Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-11-29 09:39

Konjunkturbarometern backade i november - hushållen i lågkonjunktur - endast detaljhandeln framåt

Konjunkturinstitutets (KI) barometer indikator ("konjunkturbarometern") backade något i november, men svensk ekonomi är kvar i överhettning. Endast detaljhandeln gick framåt, byggsektorn gick ur överhettning och hushållen befinner sig i lågkonjunktur med mycket negativ syn på den egna ekonomin.
Konjunkturbarometern Data: KI
Barometern landade på +18, vilket är den lägsta nivån sedan i maj. Ekonomin är fortfarande över +10 och kvar i överhettning, så allt är relativt.

Den enda huvudgrupp som gick framåt var detaljhandeln som gick +1.5 till +18, medan industrin, byggsektorn och tjänstesektorn backade. Bygg- och anläggning är nu bara i högkonjunktur på +8.8 och inte längre överhettade. Tjänstesektorn förblir överhettad, men på +11.3 så är det inte mycket mer som behövs för att gå ner till högkonjunktur. Trots att tillverknignsindustrin backade med -1.8 så hittas man i extrem överhettning på +26.6.

Hushållen är med -0.3 nu i lågkonjunktur, främst drivet av mikroindex, dvs synen på den egna ekonomin på -4.1. Mikroindex backade hela -3.5. Man tycker dock att andra hushåll är i högkonjunktur och makroindex ligger på +9.5, den sk Facebook-konjunkturen där alla lägger ut idealiserade klipp på Fejjan över hur himla bra de har det. Sammantaget är dock hushållen ändå negativa.

Konjunkturbarometern inkluderar både nuläge och framtidstron.

Utifrån konjunkturmodellen har inget ändrats, och undervikt mot aktier kvarstår tills läget är nattsvart igen under -10.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

8 kommentarer:

 1. Vad är det som kan påverka människors tro om en så negativ ekonomi framöver? Allt ser ju helt ok ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. El och uppvärmning? Drivmedel?

   Radera
  2. Nya nerstängningar OMG? (Oh My Cron)

   Radera
  3. El kan det inte vara för Ygeman har sagt att det har vi hur mycket som helst så det kan inte vara ett problem, dessutom är tydligen vindkraft jättebra och vi har massa ansökningar om att bygga vindkraft i havet som nu alltfler kommuner säger nej till. Oklart hur vindkraften kommer generera el när det inte blåser men tydligen kommer vi snabbt att bygga någon form av vätgasfilliflux som ger oss oändligt med el och allt kommer vara jättegrönt och alla blir lyckliga och vandrar som i en LSD dimma!!!

   Kärnkraft ska vi dock inte ha för det är MP rädda för och känner sig MP rädda måste vi andra snällt sitta ner i båten och acceptera deras känslor för dom är tydligen viktiga känslor och MP är väldigt ängsliga av sig.

   Radera
 2. OT: SD vill skära i småföretagares vinstmarginaler och tvinga utbyte av döda träd som betalningsmedel. https://www.gp.se/ekonomi/sd-kontanter-ska-accepteras-av-butiker-och-krogar-1.60265774

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lösningen är nog inte att använda sedlar och mynt, men någon form av system för att kunna ta betalt när elförsörjning och/eller internet ligger nere ett par dagar eller ngn vecka borde vi väl kunna vaska fram?

   Kom igen, vad har ni för idéer?

   Radera
  2. Griffeltavla
   Sven 355 kr
   Kalle 537 kr
   etc.

   Funkar jättebra så länge Kalle inte blir för onykter och får tag på suddet.

   Radera
  3. @AndreasE
   Krypto håller på och utvecklas, så det kommer om det inte redan finns. Att enheter ska kunna kommunicera mellan varandra utan tillgång till nät.

   Hur långt de har kommit återstår att se, men det hade kunnat vara en lösning.

   Alla har väl en powerbank till hands? Jag har tom. en adapter till mina blå boschbatterier, så jag kan använda dem, vid resa eller strömavbrott.

   Radera