Aktuellt

Endast 55 av 290 kommuner röstade in MP i riksdagen

Miljöpartiet är ett utpräglat stadsparti för stadsbor, vilket märks tydligt på att endast 55 av landets kommuner röstade in partiet i rik...

2021-11-08 09:03

MÖP-måndag: Finsk 7.62x51 från Sako just nu huvudalternativet för Ak 6

Den finska försvarsbloggaren Corporal Frisk har rett ut vad som gäller för den gemensamma materielanskaffningsprocessen gällande eldhandvapen för Finlans och Sverige. Det framgår efter intervjuer med FMV:s general Frisell och överstelöjtnant Norgren att just nu är kalibern 7.62x51 NATO och en automatkarbin från finska Sako huvudalternativet för nästa svenska automatkarbin "Ak 6".
Jägarsoldat med Ak 5
Sverige och Finland driver anskaffningen av nya eldhandvapen som prickskytte- och skarpskyttegevär och -karbiner, automatkarbiner och personskyddsvapen gemensamt. Tanken är att därmed få bättre volymer och förhandlingsläge, samt bättre industriellt stöd kring den långsiktiga anskaffningen av vapen, service och reservdelar. 

Sverige ska anskaffa ett personskyddsvapen, dvs ett lättare vapen för personal vars huvuduppgift inte är att vara skyttesoldater eller jägarsoldater, t ex fordonsförare, stab- och logistikpersonal. Vi ska också skaffa nya automatkarbiner för skyttesoldaterna. Därtill behövs nya prickskyttegevär och skarpskyttegevär eller -karbiner. Vi ska också på lite längre sikt byta ut gruppvapnen som ksp 90 och ksp 58. Personskyddsvapnen har nedprioriterats, kanske för att man anser att Ak 5C/D duger där, och ksp 58 ska bytas ut sist.

Vad som nu ligger förs ti känär ett nytt skarpskyttegevär och prickskyttegevär, där Finland fått ta den ledande rollen i anskaffningen som just nu verkar vara en Sako halvautomat som därmed ska ersätta Ak 4D som skarpskyttevapen på de svenska skyttegrupperna. Som prickskyttegevär verkar det bli Sako TRG M10 i kalibern .338 Lapua Magnum (8.6 mm), vilket kommer ersätta svenska psg 90.

Sverge och Finland har delat upp vilket land som driver vilket projekt.

Det stora avslöjandet Corporal Frisk fått ut från intervjun med Frisell och Norgren är dock att Ak 6 ser ut att bli en finsk automatkarbin från Sako i kalibern 7.62x51 (NATO).

"Let’s give the news up front: at the moment the most likely candidate is a Finnish-built AR-platform in 7.62×51 mm.

[...]

What tips the scale in the direction of 7.62×51 mm is that the round is seen as having more development potential compared to the lighter 5.56×45 mm. 

[...]

Frisell notes that any orders require that Sako work out a model for how they will support the Swedish Armed Forces throughout the lifespan of any potential order, but he didn’t sound too worried and I got the impression that it was more a case of working out the details that a serious obstacle."

Sverige har beslutat att inte i det här läget ansluta sig till det amerikanska projektet med en ny 6.8 mm kaliber, då man bedömer att de tekniska riskerna är för stora och att man inte har råd att vänta tills de svenska Ak 5 och Ak 4 blir så gamla att de blir odugliga på grund av materialutmattning och förslitning.

Beskedet från Corporal Frisk är också att det kommer bli en riktigt kort automatkarbin i kalibern 5.56 mm som blir personskyddsvapen, och inte den hypade MP7 i 4.5 mm kaliber som idag finns hos specialförbanden och eventuellt personskyddskompaniet och andra särskilda förband.

Medan Finland leder framtagandet av prickskytte och skarpskyttevapnen, så är det Sverige som driver framtagandet av den nya automatkarbinen.

Något beslut om anskaffning är inte taget utan detta är ett pågående projekt.

Corporal Frisks artikel hittas här.

Det finns förstås kritik mot ett val av 7.62, t ex från Carolus Andersson på Twitter (och att hänvisa till honom betyder inte att man vare sig accepterar hans formuleringar eller hans värderingar eller politiska åsikter, utan det handlar om hans erfarenhet om skarp strid mot ryskt skytte i modern tid - för övrigt behöver man inte skriva sådana här disclaimers hela tiden om man är tydlig och trygg i de egna åsikterna och värderingarna men pga klagomål gör jag en lång inflikning här bara för att visa hur töntigt det blir), som efter att ha varit i krig mot vår dimensionerande motståndare Ryssland i Ukraina erfarenhetsmässigt bekräftat att de flesta förluster i strid ändå inte kommer från finkalibrig eld från automatkarbiner, utan det viktiga är att ha stora mängder ammunition för att kunna strida längre än motståndaren. 7.62 innebär helt enkelt att man kan släpa med sig färre patroner än 5.56 och därmed kommer förlora i duellsituationer för att ammunitionen tar slut först. Därtill är precisionen bättre med 5.56 för alla utom extremt goda skyttar, vilket inte skyttesoldater är - varken utbildningsmässigt eller utifrån de stridssituationer de ska verka i. Oavsett kroppskydd kommer motståndaren alltid söka skydd om man skapar eldöverlägsenhet, vare sig det är med 7.62 eller 5.56 och möjligheten att maximera mängden bly i luften och därmed vinna striden är större med 5.56. "762 är bara tyngre, dyrare och har i 9/10 lägre praktisk eldkraft än 556" skriver Andersson.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

48 kommentarer:

 1. Förlåt min okunskap men vad är skarpskyttegevär?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gevär på kikarsikte hos en skarpskytt på skyttegrupp. Alltså inte en prickskytt. Tänk nissen med kikarsiktet i Saving Private Ryan.

   Idag har (förenklat) alla svenska skyttegrupper en skyttesoldat med PSG 90 eller Ak 4D. Ska kunna verka på längre avstånd och med högre precision. Fanns inte förr.

   En prickskytt uppträder självständigt i en prickskyttegrupp (med minst en observatör, men också ibland närskydd, gruppchef etc), och inte som en del av skyttegrupp.

   Radera
  2. Tack för pedagiskst svar, själv har jag endast erfarenhet av kpist45 och sjunkbomber. Förutom en gång när vi fick skjuta med tung kulspruta (12,7 kaliber är det väl) det var riktigt coolt tyckte jag då.

   Radera
  3. Kuriosa, vissa jägarförbandförband behöll skarpskyttarna i vissa enheter med M/41B, som sedan fasades ut för PSG90. M/41B var ett mycket bra vapen med 6,5mm. I övrigt håller jag med logiken kaliber-vikt, du kan få med dig mer 5,56 patroner sett till vikt, vilket alltid är en fördel, mängden kulor i luften begränsar motståndaren.

   När 1:a VK bröt ut bestod engelska armen av riktigt bra skyttar vilket hjälpte dem i de inledande slagen, men när artilleriet och kulsprutorna gjort sitt så fanns inte de soldaterna kvar, utan då var det värnpliktiga som behövde enkla vapen som kunde skjuta på korta avstånd, vilka inte fanns framme förrens till 2VK i stor omfattning.

   Nedhållande eld är nyckelorden, med omfattning, urdragning osv....

   Radera
  4. 6,5x55 Swedish är en alldeles förträfflig kaliber!!! Mycket god egenprecision och väldigt låg rekyl i förhållande till ballistisk prestanda.

   Radera
  5. Brasklapp, på en studsare då. Finns väl inga automatkarbiner med 6.5x55 oavsett hur invasionsförsvarromantisk du är.

   Radera
  6. 6,5x55 är liknande som 7,62x51 och är nog egentligen inte svårare att anpassa en ak för ena eller andra. Är mer logistik som avgör, 6,5 är inte en NATO kaliber och finns alltså ingen militär ammunition till den.

   Radera
  7. Nej inte vad jag vet och för din kännedom jag är inte speciellt invasionsförsvarsromantisk.

   Det var en kommentar till nick #47 (möjligen Agent 47 från Hitman serien vem vet?) och hans kommentar om M/41B att 6,5x55 är en ypperlig kaliber. I en karbin gissar jag att den blir opraktisk då den kräver lång låda. 260 Remington är ju typ en strypt 308 och passar i korta lådor med ungefär samma ballistiska egenskaper som en 6,5x55 så där kan man nog bygga en karbin om nu andan faller på.

   Radera
  8. Det HAR iaf funnits en variant på AR-15 i 6,5x55, från en tjeckisk tillverkare. Oklart om den fortfarande tillverkas. Den hade dock snarare sportskyttar än försvarsmakter som målgrupp.

   Radera
  9. @John Doe, se där det var mer än jag visste. Hur eller hur, och oaktat behovet av lång låda, det är en fantastisk kaliber.

   Radera
  10. @ Brasklapp, 6,5 är en bra kaliber, men för automatkarbiner så får skytten med sig mer ammo 5,56 än för högre kalibrar. Vad gäller nick så är det inte hitman iaf, har själv missat den kopplingen:-)

   Radera
  11. @#47 jo, 5,56 är oomtvisteligen mindre och lättare än 6,5x55 så är det.

   Radera
  12. Skarpskyttar fanns åtminstone i mitten på 80 talet på I3 i Örebro. Ak4 med kikarsikte.

   6,5 är troligen bättre än 7,62. Bara ett litet problem som man begrep redan under kalla kriget: vi är de enda som använder den. Dvs det finns inga jätteförråd att ta av. Stanag är mycket smartare då det finns fabriker med betydligt större kapacitet än Karlsborg och Norma. Tänk om USA hade antagit den istället för 6,8mm.

   Radera
  13. Apropå att ta med mycket ammo så finns ametikanska marinkåren på Kuba 1898 som skolexempel på vad en lite lättare patron kan göra. Till skillnad mot armen använde man sig av en kaliber som heter 6mm lee navy. Ni kan läsa mer på wikipedia under M1895 Lee Navy som geväret hette. Kalibern innebar att man kunde strida under längre tid än motståndaren.Tyvärr införde man ganska snabbt .30-40 Krag för att sedan gå upp en klass till med .30-06.

   Radera
 2. En annan sak jag läste nu på försvaretshemsida är att de ska beställa en massa Lastbilar från Volvo och Scania. Trodde att Norrmännen lurat på oss MAN? Har vi brutit nu med Norrmännen vad det gäller upphandling, nu Scania och Volvo, ny vapenstation från Saab och inte norsk?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, vi ska väl ha brutit med Norge sedan de drog sig ur Archer.

   Radera
  2. Avtalet med MAN gällde bara allhjulsdrivna lastbilar och ska dessutom löpt ut har jag läst någonstans.

   Radera
  3. Det är ju det bästa beviset på varför det blev MAN, det viktigaste för norrmännen va inte vilken lastbilsleverantör det blev, det viktigaste va att leverantör/märke inte kunde förknippas som svenskt.

   Radera
  4. Enda positiva med att norrmännen lurade oss med Archer (och MAN och vapenstation) är att vi vågade bryta med dem. Risken med den svenska naiviteten hade ju varit att vi hade hållit avtal och förlängt tills fan kommer och tar oss. Men här fick svensken alltså nog!

   Radera
  5. Ja man går runt MAN avtalet genom att köpa Volvo och Scania där en axel inte är drivande, tex 6x4 istället för 6x6 osv.

   Sverige har väldigt väl utbygt vägnät med grusväg som täcker stora delar av landet och behöver inte fullt så terrängkörning som Norge som ville ha MAN HX.

   Radera
 3. Se där "the return of the 7,62"! Då kommer man inte skjuta mycket automateld i framtiden gissar jag? Jag minns när vi sköt automateld med AK4:an hur den klättrade rejält jmf AK5 som knappt rörde sig i sammanhanget.

  Och 338 på min ära! Nu har jag absolut noll erfarenhet av militärt prickskytte det ska jag tillstå men jag har skjutit lite grann i jaktsammanhang senaste 33 åren på varierande avstånd och undrar stilla om inte 300 win mag kan göra jobbet till priset av en lättare bössa, mindre rekyl, billigare ammunition och inte minst lite (dock lite) längre liv på pipan. Tillika om man laddar en lättare kula lite het så kan man få fantastisk ballistik ur den kalibern. Å andra sidan 338, stygg kaliber det och jag gissar att kroppsskydd spelar in.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då ska man i och för sig komma ihåg att 7,62 också är en, rekylmässigt, relativt snäll kaliber.

   Radera
  2. 338 har en avsevärt längre räckvidd med en avsevärt annan tillgång på militär ammunition. Sen kan man ifrågasätta nyttan av räckvidden men det är med 338LM som specialförband i UK, USA och Kanada lyckats få sina 2+ km dödande skott.
   Personligen är jag högst tveksam till nyttan men i ärlighetens namn handlar det om småpengar i sammanhanget så om man nu absolut vill ha en grövre kaliber så tja den kommer nog funka bra.

   Radera
  3. 3:e längst för att vara exakt, Craig Harrison 2,475 m med en 338 Lap Mag. LockBase B408 kula.

   Det är några 338 på listan annars är det mycket .50 som man använt, i vart fall om man tittar på vad som kommunicerats officiellt. Men man ska komma ihåg att på dom avstånden är det mer flax än skicklighet om man träffar vilket också skytten garanterat skulle erkänna. Finns en rolig intervju gjort med Chris Kyle där han kallar sig själv för "monkey on a gun" och lite med glimten i ögat säger att hans knappa 2000 meters skott hände när han tappade bössan och ett skott oavsiktligen brann av.

   Radera
  4. Intressant om det blir 338LM istället för 338NM nu när det senare kommer tillverkas i volym i och med SOCOMS 338 MG projekt.

   Finland lär ju inte byta?

   Radera
  5. @Format612 - intressant reflektion. 338NM är väl lite kortare men ungefär samma ballistiska egenskaper har jag för mig och således borde man kunna spara lite vikt på själva lådan. I de där kalibrarna blir ju bössorna rätt tunga så varje gram borde vara av vikt för soldaterna.

   Vad är det amerikanarna säger "ounces equals pounds and pounds equals pain"...

   Radera
  6. Sverige ville ha +1500m räckvidd på nya prickskyttegeväret, så är nog därför 338 kommer in i bilden.

   Radera
 4. Har haft samma diskussion.
  7,62 har fördelen med längre effektiv räckvidd framförallt mot skyddade mål.
  Men vilken effektiv räckvidd behövs i verkligheten? (alltså inte Afghanistan utan Sverige?)
  Det har länge i framförallt USA funnits ett starkt motstånd mot 5,56 och man har gärna velat tillbaka.
  Sen måste man ju skarpt ifrågasätta idiotin att vi ska ta fram en egen automatkarbin baserad på AR systemet. USA ska ta beslut om sin nästa under nästa år. Om vi nu ska byta hoppa på det och köp exakt samma i exakt samma kaliber.
  Precis som det sägs så är det extremt få döda från eldhandvapen, de handlar nog nästan mest om att soldaterna ska känna att de gör någon nytta.
  En bra kulspruta och artilleri är det som gör mest nytta.
  Därtill kommer det bli ännu sämre skyttar av våra värnpliktiga. 7,62 är en avsevärt tyngre och mer svårskjuten kaliber. Vapen och ammunition blir tyngre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att nyansera lite, 7,62 är ingen svårskjuten kaliber, den är däremot i termer av rekyl mer svårskjuten än 5,56.

   Radera
  2. Paul, "...så är det extremt få döda från eldhandvapen...". Kommer inte ihåg var det var jag läste eller om det var en dokumentär, men kontentan var att soldaten oftast missar målet, när målet är en människa, pga av ryggradsbeslut. Vi människor vill helt enkelt inte döda andra människor.

   Radera
  3. Nu pratar jag om normala och den genomsnittlige personen förståss.

   Radera
  4. T: Jo jag har sett det med. Sen är jag inte så övertygad att det handlar om att missa med vilja men är säkert en del i många faktorer.

   Radera
 5. Väger inte den för mycket med 7.62?

  5.56 och hög hastighet var väl effektivt?

  SvaraRadera
 6. Byta ut ksp58? Nej nu går skam på torra land! Den liksom dagbrickan bör bevaras i FM, gärna i kombination. :)

  SvaraRadera
 7. Tittar man på älgjakt så är det mer eftersök med 6.5 Älgarna faller bättre med 3006 och 308. 6.5 är mycket billigare så skattemässigt är det nog bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och hur är älgjakt relevant i sammanhanget?

   Radera
  2. Älgjakt finns i Sverige. Det går att se hur oliga kalibrar fungerar. Skadeskjutningar kanske är bättre för de kanske stannar upp och tar hand om sina skadade kamrater?
   Tyckte det var relevant.
   De som väljer borde titta på detta hoppas jag iaf.

   Radera
  3. Det är brott mot krigets lagar att använda halvmantlad ammunition militärt. Vad för verkan en kaliber har på älg med halvmantlade kulor är därför irrelevant.

   Radera
  4. Är det någon som vet men jag har för mig att USA har bestridit (inte signerat) förbudet och menat att det finns militära situationer där halvmantlat/expanderande kan vara befogat i vissa situationer?

   Radera
  5. Stämmer, USA har inte signerat avtalet. Vet att de har pratat om att byta ut ammunition i iaf pistoler. Med argumentet att man inte ska skjuta genom målet.

   Radera
  6. Och ja att gå ut i skogen med en kaffetermos och 5 patroner för att skjuta mot en älg på 30-100m (har för mig medelavståndet på älg är runt 60m) är nästan som en krigssituation.

   Radera
 8. En av anledningarna var väl att vi vill ha en lättare standardkarbin. Kanske blir svårt om man siktar på 7,62. ?

  SvaraRadera
 9. Varför inte 6.5 Grendel eller 6.5 Creedmoor istället för den antika 6.5x55?

  SvaraRadera
 10. hade varit intressant om man vidareutvecklat CBJ MS systemet.
  hög penetrering liten och lätt.

  SvaraRadera
 11. Som glad amatör så anser jag att AK5 var en bra bössa när jag gjorde lumpen för närmare 15 år sedan. Det jag reflekterade över var att M4 på pappret är 1kg lättare än AK5. Med 1kg lättare vapen bör komforten bli 1kg bättre för bäraren, eller så frigörs 1kg lastkapacitet. 1kg 5,56mm patroner ger ganska mycket uthållighet.

  Sen så är AR-15 en såpass etablerad plattform med mängder av tillbehör såsom kolvar, riktmedel, granatkastare, etc. Att det känns väldigt onödigt att uppfinna hjulet på nytt.

  En AR-15 i kaliber 5,56mm borde väl vara en alldeles utmärkt ersättare för AK5/FNC i kaliber 5,56mm?

  Att sedan prickskyttar får ett nytt gevär är en annan sak. 8,6mm måste ge rejäl verkan i målet och ökar räckvidden. För en prickskytt som ändå bara avfyrar sitt vapen vid högtidliga tillfällen så kan det kanske vara bra med längre räckvidd och mer bly till målet.

  SvaraRadera
 12. Har både AK4B och AK5C och jag blir fortare trött och känner mig ansträngd med AK4.

  Det är svårare att skjuta lika fort med AK4 som med ak5.

  Tillslut "kastar" man iväg skotten när rekylen går ner för att spara kraft i armarna.

  Ak5 känns så nätt och lättskjuten jämfört, ändå är det en ökänt tung bössa mot utländska automatkarbiner som tex M4 eller ryska AK.

  En 1,5-2kg kg lättare (än AK5) AK6 5,56 vore en dröm. (Kompositmaterial)
  Reflexsikte vore också trevligt, dock går de tyvärr sönder så lätt, så det är inte rimligt i FM.

  SvaraRadera
 13. Det fanns en diskussion om 5,56 vs 7,62 inom Stadsskytteförbanden (på den tiden dom fanns organiserade). Och dom hade kvar AK4 när "alla" andra hade gått över till Ak5 pga bättre genomslag genom väggar.
  Mycket av det var baserat på dom strider i bebyggelse som var under kriget i Jugoslavien. Så utifrån det valde man att jobba med 7,62. Därifrån tog dom också med sig att pansaskott funkar bra mot hus om man siktar strax under fönstren.
  Infon kom via en av deras bataljonschefer som jag hade som kurschef.

  Och på tal om baseboll, så hade dom två skarpskyttar per pluton med Ak4, som del av plutonstaben.

  SvaraRadera
 14. Det är inte så att man initialt jobbar med 7,62x51 för att som det står i Frisks texter, kunna gå över till 6.8x43 (eller snarast 7x42,3 :-))?
  Men å andra sidan är ju 6.8 typ samma storlek som 5,56...

  SvaraRadera