Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-11-22 08:19

När elen kostar 4:25 SEK per kWh och man behöver kaffe

Kaffe
Ja, naturligtvis drar det inte särskilt mycket att koka en kopp kaffe, men elpriset låg på ca 425 öre per kWh inklusive skatter, elnät, moms och elhandelspåslag. Så alltid irriterar det någon att koka vatten på kaminen.

Sila mygg och svälja kameler - nej, jag har inte duschat för jag ska till gymmet. För övrigt blir det väl någon krona sparad om man duschar på gymmet vid sådana här elpriser istället för hemma.

I övrigt så är det goda tider för den som har oljepannan kvar - det är billigare att bränna villaolja för att värma ett hus nu på morgonen än till och med värmepumpen (COP 3). Att värma med vet kostar kanske 1/10 av att värma med direktverkande el och en tredjedel av värmepump. Fast EU och Miljöpartiet vill ju inte att vi ska elda med ved, utan låta skogen stå kvar för att binda den fossila CO2 som EU släpper ut via kol och fossilgas.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

45 kommentarer:

 1. Dusch 5 minuter (40° C, 60 liter): 2,2 kWh.
  Dusch 15 minuter (40° C, 180 liter): 6,7 kWh.

  Saxat från Google, orkar inte räkna själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter rimligt. Blir således några kronor att vänta med duschandet just nu.

   Radera
  2. Man kan duscha utan varmvatten för en annan sorts kalldusch.

   Radera
  3. Kall dusch har å andra sidan känt negativ inverkan på det så kallade storkukslugnet - du förlorar med andra på något sätt oavsett om du står med ändan bar eller inte. :-)

   Radera
  4. Med frånluftvärmepump som värmer vattnet så blir det lite billigare kWh, kanske 1/4 eller så.

   Radera
  5. "Norsk" dusch, 5 minuter (blöt frottéhandduk, 1 liter): 0 kWh.

   Radera
 2. Snart borde det löna sig att köra på elverket (4,2 kW effekt ~1,4 l bensin/h).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du kunde ta hand om spillvärmen hade det varit väldigt lönsamt. Placera verket inne i en normalt uppvärmd lokal och led ut avgaserna via ett rör, så hamnar det mesta av spillvärmen inomhus (utom värmen i avgaserna). Kan vara en idé med ett rör för syretillförseln direkt till verket också.

   Radera
  2. RKI:et är nere i stallet tillsammans med generatorn så det skulle vara en del pyssel att ta hand om värmen och göra något vettigt med den. Lönsamheten är dock nära(får det till cirka 550 öre/kWh), bra att motionera sina prepps dessutom och cirkulera bränsle.
   Stänger in mig med arbetet i salongen där kaminen står fram till lunch när det blir "normala" elpriser på 140 öre/kWh.

   Radera
  3. Elverket driver värmepumpen. Kylluften från elverket går in och värmer värmepumpen för att krama ut de sista kronorna ur bensinen.

   Radera
  4. Det borde gå att leda avgaserna genom ett värmeelement.

   Radera
  5. Lite extra ljuddäpning på köpet.

   Radera
  6. Det finns många populära Youtube-videos av varierande kvalitet, om hur folk har byggt väderskydd till sina bensindrivna elverk. Det är mest för de större 3-fas-grunkorna, men jag är intresserad av ett enkelt, billigt, temporärt och ihop-fällbart väderskydd till min lilla 1-fas-generator (tjuven ska inte få ta den). Jag kanske hittar ett sånt på Youtube också.

   Radera
 3. Solen uppe, snart börjar solcellsanläggningen producera😎

  SvaraRadera
  Svar
  1. 22 W här. Skogen gör att solen ligger för lågt här så här dags så här års.

   Radera
  2. Typiskt att det ska vara frost på panelerna. Missade mycket effekt första timmen, men nu produerar det min förbrukning, samt en del överskott.
   Konstigt att man kan glädjas åt höga elpriser samtidigt som man hatar dem.

   Radera
  3. 6 % av förbrukningen från solen den senaste veckan (bara 0,15 kWh/kWp) här på en breddgrad i övre kanten av SE3, dock nästan platt tak och en skogsridå en bit bort som solen inte orkar upp över ordentligt nu.

   Radera
  4. Snack om bensindrivna elaggregat + "Solen snart uppe, snart börjar..." Déjà vu "The X-Files (Darkness Falls 1994)", bästa avsnittet i serien!

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 4. En icke nyhet för alla som här som så klart låst priset på max 50 öre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller för oss med fjärrvärme.

   Fick ett brev för några veckor sedan som inleddes med "Förändrade priser".

   Blev lite spak men de förklarade lite först och konstaterade sedan att fjärrvärmen vi hade inte var beroende av elen och det blev 1,4-1,6& höjning av taxan.

   Radera
  2. Här höjs fjärrvärmen med 1% för 2022. Men dagens inflation så motsvarar väl det en sänkning. Ingen snabbduschar för mig.

   Radera
  3. Kommunistvärme for life!

   Radera
  4. Även vi har lyckats få till det ganska bra med låst elpris på 54 öre fram till sept-22 samtidigt som solpanelerna ska gå i drift under veckan.

   Radera
  5. Marknadsavdelningen på fjärrväreleverantörerna gör verkligen skäl för pengarna när de skrivit brevet om förändrade priser. Man tycker ju nästan synd om leverantören. ...Bla..bla vi vill alltid vara bästa och billigaste alternativet så därför höjer vi priset med x%. Att få en en motsägelse i några meningar så fint är verkligen en bedrift.

   Radera
 5. 53 öre/kWh för min del men bara i 3 månader till. Sen får jag nog sätta elmätare på sonens dator och övriga mojänger han har som kräver el...

  SvaraRadera
 6. Det är nu man är glad att man sitter med fast pris på 1,55 tom 2023.
  Men å andra sida så finns risken att elbolaget måste bryta avtalet...

  SvaraRadera
 7. För de som bor utanför områden med begränsad tid för tomgångskörning bör det löna sig att värma den så istället för med elektrisk motor och kupevärmare...

  SvaraRadera
 8. Vermont Castings, så fina! Vi har en äldre modell som kom med stugan, vi är mer än nöjda. Trodde du hade bytt till ett annat märke?

  SvaraRadera
 9. Ni som skriver här om hur ni har låst ert pris, pratar ni endast elpriset? Själv har jag låst enligt hur elbolaget kommunicerade ut det dvs vad jag får betala ink skatt och moms =170 öre.
  Om det är bra eller dåligt kan vi kolla om ett år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja endast elpriset eftersom nätavgiften kan man inte göra ett skit åt.

   Radera
  2. Verkar som merparten skriver priser utan skatt och moms.

   Radera
 10. Vi bor i modern villa, men med en frånluftsvärmepump med ganska dålig kompressor (310P), elpatronen går in redan vid +5 grader och den är stendum och går inte att styra med avseende på priset, när man vill att elpatronen ska gå in eller inte.

  Tänkte då att elda lite mer i kaminen, den har ju trots allt några kW i effekt, men frågan är hur stor nytta detta gör i praktiken, mer än i det rummet man eldar i. Vi har öppen planlösning men tycker ändå att det är märkbart kallare några meter från kaminen, i taket finns ju också takbjälkar som stoppar värmen från att vandra vidare. Gissar att man skulle köpt en kamin med fläkt undertill som tryckte ut värmen utåt, nedåt.

  Det blir kokvarmt i rummet man eldar i, men i övriga rum blir det kallt, känns som om värmen försvinner någonstans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Modern villa, då har du frånluft någonstans (sannolikt bad och kök) och dit går luften sakta men säker medans den släpps in i typiskt sovrum.
   Vi har vår i köket. Blir kallare i resten av boendet pga att det går in mer tilluft i rummen (ej separat tilluft till kaminen pga orsaker).

   Var står kaminen?

   Radera
  2. Modern villa, då har du frånluft någonstans (sannolikt bad och kök) och dit går luften sakta men säker medans den släpps in i typiskt sovrum.
   Vi har vår i köket. Blir kallare i resten av boendet pga att det går in mer tilluft i rummen (ej separat tilluft till kaminen pga orsaker).

   Var står kaminen?

   Radera
  3. Du kanske inte har separat tilluft till elden ,kalluften sugs in extra genom dragluckor och kyler

   Radera
 11. Ser ut att bli en dyr lyx att värma huset framöver, även med värmepump. Sveriges medeltemperatur är 2,1 C medan Tysklands är 8,4 och Frankrikes 10,7 så det går åt en hel del mer energi än i länderna som chefar över EU.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går att teckna 3 år SE3 under 50 öre för den som inte tror på sjunkande spotpriser.

   Radera
  2. Jag blir ofta fundersam, när de nyblivna luftvärmepump-ägarna säger att de höga elpriserna inte berör dem. Då tänker jag att de har nog en evighetsmaskin eller "perpetuum mobile", som går i all evighet utan tillförsel av energi utifrån.

   Radera
  3. Är det inte mer korrekt att säga att de höga el-priserna berör dem bara med en tredjedel, om luftvärmepumpen drar en tredjedel jmfrt med vad den ger?

   Men pumpen har också kostat en bra slant + installation? Förfulat rummet med sin innerdel och väsnas? Jag som bor i en sommarstuga har bara "slutna planlösningar", var ska värmepumpens innedel placeras här, tror ni? Utedel? Buller-klagomål från grannen?

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 12. Tack för tipset Östergren, siktar dock på att bli klimatflykting innan 3 år.

  SvaraRadera
 13. Det var 13 grader inne i morse, men jag kunde inte elda pga ett tandläkarbesök på förmiddagen. Jag tänder aldrig en brasa i kaminen, om jag ska iväg nån annanstans.

  På vägen till tandläkaren hade en trafikolycka med många personskador inträffat, mellan en buss och en bärgarbil och det var mycket störningar och avspärrningar. Svår halka anges som en bidragande orsak till olyckan. Jag önskar en snabb bättring, särskilt för buss-chaffisen som blev allvarligt skadad. Ta det lugnt i vinterhalkan!

  SvaraRadera