Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2021-11-01 13:38

MÖP-måndag: Försvarsmakten utvärderar drönare [UAV, RPAS] på mekbataljonerna - hamnar hos plutoncheferna

Dags för MÖP-måndag igen. Markstridsskolan (MSS) meddelar att man på prov kommer införa drönare hos plutonerna på mekaniserade förband på P 7 och I 19 med start i sommar. Det ser ut som att plutoncheferna kommer få tillgång till den 1.5 kg utan UAV06 för utvärdering av stridsteknisk påverkan innan man tar beslut om anskaffning i volym och placering på förband.
En civil drönare på Island 2016
MSS är noga med att reda ut skillnaden på drönare, UAV och RPAS, då det är väldigt viktigt att använda rätt nomenklatur. Drönare förbli nog vad som gäller i allmänt civilt tal och UAV är själva farkosten, medan RPAS är hela systemet inklusive tillbehör, metoder och personal.


UAV06 sägs väga cirka 1.5 kg och har tidigare beskrivits som en flygare kikare för plutoncheferna, som därmed kommer kunna se betydligt längre och även sådant som ligger dolt bakom terrängavsnitt eller för den delen runt hörnet vid strids i bebyggelse. I teorin kan man också likt utomlands leda indirekt eld (artilleri) med dem. Extra intressant blir det förstås i kombination vid eventuellt införande av t ex pansarvärnsroboten MMP eller motsvarande SPIKE-liknande robot med NLOS-förmåga (ingen fri sikt). Försöken med MMP fortsätter för övrigt med skarpskjutning i Sverige.

Man kan då skicka upp UAV06 på höjd, hitta motståndaren längre bort och avfyra MMP för att slå ut motståndarens fordon utan att man någonsin ser varandra direkt. 

Ställföreträdande chefen på MSS arméutvecklingsavdelning säger:
"Systemet ska finnas på stridsteknisk nivå, på kompani och nedanför där man har behov av information för att vinna duellen. Vi vill inte bara köpa en pryl och börja flyga för vi vet inte vad effekterna blir. Vi vill införa ett system med materiel, organisation och metoder som stödjer vår stridsteknik. Försöken ska ta reda på hur vi gör det."

Försöken sker tillsammans med MSS, FMV, Totalförsvarets forskningsinstitut FOI och K 3, där K 3 idag har hand om Försvarsmaktens högst nischade och i volym begränsade drönarförmåga på Underrättelsebataljonen. Idag kan en duglig drönare för kompani- eller plutonsbehov kosta några tusenlappar och rymmas i en väska, till skillnad mot de äldre system Försvarsmakten förfogat över i väldigt liten volym över ett decennium. Dock, en försvarsanpassad variant som inte ska kunna pejlas, störas, avlyssnas eller hackas lär förstås i slutändan kosta betydligt mer än en drönare från Teknikmagasinet.

Framtiden hör dock till stora volymer av drönare ute på förband i frontlinjen, och är inte längre hos många andra länder enbart en särskild förmåga. Ska Försvarsmakten i framtiden kunna vinna en duellsituation måste man kunna se och verka på distans på samma sätt som en modern dimensionerande angripare kan.

Eller inte kan.

Armenien hade rysk utrustning i kriget mot Azerbadijian för ett år sedan, där man blev massakrerade av överlägsen teknik med tillhörande operationskonst. Det senare är avgörande - det räcker inte att ha utrustningen, utan man måste också anpassa striden på alla nivåer utifrån tillförda förmågor.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

27 kommentarer:

 1. Ok. Men en flygande kikare räcker inte, den bör ha någon typ av GPS & gyro & avståndsmätare oxå, så att man direkt kan få GPS koordinater till upptäckta mål. Som kan skickas till Archer, HIMARS el MMP .... Klantskallar, har dom inte tänkt på det ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle bli mycket förvånad om den inte klarar det. Har legat lite med fotogrammetri med min hobby drönare för under 5 000 kr och det går att få en 3D modell med bara några dm fel i x och y

   Radera
  2. Med Archer bakom sig är några dm fel inte något att tjafsa om :)
   Time on Target.

   Radera
  3. Det där har jag funderat på. Om man har en AMOS eller två. En drönare med laser som spanar då vet vagnen var drönaren är. Drönaren ser ett mål med hjälp av olika igenkänningssystem. Operatören tar ett beslut och anger antal eldstötar och mäter in målet och i samma sekund beräknas skjutelementen och eld avges mot målet.

   Radera
  4. Kommer Sverige ha tillgång till GPS i krig? Eller har vi en annan positionsbestämningslösning?

   Radera
  5. Blir det en storkonflikt är det inte ens säkert att GPS och Gallileo finns kvar, det går att skjuta sönder satelliter.

   Radera
 2. Minns ett gammalt datorspel i mechwarrior franchisen. För att få ett "tredje persons perspektiv" så användes en "drönare" (enligt spelet förstås)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fanns väl också i Modern Warfare 2, fast då som ett inslag där man fick slå ut motståndarna i samband med att ens egna trupper ryckte fram. Det var rätt häftigt då.

   Radera
 3. Bra att FM har vaknat upp! Armenien är tyvärr ett avskräckande exempel. Det här känns som lite av ett paradigmskifte på slagfältet, ungefär som att i andra världskriget hade fokus flyttats från fasta försvarslinjer till manöverkrigföring vilket inte Frankrike hade fattat.

  SvaraRadera
 4. Angående Azerbadjan kan man ju nämna att drönarna som gav dem vinsten kom från Israel och Turkiet. Det är alltså inte nån superdyr amerikansk spaceage-teknologi. Kan turkarna så kan väl vi, eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut. Efter 10-20 års utvecklings- eller upphandlingstid.

   Radera
  2. Gärna ett fungerande vapensystem men först en gedigen offentlig upphandling - som historiskt visat sig vara synnerligen effektiva [sic!].

   Radera
  3. Tja, då skaffar vi förmågan själva i alla fall. Ryktet säger att det var turkiska "gästarbetare" som flög de azeriska drönarna.

   Radera
  4. Antyder du att Gunter Wallraff var bakom spakarna?

   Radera
  5. EXTREMT bra referens där. Endast måndag, och veckans kommentar är redan lagd.

   Radera
 5. Men det är väl bara för Ryssarna att köra fram några MW störningssändare som dränker all kommunikation. Då är vi tillbaka till WW2 och gröna gubbar..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Laser för kommunikation förutom radio? Sedan bör vi undersöka om några turkiska "gästarbetare" kan snabbt rekryteras. Bör finnas fler billiga drönare på varje lite mer kunnig också för att förvirra Putins prickskyttar.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. En stridsmiljö tenderar att rätt snart sluta ha fri sikt för laser.

   Radera
  3. Bara att tvinga dem släpa med sig och driva störsändare i MW klass skulle räcka för att motivera inköp av drönare.

   Radera
  4. Verkligen, skicka upp 100 Teknikmagasindrönare för några 1000-lappar stycket som agerar fejkmål, och Ryssen måste skaffa motmedel mot dessa...

   Radera
  5. Radar för dirigering av vissa drönare när krutröken ligger tät. Sedan bör vi ha drönare som flyger upp fram för koll och åter med bilder även utan kommunikation. De flyger givetvis inte rakt utan byter riktning några gånger.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  6. Kineserna testar att skicka upp 200 drönare på en gång.
   https://www.thedrive.com/the-war-zone/37062/china-conducts-test-of-massive-suicide-drone-swarm-launched-from-a-box-on-a-truck

   Radera
 6. Bra initiativ av FM. Men som alltid lite väl senfärdigt. Fast det var värre förr. Vi som gjorde lumpen på 1980-talet fick strida i till fältuniformer omsydda grå permissionsuniformer från 1950-talet. Och bära med oss stridspackningen i mesryggsäckar som säkert var 100 år gamla. Cykelskytte - just saying...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror på att Miljöpartiet på 1980-talet infiltrerade statens materielverk med syfte att förstöra för landet genom bristfälliga uniformer, och inte bara det. Man hade som högre mål med i filtrationsoperationen att förstöra hela samhället!

   Radera
  2. Nyfiken fråga, var gjorde du lumpen...?

   Radera
 7. I min värld border nästa STRF90 ha typ 3 pers i tornet.
  VC, Skytt och Sensorspanare.

  Spanaren ska ha 6st drönare bak på tornet som ligger dockade 3st på varandra i två laddstationer.

  Spanaren aktiverar valfritt antal, och drönarna frigörs från laddstationen och utgår framåt och sänder bilder, måldata och FLIR mm.

  Spanaren ska inte behöva flyga eller styra drönarna utan de utgår till de waypoints som spanaren lägger ut.
  Drönaren är autonom och dockar själv bak på tornet vid behov av laddning eller när spanaren kallar hem dem tex.

  Spanaren övervakar på stora skärmar och identifierar och markerar ut uptäckta mål, trupp och annat intressant på BMS nätet som blir tillgängliga för hela bataljonens skärmar direkt.

  Skytten kan frigöras till att ägna sig åt bekämpa markerade mål, medans spanaren ger i realtid underlag på vad som finns flera km framåt.

  VC har på sina skärmar överblick och leder striden utefter det det underlag som drönarna ständigt ger.
  VC kan beställa eldunderstöd på mål på djupet via BMS skärmen och GRKPBV90 levererar STRIX, Archer, BONUS och HIMARS avfyrar SAAB GLSDB på pansar eller ledningstaber mm.

  Blir en drönare bekämpad av fi, aktiverar Spanaren en ny som ligger dockad bak på tornet.

  Vid TOLO fyller UH-personalen på laddstationen med nya relativt billiga drönare vart efterson de har blivit bekämpade.

  Sedan bör nästa generations 90-vagn ha 57 mm sjömålskanon istället för 40mm lv kanon, för att kunna bekämpa de allt mer skyddade nya tunga ryska stridsfordonen.

  Nästa generation av stridsvagn bör även de ha en spanare i tornet.

  Spanaren ska även agera närskydd med hjälp av vapenstation och bekämpa trupp eller pv-robot oberoenda av skytten likt en CIWS skyddar ett fartyg från sjömålsrobot oberoende av sjömålskanonen.  SvaraRadera