Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2021-11-20 09:53

Österrike återinför full nedstängning på grund av Covid - inför vaccintvång

Lagom till vintersäsongen med dess skidsport ska börja återinför Österrike, samt förstås julfirandet,ssss full nedstängning på grund av ökande fall av Covid-19. Man inför också vaccineringstvång där hela befolkningen ska vaccinerats till den första februari. Samtidigt ska man komma ihåg att Sverige brukar ligga några veckor efter Österrike i sjukdomens vågcykler. Graf nedan.
Sigmund Freud-parken i Wien, där allt är förbjudet. Om man halkar här blir det en freudian slip.
Vaccinationsgraden i Österrike är ungefär som i Sverige, men sjukdomen har tagit fart igen. Landet har som en av de första drabbade i samband med sportlovet 2020 legat några veckor före Sverige i sjukdomens vågcykler, vilket man kan se i grafen nedan.
Rapporterade sjukdomsfall och dödsfall per en miljon invånare i Österrike och Sverige
Källa: Our World in Data

Nedstängningen i Österrike handlar inte längre om enbart ovaccinerade, vilket man införde för några dagar sedan, utan hela landet stänger ner för alla. Dock ska nedstängningen bara gälla i tre veckor. Man inför också ett lagstadgat krav att vara vaccinerad från den första februari nästa år.

Det hävdas i media att Österrike har EU:s lägsta vaccinationsgrad, men enligt Our World in Data var siffran 68.23% mot Sveriges 71.70% av hela befolkningen.

Jag har sett siffror om att 80% av de som nu dör eller intensivvårdas i Österrike är ovaccinerade, trots att majoriteten av hela befolkningen alltså är vaccinerade, men lyckas inte hitta referensen på det igen. Den österrikiske kanslern ska ha sagt i måndags att sjukdomsfrekvensen är 1700 för ovaccinerade och 383 för ovaccinerade, vilket innebär att 82% av de insjuknade alltså är ovaccinerade. 
Fika i Wien

Poängen här är att de ovaccinerade i Sverige mycket väl kan orsaka samma fjärde våg (eller tredje eller hur man nu vill räkna) i Sverige som den nu gör i Österrike. Vi ligger bara några veckor efter i utvecklingen. Och då kommer skärpta åtgärder även här lika säkert som en pressträff med regeringen och FoHM. Sedan kanske vi inte inför full nedstängning.

Vad Österrike visar är att det enda som duger mot Covid-19 är vaccineringar. Så länge man inte når full vaccinationstäckning i hela befolkningen och det hela tiden så kommer sjukdomen tillbaka. 

Oavsett - har du bokat en skidsemester till Alperna i vinter, så kanske du ska börja skissa på alternativen.
Wien

Tillägg: I Rotterdam i Nederländerna blev det våldsamma kravaller på beskedet om partiell nedstängning. Bilar brändes och polisen behövde öppna eld med varningsskott och ska ha sårat minst två efter stenkastning och att en polisbil satts i brand. Tålamodet med återinförda restriktioner verkar bli allt sämre. Frågan är hur svenska regeringen kommer agera, då vi nu går in i ett valår.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

75 kommentarer:

 1. Lyckligtvis förekommer alpin skidåkning inte bara i Österrike! Ett alternativ som fanns för något decennium sedan var faktiskt Spanien och Sierra Nevada (högst 2 483 m.ö.h), där man tycks ha smittspridningen under kontroll, åtminstone för ögonblicket.

  Sedan är det rätt kul att den mjuka wienervalsens och apfelstrudels hemvist blev först med att slå näven i bordet och kräva vaccinering av alla (som inte har medicinska undantagsskäl). I mjäkighetens hemland på jorden lär vi inte komma därhän förrän bårhusen är överfulla (vilket Gud förbjude).

  SvaraRadera
 2. Jag kan ändå hysa viss förståelse för österrikarna, jag vill inte ha nedstängningar jag heller.

  Men det jag ABSOLUT inte vill ha är lagkrav på vaccination. Slippery slope osv.

  Någon som vet tänkt straff för ovaccinerad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännas fast vid en brits och få en spruta i armen?
   Kanske mitt på bytorget?

   Radera
  2. Var väl typ 15000:- SEK i böter om man som ovaccinerad bröt mot restriktionerna som infördes i måndags.

   Radera
  3. 5000 om man bröt mot reglerna, 15000 om man vägrade visa info.

   Austria's health ministry says anyone who violates the lockdown for the unvaccinated could be fined €500 (£426; $572), while a penalty of €1,450 could be incurred for refusing to participate in checks.

   www.bbc.com/news/world-europe-59283128

   Regler / Lagar kommer dock inte lösa "krisen" utan förnuft, hur man nu skall få dem utan att skaffa det.

   Radera
  4. Det blir döden genom långsam kvävning i covid.

   Radera
  5. 1500 euro för frikort då eller är det återkommande böter tills vederbörande fått sticket?

   Radera
  6. Som liberal tycker jag att man skall få dö som man vill. Om man vill dö av att drunkna i sina egna kroppsvätskor skall man få göra det.

   Radera
  7. @Svinto Ok det får du göra, men inte på sjukhus där du tar upp plats från andra som behöver vård i sjukdomar som vi inte kan vaccinera bort. Det är inte acceptabelt i en demokrati där vi bryr oss om varandra att skita i sin egen hälsa och överbelasta sjukvården bara för att man är irrationellt rädd för vaccin eller av "principer". När folk inte får canceroperationer och dör för att du ska stå för dina principer så är du inte liberal utan ett arsel.

   Radera
  8. Helt rätt. Jag kan tänka mig massor av villkor innan vi delar ut sjukvård till folk hur som helst. Det skulle ge stora besparingar för alla landsting om vi fick möjlighet att neka vissa icke-önskvärda vård. Vissa villkor kan vara:

   - Ovaccinerade
   - Överviktiga
   - Rökare
   - Brottslingar som skadats genom brottslig verksamhet
   - Extremsportare som skadats genom sportlig verksamhet
   - Missbrukare
   - Etc...

   Det finns stora pengar att spara.

   Radera
  9. Din sista punkt där Anton, ska väl ändå vara Etc-prenumeranter?

   Radera
  10. Anton, skillnaden mellan ovaccinerade och de andra är att tex fetma inte är en smittosam sjukdom.

   Radera
  11. Anton, betalas skatteinbetalningarna tillbaka till de individer som enligt dig förbrukat sin rätt till vård? Eller promoterar du de facto att råna dessa individer för vård de betalat för? Jag personligen skulle gärna få undvika katastrof vården och skaffa privata alternativ.

   Radera
  12. "Det är inte acceptabelt i en demokrati där vi bryr oss om varandra..." - LOL

   Radera
 3. Det våras verkligen inte för liberalismen, det är en sak som är säker...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Liberalism är inte anpassad till ett kontext av befolkningstäthet och virala eruptioner. Liberalt är att få dö som man vill, exempelvis av Covid eller andra sjukdomar. Om man önskar det så bör man heller inte förvänta sig att skörda frukterna av de socialistiska uppfinningar som gemensamt finansierad sjukvård.

   Radera
  2. Där har vi en intressant hönan-eller-ägget fråga: Vilken uppfinning kom först: Socialismen eller gemensamt finansierad sjukvård?

   Radera
  3. Liberalismen ger dig rätt att göra vad du vill så länge du inte begränsar andras rätt till detsamma. Du har uppenbarligen fokuserat på den första delen och helt missat den andra, den om begränsningar.

   Radera
  4. De flesta som blir rejält sjuka i COVID har ätit sig feta och sjuka. Kanske även rökt och supit. Känner flera 80+ som är hälsosamma och ser till att hålla sina d-vitaminnivåer optimla som haft COVID. Som en lättare förkylning för alla. (Ja, jag vet att det är en anekdot)

   Radera
  5. Socialistiska uppfinningar? Den var rolig. Kalashnikov är bra har jag hört.

   Radera
 4. Vem är ansvarig när någon dör av biverkningar när när det är staten som tvingar en att injicera mediciner?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen såklart, speciellt då det blir obligatoriskt. Finns ingen kontrollgrupp och blir således omöjligt att med säkerhet hänvisa eventuella biverkningar till vaccinet. Kan ju även alltid dra kortet att alternativet skulle vara fler döda i covid, som inte heller går att bevisa utan kontrollgrupp.

   Radera
  2. Alla kommer att stöta på viruset. Det är oomkullrunkelig fakta.

   Du har att välja på att stöta på det lajv, eller att få delar av det under ordnade former via vaccin.

   Så du väljer själv vilken risk du vill ta. död eller lite ont i armen.

   Radera
  3. Vid det här laget är det statistiska underlaget beträffande typ och svårighetsgrad för biverkningar överväldigande, och visar att allvarliga sådana gränsar till statistiskt brus. Se t ex https://www.ema.europa.eu/en/human-regulatory/overview/public-health-threats/coronavirus-disease-covid-19/treatments-vaccines/vaccines-covid-19/safety-covid-19-vaccines.

   Visst, det finns säkert anti-vaxxers som frossar i misstankar om bieffekter hos kommande generationer, men för länder där smittspridningen och dess olika effekter får karaktären av krigstillstånd kommer de fri- och rättigheter man tagit som oföränderliga att nu få stryka på foten tills krisen är över/avtagit.

   Radera
  4. Poängen är att alla kommer att stöta på viruset. Endel kommer att få biverkningar av vaccinet, och ännu fler kommer att få biverkningar av viruset - död. Det är valfritt.

   Radera
  5. Precis.
   Biverkning Pfizer: 4395 personer har fått allvarliga symptom i Sverige av ca 6 miljoner vaccinerade Det är ungefär en knapp promille. https://www.lakemedelsverket.se/sv/coronavirus/coronavaccin/inrapporterade-misstankta-biverkningar---coronavacciner#hmainbody1
   @Max Hanemann, jag skulle inte kalla det för statistiskt brus......
   Däremot så bleknar det jämfört med ca 15000 döda och ett stort antal allvarligt sjuka av själva viruset i Sverige. Den faktorn/risken är minst 20 ggr högre.

   Radera
  6. Det där kan du i så fall applicera på influensavaccin och en hel del annat. Skall vi tvångsvaccinera mot det med?

   Radera
  7. Jag vill inte framstå som antivaxxer, men även bloggen har flera gånger kommenterat att det dör ca 100 000 människor varje år. Av dessa dör ca 10% i influensa, 2020 dog 10 000 (10%) i covid-19 och jag kan inte hitta hur många som dog av influensa 20-21. Om statistik saknas eller om samma personer dog av covid-19 vågar jag inte spekulera i.

   Men det känns fånigt att dra upp de 15000 döda, där samma antal hade dött av influensa.

   Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  9. @Tor: En knapp promille är brus när definitionerna på "allvarliga symptom" är diffusa och valet att bedöma och rapportera symptomen är lämnat till den enskilde utan sakkunnig värdering. Se https://www.lakemedelsverket.se/sv/rapportera-biverkningar

   Radera
  10. @Max Hanemann: Antalet inrapporterade biverkningar av vaccinet är 84796 där den enskilde också kunnar rapportera in symptom (alla vaccin). 7967 är det antal där en läkare undersökt symptomen och utav dessa har en läkare ansett att 4395 är allvarliga. Det är den siffran jag angett ovan. Allt finns på läkemedelverkets hemsida.

   Radera
  11. Jag rapporterade biverkning. Allmän sjukdomskänsla dag tre.

   Radera
  12. Biverkning betyder inte att det är något allvarligt. Dock viktigt att anmäla.

   Radera
  13. @dava. Här hittar du influensastatistik: https://www.folkhalsomyndigheten.se/folkhalsorapportering-statistik/statistik-a-o/sjukdomsstatistik/influensa/
   Samt dödlighet i influensa:https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/statistik/2020-4-6737.pdf. Där kan du läsa att dokumenterat döda i influense är ca 1000 personer per år i snitt. Både vad gäller covid 19 och influensa så finns ett mörkertal men skulle det vara jättestort skulle säsongsvariationen vara stor och det är den inte: https://www.socialstyrelsen.se/statistik-och-data/statistik/statistik-om-covid-19/statistik-relaterad-till-covid-19/

   Radera
  14. Många anmälda biverkningar är. Ont av sticket. Öm i armen efter sticket. Bedrövligt!
   Söker säkert till akuten vid myggstick och träningsvärk. Om de nu får det?

   Radera
 5. Crazy. Och då menar jag inte bara frihetsinskränkningen utan det inte verkar stämma med vetenskapliga rön på sistone. Skyddet mot att bli sjuk från vaccinerna ör nästan borta efter 7-8 månader. Trist. Skyddet mot bli allvarligt sjuk kanske finns kvar dubbla tiden. Om du fått infektionen så verkar motsvarande tider vara ca 4 ggr längre. Dvs en vettigare strategi tycker jag vore. 1. Vaccinera äldre och riskgrupper ca 1 ggr/6:e månad + de som vill. 2. Låt smittan gå genom befolkningen. Yngre blir inte speciellt sjuka, så småningom blir flockimmuniteten bättre och bättre och smittan avtar. Belastningen på sjukvården borde vara hanterbar. Många är vaccinerade idag och lika bra att låta detta ske när de har visst skydd mot allvarlig sjukdom. Nedstängning och fullvaccinera alla blir som att pinka i brallorna. 3. Ett nytt vaccin mer riktat mot Deltavarianten är bra men det kommer ändå inte komma nära effekten av det naturliga skyddet. Se t.ex. följande studier för mer info: https://communitystudien.com/ och https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(21)02183-8/fulltext#:~:text=For%20fully%20vaccinated%20individuals%2C%20effectiveness,%E2%80%9351)%20after%205%20months.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hänger alldeles säkert på belastningen på sjukvården. Ingen vill se drivor med döende utanför sjukhusen. Och ingen vill att vårdpersonalen ska brännas ut. Intensivvården har drabbats av stora personaltapp så för att ha en någorlunda hållbar situation måste det vara mycket lugnare än de tidigare vändorna.

   Radera
  2. Det är väl lite åt det hållet vi är på väg i Sverige nu, men vi försöker "platta ut kurvan" lite för den ovaccinerade gruppen som en försiktighetsåtgärd. Återstår väl att se vad som händer med IVA-inläggningar och vilka åtgärder som föreslås om/när smittspridningen drar iväg här också.

   Ett problem med vaccinen borde väl vara att de injiceras, och främst ger skydd mot spridning via blodet. Jag läste åtminstone något om forskning på näsvaccin, som borde förbereda immunförsvaret på ett bättre sätt mot saker som infekterar andningsvägarna.

   Radera
  3. Anar nya möjligheter på konspirationer om chemtrails.. eller luftfuktaren på jobbet..

   Radera
 6. Blev nyligen introducerad till Carlo Cipollas fem dumhetslagar:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Carlo_M._Cipolla#The_Basic_Laws_of_Human_Stupidity_(1976)

  I korthet kan man enligt Cipolla identifiera en idiot som "En person vars handlingar orsakar skada för andra utan att personen själv tjänar på det."

  En idiot kan inte resoneras med då den inte har någonting att resonera om, till skillnad från Skurken (egen vinning på bekostnad av andra), Offret (Andras vinning på bekostnad av dem) och Geniet (Egen vinning genom Andras vinster).

  Antivaxxers skadar andra utan att gynna dem själva, således är de per defintion idioter.

  Notera, dock, att detta är tillstånd en människa genomgår - Ibland är vi alla idioter, och ibland är den mest ointelligenta människa ett geni. Vi bör dock alla sträva mot att inte vara idioter, då dessa är den absolut mest skadliga typen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Idioti är förstås kontextberoende. Vi går alla igenom kurvan Dunning-Kruger via berget idioti. Skillnaden mellan långvariga idioter och andra är att idioter fastnar i tillståndet.

   Radera
  2. Att inte engagera sig. Att inte söka upp och ta vaccin. Kan inte ses som en handling.

   Och "att skada andra". Såklart är varje individuellt dödsfall tragiskt. Men på gruppnivå? Femtontusen döda efter snart två år i ett land med över tio miljoner invånare... det är en piss i havet. Snarare att all social ingenjörskonst kring detta har varit en värre bidragande orsak till det eländet, totalt sett.

   Om du är rädd så behöver du hantera det inom ramen för ditt liv. Lämna mig utanför.

   Radera
  3. Degenerationsrisken har redan diskuterats förr av institutionen för rasbiologisk forskning. Vi får väl ha folkomröstning om åtgärder för att stävja en sådan hemsk utveckling. Någon statlig myndighet får väl bestämma vem som får fortplanta sig genom tvångssterilisering av okvalificerade människor. Såna metoder verkar ju ligga svenska folket varmt om hjärtat. Så länge vi folkomröstar om det så blir ju faschismen en demokratisk åtgärd.

   Radera
  4. Om tex vaccinpass ger netto samhällsnytta vet vi inte förrän i efterhand, så hur avgör man då vem som är idiot eller intelligent bland förespråkare och belackare?

   Radera
 7. För drygt ett år sedan skulle det räcka med en vaccinationsgrad på 60% för att uppnå flockimmunitet.

  https://www.forskning.se/2020/09/29/nar-uppnar-vi-egentligen-flockimmunitet/#

  Därför tror inte jag på det påståendet att det är de ovaccinerade 20% som driver smittan. Dessa torde också utgöra en andel som är minst benägna för att ta vaccinet av ego-skäl, kanske är de unga och friska? Här tror jag mer på propaganda då det torde vara svårt att mäta andel insjuknade i förhållande till antal ovaccinerade.

  Det känns som det krävs en omfattande testning för att få med de som bara blir ”lite sjuka” vilka mycket väl kan vara smittspridare. Ur Belgiens påstående att 82 % av alla som blir smittade verkligen är ovaccinerade kan man ju undra hur man fått med de vaccinerade som bara blivit lite sjuka i underlaget.

  Vore bättre att man redan nu påtalade vikten av att hålla avstånd och tänka sig för då alla kan smitta såväl vaccinerade som ovaccinerade. Hålla avstånd är gratis i den mån det går istället för att invagga vaccinerade i någon slags falsk smittskyddstrygghet att det är en utpekad grupp som sprider smittan och man själv är fri från synd, (ovaccinerades eller bögarnas fel).

  Varför inte säga att avstånd och munskydd kan var bra redan nu för de som är oroliga, kostar lite pengar och kanske ett uns prestige.

  Vore trist för handeln om man är sen på bollen och eländet bryter ut mitt i julhandeln.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Prognoser och gissningar kan man inte ta som fakta. Många människor kan skilja på detta utan att det behöver sägas explicit, utan kan avgöra det utifrån kontextet. Det vore väl rätt trist om vädret blev exakt som de säger på TV, eller?

   Radera
  2. Självklart står ovaccinerade för en större smittspridning, relativt.
   Inga julbord för antivaxxers alltså. Tur man arbetar med utbildade människor där flertalet är vaccinerade enligt gängse statistik. Starkt samband mellan utbildningsnivå och vaccinationsgrad uppenbarligen, kanske för att utbildade kan kritiskt granska information bättre, och att enklare ta till sig av relevant vetenskaplig forskning.

   https://www.folkhalsomyndigheten.se/folkhalsorapportering-statistik/statistikdatabaser-och-visualisering/vaccinationsstatistik/statistik-for-vaccination-mot-covid-19/uppfoljning-av-vaccination/vaccinationstackning-i-undergrupper/

   Radera
  3. Precis Svinto, man får skilja på prognoser och utfall.

   Radera
  4. 60% var för ursprungsvarienten. Delta är mer smittsamt. Där krävs ca 85% el dyl för att nå flockimmunitet. Det är i praktiken omöjligt att nå med nuvarande vaccin eftersom dess verkan dyker snabbt över tid. Initialt är det 1/20 så stor risk att bli sjuk om man är vaccinerad som ovaccinerad. Efter ~5 månader är det nere på en faktor 1/3. Då kommer smittan spridas som en löpeld i landet (även om det fortfarande verkar hyfsat mot allvarlig sjukdom).

   Radera
  5. Mjau!
   Det var ett allmänt känt uttalande tidigt i pandemin av expertisen på området, experter litar folk på.

   Tycker det saknas just kritisk granskning av media, kanslers och myndigheters uttalanden och att man får stå oemotsagd lite väl lätt. För min del får såväl utbildade som outbildade gärna ifrågasätta saker och jag har träffat många dumma utbildade människor så utbildning är inga garantier för klokskap.

   Radera
  6. Flockimmunitet kommer aldrig att uppnås eftersom muterade varianter hela tiden dyker upp. Med tiden kommer covid att bli som ett vanligt säsongsvirus där människor dör i liknande omfattning som av andra influensavirus. Bara att de som är extra känsliga kommer att dö av nu, vilket ser dåligt ut i statistiken.

   Radera
  7. Har inte Gibraltar 100% vaccinationsgrad. Där är väl Covid ett minne blott då.

   Radera
  8. Frågan är lite hur lång tid "med tiden" är. Olika sjukdomar fungerar olika givetvis, men historisk har vi dragits med vissa epidemier i sekel. Ser vi ett sekel framför oss där det blir svårt att överleva som sjuklig eller gammal? I alla fall om man inte har råd eller lust att hänga med i vaccinationsracet.

   Radera
  9. Denna formel för beräkning av r-talet förklarar varför smittspridningen kan bli så stor tros att ca 70% av befolkningen är vaccinerad.
   Du kan förenklat sätta C=1. R0 var inledningsvis 2-2,5, mem delta har ett oerhört mycket högre r-tal. Jag har sett uppgifter på att delta kan vara lika smittsam som vattkoppor, dvs R0<10. Med R0=2,5 räcker det med 60% immunitet. Med R0=10 krävs 90%.
   https://fof.se/sites/fof.se/files/sa_funkar_smittornas_matematik.pdf

   Radera
 8. Gissar att de vaccinerade som intensivvårdas nästan uteslutande är äldre med dåligt immunförsvar. BBC publicerade siffror över dödsfall för vaccinerade/ovaccinerade fördelade på olika åldersgrupper för ett tag sedan och för de vaccinerade i lägre åldergrupperna så var dödsfallen nära noll.

  Troligen så är äldre och personer med nedsatt immunförsvar mer beroende av antikropparna för skydd mot svår sjukdom och död, och dessa försvinner normalt efter en viss tid oavsett om detta är efter vaccinering eller sjukdom.

  Samtidigt så har en del nu börjat varna för riskerna med att enbart bekämpa pandemin med vaccin. Eftersom även många vaccinerade (samt naturligt immuna) blir infekterade av de nya varianterna och kan smitta så befarar man att detta kan resultera i nya varianter vilka kringgår skyddet som vaccinet ger vilket tar oss tillbaka till ruta ett.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En rimlig gissning är att de inlagda representerar åldersfördelningen enligt FHM statistik. D.v.s. i huvudsak de över 60 som drabbas värst.

   Enligt uppgift är det i huvudsak ovaccinerade som ligger inne.

   Radera
  2. Stämmer. Det är mest ovaccinerade på IVA men mest vaccinerade som dör. Det senare för att vi i princip vaccinerat alla äldre som har kort tid kvar att leva.....
   https://www.folkhalsomyndigheten.se/globalassets/statistik-uppfoljning/smittsamma-sjukdomar/veckorapporter-covid-19/2021/covid-19-veckorapport-2021-vecka-45-final.pdf

   Radera
 9. Passade på att göra en 700 mil road trip i Europa i somras. Covid-pass nödgades i Tyskland. I övrigt var det enda de brydde sig om att man hade mask på. "Sir! Mask on! Mask on!" fick jag höra överallt.

  SvaraRadera
 10. Båda sidor har bra argument för sin sak
  Det är hur vi hanterar ovaccinerade som är av intresse.
  Behandlar vi ovaccinerade på fel sätt skapar det slitningar som kommer sluta riktigt illa.

  Tänk att vi nu ser på ovaccinerade som andra klassens medborgare. Risken att man tar till våld ökar hela tiden.

  Speciellt med psykologin där vaccinerade ledsnat på två års restriktioner och måste få utlopp mot något för sin frustration.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju bara de som haft COVID som har något skydd att prata om. När man nämner det för vaccinerade blir de upprörda. Hur ska vi hantera de vaccinerade som springer runt och smittar folk i tron att de är Superman?

   Radera
 11. Kom precis hem från rundresa i Sydafrika blev dålig samma dag som jag klev av planet på Kastrup. Jag tog prov igår och fick positivt svar. Jag förstår att många äldre blir riktigt dåliga då jag som fullvaccinerad (Pfizer) man i 30 åldern (röker ej och har ingen övervikt) blev så dålig att jag sov nästan konstant i 24 timmar. Hoppas att jag inte har imponerat en ny variant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Otrevligt. Får du hjälp med förnödenheter osv utifall att du är ensam?

   Radera
  2. Det är rätt! När han avslöjat detaljerna lootar vi sjuklingens förråd!

   Radera
 12. Jag bor ensam i lägenhet så det får bli hemleverans av matkasse denna vecka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas det blir snabb bättring, se till att någon pingar dig var 8 h. Det kan gå snabbt utför om det vill sig illa.

   Radera
  2. Min tanke också. Sägs kunna gå fort utför runt dag 7-8, är du ensam kan det gå illa.

   Se till att dricka ordentligt, käka vitaminer och extra D-vitamin.

   Radera
  3. Tveka inte att ringa sjukvården om det går utför. Dag 5 var jag på väg att ringa, men avvaktade, och dagen efter kände jag mig mycket bättre. Om det inte släppt dag 6 så hade jag definitivt ringt.

   Radera
  4. Hur vältränad är du?

   Radera
 13. Som boende och arbetande i Österrike följer jag förloppet i den ypperliga österrikiska tidningen Der Standard. Enligt en artikel publicerade 5 November är 75.7% av de intensivvårdade ovaccinerade, i Wien rent av 92%: https://www.derstandard.at/story/2000130936074/vollimmunisierte-machen-fast-ein-viertel-aller-intensivpatienten-aus
  Dessutom har man klarlagt att de vaccinerade som vårdas är nästan uteslutande äldre och/eller svårt sjuka i någon annan sjukdom och sedan drabbats av Covid. Läste detta först i en der standard artikel i augusti men hittar den inte igen, Däremot hittade jag denna som berättar detsamma (tidningen är dock tysk, men situationen där är likartad): https://www.rbb24.de/panorama/thema/corona/beitraege/2021/11/interview-divi-geimpfte-ungeimpfte-unterschiede.html
  Denna artikel diskuterar också vilka de sjuka vaccinerade är, dock med data från Israel: https://www.derstandard.at/story/2000128836745/geimpft-und-trotzdem-infiziert-was-man-ueber-impfdurchbrueche-wissen-sollte

  SvaraRadera
 14. Ett alternativ vore att åldersdiskriminera och neka 70+ tillträde till evenemang.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 15. Ö
  Är du fullvaccinrad svensk gäller att du får res in i landet 360 dagar efter dos 2. Ska du dock bo på hotell och gå på restaurang etc gäler 9 mån efter dos 2. Många kollegor som avbokar sportlovet nu...

  SvaraRadera
 16. Längtar redan tills de släpper på min åldersgrupp för tredje dosen. Muus

  SvaraRadera