Aktuellt

Endast 55 av 290 kommuner röstade in MP i riksdagen

Miljöpartiet är ett utpräglat stadsparti för stadsbor, vilket märks tydligt på att endast 55 av landets kommuner röstade in partiet i rik...

2021-11-05 08:45

Magdalena Andersson som väntat S andra kvinnliga partiledare - sågar regeringens sju år

"Jag tackade ja till att bli partiordförande för att jag vet att Sverige kan bättre." - Magdalena Anderssson (S) sågar regeringens senaste sju år

Efter sju år i regering som finansminister valdes igår som väntat Magdalena Andersson till Socialdemokraternas andra kvinnliga partiledare. Hon sågade bland annat enligt ovan S+MP-regeringens senaste sju år vid makten. Nu återstår att se om riksdagen kommer utse henne till ny statsminister, eller om Stefan Löfven får fortsätta leda en expeditionsministär under en ny regeringskris.

Socialdemokraternas nya partiledare

 Efter att Mona Sahlin var Socialdemokraternas första kvinnliga partiledare var det nu dags för finansminister Magdalena Andersson att ta över efter legenden Stefan Löfven.

Hon konstaterade att Sverige kan bättre än vad man gjort under de sju år som hon som finansminister suttit i Löfvens regering.

Utifrån socialdemokraterna på Twitter sade hon även:

"Jag är enormt taggad på att leda vårt stora och stolta parti. Att tillsammans med er ta vidare vår strävan mot frihet, jämlikhet och solidaritet! ag tackade ja till att bli partiordförande för att jag vet att Sverige kan bättre. Jag vill att vi tar tillbaka demokratiska kontrollen över skolan, sjukvården och äldreomsorgen. Jag vill att Sverige ska leda klimatomställningen, så att vi kan bygga ett långsiktigt hållbart samhälle och därmed skapa framtidens jobb och vara en förebild världen över. Jag kräver att vi vänder på varenda sten för att bryta segregationen och röka ut det våld som hotar hela vår samhällsgemenskap. Vi ska göra det som vi socialdemokrater alltid har gjort. Vi ska säga som det är och göra det som krävs. Steg för steg. Reform för reform. Vi socialdemokrater har den styrka, det mod och den politik som krävs för att ta Sverige framåt!"

Ett land, ett parti, en socialdemokrati!

Nästa steg i karriären för Andersson är att bli utsedd till statsminister av riksdagen och som sådan därefter ombilda regeringen. Förhoppningsvis sker detta som en ensam S-regering utan MP, vilket MP kan gå med på för att räddas kvar i riksdagen. Så länge Miljöpartiet sitter i regeringen åker de ut i septembe 2022, medan S kan peppra politiken med utredningar maskerade som skarpa politiska förslag att vifta med i valrörelsen.

Dock är pratet om att "leda klimatomställningen" ovan en tydlig utsträckt hand till MP. Dock kan klimatomställningen + "framåt" vara en signal till C.

Vi kan hamna i en ny regeringskris där man inte lyckas få igenom Andersson som statsminister. Men varför skulle någon i oppositionen göra det? Vem vid sina sinnes fulla bruk vill ha regeringsansvaret det sista året fram till valet? Just därför kan en regering med enbart S vara fullt realistisk och släppas fram av oppositionen - MP är med sina dryga 4% inte starka nog att göra något åt saken.

Tvärt om kanske Andersson vill bilda regering med C istället för MP, och på så vis sabotera för Lööf (C) fram till valet, då Centerpartiet därmed kommer få skit för det kommande året.

Vi väntar med att säga tack för de senaste sju åren till Stefan Löfven (S) tills han faktiskt ersätts av en ny statsminister. Han kan vid regeringskris bli kvar tills vidare ledande en expeditionsministär.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

32 kommentarer:

 1. Såg i går på Aktuellt när de intervjuade Danmarks sosse. De har vänt i invandrarfrågan och strypt invandringen. Skulle Magda göra något liknande så får de tillbaka många väljare. Lite konstigt att Aktuellt körde en sådan vinkling.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Danmark brukar ligga lite före, så det är nog på gång här oxå.

   Radera
  2. Kommer inte hända, finns inget stöd och spolas av VC

   Radera
  3. Det var dock länge sedan Danmark vände i den frågan.

   Radera
  4. Tja, när man lyssnade på hennes tal nu på förmiddagen fick man dubbelkolla att det inte var ett tal från SDs Landsmöte som man hade rattat in. En vändning kanske inte är så långt borta.

   Radera
  5. Det är väll ändå S som får pekas ut som det parti som ansvarat för en svensk helomvändning i lagar och regler för invandring i Sverige? Med en ganska stor majoritet bakom sig, tom MP har ju blivit totalt överkörda. Nu återstår väl bara hur segregationen ska tacklad och där hade ju Maggan lite åsikter.

   Radera
  6. Det var nytt, men det är väl en helomvänding i ord och inte handling du syftar på.

   Radera
 2. Att fästa sig vid varenda litet ordval och försöka se en djupare mening i det erinrar om Sovjettiden då varje ordval, inbördes placeringar på podiet vid Röda Torget och på både historiska (retuscherade) och aktuella gruppbilder av s k kremlologer stöttes och blöttes. Det sagt så skulle MA:s formulering "säga som det är" kunna tolkas som en kritik av det politiskt korrektas tyngd i samhällsdebatten, för att nu inte tala om vinklingen i utredningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så om man gör samma sak här , är man då sociolog? :)

   Radera
  2. Dessvärre så tror jag att det där med att "vända på varje sten" bara är floskler. Jag tror på det först när jag ser det. Förväntar mig snarare fler halvmesyrer, vänsterliberal kriminologi, pengar till olika PK-projekt istället för gatupoliser osv.

   Radera
  3. Snälla nån, har någon S politiker sagt annat än floskler senaste 3-4 åren?

   Radera
  4. Med tanke på att varje ord vägs på guldvåg av talskrivarna, är det inte fel att lägga stor vikt vid varje ord när talet analyseras.

   Radera
  5. Rickard, du menade väl de senaste 30-40 åren?

   Radera
  6. "Vända på varje sten" är ett JÄVLIGT olyckligt ordval i ett samhälle där både poliser och trafikanter blir utsatta för stenkastning av bidragsligister så gott som varenda dag.

   Radera
  7. Med tanke på att vad de säger inte har något att göra med vad de gör så är all form av analys helt meningslös!

   Radera
 3. Bra val, hon är stabil och inger förtroende.

  SvaraRadera
 4. Löfven kan ju sitta kvar som expeditionsministär annars, med miljöpartister och allt.

  SvaraRadera
 5. Hur många dagar in i valrörelsen tror ni det tar innan Anders Lindberg kallar M kvinnohatare för de ej vill släppa fram Magda?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då påminner dem bara om att de själva hatade Margaret Thatcher i hennes första valrörelse.

   Radera
 6. Visst är Maggan lite mer hardcore socialist? Men hon kommer alltså arbeta för att åter förstatliga skolan, sjukvården och äldreomsorgen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varken den kommunala skolan eller privata skolan, var ju så framgångsrik. Så varför inte?

   Radera
 7. Som någon formulerade det i går: Maggan är den första kvinnliga partiledaren för S som inte är den första kvinnliga partiledaren för S.

  SvaraRadera
 8. Sparka (mp) ur regeringen och bilda regering med (c). Tror du att (mp) har nog självinsikt för det? Utifall att det nu skulle ske, energiuppgörelsen (som väl innefattar (c)) tillåter väl konstruktion av nya kärnreaktorer för att ersätta de gamla (upp till 10st), då länge kraftbolagen fixar finansieringen själv?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skall väl hålla lite längre än till tredje söndagen 22... ?

   Ja, kraftbolagen får finansiera kärnkraft på kommersiella villkor. Det är bara vindkraften som får stöd genom att inte betala sina anslutningskostnader.

   Radera
  2. Tja, vad som händer i september 22 är nog svårt att säga, (l) kanske ramlar ut då en del av deras väljare har ett alternativ i (c). (Mp) ramlar nog inte ut, säger jag med magen, men vem vet, om så så kanske de försöker få igenom sin agenda så mycket de kan innan avgrunden.

   Staten är väl majoritetsägare i Forsmark och Ringhals så hur komersiella vilkor definieras är väl upp till regeringen?

   Radera
 9. Sverige skulle gå före i migrationspolitiken och visa vägen för världen som andra länder skulle följa. Hur det gick med det vet vi. Knappast står delegationer från världens alla hörn i kö för att lära av sverige hur man gör.

  Nu vill samma politiker få förtroende för att leda världens klimatomställningen. Någon som tror på bättre utfall denna gång för dessa storstilade ambitioner som mest påminner om hybris?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man släpper sargen vad gällande kärnkraft så tror jag det faktiskt finns goda möjligheter att visa vägen i en industriell omställning.

   Radera
 10. Under de där stenarna hittar hon väl bara alla dem som uppmanats krypa tillbaka dit för att de sagt något som var sant men inte överensstämmande med rådande ideologiskt paradigm? Och om hon nu visste vilka stenar man skulle vända på och vad man skulle göra med vad man hittade därunder, varför har hon inte berättat det för Stefan och Mogge? Hittade hon inget lämpligt rum?

  F ö lovade GBGs tidigare KSO Annelie Hulthèn (S) att hon skulle vända på varenda sten för att komma till rätta med korruptionen i staden. Ett hundratal skandaler senare vet vi hur det gick med den saken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att associera med sten; utrikesminister Sten Andersson lovade att vapenbyken skulle tvättas. Då gällde det Boforsaffären med Indien. Fast tvätten blev aldrig av.

   Radera
  2. De smålänska småbönderna viste mycket väl att det hjälpte inte mycket att anbart vända på stenarna om man skulle få odlingsbar mark. Det gällde att slåpa bort alla stenar så de inte låg i vägen och det var mycket mer arbetsamt an att enbart vända stenarna.

   Radera
  3. Smålänningarna visste att göra uppror mot centralmakten i Dackefejden. Kanske det inträffar igen när Maggan ska höja skatterna i S vänstersladd ner i diket.

   Radera
 11. Nu kommer en kvinna och visar var skåpet skall stå. Löfven kommer att förpassas till det blå skåpet. Hon är en domptör av rang som nu får chansen att blomma ut. Rena lögner kommer att blandas med fakta för att nå målet, makten framför allt.

  SvaraRadera