Aktuellt

Endast 55 av 290 kommuner röstade in MP i riksdagen

Miljöpartiet är ett utpräglat stadsparti för stadsbor, vilket märks tydligt på att endast 55 av landets kommuner röstade in partiet i rik...

2021-11-16 14:55

M+KD+SD överens om gemensam budget för 2022 - går igenom om inte C+V röstar på S+MP-budget

SVT rapporterar att Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är överens om en gemensam budget för 2022. Med mandatfördelningen i riksdagen så går den budgeten igenom om inte både V och C aktivt stöder regeringens budget. 
Riksdagen redo att köra över regeringen

Det blir första gången en budget SD varit med och tagit fram kan gå igenom. Tidigare har M+KD-budgetar gått igenom två gånger under regeringarna Löfven, med stöd av SD, men utan att SD suttit med vid budgetbordet.

Möjliga budgetar i fetstil

M+KD+SD har 70+22+62=154 mandat
S+MP har 100+16=116 mandat
S+MP+C har 100+16+31=147 mandat
S+MP+V har 100+16+27=143 mandat
S+MP+C+V har 100+16+31+27=174 mandat

L säger sig nu lägga sin egen budget då de inte vill sänka bensinskatten vilket sker i M+KD+SD-budgeten, och tänker sedan man hoppat av JÖK:en inte längre stödja S+MP-regeringen i hopp om att på så vis överleva kvar i riksdagen.

Som man ser ovan ger detta en av två möjliga budgetar, antingen M+KD+SD eller S+MP+C+V, vilket betyder att C+V måste samarbeta för att inte M+KD+SD ska få igenom sin budget. Centerpartiets partiledare Lööf har dock sagt att de aldrig kommer stödja eller samarbeta med Vänsterpartiet, men det gällde å andra sidan en gång i tiden även Socialdemokraterna. En centerpartists uttalanden är som bekant lika mycket värt som vad bonden får för en liter mjölk, dvs ingenting.

På KD:s hemsida framgår det att polismyndigheten får dels 400 MSEK direkt till polisernas löner, eller cirka 1250:- SEK mer i lön per månad före skatt och inklusive arbetsgivaravgifter. Polisen får även 1.7 miljarder kronor för fortsatt utbyggnad av målen om finare siffror för antalet poliser.

Rättskedjan ges också 150 MSEK till NFC och avhopparprogram, 300 MSEK till övervaknignskameror så kriminella flyttar sin verksamhet till andra platser, och 525 MSEK till övriga myndigheter i rättsväsendet (åklagare, domstolar och kriminalvården - rättsväsendets flaskhalsar och svaga kedjor som gått i kapacitetstaket och inte kan ta hand om fler kriminella snabbt), Tullverket samt Kustbevakningen för 2022. 2023 tillförs 805 MSEK och 2024 1035 MSEK. Regeringskansliet får 35 miljoner kronor extra för att utreda enskildas fri- och rättigheter, samt för att utreda åtgärder mot kriminalitet. Det blir alltså utredningar i den budget SD för första gången kan få igenom istället för stor och stark handlingskraft som i ett trollslag löser kriminaliteten. Hurvida sedan regeringen kommer tillsätta de budgeterade utredningarna är en annan fråga, det kan ju bli svårt att hitta utredare ...

Skattesänkningarna för arbetande ska gå på 8 miljarder kronor och alltså handla om 150:- SEK i månaden vid heltid.

Skattesänkningarna för pensionärer blir också 150:- SEK i månaden vid 13 000:- i pension, och ska gå på 4 200 MSEK. Därtill ska bostadstillägget höjas med 200:- i månaden för ensamstående och 100:- för sammanboende. En enskild pensionär kan alltså få upp till 350:- SEK mer i näven varje månad. 

450 MSEK tillförs skolan. 2 miljarder ges till minskade barngrupper i förskolan, en halv miljard i föräldrastödprogram och man ska ha rätt till ytterligare tre dagars obetald föräldraledighet för barn i åldern 6 - 16 år.

Migrationen stryps ner till den rättsliga miniminivån enligt EU-rätten, och man ska begränsa arbetskraftsinvandringen genom att införa högre lönekrav. På något oklart vis ska fler av beslutade utvisningar och avvisningar verkställas trots att den högst begränsade kapaciteten för detta redan är i taket. Arbete mot illegala invandrare ska prioriteras, så vad som ska dras ner på är oklart. Detta gäller dock först efter nästa val och visar hur M+KD+SD:s migrationspolitik kommer se ut. Således är det inga budgetanslag just nu och Sverigedemokraternas första skarpa budget innehåller inga migrationspolitiska skärpningar.

Skogsutredningens förslag ratas.

Bensin- och dieselskatterna sänks med 0:50 SEK per liter.

Värt att notera är att rubriken Upprätthålla lag och ordning placeras först i listan över budgetsammanfattningen, vilket visar vad man anser kommer vinna valet 2022, dvs det som Aftonbladet skrivit mest om i sina klickvänliga rubriker det senaste året, möjligen undantaget Wuhan-pesten. Migration hamnar först tredje längst ner, steget över energi och klimat, samt den minst prioriterade punkten landsbygd och skog. Rättsväsendet och kriminaliteten har numera högre prioritet än migrationen.

Aftonbladet har nu ett dilemma att ta ställning till givet att M+KD+SD-budgeten går igenom. Skriva mindre om kriminalitet, tappa klick och intäkter och ge M+KD+SD stöd för att deras politik fungerar. Eller fortsätta skriva mer om kriminalitet, men ge M+KD+SD rätt i sak.

Intressant verkar vara att man inte gör några ytterligare satsningar på det militära försvaret än vad som redan är beslutat. Frågan är helt enkelt stendöd politiskt.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

33 kommentarer:

 1. Dags för C att bekänna färg på riktigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, Centern har ju rötter som ett nationalistiskt agrarparti som enda riksdagsparti någonsin med rashygien på partiprogrammet. De kan nog anta vilken färg som helst över tid.

   Radera
 2. Budgetposter mindre än en handfull miljarder är att betrakta som kaffepengar så det är ju inte fråga om några stora förändringar.

  Positivt ändå att de snickrar ihop en gemensam budget.

  SvaraRadera
 3. Bra spelat av det högra laget, för att få C:s väljare att förstå att de röstar på det vänstra laget om de röstar på C. I övrigt ingen åsikt om endera sidans politik... Men jag skulle inte vilja vara i Annies skor (haha) nu...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Än så länge tycks centerväljare vara nöjda. De får ju igenom frågor i större proportion i sina mandat, och de har haft en mandatperiod med minimalt inflytande från V och SD. De kan nog tolerera Maggan om det blir en runda reformer till efter nästa val.

   Radera
  2. ...och hoppas att kommande röd-smetning efter att ha samarbetat med V inte funkar lika bra som brun-smetningen har gjort?

   Radera
  3. Ungefär så. Vi får väl se hur långt ett sådant samarbete kan sträcka sig med det som är kvar av mandatperioden. Nån ny budget blir det ju inte, möjligen nån sorts löfte om säg garantipensionerna (som ändå i ärlighetens namn kommer få uppknuffningar i takt med att man märker att en ökning som bara följer KPI är rätt snål).

   Radera
  4. Rödsmetning funkar inte i ett land som år 2021 delar ut Lenin-priset.

   Hur många medlemmar har uteslutits ur V pga att de är kommunister? Ingen vad jag vet.

   Att C föredrar V framför SD har jag skrivit i många år här på bloggen och nu blir det ju uppenbart när C och V röstar på samma sossebudget. Men Cs väljare verkar inte ha några större problem med det. Det är mer andra partiers väljare som har det.

   Radera
  5. Precis så.

   Det är inte jättelångt bort från situationen i Norge, för övrigt, där motsvarande S+C nu ska samarbeta. Samma sak i Finland (där stora koalitioner ju är vanliga), och på gång i Tyskland (S+Gröna+FDP), och Danmark om man räknar "radikale venstre" (ett socialliberalt parti) som centerparti.

   Så, knappast något konstigt varken historiskt eller sett till hur det ser ut i den närmaste omvärlden. Och en koalition säg S+C efter valet 2022 vore absolut att föredra framför S+MP eller S+V+MP.

   Radera
  6. "Att C föredrar V framför SD ...". Ja, det är solklart. Och Kristersson har ju gått ut med att han definitivt räknat ut att få med C i sitt lag. Han har gett upp den saken. Aldrig att C befattar sig med SD. Det säkraste i svensk politik.

   Radera
  7. Snarare att Annie Lööf inte befattar sig med SD men å andra sidan sa hon sa här 2014 "– Jag äter hellre upp min högra sko än att bli ett stödhjul till S. Småföretagen, de unga och landsbygden skulle förlora stort med en S-styrd regering". Vem vet vad som händer när V tar plats och manövrerar bort C samtidigt som L åker ur riksdagen, kan bli ensamt på mitten.

   Radera
  8. Jo, men partiet förefaller att lyda Lööf. Tror inte att V får SÅ stort inflytande att man samtidigt spelar bort C. Det kommer Magda och S att se till. S är rädda om sitt samarbete med C.

   Radera
  9. V är taktiska och använder pensionerna, svårt för S att säga nej och då hamnar de i sitsen att de förhandlar med V, det som C har som absolut krav att de inte ska göra. Annie har nog mött sina "överkvinnor" och kan inte spela på att Löfven alltid tog en förhandlingslösning med dolda överenskommelser på papperslappar. Men Cs väljare kanske är nöjda med detta trots allt.

   Radera
  10. Jo, jag tror att Lööf och C insett det orimliga i att helt stänga ute V, när C dessutom är mindre än V. Något med substans måste V få.

   Radera
  11. Ja, eller åtminstone ungefär lika stora.

   Radera
  12. https://www.svt.se/special/valjarbarometern/

   Radera
 4. Gillade L:s svar på allinasens budget, typ inte klimatvänligt nog. Sverige har nog även efter en eventuell sänkning bland de högsta skattebördorna på energi.

  SvaraRadera
 5. Och som jag skrev tidigare det är bara skatteändringar som gäller helår som är något att bry sig om, att sänka bränsleskatten i Maj 2022 tas enkelt bort i vårändringsbudgeten.

  SvaraRadera
 6. Ganska väntat att en budgetreservation skulle dyka upp om man gjorde ett snitt över vad M, KD och SD har i sina enskilda budgetmotioner. Nu blir det kul att se hur det här slutar, då både statsministerfrågan och budgetfrågan kommer avgöras nästa vecka.

  Tippar nog på att S syr ihop det genom löften om högre garantipensioner och högre sjuk- och aktivietsersättning, ungefär. Så får vi se efter nästa val hur den egentliga färdriktingen ska se ut. Både V och C har allt att vinna på att fortsätta förhandla, så det blir kul.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur många C ledamöter behövs som inte röstar på S budgetförslag för att det skall falla?

   Radera
  2. M+KD+SD = 154.
   S+MP+V+kakabaveh = 144.

   C = 31. Sen beroende på hur dessa 31 röstar kan det bli lite olika utfall ju.

   Tror C kommer fortsatt vara lojala med tanke på sakpolitiska övriga framgångar, budgeten är ju lagd och i praktiken accepterad av C redan. Det är ju inget som kommer ändras i budgetprop i det här skedet.

   Radera
 7. Prydligt att komma med detta samtidigt som när Nooshi måste "släppas in i värmen".

  SvaraRadera
 8. Ser fram emot hur Annie skall förklara hur ett reformerat kommunistparti som hade införande av diktatur i Sverige på partiprogrammet in i modern tid nu blev Centerns blockpartner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är ett märkligt politiskt landskap vi fått. Men partierna får nog vara beredda att kompromissa långt mer än önskvärt om det ska bli något regerande. Det blir ett intressant val 2022 ...

   Radera
  2. Hon kan ju bara kopiera samma talmanus som Kristersson hade när han ansåg att allt angående SD/Åkesson var glömt och förlåtet.

   Det är väl upp till var och en att avgöra om det är historia, eller nutid som ska avgöra. Är det ideologi, eller snabba utspel som spelar roll...väljarnas svar kommer i September. Tills dess får snillen spekulera fritt med sina politiskt välfärgade glasögon.

   Radera
  3. Moderaterna nobbar Sverigedemokraterna. Svantesson vill ju ha en ren borgerlig regering. Som sagt: ett intressant val 2022 ...

   Radera
 9. Off topic: Det är inte alla kommuner som budgeterar för Bitcoin-investeringar! Men Moderaterna i Staffanstorp ska väl vara först... https://www.breakit.se/artikel/30913/christian-sonesson-vill-investera-staffanstorps-pengar-i-kryptovaluta-det-kan-vara-bitcoin

  SvaraRadera
 10. Det är väl ingen tvekan om att C och V kommer rösta igenom budgeten och dessutom rösta fram Magdalena Anderson som statsminister. Efter lite förhandlande och kanske ett par medieutspel..

  SvaraRadera
 11. Tror inte det blir några som helst problem för C att rösta på S+MP och V:s budget. Vem röstar ens på C? Fnissiga brudar med mellanstadieintellekt i Stockholms innerstad som "bjyj sej om klimatet och jasisterna". De har inga problem att gulla med kommunister.

  SvaraRadera
 12. Grattis banjohögern! En person som tankar för 5000 kr/mån kommer alltså istället tanka för 4850 kr/mån! Landsbygden är räddad!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bättre det än att tanka för 5500:-/ mån.. Suck... vilket stjärnskott.

   Radera