Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-11-16 10:36

Andersson (S) har misslyckats bilda regering - talmannen förlänger uppdraget till den 22:e november

Socialdemokraternas nya partiledare Andersson har misslyckats skaffa stöd för en ny regering är innebörden av ett pressmeddelande från riksdagen och talmannen Andreas. Uppdraget att hitta stöd för en ny regeringsbildning löpte ut idag, men förlängs nu till nästa måndag den 22:e november.
Om Andersson får en vecka till, kommer Andersson kunna ordna en regering då?
Det gick alltså inte att lösa regeringsbildningen till den 16:e november och det så kallade sonderingsuppdraget som talmannen Andreas (M) gett Andersson (S) förlängs därmed till den 22:e november klockan 13:00 för slutrapport till talmannen. En avstämning sker även nu på fredag den 19:e november. Talmannen Andreas säger:
"Jag är mån om att Sverige skyndsamt ska få en ny regering men arbetet bör samtidigt inte forceras. Jag har därför givit [...] Andersson ytterligare några dagar till hennes uppdrag."
Tidigaste omröstning för ny statsminister och med det regeringsbildning är därmed onsdagen den 24:e november klockan 09:00. Annars kan förstås politikernas värsta mardröm fortsätta - att Sverige klarar sig utan en ny regering. Eller egentligen en regering alls, även om vi har kvar en dito ledd av Löfven (S), som egentligen har fulla befogenheter.

Frånvaron av ny regering används dock av övergångsregeringen för att förhala besked om Cementas dispens, som blir allt mer akut för varje timme, och förstås Miljöpartiets passiva nedläggning av resterande svensk kärnkraft genom att inte ge besked om slutförvaret.

För Miljöpartiet brådskar det alltså inte med en ny regering så länge den befintliga hävdar att den inte ska ta några beslut, trots att det enda den inte får besluta om är ett extra val.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

14 kommentarer:

 1. Ja Sverige kommer att klaras sig utan politiker ett tag, men förr eller senare behöver vi dem, tjänstemanna aktivism är värre än dåliga politiker. Men på kort sikt kommer Sverige funka som vanligt

  SvaraRadera
  Svar
  1. På kort sikt kommer ju Löfvén sitta kvar, så helt utan politiker blir vi ju inte.

   Radera
  2. Hade vi haft riktiga politiker under åren så kanske vi både haft en ny pensions och skatte reform. Även lite visioner om vad vi strävar efter.

   Radera
  3. Vi hade ju en pensionsreform som har hållt rätt hyfsat. Chansen fanns till skattereform med men pandemin kom emellan. Nytt försök nästa mandatperiod, kanske.

   Radera
 2. Eftersom C tydligen givit Magdalena godkänt utan att ha förhandlat färdigt med kommunisterna så är det väl bara V som konstrar nu.
  Undrar om Annies vänster-sko är segare än tidigare skor?

  SvaraRadera
 3. Det blir roligt spel det här. Och så ramomröstning om budgeten 24:e november. Ypperligt förhandlingsläge för V, får se hur långt de vågar gå utan att reta upp sossarna för mycket och sabba sitt läge inför nästa val (som är den egentliga viktiga punkten).

  SvaraRadera
 4. Tror inte att V känner sig alltför pressade. Om Kristersson får chansen så lär han inte accepteras, så V kan säkert trilskas ett tag. Men till sist har V inget alternativ, utan måste ju släppa fram Maggan (och det vet hon ju om).

  SvaraRadera
 5. Detta kan sätta lite sprätt på popcorngrytan ;-)

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/svt-erfar-m-kd-och-sd-eniga-om-gemsamt-motforslag

  Om inte regeringens budget får aktivt stöd av både C och V, kommer M-KD-SD budgeten gå igenom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och L visar återigen varför man aldrig skall lita på en Folkpartist:

   Bland förslagen återfinns också sänkt skatt på bensin och diesel med 50 öre per liter från och med 1 maj 2022.

   Beslutet att inte ställa sig bakom den alternativa budgeten är, enligt Sabuni, att L inte nu vill gå fram isolerat med sänkt bensinskatt.

   Bensinskatten höjs väl enligt tidigare beslut automatiskt vid årsskiftet och att sänkningen från Maj 2022 med största sannolikhet kommer tas bort i vårändringsbudgeten av S. Så den sänkningen lär det inte bli mycket av, märkligt att de inte drog till med en femma eller tia i sänkt skatt istället, det hade sett något ut det!

   Radera
 6. Skulle inte (SD) kunna göra fosterlandet en tjänst genom att lova att lägga ner sina röster i statsministeromröstningen och därmed slå utpressningsvapnet att rösta mot Magdalena A ur kommunisternas händer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför ogillar du att pensionärer ska få bättre pension ?

   Radera
  2. Politik är att välja. Även (SD) tycks måna om pensionärerna, och att gå dem till mötes utan de bindningar för framtiden som (V) vill ha borde vara smakligt för (S).

   Radera
 7. Var det inte så att om den förste inte kunde bilda regering så går budet till den andre?
  Eller skall talmannen hålla på och förlänga tidsfristen tills den "rätte" lyckas.

  I sanning skulle Socialdemokraterna ha klarat ut "samtalen" med V under sommaren och hösten om dom bara velat. Men nu har dom bara velat och inte fått nånting gjort i frågan och därför begär förlängning.

  Talmannen (som dessutom är moderat) borde inte ha sån fördragsamhet med majestätet från Sossarna och dess saktfärdighet och nonchalans att sköta sina demokratiska skyldigheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är upp till talmannen. Kan mycket väl vara så att det blir tex:

   #1: Andersson
   #2: Andersson
   #3: Kristersson
   #4: Andersson

   Norlén har aviserat att han inte vill att det ska ta lika lång tid som 2018, så man kan gissa att det inte blir nån mer förlängning för runda #1, utan då blir det nog omröstning.

   Om den sen misslyckas kan det mycket möjligt bli så att Maggan får chans #2 och att vänstern nånstans där är nöjda med att ha visat sin makt i en statsministeromröstning, men också visar god vilja genom att sen acceptera Maggan i omröstning #2 för att verkligen markera vem som har den egentliga makten. Nåt sånt.

   Radera