Aktuellt

Endast 55 av 290 kommuner röstade in MP i riksdagen

Miljöpartiet är ett utpräglat stadsparti för stadsbor, vilket märks tydligt på att endast 55 av landets kommuner röstade in partiet i rik...

2021-11-04 10:43

Överhettningen i konjunkturen stärks återigen

Efter en marginell försvagning från den värsta överhettningen av svensk konjunktur någonsin, stärktes konjunkturen åter under oktober, främst drivet av tillverkningsindustrin, medan hushållen var negativa och backade.
Konjunkturbarometern per oktober 2021. Data: KI
Konjunkturen stärktes alltså lite återigen, från redan skyhöga nivåer, även om man inte riktigt nådde fram till rekordet från i juli. Det där är dock relativt, så hela överhettningen är den värsta vi sett i svensk ekonomi, och detta trots energikris, cementkris, halvledarkris och kanske även magnesiumkris framöver. Det finns nämligen framåtblickande frågor i KI:s enkäter (jag har själv blivit uppringt två gånger av KI för några år sedan, så jag vet).

Framför allt är det tillverkningsindustrin (+28.5) som kliver framåt, men även detaljhandeln (+17) och byggbranschen går framåt. Byggbranschen är nu också i överhettning på +10.4, efter att tidigare bara varit i högkonjunktur och +9.9 förra månaden, där +10 innebär överhettning. Tjänstesektorn hittas på +12.2.

Det som är negativt är hushållen. Som helhet ligger hushållen endast på +3.1 där makroindex, dvs hur man tror att det ser ut för alla andra än det egna hushållet, ligger i överhettning på +11.4. Men med hösten kommer det svenska mörkret och mikroindex är -0.6 och i lågkonjunktur. Den egna ekonomin är alltså ansträngd, men man tittar avundsjukt på alla andra som har det så bra. 

Även känt som Facebook- och Instagramkonjunktur. Väldigt få postar ju att de tycker att allt är dyrt och att de har svårt att betala sina räkningar, men alla postar om sin nya bil, restaurangbesök eller fina utlandssemester.

Konjunkturmodellen för börsinvesteringar innebär förstås inga förändringar, utan man ska vara underviktad mot aktier sedan i våras. Annars är det intressant hur länge vi kan ha denna extrema överhettning. Det enda som varit i närheten var IT-bubblan, vilket kanske bara bekräftar att vi har en techbubbla av dess nåde just nu.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

5 kommentarer:

 1. Definiera "tech" i techbubbla. 2020 ser annorlunda ut än 2000. Big tech är enligt min syn värdebolag. Tech i diskussionen är ofta allt ifrån ASML till startups som Linas matkasse vilket känns bara wierd. Kika på guidningen och senaste rapporterna så känns det verkligen som en förklaring till kurserna. Migrering till cloud är i sin linda i väst och i det stora hela står fortfarande miljarder människor o väntar på att få sin första smartphone med internet. I det korta perspektivet, ja räntan kan påverka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eh, värdebolag. Det där varierar nog lite. Amazon p/e 63.2.

   Radera
  2. Ja det varierar precis lika mycket som inom svensk verkstad eller bank. Amazon är bara ett bolag.

   Radera
 2. Det pratas väldigt mycket bland vänner och bekanta om aktier och stora vinster nu igen. Nasdaq upp 4x på fem år, Covid blev bara en liten blipp i sammanhanget. Men med oändligt med pengar i systemet är väl uppsidan också oändlig. Killgissar jag kommer även nästa dipp åtföljas av en tjurrusning större än något vi tidigare sett. Men någon gång tar det väl stopp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men som sagt så dras ju övriga tillgångspriser med upp. Vet inte hur många som idag lyckas spara ihop till att köpa en bostad kontant. Idag handlar det snarare om att lyckas spara ihop till kontantinstasen för bolånetaket, inte som förr när man på några år kunde dra ihop till en fin bostad genom börsen.

   Radera