Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-11-23 12:38

Norska Statnett stryper elkraftexporten till Sverige och SE3 Göteborg Stockholm - räkna med ännu högre elpriser

Som svar på att Svenska Kraftnät avser att begränsa exporten av el till Norge, så meddelar norska motsvarigheten Statnett via norska E24 att man kommer göra det samma till Sverige. Sverige tappar därmed en elimport på cirka 2 000 MW. Agerandet förväntas leda till lägre elpriser i södra Norge och särskilt elhandelsområde NO1 Oslo och högre elpriser i SE3 Göteborg Stockholm. 
Oslo
I skrivande stund uppger Svenska Kraftnäts tjänst Kontrollrummet att exporten är 1 245 MW från NO1 till SE3 (tidigare uppgift berodde på för litet fönster i webläsaren vilket tog bort den texten), men ur minnet brukar den ligga runt 2 000 MW eller två kärnkraftreaktorer vid högförbrukning morgon och kväll.

Svenska Kraftnät ska inte ha ett systemskydd som optimerar strömflödet över gränsen, och för att uppnå symmetri tar nu även Statnett bort sitt systemskydd för att ge en "jämlik praxis" och "säkerställa symmetri och balans i vårt samarbete", vilket kan läsas som ett morsomt norskt "dra åt hilvede".

En norsk energianalytiker menar att det kan komma att sänka elpriset i södra Norge relativt sett, särskilt när det är extra kallt i södra Sverige. Innebörden blir således symmetriskt att elpriserna kommer sticka iväg, rejält, i södra Sverige när det är kallt.

Svenska Kraftnät har begränsat den svenska exporten både till Danmark och Finland och även rundat EU-kraven på att 70% av exportkapaciteten ska finnas tillgänglig att köpa, genom att Svenska Kraftnät själva köpt el från Finland och Danmark för att trycka ner svensk export för att rädda stabiliteten i det svenska elnätet. Detta har resulterat i protester till svenska myndigheter från de två grannländerna, men nu gör det tredje grannlandet Norge alltså konkreta åtgärder och stryper exporten.

Varifrån SE3 ska trolla fram kraft motsvarande två eller tre kärnreaktorer över en natt lämnas som en övning åt MP+S-regeringen som under sju års tid låtit svensk energipolitik spolas ner i avloppet, nu senast med Ygeman (S) som så kallad energiminister. Räkna med ännu högre elpriser i vinter än vad vi trodde tidigare.
Livsfarlig svensk energiledning

Källor inom länkskattemedia

E24.no e24.no/norsk-oekonomi/i/MLa7pB/statnett-begrenser-stroemflyt-til-sverige-et-motsvar
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

98 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Det här var en.. oväntat stor nyhet faktiskt. Är minst sagt glad jag bundit till vettigt pris över tre år. Speciellt då jag inte har engagemang nog för tidoptimeringen. Hade dock inte hört att Sverige strypt exporten till Norge, antar att de inte omfattas av EUs 70%-regel? Handels"krig" med energi mellan vänner bådar inte direkt gott.

  SvaraRadera
 3. Bra att du inte ger dig, Cornu. Den här praktikantregeringen ska ha så mycket spö att de hostar blod över sin närmast samhällsfarliga inställning till elförsörjningen.

  Jag vet inte vad som värst - att vi har en ansvarig minister som inte kan skilja på effekt och energi eller att han envisas med att det är Marknadens fel att vi inte längre har kärnkraftverken i södra Sverige kvar. Men att elpriset är skyhögt och effekten inte räcker till beror på politiska beslut.

  SvaraRadera
 4. Beslutet att binda 60 mån för 59 öre i SE3 känns lite extra bra nu. Kommer inte heller att gråta de tillfällen det blir negativa elpriser eller extremlåga. Jag föredrar lägre volatilitet och jag är rätt övertygad om att det kommer att bli värre innan det blir bättre.

  Under de 60 mån så hinner jag förhoppningsvis byta tak så att jag kan sätta upp solceller så kan jag åtminstone optimera förbrukningen till rening och värme av pool och kylning av delar av huset till att använda så mycket sol-el som möjligt. Kommer säkert att bli en elbil (åtminstone plug-in) vid nästa byta om 3-4 år, den kan man ju ladda med egen solel då.

  SvaraRadera
 5. Hur hade det egentligen hjälpt med tre kärnreaktorer till? Det verkar finnas en enorm efterfrågan nere i Europa, inte minst därför att kolkraftsel har högre produktionskostnad och är dyrare och att producera och att man därför hellre låter kolkraften stå stilla. Om vi hypotetiskt skaffade tre kärnreaktorer till skulle man alltså stoppa några ytterligare kolkraftverk nere i Europa, men vi snackar ju hundra miljoner människor på en liten yta och slutpriset skulle väl inte påverkas jättemycket, eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi skulle få avsevärt lägre elpris i södra Sverige och få tillbaka förlorad konkurrenskraft för industrijobben (där lönerna annars är ett problem som kompenserats av låga energikostander). Anledningen är att exportkapaciteten inte klarar av att skicka ut tre kärnkraftverk, utan den kraften stannar i landet.

   Radera
  2. Så, det skulle hjälpa tills nån la ytterligare en kabel till kontinenten? Konstigt, det låter nästan som om det vore bättre att bara kapa en existerande kabel.

   Radera
  3. Dessutom, om vi bygger 10 reaktorer och en bättre lina till kontinenten så drar vi in massor av pengar i exportintäkter. Win-win. Ytterligare ett win om vi räknar in att de kan stänga av mijöförstörande kolkraftverk.

   Fast jag glömde förstås att Ygeman har sagt att det inte finns någon elbrist och att alla eventuella prisvariationer av någon anledning beror på det ryska gaspriset. Så det är ju möjligt att jag har fel, även om det förstås är konstigt att brist på gas ger högre elpris men att brist på kärnkraftsel inte ger högre elpris...

   Radera
  4. Man kan alltid skapa en brist genom att exportera saker istället för att använda dem på hemmaplan.

   Radera
  5. Det är tyskarnas eller vindarnas fel. Allt annat är naivt eller något ingen kunde föreställa sig.

   Radera
  6. @Izze.
   Det är kanske så att vi har ersatt det som faktist fungerade mot något som låter bra?

   Radera
  7. Om det var lönsamt med ny fission borde industrin nyss beställt, åtminstone i något stort EU-land. Peak fission i världen var många år sedan. Vad jag vet byggs just nu två anläggningar, en i England som fått garanti av staten för ett högt pris på varje kWh man får fram i 25 år och en i Finland som skulle varit klar för 10+ år sedan och blivit mycket dyrare och nu sägs bli klar nästa sommar.

   Vad svensk industri satsar på är vindkraft för att det är billigare och snabbare att bygga och effekten är ett elpris som ibland är högt och ibland lågt tills vi får bättre ledningar mellan norr och söder.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  8. @Nanotec Det hjälper inte med fler ledningar. Vi kan inte utnyttja de vi har eftersom vi har för lite planerbar produktion i SE3 och SE4. Vi kan inte heller maxa ledningarna till utlandet. Våra grannländer håller på att lacka ur p.g.a vårt barnsliga uppträdande.

   Radera
  9. Nicklas jo högspänd likström och fler ledningar hjälper.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  10. @Nanotec Nej och åter nej. Det hjälper inte. Gå in och läs vad vad svenska kraftnät skriver: https://umm.nordpoolgroup.com De begränsar mängder med ledningar p.g.a just detta. Saken är att man kan inte reglera nätet på distans. Måste finnas tillräckligt med planerbar produktion lokalt.

   Radera
  11. Nanotec: Peak fission var 2019 med 2 657 TWh med en uppåtgående trend och ökning varje år sen 2012, frånsett nu 2020...
   https://www.statista.com/statistics/275048/gloobal-nuclear-power-generation/

   Och med 50 nya reaktorer på gång i världen så lär det vara en bit kvar till peaken
   https://world-nuclear.org/information-library/current-and-future-generation/plans-for-new-reactors-worldwide.aspx

   Radera
  12. 2019 är inget bra jämförelseår. Att allt föll 2020 beror på den globala recessionen pga pandemin, och är en avvikelse. Annars hade fissionen ökat 2020.

   Radera
  13. Att industrin i Sverige inte bygger är en konsekvens av politiken.
   Ingen skulle våga lägga 60 miljarder i en investering de först börjar få avkastning för om 15 år och börjar betala huvuddelen på från första åren. Den riskpremie som krävs för att företagen ska våga det är för hög och när man dessutom lägger till Miljöpartiets motstånd så är risken signifikant att även om de faktiskt byggt en färdig reaktor så kommer miljötillståndet att ladda och börja leverera antagligen fördröjas/aldrig komma igenom.

   Radera
  14. Niclas nej det kan jag inte hitta där, citera något sådant bland allt. Det är klart att man på nuvarande ledningar måste ha reservkapacitet om tex en reaktor snabbstoppar. En ledning med högspänd likström kan ses som en lokal producent.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  15. IngeGlid jag läste det i The Economist nyligen. Ska försöka hitta det. Visst byggs nytt men obetydligt i EU eller hur och många av de 50 har hållit på att byggas länge?

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  16. @Nanotec https://umm.nordpoolgroup.com/#/messages/0afc66ac-7f8f-496c-b618-0aa217bb8e0e/3

   Här är det väl närmast övertydligt: "Limitations due to wind and solar energy feed": https://umm.nordpoolgroup.com/#/messages/848422f6-4d8f-4008-836c-6680a08c0b17/1

   Radera
  17. Nano, detta har skrivits om på bloggen tidigare. Nätet är inte en stabiliserande faktor. Det krävs lokal stabilisering i form av rotationsenergi. Det får man ur stora turbiner. Eller många, specialbyggda vindkraftverk. Sådana som inte byggs.

   DC nätet är bättre, men inte bra nog.

   BD, ja du har fattat galoppen. Vindkraftsexpansionen i norr är finansierad av utländska aktörer som tecknat PPA avtal, dvs grenwashing och som biprodukt får vi volatila elpriser som havererar kalkylbladen och skapar osäkerhet.

   Nano, presentera länkar till systemkostnader med havsbaserad vindkraft och transmissionsnätsexpansioner och lagringskapacitet ?

   Nähä, det finns inte. Varför då?

   För att det är dyrare än kärnkraft och förstör narrativet!

   Radera
  18. Paul även om MP plötsligt säger ja till ny fission räcker det inte för att industrin ska börja bygga. Du skrev själv 15 år och 60 miljarder mot de 20 miljarder som nu satsas på vindkraft per år och ger pengar åter direkt efter bygget och obetydliga driftskostnader. Ja de 20 miljarderna ger många kWh per år.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  19. Nano. Den finska kärnreaktorn O3 (Olkiluoto 3) kan börja "pytsa ut sparsamt med elektroner" i kablarna på prov redan i februari, om drygt två månader. Sedan beräknas reaktorn vara i full drift lagom till sommaren.

   Sedan finns det ytterligare ett pågående kärnkraftverksbygge i Hanhikivi nära Uleåborg, som ryska Rosatom bygger och levererar kärnbränsle till, och det har också blivit rejält försenat, med driftstart 2028 (och det kanske t o m stoppas pga negativ opinion, om det blir ett ryskt militärt anfall mot Ukraina efter nyår?).

   Man har sedan länge varnats av att det är en potentiell säkerhetsrisk att låta ryska långtradare och arbetare att färdas tvärs genom Finland till Bottenviken, pga att landet kan få för sig att t ex skaffa underrättelser där eller t o m roffa åt sig hela Norra Finland.

   Redan tidigare har Sovjetunionen "amputerat" en arm av "Finlands mö" (som är en poetisk nationspersonifikation likt Moder Svea): Petsamo med en finsk Ishavs-hamn, samt ett ben, Karelska näset. Man kan i framtiden fortsätta med att dekapitera landet, dvs hugga av huvudet i norr, och den andra, återstående armen (närmast Sverige) samt Åland som är det andra, återstående benet i "Finlands mö". Vad tycker Sverige i så fall om Ryssland som granne på nytt, från Torneå till Riksgränsen, ända fram till hennes tumspets närmast Norge?

   Och vilken kroppsdel är Helsingfors i så fall i "Finlands mö" (det berättades inte i folkskolan i Helsingfors under min uppväxt)?

   Radera
  20. Jag tror iofs. inte det är industrin som bestämmer om det ska byggas ny kärnkraft. I Sverige fick vi ju inte ens forska om kärnkraft i 30 år.

   Dessutom, för 40 år sedan kunde man i Sverige bygga en reaktor på fem år. Rimligen skulle det gå idag också, om det inte vore för att någonting gör det extremt krångligt att bygga. Undrar just vad detta "någonting" är.

   Radera
  21. Ohlin rotationsenergi går att åstadkomma om den som ger det får betalt. Vindkraft måste få betalt för rotationsenergi och kan då snabbt åstadkomma det i nya vindkraftverk.

   Om det inte antogs bli lönsamt skulle inte en så stor mängd ansökningar om vindkraftparker till havs ha kommit in.

   Jag har försökt förklara för dig hur produktion av väte för industrin med flera veckors lager hos de största nyttjar just prisskillnaden mellan högt och lågt pris på el. Det är inte väte för att köra i turbiner vid högt elpris.

   Visst är det så att det idag byggs mest vindkraft i norr och det är där vi håller på att få en ny industrialisering som kommer behöva mycket el redan före 2036 när optimistiskt nya fissionsreaktorer skulle kunna finnas klara.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  22. Anton när Sverige byggde ut reaktorer fanns det ett enormt hemligt tryck för att få fram kärnvapen. Vi var mycket nära detta när det projektet avbröts. Kärnkraft för fred och välfärd var en täckmantel och nödvändigt med reaktorer för kärnvapen. Utbyggnaden fick sedan extra fart vid oljekriserna i början av 70-talet. Planeringen för reaktorer startade på 50-talet och att det sedan kunde byggas någon reaktor klar på fem år från spaden i jorden kommer knappast åter.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  23. Säkerhetskraven har också ökat efter olyckorna i Harrisburg, Tjernobyl och Fukushima. Man har infört krav på partikelfilter, fördröjningsbäddar för ädelgaser, oberoende härdkylning, hårdare kontroll över reaktiviteten på olika ställen i härden samt mer reservkraft i händelse av "station blackout" m fl. Man var lite "naiva" med "den fredliga atomen" i vissa länder.

   Radera
  24. Ditt svar visar tydligt att du duckar frågan. Svara på hur systemkostnaden skall betalas och sluta pladdra strunt.

   Du pratar om lönsamhet på enskilda projekt.

   Jag pratar om att dessa projekt externaliserat sina reglerkostnader. Ett vindkraftsbaserat energisystem, där man medvetet stänger ner planerbar kraft och ersätter med oplanerbar kraft. Såsom sker nu.
   Självklart är samtliga reaktorer i Sverige lönsama, så och Ringhals med tanke på elpriset.

   Skulle dessa vara olönsamma att driva vidare efter 40 år, men man prognosticerar att befintliga kan drivas längre? Tror inte det.

   De vätgaslager du pratar om har inget med elförsörjning att göra. Det är bara pladder. Du måste läsa på skillnaden.

   De har med enskilda processer,exempelvis stålframställning att göra där vätgas ersätter kol rent kemiskt med nära på 100% verkningsgrad, troligen mer (då all kol inte reducerar malm, men all vätgas gör det)
   Eller gödningsmedel.
   Man räknar dock med betydligt högre produktionskostnader än idag, men räknar också med premiumpris. På sikt kommer de fossila energikällorna i processerna (gas, kol etc) att bli dyrare och dyrare.

   För att hantera vindkraftens icke planerbara produktion behöver varje installerad Wind-Watt ha en Regler-Watt.

   Du behöver lagra elproduktion på något sätt och sedan omvandla tillbaka till el. Inte Lorenz O-Watt.

   Ju mindre lager, desto mer vindkraft behövs för att fylla lagren när det går.

   Fördelen med den dyrare off-shore är att den är stabilare och mer sällan, men ändå ibland står still, producerar vindel.

   Och jag utmanar dig, visa på totala systemkostnaden. Kan du inte det kan du sluta dravla om 500TWh hit eller dit. Det är inte relevant.

   Du är helt enkelt inte en seriös debattör utan ett troll.

   Radera
  25. Det är min slutreplik om jag inte ser direkta osanningar från dig i fortsättningen. Du vill inte, kan inte och avser inte förstå problematiken, Nanotec.

   Det kallas för faktasresistens.

   Radera
  26. En polsk kopparproducent har beställt en smr av fransmännen med leverans 2026. Kanada utvecklar smr, Rolls royce i uk.
   Och kineserna planerar 150 verk av sin hemmasnickrade pebblebed-reaktor i närtid.

   Föreslår att nanotec kontaktar ansvariga ledare och säger att de har räknat fel allihop.

   Radera
  27. Ohlin du har problem att förstå vad jag skriver och inbillar dig sådant jag inte skriver.

   Systemkostnaden för hela elnätet måste hanteras av Svk och sedan fördelas ut på producenter och konsumenter. Jag har skrivit om ekonomi och du hakar upp dig på svängmassa. Jag ska strax ta upp lite om svängmassa.

   Dagens Industri igår skrev nästan samma som jag nyss om svensk industris lönsamma satsning på vindkraft och totala ointresse att investera i ny fission.

   Du påstår att jag skriver att dagens reaktorer är olönsamma vid dessa elpriser - var har jag skrivit det?

   Det är all ny elproduktion som är lönsam nu - inte bara enskilda projekt. Hur länge detta består finns olika tankar om. Utveckling av ny teknologi går snabbt.

   Varför ska jag inte få skriva att Svk har fått enormt mycket ansökningar om havsbaserad vindkraft - nämligen motsvarande flera gånger all elproduktion idag i Sverige?

   Gör inte något försök att uppskatta totala systemkostnaden, jag har inte tillgång till de uppgifterna har du?

   Har många gånger tagit upp Sveriges enorma fördel med stor vattenkraft och att vi lagrar vind och sol som mer vatten för timmar med låg vind och sol. I framtiden kommer andra lagringsmöjligheter där ditt hatobjekt väte i varierande mängd lagrat hos stora användare kommer bli stort.

   Aldrig har jag förespråkat ett system med bara vindkraft.

   Systemtjänster behövs och det är Svks uppgift att få fram den. Svängmassa finns idag främst hos vattenkraft och därefter hos vår fission. Det finns fler möjligheter att hålla frekvensen stabil. En kul ny variant för Sverige i distributionsnätet är batteri där Boo
   Energi satte igång batteriet i slutet av oktober. Främsta skälet till batteriet som fyller en container är ändå att mer sällan överskrida effektavtalet uppåt i nätet och underlätta för elbussar. Blir nog fler containrar med tiden. Ja de fyller batteriet lagom vid lågpris.
   I andra delar av världen är avtal om frånkoppling av el med ekonomisk ersättning stort medan det än är obetydligt i Sverige.

   Du verkar ha faktaresistens när det gäller vad som är lönsamt idag på elmarknaden.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  28. Du har i grunden fel. Ökad andel vindkraft driver fram ökat behov av dyra systemlösning ar.

   Varför skall dessa inte belasta vindkraften?

   Varför skall de externaliseras på SvK och hela kollektivet?

   Vattenkraften kommer inte räcka till för en expanderad vindkraft. Den är redan baskraft under vinterhalvåret.

   Det krävs betydligt mer reglerkraft.

   Och att så

   Radera
  29. Det är ju orimligt att inte vindkraftsexpansion, som kräver mycket dyra systemlösningar inte finansierar dessa.


   Den lönsamhet du pratar om är enbart på projektnivå. För dig, mig och samhället är kostnaden och lönsamheten helt annorlunda.

   Sett till helheten måste man överväga och jämföra alla lösningar, och till dags dato har ingen gjort bedömningne vad det kostar..

   Därför kan du inte säga att vindkraften är lönsammare. Det saknas fog för det.

   Det är alltså fel.


   Vad du och enskilda investerare anser som lönsamt är irrelevant. Anant än för er.


   Vi övriga drabbas hårt.

   Radera
  30. Nanotec: "Om det var lönsamt med ny fission borde industrin nyss beställt, åtminstone i något stort EU-land."

   I Sverige kommer ingen med huvudet på skaft investera förrän villkoren klarlagts. Svensk regering kan när som helst efter att man investerat miljarderna införa en ny straffskatt och göra din anläggning olönsam. Konkurs. Svensk energipolitik är galen.

   Radera
  31. Läser @nanos inlägg om "högt" garanterat pris.
   Från NyT den 21/10-13:
   .../Enligt dagens pressmeddelande från EDF uppgår garantipriset till 92, 5 pund per megawattimme. Omräknat motsvarar det ungefär 1 krona per kilowattimme./...
   Sedan läser jag om morgondagens elpriser i GB, mellan 18-19, som är 623,67 Euro/MWh, eller ungefär lika många ören/kWh.
   Fast det är ändå billigt, mot dagens 1272,40 Euro/MWh vid samma tidpunkt.

   Radera
  32. Ah, sä det gick att bygga reaktorer tack vare att Sverige ville ha kärnvapen och på grund av "förarbete"... Och eftersom vi nu inte längre vill ha kärnvapen så är reaktorer svårare att bygga. Got it.

   Kraven har säkert ökat, men byråkratin har ökat mångdubbelt mer, vilket är den egentliga orsaken till att det tar så lång tid. Efter 1-2 kalla vintrar kommer nog politikerna som vill ha billig el att sitta vid makten och befolkingen kommer också att ha en mer frikostig hållning mot kärnkraften. Sannolikt startar väl bygget då, så vi förlorar bara 3-4 år.

   Fukushima är för övrigt tidernas mest överdrivna olycka. En mer rimlig hantering av olyckan hade varit önskvärd, men eftersom alla är paniskt rädda för den hemska strålningen så antar jag att vi får leva med ogrundade åtgärder.

   Man kan förstås också bygga 2-3 nya reaktorer och låta dem driva carbon capture, vilket skulle vara tillräkligt för att göra hela Sverige helt CO2-neutralt (=0 i nettoutsläpp). Men eftersom inga "miljövänner" föreslår detta sätter jag citat-tecken runt dem.

   Radera
  33. Anton det var många duktiga ingenjörer som utvecklade svenska kärnvapen och fissionskraft. De kunde nog byggt mer efter 70 och 80-talet, men nu är de pensionärer. Det stora flertalet nya ingenjörer satsade på annat och finns i lönsamma svenska företag som ger oss moderna nyttigheter och betydande inkomster.

   Riktigt betydelsefullt för mindre CO2 är LKABs projekt med väte. När det är fullt utbyggt sparar LKAB 700 000 ton CO2 själva mot dagens process och dubbel produktion men hos kunderna blir besparingen 35 000 000 ton vilket är gigantiskt i mitt tycke.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  34. Kenneth dagens elpriser är onormalt höga. Jag tror vi kommer se betydligt lägre genomsnittspris nästa år. Det blir intressant att ta del av Cornucopia?s inlägg på torsdag om fossilgasen för den avgör elpriset nere i EUs mer tätbefolkade delar.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  35. Ohlin och ändå byggs det mer vindkraft i hela EU. Utomlands installeras också mycket mer solceller.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  36. Nano.
   Det är möjligt att många är faktaresistenta.
   Du får stå role-model för det nya begreppet konsekvensresistent.

   Radera
  37. Det bästa stalltipset måste ju vara att flytta till SE1 eller 2 eller har jag missat nåt?/

   Radera
  38. Är du helt norsk?

   Vill du verkligen att alla i SE3 och SE4 skall flytta upp dit?
   Trodde det var lugnt och skönt man var ute efter att bo där uppe.

   Odlingsäsongen är ju dessutom bara 3 veckor efter midsommar, ungefär när sista snön smälter och ny faller innan ens industrisemestern har tagit slut.

   Och då får man ändå kämpa för att få ner något i den tjälfrusna jorden.

   Mörkt halva året och ljust halva året.

   Och det tråkigaste är att det finns bara älgjävlar att jaga. Inte en grisjävel så långt ögat kan se eller snarare mörkersikte :)

   Glöm inte heller att bostadsbubblan krashar om alla flyttar norrut.
   Den har jag ju så mycket att tacka för.

   Radera
  39. MFF har 1-0 mot Zenit och i samma veva vaknar Ohlin. Kul!

   Radera
  40. Klart. Em Eff Eff. Di aur blauvihde.

   Men ente Chernekoauv blaå för di förtrödna mögtockarna i Stockholm.

   Radera
  41. @Rickard Ohlin - trots avsaknad av vildsvin så är jakten i norr fantastiskt, jag är synnerligen (som söderboende, eller i vart fall mitt/söder) avundssjuk på deras tillgång till toppfågeljakt där man faktiskt kan vandra i dagar utan att behöva säga hej och prata med någon och ripjakten på skidor på vintern. Nu har man ju också mårdhund och snart kanske guldschakal att jaga.

   PS. Mörker/termiska sikten är fegt, det ska vara lampa i sädesfälten. Inget som en galt på 10 meter när man tänder lampan :-) DS.

   Radera
  42. Vad som behövs är en avvecklingsplan för vindkraften. Förbjud nybyggen omedelbart och sista snurran skall vara nedplockad och marken återställd inom tio år.

   Radera
  43. Nano. De gamla ingenjörerna och vetenskapsmännen som jag kände för länge sedan tyckte att det var fel att Sverige avstod från kärnvapen, eftersom de är "väldigt bra vapen" som en av dem uttryckte sig. Eller som amerikanska generaler brukar säga "lots of bang for the buck".

   Sverige avstod från planerna att skaffa sig egna kärnvapen av flera skäl, t ex var kostnaden för hög, man hade fått lägga ner ett antal regementen för att få råd med dem.

   Dessutom dök det upp fredsduvor som Inga Thorsson, som började ifrågasätta Sveriges kärnvapen-planer. Maj-Britt Theorin fortsatte sedan i samma nedrustningsanda.

   Radera
  44. Anton. Man hade mycket tur med Fukushima-olyckan, pga att vindarna blåste mot Stilla havet under en stor del av tiden under dagarna efter de värsta utsläppen. Radioaktiviteten späddes därmed ut av luftmassorna över Stilla havet och t ex radioaktivt jod, som är problematiskt pga upptaget i sköldkörteln, hann avklinga till en stor del utan att orsaka någon större skada. Men de långvariga evakueringarna av civil-befolkningen gjorde mycket större skada och man borde ha hjälpt till med åter-inflyttningen av folket till Fukushima mycket snabbare efter olyckan.

   Radera
 6. Suck, och svenska politiker gör vad när verkligheten hoppar upp och ger dom en snyting i ansiktet...?

  SvaraRadera
 7. Lugn, detta fixar Ygeman!
  Nej vänta - vi är så körda! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej då, hans termin Kriminologi gör honom synnerligen lämpad för att lösa problemet...

   Radera
  2. Elpriset och dess konsekvenser för vår ekonomi lockar fram poeten i mig och jag börjar sjunga:

   Jag lärt att hur åt helsike den hela än må gå
   Ska man bara hålla huvu't upp och säga så
   Sämre och sämre dag för dag
   Sämre och sämre dag för dag
   Bara sorg hjärtat rymmer
   Strunt i glädjen och alla trevligheter!
   Om än ställningen är svag, så säg med välbehag
   Ah-ah-ah-ah-ah-ah-ah!
   Det går sämre och sämre dag för dag

   Radera
 8. Ide! Vi kan bygga kärnkraft i område 3 och 4. Finansierat av elpriserna som uppstår i område 3 och 4 om vi kapar all matning från område 1. Börja bryta uran i Sverige och stuva ner de uttjänta, svåråtervinningsbara, vindkraftsbladen i de gruvorna allteftersom. Område 1 kommer ändå få kraftigt reducerad vattenkraft när mark och miljööverdomstolen börjar avvisa framtida ansökningar, blir kanske mysiga elpriser även där då. Aj då, nu kanske Putin fick en ide av mig att sabotera stamnätet, glöm vad jag sa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De flesta av komponenterna som finns i dagens svenska kärnreaktorer går inte längre att beställa, eller de ser annorlunda ut och fungerar annorlunda. I Finland var ett stort problem med O3 (Olkiluoto 3) att personalen inte hade någon erfarenhet av beställning av reaktor-komponenter. Man kanske kan beställa färdiga reaktorer från t ex Sydkorea?

   Radera
  2. Den sydkoreanska exporten av fyra reaktorer till Förenade Arabemiraten har gått bra, de startas nu en om året efter åtta års byggtid.

   Radera
  3. Finns inget behov att deponera vidkraftbladen, de går att ätervinna och användas t.ex. i cement.

   Radera
  4. Apropå cement, jag var på Byggmax igår och de hade bara en halv lastpall cementsäckar kvar. Betong-hyllorna intill var också halvtomma. Så den som tänker gjuta betong kan behöva hamstra i förväg från flera ställen. Men problemet har kanske ordnat upp sig med regerings-beslutet?
   P.S. Jag var på Dyr-Beijer också för att beställa fönster.

   Radera
  5. @Erik, intressant idé. Inte för att kaa matning, men att använda principen att när elpriserna går över em vis gräns att en del av avgifterna går till att finansiera ny kärnkraft. Och få ett balanssystem som pendlar mellan rvåy elmixar beroende på väder mm.

   Radera
  6. Var kan man beställa moderna kärnkraftverk idag i paket egentligen? Hos pålitlig leverantör som inte är knuten till geopolitiska ambitioner? Finns sådana?

   Radera
  7. Re. Teheimar
   Som MR skrev ovan, Sydkorea.

   Radera
 9. Som majoriteten röstar i en demokrati får alla betala

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja om 4% bara vore majoritet så...

   Radera
  2. Vi får trösta oss med att "som (den extrema) minoriteten 'röstar' i en diktatur får alla betala"

   Så det kunde varit värre...

   Radera
  3. En majoritet har röstat på partier som låter ett 4 procentsparti bestämma.

   Radera
 10. Åsså Tyskland som förtidsstänger 3 fossilfria reaktorer vid årsskiftet (varav 2 i norra Tyskland) om de följer plan.

  Var tror ni tyskarna i norra Tyskland kommer tanka el ifrån i januari och framåt? De har ju hittills ingen fungerande plan för kraftförsörjning mer än att ersätta tysk kärnkraft med fransk och svensk kärnkraft.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De närmsta tio åren får de värma sig från berättelser om en framtida vätgasproduktion.

   Sen är tillräckligt med kärnkraftsel igång igen.

   Radera
  2. Ryden H2 GS är igång med betydande produktion av grönt stål 2,5 miljoner ton med hjälp av väte redan 2024. 25 miljarder beräknas investeringen till i Boden.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. På vilket sätt ger H2 GS tillräckligt med effekt i elnätet?

   Radera
  4. Ryden H2 GS konsumerar mycket energi, men de har ett litet lager för att minska sitt effektbehov när elen är dyr eller blixtsnabbt dra ner när en reaktor snabbstoppar eller en stor elledning/transformator löser ut. De ger inte mer effekt men bidrar lite till att intresset för mer produktion av el ökar och jämnar ut priset på el.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 11. Stämmer det verkligen att den mesta vindkraftselen produceras i Norrland?

  Tittar man på framtida och befintliga vindkraftsutbyggnad så är det helt klart mer i Götaland och Svealand.

  Ni är välkomna att se själva här:
  https://vbk.lansstyrelsen.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antal eller MW?

   Här från svensk vindenergi via nyteknik.

   "För närvarande finns vindkraftsprojekt under samråd på totalt 6,3 GW.

   Av dessa finns:

   1,6 GW i elområde 1 (norra Norrland)

   2,6 GW i elområde 2 (mellersta och södra Norrland)

   1,6 GW i elområde 3 (Svealand och norra Götaland)

   0,4 GW i elområde 4 (södra Götaland)

   Källa: Svensk Vindenergi"

   https://www.nyteknik.se/energi/ny-gron-industri-da-kan-inte-sodra-sverige-rakna-med-el-fran-norr-7023138

   Radera
  2. Ryden de gamla vindkraftverken är mycket mindre och mindre lönsamma än dagens och morgondagens.

   Det mesta av de nya vindparkerna som ansökts om till havs hos Svk verkar vara utanför Götaland och Svealand.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Jo, det blir kanske mer av solceller i Götaland?
   Det är som sagt var vid vackert väder som vi nu har elbrist.

   Här till exempel, 250 ha solcellsparker utanför Helsingborg med PPA avtal och allt.
   Notera gärna de "fjuttiga" vindkraftverken i området på några av bilderna.

   https://via.tt.se/pressmeddelande/solcellsparken-i-svedberga-ett-steg-narmare-forverkligande?publisherId=3236163&releaseId=3310255

   Radera
 12. Just in time.

  Affärsmässighet.

  Good Enough.

  Då blir det såhär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt sammanfattat i en PP-deck!

   Radera
  2. Ha, ha,
   Dagens energipolitik verkar mest vara mer av "om gud vill och vädret tillåter"

   Radera
 13. Upptäckte precis att jag bundit på 60 öre till februari. Troddet det var bundet till maj.
  SE 4 och elvärme...
  Bolaget vill ha 1,70 om jag förlänger avtalet idag. Nu snackar vi inflation!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte hur du har det ekonomiskt, men har du möjlighet med luft/luft samt solpaneler så kommer du få igen pengarna med råge i längden.

   Radera
  2. Håller med föregående talare, en luftluft är en billig och snabb installation som ger mycket tillbaka.
   Nyinstallerat här, bättre värme med en halvering av förbrukad energi.
   Kan varmt rekommendera en golvmodell om det passar ditt hus.

   Radera
 14. Skillnaden mellan då och nu är att vi i dag saknar humankapitalet för att kunna bygga ett fungerande kärnkraftverk.Den nya hisingsbron har allvarliga sprickor och samma gällde för götatunneln som var avstängd en längre tid. Båda behäftade med bristfälliga gjutningsarbeten, Bygga kärnkraftverk kräver annan kompetens än montera vidsnurror. Sådana gjorde man förr i slöjden.

  SvaraRadera
 15. Helvete stavas helvete på norska. Sedan bör uppstart av Ringhals inte vara svårt att åstadkomma med lite vilja.

  SvaraRadera
 16. Det är kanske ensiffriga innertemperaturer i en vecka eller två som krävs för att Svenskarna skall kasta ut S och miljötalibanerna.

  SvaraRadera
 17. Jeg tror ikke det er helt riktig som bloggeren hevder at SE3 mister 2000 MW import fra NO1. Statnett melder at eksportkapasiteten settes til 1100-1200 MW.

  I praksis vil ikke dette bety så mye i kaldt vær i Sør-Skandinavia i forhold til tidligere. Når strømforbruket er høyt i Oslo-området/Østlandet er nettkapasiteten (eksportkapasiteten NO1-SE3) mot Sverige uansett aldri i nærheten av 2200 MW pga. redundans, men ligger i det området 1100-1200 MW som Statnett nå har fastsatt.

  Derimot kan det få betydning i mildt vær hvor mer norsk kraft (altså 2200 - 1200 MW = 1000 MW) heller kan sendes vestover og sørover mot UK, Nederland, Tyskland og Danmark, og slik sett oppnå høyere priser/bedre inntjening. Bedriftsøkonomisk sett er dette gunstig for Statnett.

  https://www.statnett.no/om-statnett/nyheter-og-pressemeldinger/nyhetsarkiv-2021/behov-for-balansert-utveksling-med-sverige/

  https://umm.nordpoolgroup.com/#/messages/b9b56ade-c200-4b80-8cf5-558d171f5e52/3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så risken för att Sverige vid störningar i egen produktion inte kan importera är inte så mycket högre vid de scenarios som sker vid hög förbrukning (förutsätter att de inträffar samtidigt i SE3 och NO1) för då är redan kapaciteten reducerad av redundanskäl.

   Risken är mer vid "normalare" förbrukningar, såsom nu. Dvs billig el flödar inte över gränsen.

   Så Norge vill hellre exportera till UK än SE för att tjäna mer. Och skyller på Sverige.

   Vilket man inte kunnat tidigare pga man har varit begränsad av regelverket. Som då Sverige inte följt menar Norge. Och Sverige följer det inte för att tvingas maximera transmission söderut. Och därmed höja priserna i SE1+2 vilket blir tufft för basindustrin.

   It always comes back to bite ya.

   Radera
  2. Ja, i kaldt vær i praksis ingen endringer og ingen økt risk for Sverige med tanke på effekt fra NO1.

   I "normalare forbrukningar, såsom nu" vil prisen mellom NO1 (og NO2-NO5) og SE3 være likt eller nokså likt. Da er det gunstig å overføre mindre strøm til SE3 og heller spare vann i magasinene slik at man kan overføre mer til høyprisområdene på kontinentet og i UK senere. Det gjelder særlig når vannstanden er såpass dårlig som nå i NO2 og NO5. For Statnett kommer dette litt beleilig fordi de er under press nå som de nye kablene til Tyskland og UK har ført til høyere priser i Sør-Norge, eller i alle fall delvis har skyld.

   Jeg mener vel heller Sverige får skylde seg selv, dvs. Svenska Kraftnät som ikke har gjort nødvendige tiltak (åtgärder) for å kunne eksportere til NO1 i lavlastperioder. Da må man vel regne med mottiltak og man legger argumentene i hendene på motparten.

   Radera
  3. Så Norge tycker alltså att SVK skall investera i transmissionskapacitet så SVK och elproducenter skall tjäna pengar på att exportera sin el, men inte nödvändigtvis till Sverige?

   Och det skall Sverige bjuda på? Visst, det finns en intäkt baserat på överföringen, men den är inte på samma nivå som förtjänsten av att sälja elen direkt till ett högre pris.

   Eller så måste detta regleras, dvs Norge säljer till Sverige. Sverige säljer vidare till Tyskland. Det blir Sverige som tar mellanskillnaden och investerar i ökad kapacitet. Någonstans däremellan möts Norge och Sverige.

   Annars kommer Sverige, som centralt i Norden behöva göra absurda investeringar för att hantera allas viljor. Det är en av anledningarna till att vi har brister i vårt stamnät som begränsar överföringen till SE4 bla.

   Radera
  4. Jag tror att det är viktigt att förstå att den här situationen är mer politiskt jobbig i Norge än i Sverige. När Sverige då bryter avtalet om överförsel kan man iallafall skylla lite på Sverige.

   Men samtidigt, om sverige inte säkrar sin egen elförsörjning eller följer de internationella handelsreglerna kan man knappast skylla på sina grannländer.

   Radera
  5. "Annars kommer Sverige, som centralt i Norden behöva göra absurda investeringar för att hantera allas viljor. Det är en av anledningarna till att vi har brister i vårt stamnät som begränsar överföringen till SE4 bla."

   Ohlin, Sverige har jo underinvestert i stamnettet sitt veldig veldig lenge nå. Man ligger egentlig 10 år etter. Med "systemskydd" mot NO1 f.eks ville man ikke havnet i denne situasjonen. Det er jo underlig å se tilfeller hvor vindkraftproduksjonen i hele Sverige er svært høy, men samtidig eksporteres det bare noen få hundre MW til NO1 enda prisskilnaden mellom SE3 og NO1 er skyhøy. Klart at naboene (grannarna) reagerer på dette. Dette er en klar beskjed til SVK. Som vi sier på norsk, "vil du være med på leken må du tåle steken".

   Radera
  6. Dustsucker tack! Har länge försökt få fram att Svk måste investera proaktivt och inte reaktivt med eftersläpning. Många här ser vindkraft som det onda som ger höga elpriser och därför måste bort.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 18. Till syvende och sist så kommer varje land att i första hand säkra sin egen energi (plus allt annat som är nödvändigt för ett fungerande samhälle). Det har ju hänt förr. Dessutom, det är när krubban blir tom som hästarna börjar bitas. Poppar popcorn

  SvaraRadera
 19. Från svenska kraftnät i Mars månad:
  Då skriver man om en del av begränsningarna som beror på att ledningskapaciteten inom Sverige inte räcker till för alla möjliga kombinationer av import/exportflöden som skall gå till andra länder och därmed måste man begränsa export/importmöjligheten i framför allt öst/västlig riktning.
  https://www.svk.se/press-och-nyheter/nyheter/allmanna-nyheter/2021/nya-elfloden-i-ost-vastlig-riktning-utmanar-elnatet/

  Till detta kommer att mängden oreglerbar vind och minskad mängd kärnkraft i praktiken minskat ledningskapaciteten inom landet med ca 10%. Kapaciteten beror nämligen på fler saker än själva kabeln. Vill man veta mer kring den tekniska orsaken så lyssnar man här: https://kvartal.se/fredagsintervjun 12/11.

  SvaraRadera
 20. Höjda elpriser är inget problem, då det inte finns någon el i nätet längre!
  Så misströsta ej, för Per Bolund har tänkt igenom det här, ingen el = ingen elräkning. Problemet löst.

  SvaraRadera
 21. Det är nu många som utvecklar nya mindre mobila kärnkraftverk.
  Framförallt i USA och Uk.
  Polen och Rumänien har redan anmält intresse. Det kommer nog snart flera.
  Frankrike har också nyligen gått ut och sagt att de ska bygga fler kärnkraftverk.
  Kina ska bygga 150 stycken...

  SvaraRadera
 22. Ett stort beslut i detta kaos, hade varit att antingen kräva reservkraft för varje ny intermittent anläggning eller se till så att all planerbar elproduktion får betalt för den tjänsten som de nu tillhandahåller gratis.

  Direkt skulle vi slippa utbyggnaden av slumpkraft. Den skulle få ett abrupt slut.

  Jag upplever att det talas väldigt lige om det ökade slitaget av vattenkraften pga slumpkraften.

  SvaraRadera