Aktuellt

Söndagsenkät: Vad tycker du om din lokala kollektivtrafik?

Dags för en söndagsenkät igen. Vad tycker du om din lokala kollektivtrafik? Svara nedan. Varning för spårvagn!

2021-11-13 09:54

Länsförsäkringar Bank - äntligen en riktig bank som gör rätt med betalkortens säkerhet och möjligheter

Länsförsäkringar Bank visar sig vara en riktig fullservicebank, som faktiskt tänkt till och gör rätt med betalkortens och kreditkortens säkerhet och möjligheter. Nästan i klass med Revolut rent av.


Kortet i Länsförsäkringar Banks app
Jag har blivit med Länsförsäkringar Bank, efter att tidigare bara varit kund för evigt i Sveriges bästa försäkringsbolag. Som ömsesidigt försäkringsbolag, ägt av försäkringstagarna får man återbäring på vinsten, som inte är ett självändamål för bolaget. Naturligtvis behöver man visa överskott för att inte bränna pengar, och för att kunna utveckla verksamheten, men överskottet delas ut till försäkringstagarna, vilket blir många tusenlappar om året för mig och mina bolag. Därtill har jag aldrig haft problem att få ersättning från LF vid skadeutfall, och de har för mig varit mycket bra att ha att göra med när det väl smäller.

Länsförsäkringar har även Länsförsäkringar Bank (där vinsten hamnar hos försäkringstagarna - min tolkning) som ofta hyllats som en av Sveriges bästa banker.

Själv har jag precis blivit kund, för att höja mina försäkringsbonusar från bronsnivå till silvernivå, genom att flytta ett månadssparande på minst 500:- SEK per månad till banken. Tyvärr måste man då betala 275:- SEK om året för ett kort, men den höjda rabatten på sakförsäkringar och fordonsförsäkringar gör ändå att det blir en vinstaffär och rätt bra extra avkastning på det där årliga sparandet. Sparar man t ex 500:- SEK och sparar 500:- SEK i månaden så blir det en skattefri avkastning på 8.33% om året på det årets sparande, vilket motsvarar 11.9% om man skulle betalat skatt först.

Nu visade det sig att Länsförsäkringar Bank tänkt till vad gäller säkerheten på betalkort och kreditkort.

Istället för att vara ett dumt kort, där allt behöver hanteras manuellt via kundtjänst så har LFB lagt in funktionerna direkt på sin utmärkt enkla Internetbank och föredömliga app.

Man kan hämta ut sin pinkod om man glömt den. Man kan lägga en tillfällig spärr på kortet när man inte använder det. Man kan blockera köp på Internet. Man kan blockera så kallad blipp, dvs kontaktlös betalning, som kan skimmas av särskilda läsare. Man kan spärra kortet för utlandsköp, ner till specifika länder. 
Säkerhetsfunktioner

Det senare kan inte ens Revolut sist jag kontrollerade, men vitsen med det kortet är ju framför allt utlandsresor. Det LFB inte har som Revolut har är möjligheten att ställa in en beloppsgräns per månad, samt att utfärda virtuella kort för att handla säkert med online.

I övrigt är Internetbanken och appen föredömligt enkel och inte alls lika plottrig med ologisk navigeringsstruktur som Swedbanks och Sparbankernas Internetbank och app. LFB verkar helt enkelt gjort rätt från början, även om banken inte egentligen är särskilt ny, då den grundades redan 1996.

Därtill har Länsförsäkringar möjligheten till att direkt i Internetbanken teckna olika fasträntekonton för likvida medel, som faktiskt ger ränta. Inte riktigt något jag ännu lyckats skaka fram från lokala Sparbanken.

Jag kommer dock inte byta huvudbank, pga personliga kontakter och mikrolokal närvaro med ett bankkontor jag kan promenera till, men annars hade jag nog bytt till Länsförsäkringar Bank.

Däremot borde alla andra svenska helservicebanker och storbanker titta på Länsförsäkringar och ta efter. Swedbank och Sparbankerna har nu åtminstone börjat ange var man reserverat belopp på kortet någonstans istället för att det bara ska stå beloppen, vilket sparar en del huvudvärk. Nu återstår resten av möjligheterna att själv styra enkelt över säkerheten på korten.

Ingen form av ersättning har utgått till mig, mina närstående eller mina bolag för detta inlägg, som bara är skrivet för att jag är imponerad. Bra produkter och tjänster förtjänar uppmärksamhet.
Nedanstående är innehåll från bloggens samarbetspartner Compricer.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

45 kommentarer:

 1. Upptäckte detsamma får några år sedan och har flyttat det mesta till Länsförsäkringar bank. Dock dyrare att ha bankgiro mm så den enskilda firman jag driver får ligga kvar hos Swedbank tills vidare. Var "Swedbankskandalen" som fick mig att agera, klantighet skall ha ett pris!
  Att byta bank är inte så enkelt som det ibland framställs, men upptäcker efter hand alla uppgifter som pekar på den gamla banken så räkna med en ganska lång övergångstid enligt min erfarenhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Betalar väldigt lite för EF hos LF. 300 kr om året ungefär som guldkund med rabatten. EF + 500 kr i mån på ISK + hemförsäkring => guldkund.

   Radera
 2. Som skogsägare, eller småföretagare, kan jag rekommendera Agralkortet.
  Låg årskostnad, med valfri kreditgräns och rabatter på många bensinbolag.
  Fast de är å andra sidan ingen bank.
  https://www.agrolkortet.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, mycket bra.
   Men vansinnigt svårt att komma i kontakt när det blir srul.
   Nordea, vilka handhar det, har optimerat serviceavdelningen

   Radera
 3. Och här något helt annat.
  Gå in på Henrik Jönssons nystartade sida.
  https://energiupproret.se/
  Vi måste protestera mot det nuvarande vansinnet på något sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har tecknat upp mig.

   Radera
  2. Även jag har antecknat upp mig. Det hör inte till vanligheterna att jag skriver på div listor men detta är viktigt.

   Radera
 4. Jag har haft LF sedan 3 år tilllbaka. Flyttet triggades pga IF bara höjde alla sin försäkringar. Jag skulle kunna spara 4000kr om året. IF erbjöd mig 500kr rabatt så jag flyttade hemförsäkringeb, bil, 2 olycksfall samt 2 livförsäkringar till LF. Jag har guldnivå och är super nöjd.
  Livförsäkringarna har kostat några 10or 2 år irad pga återbäring. Riktigr bra!

  SvaraRadera
 5. Jag har haft LF sedan 3 år tilllbaka. Flyttet triggades pga IF bara höjde alla sin försäkringar. Jag skulle kunna spara 4000kr om året. IF erbjöd mig 500kr rabatt så jag flyttade hemförsäkringeb, bil, 2 olycksfall samt 2 livförsäkringar till LF. Jag har guldnivå och är super nöjd.
  Livförsäkringarna har kostat några 10or 2 år irad pga återbäring. Riktigr bra!

  SvaraRadera
 6. Intressant tips. Ränta på insatta medel skall granskas närmare. Har litet sparande på Avanza men det är alltid bra att komplettera.

  SvaraRadera
 7. Eftersom LF har kontor närmast mitt hemmakontor innebär det att valet är enkelt.

  Då de erbjuder tveklöst bäst rabatt och bankkosynader så är det ännu enklare.

  Deras global indexfond är också lite rabatterad i internetbankens handelsfunktion.

  SvaraRadera
 8. Har funderat på att byta till just LF-bank, men då skulle jag behöva regga om alla e-fakturor. Krångligt, och antagligen åker man under en övergångsperiod på en massa faktureringsavgifter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst, tar tid att byta med e-fakturor, autogiro, kortnummer osv men jag fick i alla fall inga extra kostnader i samband med flytten. Däremot väsentligt billigare försäkringar med 25%rabatt samt återbäring varje år bolaget gått bra.

   Radera
  2. Säker? Vet att autogiro kunde jag ringa in och få överflyttat till seb från nordea. Samtliga dvs.

   Radera
  3. Det är värt besväret och eventuella kostnader att byta.
   Gick själv från Swedbank till LF runt 2014. Blev så trött på de enorma fallskärmar som delas ut till avgående VD:s. Sen är det precis som bloggen säger, ungefär allt är bättre på LF. Telefonsupporten var t.ex. betydligt bättre på den tiden då man emllanåt faktiskt ringde sin bank.

   Radera
  4. Det ligger ju inte i den "gamla" bankens intresse att hjälpa till vid en flytt, något som märktes från Swedbank. Kan tänka mig att "de fyra stora" ser uppstickarna som ett hot som man gärna motarbetar i det fördolda.

   Radera
 9. Kör LF till försäkringar och bolån (guldkund).
  Revolut till mindre inköp samt valutaväxling, sen får barnen sin månadspeng där.
  EverydayCard för kreditköp.

  SvaraRadera
 10. Länsförsäkringar är bra tills du råkar äga kryptovalutor, då är det tack och adjö. En så kallad ”nollpolicy” trots att du har papper på allt och betalar din skatt. Är medveten om att bloggaren är negativt inställd till kryptovalutor men det är en icke-obetydlig andel som äger kryptovalutor därav borde en varning vara på sin plats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte bara krypto. Lf är ökanda för sin övertolkning av kundkännedomskraven. Minsta utlandsbetalning kan få dig spärrad permanent.

   Radera
  2. Det bör även nämnas att Lf haft det ganska kämpigt med buggar och i internetbanken. De senaste 3-5 åren har man dock kommit ikapp övriga banker kvalitetsmässigt. Möjligen då också att man nu har dragit förbi?

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Deras meddelande-funktion i internetbanken har varit ur funktion sedan 2020.

   Radera
  5. Deras meddelande-funktion i internetbanken har varit ur funktion sedan 2020.

   Radera
  6. Deras meddelande-funktion i internetbanken har varit ur funktion sedan 2020.

   Radera
 11. Bytte helt från Skandia (som var bra när de kom) till LF för ca tre år sedan. De är jättebra fast internetbanken är inte så bra som man tror vid första ögonkastet. Den är snygg, men många funktioner (typ betala fakturor) tar in dig till en gamma legacyfunktion från någon tidigare version som är sådär.
  Man kan inte ställa in automatgodkömnande på e-fakturor och jag har åkt på en straffavgift från Trafikverket pga att en av deras fakturor förföll på en lördag. Jag hade reggat den på lördagen och då betalade LF den EFTER förfallodatum (måndag)…

  Men är ändå nöjd pga överlägset billigast försäkringar som konsekvens av guldkund (redan före återbäring). Bilen är billigare här än om man är klassad som säkraste förarcupen på paydrive, t.ex….

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är såvitt jag vet bara Handelsbanken och Skandiabanken som har stöd för automatisk betalning av efakturor. Därmed går Länis bort för vardagsekonomin för min del.

   Radera
  2. Swedbank har också autobetalning av efakturor!

   Radera
  3. I stand corrected. Sparbankerna också i så fall.

   Radera
 12. Är kund hos Danske Bank som nyligen införde motsvarande funktioner. Dock med inställbara beloppsgränser men utan möjlighet att spärra blipp tyvärr.

  SvaraRadera
 13. De där 275 kronorna kan du nog spara in genom att säga upp kortet eller byta till ett med kredit. Så är det i mitt län och jag tolkar reglerna i Älvsborg likadant.

  SvaraRadera
 14. Själv saknar jag funktionen att generera one-time-use kreditkortsnummer. Är ju utmärkt när man skall handla på nätet. Eller när man tecknar prenumeration på ställen där det är knepigt med uppsägning.

  SvaraRadera
 15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 16. Även jag bytte bank till LF i samband med Swedbank-skandalen för ett antal år sedan. De är också en av få eller den enda banken i min hemstad där man både kan ta ut och sätta in pengar utan att förboka möte.

  Dessutom har dom varit exemplariska i ett antal ganska komplicerade försäkringsärenden. Jag har varit dubbelförsäkrad via jobbet i Folksam och de är ljusår bakom LF i kundhantering.

  SvaraRadera
 17. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 18. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 19. Bytte som Linus till LF för något år sedan från Swedbank.

  Appen är snygg men saknar väldigt mycket funktionalitet som bara finns på hemsidan.

  Man får inga notiser i appen vid nya e-fakturor eller nya meddelanden.
  Vid fakturor får man helt enkelt gå in o kolla manuellt medans vid meddelanden så kan man få email istället. Ganska så värdelöst om man jämför med Swedbank appen.

  Fonder/Aktie interfacet är undermåligt jämfört med Avanza och Swedbank.
  I appen saknas väldigt mycket information och det är marginellt bättre i webinterfacet.

  De vägrar pga anledning som de inte kommunicerar (trots kundägare) att implementera Apple Pay.

  Annars tycker jag det fungerar bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns bara en anledning och det är Apples avgift på ryktesvis 0,15% i USA. Kanske något lägre här tack vare EU:s prisreglering.

   Apple lade sig uppenbart på rätt nivå där de direkt fick med sig snabbfotade aktörer vars kunder sakta men säkert även tvingar gammelbankerna att dela med sig av kakan.

   Radera
  2. Kan ju inte vara så svårt att kommunicera ut detta: "Apple tycker vi är för dyra!"
   Väldigt många andra svenska banker tycker ju tvärsom (eller tar de avgifterna någon annanstans) så det känns som en dålig ursäkt

   Radera
 20. Nordea har alla nämnda funktioner förutom spärra blipp.

  SvaraRadera
 21. Enda som kostar något som privatperson är som sagt kortet så bara signa upp utan kort och köra valfritt kreditkort / betalkort som är gratis och med bonus.

  SvaraRadera
 22. Liknar alltså Bank Norwegians webbank.

  SvaraRadera
 23. Inte haft körkort på mig sedan jag skaffade Freja eid plus, och inte haft något kreditkort på mig sen macken (sist ut) började ta blipp via telefon och klocka vid pumpen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Danske Bank (och tidigare oeb) har för övrigt alltid varit först och oftast bäst tekniskt av storbankerna, ända sedan slutet av 90-talet. LFs webbplats var hopplös när jag sist var in för att hantera pensionssparande i våras.

   Radera
 24. Det går väl inte att göra insättningar till Revolut med LF pga deras aversion mot kryptovalutor?

  För att bli bankkund måste inte ”lönen” komma in till privatkontot och då blir så att säga LF din huvudbank?

  Förstod inte stycket:

  ”Sparar man t ex 500:- SEK och sparar 500:- SEK i månaden så blir det en skattefri avkastning på 8.33% om året på det årets sparande, vilket motsvarar 11.9% om man skulle betalat skatt först.”


  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera