Aktuellt

Endast 55 av 290 kommuner röstade in MP i riksdagen

Miljöpartiet är ett utpräglat stadsparti för stadsbor, vilket märks tydligt på att endast 55 av landets kommuner röstade in partiet i rik...

2021-11-07 20:12

Mediauppgifter: Stefan Löfven (S) och regeringen avgår "tidigt nästa vecka" - tidigaste statsministervotering torsdag - vill MP eller V hindra Sveriges första kvinnliga statsminister?

SvD uppger att Stefan Löfvens pressis säger att statsministern avgår "tidigt nästa vecka", och därmed hela regeringen, som blir en övergångsregering tills eventuell regeringsbildningskris gått över. Det innebär att första möjliga tidpunkten för en statsministeromröstning är på torsdag, men det kan också dröja längre. Och om MP utesluts från en ny regering - vill MP eller V verkligen hindra Sveriges första kvinnliga statsminister?
Återigen Sveriges politiske huvudperson. Han som ler ett riktigt Duchenneleende alltså, inte personskyddet
Beroende på om någon av partiledarna ska få extra tid att sondera stödet i riksdagen, eller om talmannen kallar till votering med ett nytt första förslag på statsminister och regeringsbildare, samt att Stefan Löfven (S) och regeringen avgår redan i morgon måndag, så blir den första voteringen tidigast torsdag.

Det kan dock bli aktuellt först nästa vecka i praktiken, då det parlamentariska läget förblir uselt. Även om ingen annan kan bilda regering, så är det inte säkert att Socialdemokraternas andre kvinnliga partiledare Magdalena Andersson (S) klarar av att göra det heller.

Så länge kommer den avgångna regeringen att vara en övergångsregering, med egentligen samma befogenheter som förut, men av rent hyfs som inte ska lägga några skarpa förslag. Inte ens en ny budget. Dock kan förstås Socialdemokraterna som riksdagsparti själva lägga fram MP+S-regeringens budget för votering, istället för regeringen.

Det mest intressanta är dock om Magdalena Andersson (S) kommer vilja bilda ännu en MP+S-regering, vilket alla verkar förutsätta. Men ingen vid sina sinnes fulla bruk vill sitta i regering fram till valet med alla de kriser som vi nu får i knät och Miljöpartiet skulle rent av kunna rädda sig kvar i riksdagen om de får lajva opposition istället för regeringsparti.

De enda som är galna nog - eller inkompetenta nog - och faktiskt har en möjlighet att bilda regering är socialdemokraterna. De kan få igenom detta utan att ta in MP i regeringen denna gång, men det kräver lite politiskt mod, vilket inte direkt var Löfvens paradgren.

För att använda vänsterns egen retorik - vill Miljöpartiet verkligen hindra Sveriges första kvinnliga statsminister för att de blir sura och inte får vara med i regeringen? Det samma gäller V - vill de verkligen stoppa att Sverige får en kvinnlig statsminister, nu när man sagt att högern är rövhattar som vill hindra detta?
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

12 kommentarer:

 1. Kanske något parti ur högerblocket är villigt att lägga ner sina röster mot att (MP) utesluts ur den kommande regeringen? Bra för Sverige kortsiktigt men om det gör det lättare för (MP) att sitta kvar i riksdagen efter valet nästa höst så kan det bli en Döbelnsmedicin ... "... herr doktor gör mig frisk idag fast morgon sjufalt värre ...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Strategiskt dåligt för "höger partierna". Desto mer den rödgröna röran förstör landet desto bättre för de blå inför valet.

   Radera
 2. Tror både V och C vill få igenom sina krav oavsett vad Magda har eller inte har mellan benen. Glöm inte heller att MP antagligen inte fattar att de orsakar katastrof utan antagligen snarare slår sig för bröstet för att de har stoppat de onda cement och stålindustrierna, minskat elproduktionen och tvingat upp elpriset för vanligt folk. I den gröna religionen så gäller det att visa sin fromhet genom att lida, eller ännu hellre få andra att lida och göra bot. Så kan man hoppas få en helgongloria på sitt huvud och det är mycket viktigare än några verkliga resultat.

  SvaraRadera
 3. Jag upprepar mig, vi kommer se en regering av S och SD. Kanske inte nu men nästa år. S kommer att säga "vi tar ansvar..."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nästan rätt - men S och C istället - kanske redan i veckan - med exakt samma motivering.

   Radera
  2. Fast då går ju S ännu mer högerut från sina rötter. Tror partiet har svårt att svälja det. Vi får se.

   Radera
  3. Och att S och SD skulle gifta sig ser jag som omöjligt.

   Radera
  4. Nästan rätt, i förlängningen kommer vi se en S ledd regering med en politik som är nästintill identisk med dagens SD politik. Det kommer dock ta någonstans mellan 7-10 år innan vi är där.

   Radera
  5. Men det blir enormt svårt för S att acceptera SD och deras ideologiska rötter. Annars skulle de nog kunna närma sig varandra. S är nästan lika aggressiva som C mot SD på rent ideologiska grunder.


   Radera
 4. Ja, intressant läge, S kommer inte vilja lida prestigeförlusten för en ny ordförande som offentligt gått ut och sagt att det är jag eller M... C ligger där och skvalpar, som ett alternativ i den smala mitten-åt vänster....Tvivlar inte ett ögonblick att C-ordföranden skulle "offra" sig om tillfälle gavs....

  SvaraRadera
 5. Skulle tro att V inte är lika benägna att bråka med S den här gången. Men något måste de få i retur. 60-40 på att de släpper fram Magda.


  SvaraRadera
 6. Att man inte kan ange en exakt dag blir en ganska poetiskt avslut.

  SvaraRadera