Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-11-28 12:47

Normaliseringen av Ygemanvintern - två dygn med elpriser över 100 öre i hela landet, elpriser över 200 öre hela dagen

Vi får allt mer ser hur Ygemanvinterns elpriser normaliseras och hur grodan kokas långsamt. De senaste två dygnen, dvs idag den 28:e november och igår den 27:e november är elpriserna över 100 öre hela dygnet oskattat, ohandlat, onätat och omomsat, och idag är elpriset över 200 öre i hela landet samtliga timmar dagtid. Även om detta skylls på isläggning, så är det en bra indikator på det nya normala som inkompetensen hos energiminister Anders Ygeman (S) och den avgående MP+S-regeringen har orsakat under sju år i regering. Och nästa år kommer kärnkraften behöva stängas ner helt då regeringen vägrar fatta beslut om slutförvar av förbrukat kärnbränsle, som istället lagras i vattenbassänger beroende av ... el för att inte koka torrt.
Elpriserna de fyra senaste dygnen i SE3+SE4, senaste två dygnen även i SE1+SE2
Alla elpriser avser utan rörlig elnätavgift, utan elhandelspåslag, utan energiskatt och utan moms på allt detta, och är avrundade till hela ören.

Elpriset idag mellan 09 och 21 ligger alltså över 200 öre i hela landet och toppar ikväll rund middagstid på 255 öre. Sedan klockan 04 i fredags morse har elpriset legat över 100 öre i södra Sverige, och den 27:e och 28:e är elpriset  över 100 öre i hela Sverige, hela dygnen.

Nu har inte morgondagens elpriser fastställts än, men det ser ut som att detta fortsätter, särskilt som vardagarna innebär högre elförbrukning på grund av arbetsplatser och jobbpendling - ni vet att tunnelbanan och pendeltåget drar el?

Snittpriset i SE3 och SE4 var i torsdags 106 öre för dygnet, men verkligt elpris är högre, eftersom man generellt förbrukar mer el när elen är dyrare - det är därför den är dyrare då. I torsdags hade SE3+SE4 165 öre i snittpris och igår lördag hade hela landet 179 öre i snittpris, medan snittpriset idag landar på 193 öre.

Ännu en elhandlare har slutat erbjuda fasta elpriser, och det är snarare märkvärdigt att ingen elhandlare (i Sverige) gått i konkurs än - trots allt löper prissäkringar ut löpande och kan inte heller säkra hela förbrukningen, som trots allt kan öka jämfört med prissäkrad mängd. Och om någon prissäkrat så finns det någon annan som gjort en dålig affär någonstans.

Nästa år kommer all svensk kärnkraft behöva stängas eftersom regeringen inte vill fatta beslut om världens säkraste och vetenskapligt verifierade slutförvar, utan föredrar att ha kärnbränslet i vattenbassänger som nu tar slut, och som är beroende av fungerande el för kylvattnet, så inte detta dunstar.

När kärnkraften stängs ner kommer dagens elpriser om 200 öre hela dagen att framstå som den gamla goda tiden.

En del sätter dock hopp om att regeringen Andersson (S) ska fatta det nödvändiga beslutet nu när de blivit av med de samhällsfientliga miljöpartisterna, men med tanke på kompetensen hos energiminister Ygeman (S) och regeringen under sju år så är det nog en väldigt naiv och hoppfull tanke. Istället ser vi nu en normalisering, och prissignalerna är långsamma på grund av att många hushåll har fasta elpriser.

Andra sätter sitt hopp till att elpriserna - åtminstone i Norrland SE1 och SE2 - ska falla tillbaka när isläggningen på vattenkraftsreservoarerna och älvarna är över, men det innebär knappast att majoriteten av befolkningen - 90% bor inte i Norrland - får se normalisering av elpriserna igen.

Värt att notera i grafen ovan är hur de låga priserna nattetid utplånats.

Det går konstigt nog fortfarande att teckna bundet elprisavtal.

Nedanstående är innehåll från bloggens samarbetspartner Compricer.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

7 kommentarer:

 1. Jag tycker det är mäkligt att ingen elhandlare erbjuder folk att binda sitt elpris till dessa nivåer. Kanske få som vill binda till 200 öre/kwh. Men en sådan bindning kunde kanske kompensera för alla de som band i god tid?

  SvaraRadera
 2. Känns skönt med 3 årsavtal med Vattenfall 😁

  SvaraRadera
 3. Slutförvaret är ju ett rent haveri. "miljöorganisationer" och miljöpartiet har ju nu snöat in sig på risken för korrosion baserat på ett exjobb. Tydligen trumfar det allt annat. Killen som skrev det blev tom intervjuad häromdagen på svt.
  Men finnarna bygger exakt samma, kanske enklare att be dem bygga dubbelt så stort?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske "de fattiga kusinerna i öster" dvs finnarna kan ta emot utarmat, inkapslat svenskt kärnbränsle till sitt slutförvar till en rimlig kostnad?

   Radera
  2. Jag anser slutförvaret vara en ickefråga, ungefär som hästbajsproblematiken i London innan bilen uppfanns.
   Det är inte avfall vi pratar om det är kärnBRÄNSLE, som vi i dagsläget i de reaktorer vi har i Sverige inte kan utvinna än så länge. Fortsätta lägga bränslet på hög, bygg en till bassäng om den som finns inte räcker till för tusan.

   Radera
 4. Är frågan med slutförvaret aktuell före eller efter valet? Dvs är det något som regeringen fram till valet behöver ta tag i eller regeringen efter valet?

  SvaraRadera
 5. Jag själv band elavtalet 5 år mot min lokala leverantör som råkar vara kommunalägt bolag, vilket inte kan gå i konkurs (i princip) som har hand om all el, VVS, reningsverk etc etc.
  Råder de som kan göra samma sak, binda hos säkra bolag även om priset är lite högre. Jag tror de som jagat låga priser hos småbolagen kan få smaka på "andra bullar" när dessa småbolag börjar kånka.

  SvaraRadera