en stab av medarbetare som gör det egentliga jobbet så där är det en tågvagn till. Känns enklare att kliva på ett flyg och vara framme 2-3 senare, det är säkert mer miljövänligt också totalt sett.

   Radera
  4. Det skalar ju linjärt för antal resenärer oavsett om personerna arbetar med personskydd eller inte så det är inget argument för att flyga med 10 livvakter men åka tåg med 10 VD.

   Radera
  5. Kanske det men är det helt självklart att en 30 h tågresa till Glasgow släpper ut mindre än en flygresa fågelvägen? Kanske han också kan klara sig färre livvakter då en flygresa är en mer kontrollerad miljö. Väl på plats borde arrangemangets säkerhetsarrangemang vara tillräckligt.

   Radera
 12. Den stora frågan är ju vad alla människor ska i Glasgow och göra? Ska det förhandlas mellan länder så räcker det med 1-3 pers per land? Behövs fler kan de hålla kontakt via internet. Det räcker med att se på hela spektaklet för att inse att inte en enda av de som är där på riktigt tror att det är något problem med klimatet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar detsamma. Videomöten fungerar för oss andra.

   Radera
  2. hehe, så är det.... Men det är så många viktiga personer....parodi.

   Radera
  3. Det är inte alls lika kul att festa via Videomöten som i samma fysiska lokal.

   Radera
  4. Förhandlingarna är dessutom redan skötta i förväg av underhuggare med juridisk kompetens - konferenser och stormöten och undertecknanden handlar bara om photo-ops så att rätt personer får reklam teve och tidningar under och efteråt.

   Radera
 13. Nu är ju frågan något mer intressant än så.

  Anta att X antal personer från varje land flyger till mötet vilket genererar Y ton koldioxidutsläpp (Tur + Retur).

  Om dessa personer kan få igenom överrenskommelser som inom ett år eller så sänker koldioxidutsläppen med Z ton, då spelar det ingen roll om de flög dit, så länge Z är större än Y. Då var koldioxidinvesteringen mycket värt det.

  Sen kan man alltid fråga sig om Z faktiskt är så högt som det behöver vara. :)

  SvaraRadera
 14. Bättre vore väl att sätta ner foten mot bitcoin! Motsvarar utsläpp jämförbart med miljoner flygresor

  SvaraRadera
  Svar
  1. I samma veva kan vi förbjuda datorspelande!

   Radera
  2. Sant och sociala medier

   Radera
 15. Mycket låg nivå av bloggande. Bara tröttsamt.

  SvaraRadera
 16. Alla djur är jämlika men vissa djur är mer jämlika än andra. Ungefär så ser den Bolundska logiken ut. För mig låter det hela som en Orwellsk djurfarm.

  SvaraRadera