Aktuellt

Endast 55 av 290 kommuner röstade in MP i riksdagen

Miljöpartiet är ett utpräglat stadsparti för stadsbor, vilket märks tydligt på att endast 55 av landets kommuner röstade in partiet i rik...

2021-11-17 15:22

Papieren, Bitte! - Covidpass införs för tillställningar om 100 personer inomhus (även enkät)

"Du som ovaccinerad kan inte leva ditt liv som vanligt" - socialminister Hallengren (S)
På en pressträff just nu meddelar socialminister Hallengren (S) och kulturminister Lind (MP) samt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Tegmark Wisell att man från första december inför covidpass för att få delta i tillställningar och sammankomster med fler än 100 personer inomhus. Befolkningen delas upp i ett A- och B-lag, där vaccinerade åtnjuter finare privilegier än ovaccinerade och det hela kan tolkas som ett hugg i ryggen på besöksnäringarna, idrotten och kulturen. Enkät om vad du tycker om detta finns i slutet av inlägget.
En Stasi-uniform från Tyska Demokratiska Republiken DDR
Evenemang som har covidpass som krav för deltagande omfattas inte av restriktioner om 100 besökare inomhus, så mindre sammankomster påverkas ej.

FoHM och regeringen valde alltså inte linjen att det räcker nu och att vi måste acceptera att leva med Covid-19 och viruset SARS-CoV-2 i dess olika mutationer, utan man börjar nu återinföra restriktioner.

Till skillnad mot etnisk märkning av folkgrupper man är född in i, så är det dock frivilligt att inte vaccinera sig utom för ett fåtal som har immunförsvarssjukdomar eller vissa allergier, så åtgärden drabbar främst antivaxxers.

Att de som är rädda för Covid-19 frivilligt skulle stanna hemma, så kan övriga gå vidare med sina liv,.verkar inte varit ett alternativ. Tvärt om säger kulturministern att folk inte ska behöva vara rädda för att sitta bredvid en antivaxxer ("ovaccinerad") på ett evenemang.

Frågan är om folket kommer visa någon acceptans för restriktioner denna gång, efter att tillfälligt återfått sin frihet, eller om vreden kommer riktas mot antingen antivaxxers eller mot regeringen, där det senare kommer ge resultat andra söndagen i september 2022.

FoHM räknar med att smittan kommer ta fart mot mitten av december. Det kan återinföras begränsningar i antal personer per kvadratmeter och storlek på sällskap i butiker och restaruanger igen framöver uppger FoHM. Kulturministern erbjuder inget ekonomiskt stöd till kultur- och idrottsevenemang, men uppger att myndigheten DIGG nu har två veckor på sig att ta fram bra verktyg för att stödja detta. Oklart vad som hände med förutsägbarheten för kulturbranschen.

Barnkultur är detta förstås en dödsstöt för, eftersom barn under en viss ålder inte får vaccineras.

Regeringen vill även förlänga de så kallade tillfälliga pandemilagarna till sista maj 2022. Det kan längre fram bli aktuellt att införa vaccinationsbevis som krav för deltagande i annan verksamhet. Kanske arbetsplatser? Affärer? 

Själv börjar jag väl med att mentalt stryka de föreläsningsbokningar som trots allt börjat komma in. För vi kan nog knappast räkna med att detta blir enda restriktionen.

Vad tycker du själv om nya restriktioner? Svara nedan. Bloggen kan som vanligt på inget vis se vem du är, eller var du sitter, inte ens din IP-adress och inget annat än ditt svar och en tidsstämpel sparas.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

139 kommentarer:

 1. Första fråga saknar mitt alternativ: Bryr mej inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Liksom har du haft covid? Kanske.
   För en dubbelvaxxad kan covid kännas som en vanlig förkylning, även för några helt ovaxxade. Jag hade hantverkare hemma och blev förkyld under ett par veckor (trots 2-vaxxad) och den polska chefen blev väldigt förkyld och har varit det i flera veckor, med en hemsk hosta, han låter som en som håller på att få en lunginflammation, kanske pga covid.

   Radera
  2. Jag har fått tre doser vaccin och har fortfarande ingen åsikt om den eventuella restriktionen. Har med lätthet följt mynigheternas restriktioner under pandemin och har med största sannolikhet inte haft covid.

   Radera
  3. Init Rant: Kan ni inte bara sluta skriva "vaxxad" eller "vaxad"? Ni låter som dryga stockholmare allihop och inte fan är det någon som vaxat någon. Man vaxar äpplen eller surfbrädor. End Rant.

   Radera
  4. En del av oss är ju dryga stockholmare..

   Radera
  5. Lillstrumpa. Jag är en jävligt dryg skärgårds-lantis. Åker till Tokholm numera med några års mellanrum (distans-jobb, -studier). Dryga stockholmare/badjävlar har vi nog av härute varje sommar ändå. Vi har ingenting gemensamt med den arten, de pratar så mycket om pengar, pengar, pengar.

   Radera
 2. Du borde i din enkät förutom antal vaccinationer också ha frågat om man har haft covid-19, eftersom genomgången infektion ger bättre immunitetsskydd än vaccination.
  Det ska bli intressant att se om restriktionen blir verklighet och hur man då kommer att ställa sig till genomgången covid19-infektion.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Genomgången infektion ger en oerhört mer varierat skydd än vaccinering. Enskilda individer kan ha ett väldigt högt skydd, andra kan ha i princip obefintligt. Så medan infektion ger ett varierande skydd mot olika delar av viruset ger vaccinet däremot ett konsekvent högt skydd mot spikeproteinet som viruset använder för att ta sig in i cellerna. Därför går det inte att säga att skyddet är högre efter infektion på populationsnivå.

   Det finns en hel del som indikerar på en infektion följt av vaccinering ger ett ännu högre skydd än enbart vaccinering, men då har man ju även utsatt kroppen för eventuella oönskade långtidseffekter av infektionen.

   Radera
  2. Ok, ställde man inte vaccinpass mot antivaxxers? Fås vaccinpass vid genomgången sjukdom?

   Radera
  3. @ Lea

   Tack för en mycket bra och nyanserad sammanfattning!

   Radera
 3. Ingår man i ett samhälle finns det både rättigheter och förpliktelser. Jag har inga problem med att man delas in i vaxade och ickevaxade. Ovan beskrivna restriktioner kan jag till del stödja så länge de inte berör vaccinerade. Restriktioner som berör vaccinerade är jag däremot skeptisk mot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1 går väl även att testa sig innan en konsert dvs i te vara vaccinerad? Alternativet är ju att det stänger ner helt igen... om man väljer att inte vaccinera sig så får man gärna enligt mig tillhöra b-laget

   Radera
  2. Man borde rimligtvis då dela in folket i de som haft COVID och de som inte haft det. En vaccinerad är mycket närmare en ovaccinerad än en med naturlig immunitet vad gäller skydd.

   Radera
  3. Hade skapat incitament till att medvetet bli smittad.

   Radera
 4. Det set ut som att det kommer att bli mer eller mindre frivilligt, så det blir spännande att se hur olika arrangörer kommer att agera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte alls frivilligt. Det kommer vara obligatoriskt att kontrollera vaccinpass, och ovaccinerade får inte komma in, på alla allmänna sammankomster inomhus. Det frivilliga är att man kan låta bli att arrangera en sådan sammankomst om man inte vill kontrollera vaccination, och det är frivilligt att gå på sådana sammankomster.

   Radera
  2. Njae.....de har sagt att de kommer tillåta arrangörer att ha större event utan vaccinpasskontroll. Sannolikt blir då kravet att publiken sitter glest och/eller ett annat maxantal. Exakt vilka kraven är har de sagt att de skall presentera inom kort. Vi får se....... Tror att det är framför allt signalvärdet de vill åt men denna åtgärd?!

   Radera
  3. Man får väl stå och hosta i kön tills man kommer fram till kontrollen och där bli avvisad :-)

   Radera
 5. Intressant i sammanhanget är Europarådets resolution 2361 från januari 2021:
  "7 [...] The Assembly thus urges member States and the European Union to: [...]
  7.3.2 ensure that no one is discriminated against for not having been vaccinated, due to possible health risks or not wanting to be vaccinated;"
  https://pace.coe.int/en/files/29004/html
  Europas ledande människorättsorganisation avstyrker alltså vaccinpass.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej eftersom ett alternativ är att regelbundet testa sig.

   Radera
  2. Fast i den svenska varianten ska inte ett test kunna ersätta vaccinintyget sa Hallengren på aktuellt nyss...

   Radera
  3. @Lea: Inte i Europas största och viktigaste ekonomi Tyskland där man numera kör med 2G (Geimpfte oder Genesene) så att visa på att du inte har Covid vid dörren hjälper inte. Däremot blir du insläppt om du tillfrisknat men ändå har Covid.

   Radera
 6. "FoHM räknar med att smittan kommer ta fart mot mitten av december." Ja, då har vi väl facit för hur det inte kommer att bli om de ska hålla sin vanliga kvalitet i prognosen.

  För egen del förstår jag inte hur just vaccinpasset ska hjälpa mig. Om jag är vaccinerad, behöver jag inte vara rädd för att sitta vid en ovaccinerad för jag är ju skyddad av vaccinet. Om jag inte är vaccinerad spelar det ingen roll om den jag sitter vid är vaccinerad eller inte för även vaccinerade kan bära och sprida smittan.

  Det är skrämmande hur lätt och fort det går att inskränka människors fri- och rättigheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att ovaccinerade i mycket högre utsträckning belastar vården. Vi har inte bilbälten på fotgängare. Få om någon anser att bilbälten är en inskräkning på våra fri- och rättigheter men du får inte köra bil utan ett. Iof säkert bättre för sjukvården att inte ha bälte då då säkert bara dör i en olycka. Kanske skulle förespråka att ovaccinerade inte får tillgång till sjukvård om de smittas? Jag bara trollar lite nu, är för trött efter en lång arbetsdag för att ha något vettigt att säga.

   Radera
  2. Du har rätt, du trollar inte (förutom vad gäller allas självklara rätt att få vård). Bilbälte sparar enorma summor pengar för samhället. Det är DYRT om unga män (vilket det nästan alltid handlar om) dör eller blir allvarligt skadade. Då missar staten Mååååååånga års skatt. I genomsnitt måste varje medborgare "löna sig", dvs arbeta tills pension, konsumera och betala skatt.

   Radera
  3. Då tycker jag vi omedelbart ska förbjuda utförsåkning för att bespara vården alla benbrott under vinterhalvåret. Eller, varför ska det allmänna betala för den vården? Utövarna har ju uppenbarligen inte vidtagit tillräcklig försiktighet. Det sluttande planet börjar likna ett stup.

   Radera
  4. Eftersom vården i Sverige klarar av slalomolyckor. Vården klarar inte av ett massivt utbrott av Covid-19.

   Radera
 7. Ser fram emot att vaccinpass införs för kollektivtrafiken. Åtminstone tåg kan ju lätt komma upp i mer än hundra passagerare, som alla sitter och andas in samma inomhusluft och byter sjukdomar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser också fram emot en regering som inte är beroende av Miljöpartiet.

   Radera
  2. Vaccinpass är bara relevant om personen samtidigt legitimerar sig med en giltig legitimation annars är det bara att kopiera någons QR-kod. Tror inte det finns ett politiskt stöd att införa legitimationskontroller brett i samhället.

   Radera
  3. @Sjunkbomben - ge det lite tid, ge det lite tid bara...

   Radera
  4. "Ingenting är idiotsäkert, eftersom idioterna är så intelligenta" (Murphys lag), särskilt covidioterna. De hittar på vägar runt vaccinpasset och fifflar med dem utan några större problem.

   Radera
 8. Är orolig för hjärtmuskelinflammation som bieffekt då jag haft det.

  Ser gårna att jag får jobba hemifrån ett år till har aldrig sett min familj så hör mycket😀

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hjärtmuskelinflammation är även en bieffekt av infektion fast förekommer då i ännu högre grad än vid vaccinering. Med den smittspridning som pågår så får du nog välja mellan att förr eller senare få infektion eller behöva vaccinera dig.

   Radera
  2. @Lea. Korrekt. Valet är i princip att få sjukdomen eller vaccinera sig. Att hoppas på att ingetdera händer under din livstid är osannolikt. Ungefär 1 promille av de som tar vaccinet för någon typ av allvarligare sjukdom/biverkning som kräver sjukhuskontakt. Ca 20-30 promille av de som Ca 2-3% av de som får covid-19 drabbas på samma sätt.

   Radera
  3. @balkongtåarn Bara för att folk vaccinerats innebär det inte att alla andra sjukdomar försvinner. Om du vaccinerar 75% av en befolkning och det fortfarande dör folk i stroke etc innebär inte med automatik att det finns ett orsakssamband. Har du en källa på ditt påstående?

   Radera
  4. Det stora problemet med det resonemanget är att risken blir betydligt större för varje smittotillfälle/vaccinationstillfälle. Som det ser ut nu behöver man ta två sprutor för att anses vara "fullvaccinerad" snart behöver man tre och det lär ju inte dröja länge förrän man ska ta spruta var 3:e månad...

   Hade det räckt med en spruta för att få status som vaccinerad hade jag kunna överväga att ta den, men nu är osäkerheten allt för stor.

   Radera
  5. @Dava: Stämmer nog. Håller med i ditt resonemang. Gissar också på att det blir fler doser.

   Radera
 9. Det borde genast införas vaccinationspass på alla vaccinationsbara smittsamma sjukdomar.
  Eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför inte, gärna i kombination med att kostnaden för vaccinationerna läggs på den som skall få dem och inte på skattebetalarna.

   Radera
 10. Inväntar lagändringen som kommer möjliggöra undantagstillstånd i fredstid också. Vägen till helvetet är kantad av goda intentioner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr dröjer nog den officiella versionen lite.
   Men utan att invänta nyspråk så har du lika rätt som Edmund Burke.

   Radera
 11. Såvitt jag kan uttolka, så har vi numera - sedan vi kommit upp i vettiga vaccinationstal - mindre effekter av Covid19 än från en typisk influensa, som ju kan leda till en 10-15 dödsfall om dagen under säsong.

  Så här kommer ett blygsamt förslag:
  Varför nöja sig med vaccinationspass för Covid19? Det vore väl en enkel sak att lägga till även säsongsinfluensan? Eller intyg på att man testat negativt för RS-viruset, som ju varit så svårt för de minsta barnen denna säsong? Med ett digitalt pass vore det ju enkelt att ge dörrvakter, konduktörer och andra tillgång till hela ens medicinska historia. Kan med fördel kombineras med system för ansiktsigenkänning eller fingeravtrycksläsare!

  SvaraRadera
 12. Detta är ENKELT. Sjukvården klarar inte av ett större utbrott av Covid-19, även om de allra flesta varken är rädda eller blka särskilt sjuka. Då är det självklart att man måste införa restriktioner, eftersom alternativet är att passivt titta på när vården kollapsar och folk återigen nekas vanlig vård. Intensivvård av covidpatienter är oerhört kostsamt. Vem bidrar mest till smittspridningen? De vaccinerade. Då är det logiskt, och BILLIGAST för staten att lägga restriktionerna på denna grupp. Helt rätt enligt mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även om vi skulle försöka anpassa oss till nytt normalläge med Covid ständigt närvarande, så är det omöjligt att öka mängden vårdpersonal annat än på mycket lång sikt.
   Det är brist på vårdpersonal mest överallt, och väldigt svårt att rekrytera. Så vi får nog finna oss i att införa restriktioner såsom covidpass för att minska risken för vårdkollaps.

   Så även om jag tycker covidpass är dåligt, så är det mycket värre att inte göra något nu medan tid ännu finns. Inte så kul med panikåtgärder längre fram.

   Radera
  2. Mycket bra med införande av covidpass. Äntligen. Klart det ska ha konsekvenser för de som driver smittspridningen och belastar sjukvården mest.
   Jag tror inte detta minskar antalet besökare på konserter, teatrar och andra arrangemang. Snarare tvärt om då mer människor känner trygghet när fler eller alla inte är smittsamma.

   Var nyligen i europeisk storstad där detta införts. Fungerade hur bra som helst. Museer, restauranger, barer. Snabb koll vid insläpp. Inne fungerade sedan allt som normalt, nästan. Får ändå en känsla att man håller mer avstånd än innan pandemin. Även hälsa med handslag är nästan helt borta. Kanske för alltid?

   Om man inte tar körkort för bil får man inte köra bil. Tar man inte vaccin får man inte göra vissa andra saker. Det har inget att göra med personlig integritet, frihet och självbestämmande och vad de nu brukar svänga sig med.

   Många beslut i livet medför konsekvenser. Även detta.

   Radera
  3. Sen kan man ju undra hur den hårt kämpande och uttröttad vårdpersonalen känner sig.
   När smittade ovaccinerade inkommer som valt bort vaccin av bara idiologiska skäl. "anti vaxxers".
   Orkar man ge samma vård som till övriga?

   Radera
  4. En viktig princip inom vården är att man inte diskriminerar utifrån hur en skada eller sjukdom har uppkommit, alla har samma rätt till vård. Vi ska alltså frångå den principen?

   Att ge sig ut i trafiken är bland det farligaste man kan göra i vårt samhälle, orkar man ge vård till dem som skadas där?

   Radera
  5. Säger inte att det är så.
   Jämför i så fall en normalbilist och en rattfull som inkommer till akuten samtidigt.

   Radera
  6. Även i detta fall så skulle det vara kontroversiellt att prioritera efter annat än vem som är svårast skadad.

   Sådana resonemang leder snabbt till slutsatsen att sjukvården måste göra en utredning av omständigheterna bakom skadan, innan man kan börja vårda (i fall en prioritering behöver göras). Det handlar i grunden om alla människors lika värde och rätt till vård.

   Den rattfulle får istället juridiska konsekvenser för sitt agerande.

   Radera
  7. Kontroversiellt javisst. Men det finns många olika etiska och moraliska frågor inom vården och det händer då och då att vården måste prioritera. Det är ändå bara människor som står där och jobbar häcken av sig. Om du själv tänker tanken med olika scenarier barn/gammal, vaccinerad/ej vaccinerad så kan i alla fall jag förstå dilemmat.

   Radera
  8. @Nils Nilsson - jag anar din frustration men var försiktig med vad du önskar dig och tänk åtminstone 3-4 nivåer ner i kedjan.

   Radera
 13. Intressant att en expeditionsministär kan begränsa den fria rörligheten så lätt. Spännande prejudikat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför skulle inte det gå? En sådan regering har FULLA befogenheter. Men det är Riksdagen som kommer besluta, dvs ditt parti på högerkanten har möjlighet att rösta ner detta om de samlar ihop mer än 50%av rösterna.

   Radera
 14. Dessutom, läs på. Barn är undantagna, de får fortfarande gå på sådana sammankomster. Dessutom, hur mycket av barnkulturen sker i grupper om 100+ I publiken? Barn är inte smittdrivande, det är fortfarande sant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jag vill se ett organiserar arrangemang med 100+ 6 åringar :)

   Radera
  2. Typ en normal skola i en större stad har lätt minst 6 klasser i varje årskurs så där blir det ett dagligt arrangemang på 150 barn som utbyter virus och bakterier som sedan förs hem till föräldrar och syskon som sedan för vidare på sina arbetsplatser. Det enda sättet att bryta smittkedjan över tid är att vaccinera de vuxna.

   Radera
  3. "Spridningen av viruset förekommer även i skolmiljö, men skolmiljön driver inte smittspridningen utan följer den allmänna smittspridningen i samhället. Det nuvarande globala och nationella kunskapsläget visar att nedstängningar av skolor och distansundervisning inte har haft mätbara effekter på samhällsspridningen."

   Radera
 15. En jobbig avvägning men någon typ av restriktioner lär behövas. Det är bara att titta på övriga Europa just nu. Det sticker iväg rejält även i länder som tidigare haft många sjuka och höga vaccinationstal. Som jag ser det: Vaccinet skyddar dig inte mot sjukdom. Det minskar sannolikheten för sjukdom. Initialt med en faktor 15, efter 6 månader med ca en faktor 7 och därefter halverat efter ytterligare 6 månader. Vaccinerna togs fram mot den ursprungliga varianten på Covid-19 och tycks ha en sämre effekt, speciellt över tid på Delta. Deltavarianten är också mer smittsam så utan någon typ av restriktioner så kommer väldigt många/de flesta vaccinerade bli sjuka också för vaccinationen räcker inte för flockimmunitet mot Deltavarianten. Gissningsvis kommer någon modifierad vaccinvariant i vår mot de nya varianterna som finns .......och då kommer en ny variant dyka upp..........förhoppningsvis fortsätter andelen allvarligt sjuka att minska så man till slut kan leva som vanligt men det kommer ta rätt lång tid......

  SvaraRadera
 16. Låter som man kommer tillåta arrangemang med mer än 100 pers också utan vaccinationspass. Misstänker då att kravet på arrangören är att det är glest befolkat i lokalen.

  SvaraRadera
 17. Stööööön. Detta skulle ju vara ’över’ nu.

  Vaccinpass är väl en sak, men allt krångel på arbetsplatser och andra restriktioner som lär komma nu.

  Livet är tillräckligt komplicerat ändå.

  Jobba på med dos 3 istället, öka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste nånstans att vi bara har sett början av en global pandemi och att den kommer att fortsätta i decennier. Stora delar av befolkningen i fattiga länder har ännu inte vaccinerats och utgör en gynnsam grogrund för nya varianter, som kan vara svårare eller mildare. Dessvärre sekvenserar man inte dessa nya varianter i utvecklingsländer särskilt mycket pga resursbrist.

   Dessutom smittar covid även flera djurarter, vilket man har sett på olika djurparker och minkfarmer i världen. Några snöleoparder dog nyligen i covid.

   Det finns även rapporter om att SARS-CoV-2 virus (eller egentligen virus-RNA, vilket är virusets arvsmassa) har hittats i prover från bland annat katter och hundar som provtagits efter det att respektive djurägare insjuknat i covid.

   Inga goda nyheter, tyvärr!

   Radera
 18. Detta är bara början på medicinsk apartheid. På sikt lär det bli betydligt fler restriktioner. Syftet är som vanligt att skilja på de som är lydiga och de olydiga.

  SvaraRadera
 19. Antar att det här ett sätt att få fart på vaccineringen av ovaccinerade som skulle kunna vaccinera sig… :-)

  SvaraRadera
 20. ”frivilligt att inte vaccinera sig utom för ett fåtal som har immunförsvarssjukdomar”

  Har två i mitt umgänge (familj och vän) som pga. allergi eller sjukdom inte kan vaccinera sig. Funderar på hur stor andel av befolkningen som pga. det inte får något vaccin?

  Dom ställde ju en hel del medicinska frågor innan man fick vaccinet, något som jag föreställer mig en inte oansenlig mängd svarat på ett sådant sätt att dom inte erbjudits vaccinering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Storbritannien har valt att avråda personer med svår allergi mot födoämnen och läkemedel från att vaccinera sig medan man i USA, liksom i Sverige, endast avråder dem med konstaterad allergi mot något av ämnena i vaccinet. De amerikanska riktlinjerna är att personer med tidigare allvarliga allergiska reaktioner mot andra allergen ska observeras 30 minuter efter vaccinationen. Möjlighet till akuta medicinska insatser ska finnas på plats.

   Radera
  2. Vid historik av allvarliga allergiska reaktioner (anafylaxi) så erbjuds man istället att ta vaccinet under anafylaxiberedskap på tex sjukhusets lungmottagnin.

   Radera
  3. Jag har en kraftig födoämnes-allergi, dock utan anafylaxi, i mitt fall orsakar allergin mer analfylaxi-symptom, så det verkar inte vara någon kvävningsrisk pga covid-spruta.

   Radera
  4. @Nils Nilsson Jag har (mild) födoämnesallergi och observerades 30 minuter första dosen, andra dosen räckte det med 15 minuter.

   Så det verkar inte som att svenska riktlinjerna är lägre ställda.

   jag minns inte exakta frågan vid vaccineringen men dom frågar ju om allergi i alla fall.

   Radera
  5. Larm från norge att de med sköldkörtelsjukdom får problem efter framförallt pfizers vaccin, och behöver öka sina medicindoser.

   Rekommendationen är tydligen att kolla sina värden månatligen och justera tills man är säker på att det stabiliserat sig.

   Radera
 21. Varför inte införa ett Klimatpass. Vi har ju en Klimatkris enligt en del politiker... Möjligheterna är oändliga

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där måste väl ändå motbok vara bättre, med din månatliga koldioxidutsläpp ekvivalent

   Radera
 22. I mitt tycke tramsigt, med tanke på alla vi vaccinerade som fått nästintill obefintliga symptom vid infektion så bör det vara farligare att sitta bredvid en vaccinerad som följer FHM's råd och ej testar sig vid lite snuva än en ovaccinerad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu ska man dock börja testa sig vid symptom. Bara för att man är vaccinerad så kan man såklart bli allvarligt sjuk. Dock är man i regel en mindre smittspridare, själv så vaccinerade jag mig för andras skull

   Radera
  2. Man kan nog mycket väl ha minskat ner testningen för att kunna hävda att vi har koll på läget och mindre smittspridning än våra grannländer

   Radera
  3. Tror inte det handlar om nån tävling dock. Man började testa igen p g a påtryckningar ifrån regionerna. Dumt att inte testa, det har väl inte fungerat helt klanderfritt direkt. Nu korrigerar man detta misstag.

   Radera
 23. Tycker det verkar rimligt, för att förhoppningsvis avlasta vårdapparaten mot att någon blir lite kränkt och nu missar ett julbord eller så. Bra vi gör något i alla fall, väldigt light jmf med våra kära grannländer såsom Danmark, Norge, Tyskland eller Holland. Men alla är ju experter här, och det bättre så bidra med er expertis får väl bli tipset

  SvaraRadera
 24. Gäller det "evenemang" som stora föreläsningar på universiteten? Smockfulla tåg i lokaltrafiken där tiotusentals människor blandas dagligen från alla sociala grupper och orter?
  Intressant vad som skulle hända i riksdagen med 349 ledamöter och ett okänt antal icke vaccinerade om det blev krav på Coronapass?
  Varför just evenemang inomhus då det är det lilla problemet i sammanhanget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vissa saker som att exempelvis åka kollektivt till arbetet är väl något mer nödvändigt för livet och samhället än att titta på ex bio. Med covidpass kan man ju dessutom fortsätta med det.

   Radera
 25. Vad tror ni hade hänt om vaccinsprutan hade kostar 500 kr/stick, men att den hade varit gratis för alal boende "i utanförskapsområden".

  Jag gissar att alla de som nu är antivaxxers hade skrikit högt om detta, och krävt att bli vaccinerade gratis :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför tror du det? Hade det inte blivit ännu mer motstånd? Enligt medias statistik är det ju de med lägst utbildning och de med högst utbildning som stuntar i vaccinet. De med lägst utbildning för att de inte pallar eller går på alla konspirationsteorier och de med högst utbildning för att de vet hur det går till när man testar och utvecklar läkemedel och ser att allt inte gått rätt till här.

   Tveksam att en kostnad för sprutorna hade rört någon av dessa grupper i ryggen...

   Radera
 26. Nu var det fullt tjattrande i ankdammen! Lyft blicken att titta ut i Europa, där finns redan fullt av liknande krav på Covid-pass!

  Jag finner det är klart osmakligt att illustrera med en Stasi-uniform, en fransk gendarmuniform hade varit mera klädsam. Illustrationen får en att tro att Cornu själv är en antivaxer. Kan det vara så?

  SvaraRadera
 27. Så, en massa antivaxxers kickbannade från vitlistan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se där det bor en liten folkpartist inne i Cornu som bara väntar på att få komma ut!

   Radera
 28. Se det som att ni saknade covidpass.

  SvaraRadera
 29. Min kommentar har försvunnit. Är inte säker på om den räknades som Antivax, men vill för tydlighetens skull därför påpeka att alla borde vaccinera sig och att man är en dumskalle om man inte gör det.

  Dock lutar jag fortfarande åt att obligatoriska kontroller av medicinsk status i samhället är en farlig väg att gå, oavsett hur goda avsikter man påstår sig ha.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det föreslås inga obligatoriska kontroller, så du kan vara lugn. Skippa att gå på din konsert så slipper du berätta för någon om din medicinska status.

   Radera
  2. Jag är allt annat än lugn. Det som är frivilligt för vissa är obligatoriskt för andra. Vad händer när du inte längre får åka buss, eller gå att handla, eller...

   The way to hell is paved with good intentions...

   Radera
  3. Vaccinera dig då, och sluta gnälla.

   Radera
 30. Ok med vaccinpassen då om alla tycker det är bra men varför kan inte åtminstone inom sverige de gratis testerna generera tillåtelse att sammanblanda dig med vaccinerade? Varför behöver jag betala 1195-1695kr plus 300 för underskrift av läkare av privat sektor för att ha frihet när jag redan betalar och framförallt i många år BETALAT landstingsskatt som väl skall agera som en form av försäkring eller är allt ur hand i mun i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Testerna är nog inte gratis, utan snarare skattefinansierade. Det är vettigt att lägga skattepengar på saker som är bra för samhället. Dit hör saker som minskar smittspridningen, exempelvis vaccination och tester för smittspårning. Ser du någon samhällsnytta med att lägga skattepengar på att testa personer gång på gång för att de ska kunna gå ut och roa sig utan att vaccinera sig måste du nog förklara på ett pedagogiskt sätt vad den nyttan är, för antagligen är det inte många som ser den nyttan.

   Radera
  2. Du kan ju bli smittad dagen efter du testade dig..

   Radera
 31. Ja äntligen!
  Det här var ju verkligen på tiden med tanke på att
  -36 personer är inlagda på IVA
  -Medelåldern för de som avlider i Wuhanpesten är 84 år, enligt FHM
  -Vaccinationsgraden är hög och alla som vill som är 16+ har redan fått
  -Dessutom har troligtvis redan en hög andel redan haft infektionen, och troligtvis är denna grupp högre bland de ovaccinerade, bortsett från t ex sjukvårdspersonal - som arbetat på fältet med patienter - en hög andel haft Covid och förstås är vaccinerade.
  - Självklart kan vi inte låta människor ta eget ansvar för sin kropp och sin hälsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1 på det. Och så vill jag fortfarande se en undersökning som visar sambandet mellan krav på vaccinpass och minskad smittspridning. Borde finnas gott om statistik från de länder som gått före. Vi vidtar väl bara evidensbaserade åtgärder eller hur?

   Radera
  2. Helt rätt. Man dka inte vänta tills det är för sent.

   Radera
  3. @Ananan - jag kan möjligen ha fel nu men jag tror att du kanske misstolkade dom 2 inläggen ovan en aning...

   Radera
 32. Intressant ur smittsynpunkt är att covid-smittan i Finland har kunnat härledas till ett fåtal byggnader i landet, plus Sverige. En gemensam faktor har varit dålig ventilation. Covid sprids mycket lätt med luften, mindre lätt som kontaktsmitta.

  Nu blir det ännu värre med covid-triage med Saltzburg som första stad i Europa. Ålder och vissa sjukdomar gör att man bortsorteras, dvs får i bästa fall morfin + Midazolam som "palliativt paket", kanske på trottoaren utanför sjukhuset, där ambulanserna köar med covid-sjuka. Ålder, cancer, demens, immunsjukdom, diabetes, högt BMI, ... rökare? Yngre och friskare individer räddas med syrgas och intensivvård. Kanske även vaccinerade som belöning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "The director of the hospitals of Salzburg – one of Austria’s nine states – has nominated a triage team that will decide who receives treatment in intensive care units as the occupancy rate in the state is nearly at maximum capacity."

   Radera
  2. "Experienced intensive care physicians belong to the triage committee so that young colleagues do not have to take on this task in the worst-case scenario. But doctors from the normal wards and primary care units are also involved.

   Sjukhussängar på IVA töms i förtid, för att göra plats för svåra covid-fall. Situationen försämras snabbt i både Finland och Norge, medan Sverige klarar sig bättre denna gång.

   Radera
  3. Årets julklapp för somliga kan bli "ett palliativt paket" som innehåller morfin & Midazolam, för de skröpliga covid-sjuka, för att bereda plats för de yngre och friskare covid-sjuka på intensiven.

   Radera
  4. Och värst drabbat av alla lär vara gibraltar, med i stort sett 100% vaccinationsgrad, och därtill en stor andel med en tredje spruta...

   Radera
 33. Kommer köpcentrum att räknas som arrangemang? Det skulle vara konsekvent om problemet är att mer än hundra personer minglar.

  SvaraRadera
 34. Antar att det kommer att gå fantastiskt bra med att införa vaccinpass med tanke på att majoriteten av medborgarna önskar känna trygga i samband med större evenemang… :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trygg med vad? Jag är vaccinerad så då jag är trygg eftersom vaccinet skyddar mig. Vad är det jag inte förstår?

   Radera
  2. Nej, Du PERSONLIGEN kan inte komma dig trygg.. Vacconetbär ju typ bara 90% effektivt eller så vilket innebär att vaccinet är väldigt viktigt på samhällsnivå, men absolut inte ett garanterat skydd mot sjukdom eller död för den enskilde individen. Dvs, det ÄR en trygghetsfråga att få sitta bredvid andra vaccinerade eftersom risken att smittas är ca 6 ggr så låg som om personen är vaccinerad.

   Radera
  3. Känns som jag måste läsa på eftersom Ananan verkar mena att jag som vaccinerad kan sprida sjukdomen till andra vaccinerade. Det har jag ej uppfattat, jag slutade reflektera över covid-19 efter sticken så att säga.

   Radera
  4. Givetvis kan en vaccinerad sprida sjukdom till en annan vaccinerad. Men den risken är alltså minst 6 gånger så låg som om någon av dem är ovaccinerad.

   Radera
  5. Jag kan förstå att man inte vill göra rubriker av det. Jag är nöjd med 90% skydd men den där 10:an lär varva upp vissa. Nyttigt om vaccinerade fortsatt följer restriktioner men kanske kontraproduktivt för vaccineringen att säga att vaccinerade sprider smittan=följ därför restriktioner med. Ska tänka på att även friska jag kan utsätta andra för smittan i fortsättningen.

   Radera
 35. Notera att FHM bytte ledning 1 november. Nu sitter det en räddhågsen människa vid rodret. Det kommer att bli restriktionshysteri framöver. Intressant att FHM och Hallengren gav olika skäl till varför det införs. De vet inte riktigt helt enkelt. Men det mediala trycket blev för stort. P1 ekot ställde bara frågor om det inte kom lite sent, att det borde gjorts tidigare etc. Kunde de inte ha någon fråga runt vilka vetenskapliga grunder man har?

  SvaraRadera
 36. Antar att FHM har iakttagit den högre smittspridningen i Europa i jämförelse med övriga Världen. Kanske man önskar att stämma i bäcken i stället för i ån. För att ta sådana beslut så krävs en viss fingertoppskänsla antar jag…:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får väl inte stämma i vare sig bäck eller å enligt EU vattendirektiv?

   Radera
 37. Befolkningens vaccinationsgrad regleras av sig själv, om man ser att sjukdomen är farlig, typ ebola, kommer alla vilja vaccineras. Covid-19 är relativt ofarlig för friska personer under 40.

  I andra vågskålen är ett vaccin som ingen vet hur det påverkar kroppen på längre sikt. Det råder ett infekterat grupptänkande som inte är rationellt över hela Europa just nu.

  Eftersom vaccinet är bristfälligt med ytterst kortvarig verkan, är det konstigt att myndigheterna inte trycker på för andra metoder. Vad kan man själv göra? Joe Rogan insjuknade och behandlades med Ivertmektin med lyckat resultat. Men patentet på Ivertmektin har gått ut, så det finns inget intresse av att lobba för det läkemedlet…

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man ser ju ut att ha testat Ivertmektin utan bevisad framgång, men jag håller med dig för övrigt. Det ligger dock många intressanta preparat i pipelinen som fungerar som botemedel istället för profylax. Pfizer och även Merck har presenterat sådana.

   Radera
  2. Ja, det är ju märkligt att de enda som hjälper mot dagens sjukdomar i regel är svindyra mediciner.

   Har sett tillräckligt mycket bevis på att ivermectin faktiskt hjälper, och till en minimal kostnad, inte minst i indien.

   Radera
 38. Antar att man kan ta vaccin ifall man kan och önskar vara proaktiv. Men sedan är ju en del botemedel på gång för de som inte kunde ta vaccin eller var reaktiva…:-)

  SvaraRadera
 39. Alla vaccin borde inte ge vaccinpasset samt så är borde det gälla alla som inte har tagit en booster varje 6 månader

  SvaraRadera
 40. Skrämmer skiten ur mig
  Att hundratusentals (10%) människor skall vara pekas ut som mördare kan aldrig sluta bra.

  Tänk vad som kommer ske på mindre orter där alla känner alla.

  Det hat och den bitterhet detta kommer driva fram måste få utlopp någonstans.

  Antingen genom upplopp eller extremistpartier som får nuvarande populister att verka tillhöra söndagsskolan.
  Något makten kommer slå ner stenhårt emot genom inskränkningar i demokratin.

  Öppnar för väldigt många fler områden då vi medborgare bara skall hålla käften och lyda eller råka riktigt illa ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta gör man som påtryckning men kan fortfarande hävda att det är frivilligt att ta det. Det lär inte sluta med att man får vara A-klassens medborgare om man har 2 sprutor i sig, det kommer läggas fram fler saker för "allmänhetens bästa".

   Varken staten eller någon annan har rätten att spruta in något i en annans kropp, denna gång kanske man håller med men man kommer inte alltid göra det.

   Radera
  2. Sverige är världens mjäkigaste land där omsorgsanställdas "personliga integritet" är viktigare än att skydda klienterna för potentiellt dödlig smitta. Hur många äldre har inte detta lagt i en förtidig grav?

   Radera
  3. Det är varken ekonomiskt eller praktiskt möjligt att skydda alla mot allt. Vill du inte bli sjuk så får du väga glädjen av att leva livet, krama dina nära och kära, mot livet i en steril bubbla.

   Tror det är mer skadligt att förvägra de äldre att träffa sina släktingar än att vaccinera dem.

   Radera
 41. Men det här pcr-testet fungerar ju inte, det ger positivt utslag på motorolja, bananer och Coca Cola bl.a. har folk slutat tänka? Vad är det för fel på er?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att ett test för sjukdom ger utslag när något helt oväsentligt testat säger ingenting.
   Om du kör en viskositetsprovare för motorolja i kiss kommer du få ett svar.
   Vattenhaltsprovare för bromsvätska kommer ge utslag på blod.

   Använd din testutrustning på rätt sätt så får du ett rätt svar (inom felmarginal givetvis).

   Jag påstår inte att PCR-testet är bra, då jag också har läst en hel del dåliga nyheter om dom, felvisning på upp till 5% osv.

   Men att PCR ger utslag på motorolja säger mer om den som provar motoroljan än själva testet.

   Radera
  2. "jag vaccinerade en ananas, 12 doser. 1 månad senare kollade jag, ananasen hade inga antikroppar."
   Slutsats: vacciner fungerar inte.

   (Jag är vaccinerad, 2 doser, jag är också kopiös motståndare till vaccinpass men du får vässa dina argument.)

   Radera
  3. Genom att cykla provresultatet (förstärka tidigare resultat för att få fram något mätbart) orimligt många gånger, vilket görs med pcr-testet så får man till slut bara positiva resultat. Även om man kunde testa på ett korrekt sätt så kan man bara detektera corona virus, inte speciella varianter av viruset; så ett positivt resultat är troligare ett vanligt förkylningsvirus som är mycket mer vanligt förekommande.

   Radera
  4. Jag har tagit flera test som varit negativa, innebär det då att alla mina test var trasiga?
   Eller finns det viss trovärdighet i testet när man gör det rätt?
   Att det visar alla coronavirus och inte bara sars-ncov2 spelar väl egentligen ingen roll för individen då samma rekommendationer gäller oavsett?

   Radera
  5. Forskaren som uppfann pcr-testet säger själv att det inte togs fram för detta ändamål, utan att få fram stora mängder av genetiskt material från något litet.

   Att cycla testet så många gånger man gör nu är varken tillförlitligt eller ens motiverat. Du kan bära en helt irrelevant mängd virus (som är långt under vad som krävs för att bli det minsta sjuk) och då bli omotiverat sjukförklarad.

   Det blir lite grann som att använda ett mikroskop för att hitta felaktigheter på trycket i en dagstidning...

   Radera
  6. Jag kan inte svara för hur bra eller dåligt det är för diagnostik av sjukdom egentligen.
   Mitt sakargument var att även om nu PCR-testet ger utslag på motorolja så är det irrelevant, då det inte är skillnad på motorolja eller covid det ska testa.

   Om det sen är så dumt att använda det inom sjukvården för diagnos, då borde väl FoHM eller Socialstyrelsen fångat upp det, dom bedriver ändå myndighet.

   Radera
 42. Ett samhälle som ger upp lite frihet för att vinna lite säkerhet förtjänar varken eller och kommer att förlora bägge

  (Papieren, Bitte!)

  SvaraRadera
 43. Det här är ingen stor fråga. Bara att visa sitt vaccinpass när man vill gå på hockey.

  SvaraRadera
 44. Antar att det finns infrastruktur för att verifiera och stöd för att läsa av ett covidpass för att se vem det är och sedan identifiera personen med traditionellt ID. Att bara visa upp en bild (skärmdump från någon) i telefonen lär ju inte räcka.

  SvaraRadera
 45. Jösses vad vissa gick igång på det här, till och med så att man skriker!

  Jag är mer nyfiken på ett evolverat MERS med ett effektivt R tal på 7-8 och vad samhället ska hitta på då givet kaoset nu! Får hålla med bloggaren här, acceptera och lev med det.

  SvaraRadera
 46. Som sagt, antingen litar man på vaccinet, i vilket fall det inte borde spela någon roll om någon annan är vaccinerad eller inte (om man nu inte tillhör någon riskgrupp, och av någon anledning inte kan vaccinera sig), eller så litar man inte på vaccinet, och då spelar det heller ingen roll...

  Detta vaccintvång ger iaf mig en dålig känsla.

  SvaraRadera
 47. Vi måste alla acceptera att efter den agrara revolutionen under yngre stenåldern är vi nu så många människor tätt på varandra att vi måste hålla vissa hygienregler för att kunna leva tillsammans. Ja, det kan vara både jobbigt och obehagligt och även förenat med - förvisso minimala- risker att bli vaccinerad men det får man finna sig i. Vaccinationspass borde man ha på alla offentliga transportmedel inklusive taxi. För övrigt tycker jag att alla barn som inte vaccinerats enligt nationella programmet borde utestängas från dagis och skola. Hygien och smittskydd är den enskildes ansvar men inte den enskildes ensak. Det är en inskränkning av den personliga integriteten att inte kunna delta i offentligheten som man vill men det är också en integritetskränkning att bli smittad av någon snörvlig otvättad tölp som är för lat eller självisk för att ens ta en gratis spruta. Det kan låta repressivt men det är inte värre än att man i trafiken ska köra på rätt sida på vägen.
  Jag är så trött på alla som klagat över att de inte kunnat trängas på konserter eller vråla på fotbollsmatcher samtidigt som vi som arbetar på sjukhus har gått på knäna och tiotusentals elektiva operationer blivit inställda. Man ska inte gnälla bara för att man inte får roa sig eller konsumera som tidigare.

  SvaraRadera
 48. Det är ganska praktiskt för en diktator att ha regelverket på plats vilka medicinska behandlingar boskapet skall inta. En bra förhållningsregel är; ge den makt som ni önskar eran värsta fiende, för den kommer att komma någon dag. Vi är alltid två val ifrån att mista demokrati och frihet, ta den inte för givet.

  SvaraRadera