Aktuellt

Söndagsenkät: Vad tycker du om din lokala kollektivtrafik?

Dags för en söndagsenkät igen. Vad tycker du om din lokala kollektivtrafik? Svara nedan. Varning för spårvagn!

2021-11-17 09:02

Inga satsningar på kärnkraft i M+KD+SD:s gemensamma budget

De tre på pappret kärnkraftspositiva partierna M+KD+SD lägger inte ett öre på kärnkraften i sin gemensamma budget. Likt de stora orden om försvaret var det bara snack och det anslås inte ens några medel till forskning eller utveckling inom kärnkraften. I själva verket ges inga ökade anslag alls till energifrågorna.
Svenska Kraftnäts stamnät utanför Ringhals kärnkraftverk
Det gemensamma budgetförslaget från de så kallade högerpartierna M+KD+SD visar vägen framåt för regeringsalternativet till nuvarande MP+S, och vad man faktiskt tänker föra för politik i kontrast till vad man säger. För försvarspolitiken innebar det inte en krona i högre anslag än från MP+S och av snacket om försvarssatsningar blev det alltså inget.

En annan stor fråga som partierna säger sig stödja är kärnkraft.

På sina hemsidor hyllas kärnkraften av de tre axelmakterna.

SD skriver: "Framtiden kräver en ren och pålitlig elförsörjning till rimligt pris. Därför ska kärnkraften utvecklas inte avvecklas."

M skriver: "Sverige ska satsa på alla relevanta energislag, inklusive kärnkraft, samt på forskning och demonstrationsanläggningar. Kärnkraften ska kunna vara en viktig del av Sveriges energiförsörjning under lång tid."

KD skriver: "Livstidsförläng befintliga reaktorer och bygg ny kärnkraft så vi har en fossilfri baskraft som är oberoende av väder och planerbar."

Det första gemensamma budgetförslaget innebar dock inga satsningar på kärnkraft. Annars kunde man lagt en symbolisk summa på att stödja forskning kring nya reaktortyper för att visa att man faktiskt menar allvar med snacket om kärnkraft. Eller pengar till en utredning om etablerandet av nya reaktorer.

Men icke.

Återigen snack, men ingen verkstad. Som vi ser på den urartande energisituationen nu under hösten så kan man inte vänta med att utveckla kärnkraften. Anslag hade behövts redan i höstbudgeten, där alternativen nu står mellan MP+S budget och M+KD+SD:s budget.

Var hittade man för övrigt anslagen till utbyggnad av Svenska Kraftnäts stamnät i axelmaktens budget? Svaret är ingenstans, trots akuta behov av utbyggt stamnät. Inte ens pengar till en utredning. 

Vad man gör är tilldelar 600 MSEK för att bygga ut elbilsladdning och ger uppdrag till Energimyndigheten att genomföra ett program för koldioxlagring. Problemet är att både elbilar och koldioxidlagring förbrukar elkraft och energi, men någon satsning på kärnkraft blir det i alla fall inte från axelmakterna.

Kom ihåg att du inte ska lyssna på vad politiker säger, utan titta på vad de gör. Budgetförslag som faktiskt kan gå igenom är precis just detta - vad de gör. De föreslår satsningar som förbrukar mer energi och kraft, men inga satsningar på ny kärnkraft.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

65 kommentarer:

 1. Tror inte man ska dra för stora slutsatser från budgetförslaget. Det syftar inte primärt till att göra något utan är primärt till för att trycka centern åt vänster i hopp om att locka tillbaka centerväljare till primärt liberalerna.
  Då skulle försvars eller kärnkraftssatsningar vara omöjliga.
  Därtill är det nog mer av "servettskiss" där de tagit minsta gemensamma nämnare och arbetat från det.
  Ur ett valmannamässigt perspektiv är nog avsaknaden av seriösa satsningar på energin ett större problem än avsaknaden av satsningar på försvaret.
  Den här vintern och även nästa år ser ut att bli dyrt energimässigt vilket kommer leda till fler som är öppna för andra svar än "mer av samma" som varit mantrat de senaste 20 åren.
  Exempelvis ska Storbritannien införa en så kallad "RAB" modell för att bekosta kärnkraft vilket avsevärt minskar risken för investerarna. Men ännu viktigare är nog att man kan reformera lagstiftningen om typgodkännande för kärnreaktorer. Det är inget som kommer in i en budget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan du förklara hur du menar att centerns position förflyttas av att helt andra partier tar ställning i olika frågor? Är det den klassiska trianguleringen du syftar på här? Dvs aAtt M+KD+SD förflyttar sig vänsterut, så att vissa av mittenväljarna mer troligt lägger sin röst på dem snarare än C?

   Radera
  2. För att eliminiera SDs inflytande behöver C acceptera helt att V är en del av förhandlingsunderlaget för budgeten på den sidan vilket kommer tvinga C att acceptera mer vänsterpolitik.

   Radera
  3. OK, det låter ju logiskt. C behöver göra upp med V och då får de enas om en politik som ligger länge till vänster än C:s egna.

   Hur långt ut i rasismens träskmarker tycker du då M och KD har hamnat enligt samma logik, nu när de gjort upp en gemensam budget med ett gammalt rasistparti?

   Radera
  4. Tycker illa om att kalla folk rasister, då kan man lika gärna kalla miljöpartiet för "miljöfascister" vilket inte gynnar någon slags debatt. Eller idiotin SD anhängare drar upp att Centern minsann stod bakom rashygieninstitutet osv.

   Men rent krasst så har M ändrat sin politik från "öppna era hjärtan" till "enligt EUs rättsliga miniminivå".

   Radera
  5. Ja, tänk om rasisten blir kränkt av att bli kallad rasist? Det borde dom tänkt på vid Normandie innan de gick i land och kränkte rasisterna så där. Handhjärtan och styrkekramar till alla rasister därute!

   https://www.youtube.com/watch?v=zvgZtdmyKlI

   Radera
  6. C är väl minst lika mycket rasister med tanke på historien om vi nu ska fortsätta kasta kort omkring oss istället för att blicka framåt.

   Radera
  7. Det är väl ungefär 20% skulle rösta på SD. Vet om partiets bakgrund men tror inte att en femtedel av Sveriges befolkning är rasister för det. De har helt enkelt inget val annat än rösta på SD när 4 procent MP även kallade södermalmare bestämmer allt och har fått S att göra precis som de vill.
   Men detta året behöver MP ingå i en regering så att folk få känna konsekvenserna av att ett så litet parti kan försämra så mycket för klimatet och den egna ekonomin.
   När MP åker ur riksdagen pyser SD ihop som en pyspunka.

   Radera
  8. @Blankt: Budgeten kom väl igår och min fråga gällde alltså hur budgetsamarbetet, som väl då är rätt nytt, påverkat M + KD. Är det gammal historia tycker du?

   @T:44% av tyskarna röstade på NSDAP 1933, så klart helt omöjligt att nästan halva Tysklands befolkning är judehatare.

   Radera
  9. Reinfeldt, Borg var, och nu är det MP som är SDs bästa valarbetare. Har inte med invandring eller rasism att göra, de som har sådana känningar röstar på ännu mer extrema partier.

   Enkelt uttryckt, den grå massan som inte är rasister men som trots allt röstar på SD är frustrerade "vill" köra sina barn till fotbollsmatcher, det de inte vill är att berätta för Ygeman vad en elkris innebär, eller för delen en cementkris.
   Den grå massan förväntade sig inte att ett litet antal skäggansande södermalmare skulle få så stort inflytande.

   För mig är det glasklart varför SD är så stora som de är.

   Radera
  10. OK, så du överger argumentet om att "SD kan inte vara ett rasistiskt parti eftersom så många röstar på dem" och går över till "Folk röstar på SD för att dom inte gillar MP".

   Ok, varför duger det inte att rösta på nåt annat borgerligt parti i så fall? M, KD eller L lär absolut inte ge MP något inflytande? Inte Ygeman heller, f ö.

   Radera
  11. Ben: en fråga, är danska Socialdemokraterna givet deras politik rasister?

   Radera
  12. Det har jag faktiskt ingen aning om, har inte följt dem eller läst deras partiprogram. Rent generellt förhåller det sig oftast så att ju närmare bron man bor desto mer skiter man fullkomligt i danskarnas göranden och låtanden.

   Radera
  13. @Ben Tror fortfarande inte att en femtedel av befolkningen är rasistisk. En del kan vara Södermalm uppsala umeå vs resten av Sverige. Alla etablerade partier vill vara hippa där.
   Det som folk glömmer är att en röst på SD är en röst på Putin.

   Radera
  14. Ben,ok. Du är smart och förstår vart jag ville komma.
   Ha en bra dag.

   Radera
  15. Argumentationsfel. Att bara en andel av de som röstar på SD är rasister ändrar inte att SD grundades av nynazzar och att en stor del av deras företrädare och Internetaktiva öppet är rassar.

   Radera
  16. @T: OK så du övergav INTE argumentet att "ett parti med x% väljare kan inte vara rasistiskt"?

   Hur ställer du det i relation till att NSDAP som sagt fick 44% i ett val? Är det "annorlunda nu" kanske?

   Jag har aldrig påstått att varenda en som röstar på SD är rasister så hela den diskussionen är en halmgubbe ändå.

   Radera
  17. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  18. @T: Nä. Var snäll och svara på frågan nu.

   Radera
  19. Ja SD är startat av nynassar och många framstående företrädare är både dumma i huvudet och öppet rassar. Dessutom går de i Putins ledband. Men vi kan inte bortse från att det finns en frustration utanför tullarna på MP makt och jag tror att SD mandat är ett symptom på det.

   Oavsett håller med dig Ben vi slutar här.

   Radera
  20. Det där med att stödrösta på ett parti för att man är missnöjd på andra partier har jag inte mycket för. Det är så allt möjligt h-vete brakar loss, man råkade släppa fram ett förödande parti för man visste inte bättre. Ska man rösta, ska man också ha klart för sig partiets historia och ageranden förrut. Allt ingår i köpet så att säga. Klämmer skon lite fast den är så tilltalande, köp den inte.

   Radera
  21. Vilken tidsram ska man förhålla sig till?
   Moderat ledare använde N- ord på 80 talet.
   IB affären/ Socialdemokraterna
   VPK osv.

   Radera
  22. Exakt, refererade jag till ett specifikt parti eller? Kvinnlig rösträtt, sterilisering av homosexuella, mäta skallben, lobotomi o s v. Finns många skelett i många garderober. Jag tyckte vi gör en vårstädning bland politiska partier. Föröka få befolkningen att sätta sig in mer i politiken helt enkelt.

   Radera
 2. Om man vill läsa om en bättre (eller sämre värld) finns det några aktuella boktips i technothriller genren? Började läsa Svart Kod efter Drönarhjärta men hade svårt att komma in i den (den finns inte heller som ljudbok), jag har läst Mats Svenssons senaste böcker. Har läst de böcker som har kommit Har bloggaren rent utav någon rekommendation?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske inte så mycket techno, men jag uppskattade Nordmark-serien (Nattavaara etc) av Richert/Engström. Ganska aktuell om man tar på energi-glasögonen.
   Jerker Virdborg om man vill ha ordentligt med sverige-depp.

   Radera
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/S.N.U.F.F.

   Radera
 3. En fråga angående forskning, är det verkligen nödvändigt i ett första steg att satsa på forskning? Om man bestämt sig för att bygga ut så skulle ju ett första steg kunna vara att projektera med befintlig eller snart tillgängliga reaktortyper.

  Sen så kanske det här är en alltför gynnsam tolkning av budgeten, men eftersom staten via vattenfall är majoritetsägare i både Forsmark och Ringhals, skulle en utbyggnad kunna startas genom att vattenfall beordras att projektera för nya reaktorer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska man bygga nya kärnkraftverk så kommer man behöva satsa mer pengar på Strålsäkerhetsmyndigheten, någon måste trots allt ha resurser att granska och godkänna dessa nya anläggningar.

   Har man dessutom tänkt sig att bygga något annat än lättvattenreaktorer så behöver man också införskaffa sig kompetens för sådana reaktortyper. Idag finns det i Europa i princip inga regulatorer som har erfarenhet av annat än lättvattenreaktorer, detta innebär i princip också att regelverken är utformade för stora lättvattenreaktorer.

   Radera
  2. Till viss del, men om man på kort till medellång sikt vill satsa på kärnkraft så, även med SMR, så är det mest troligt att det är lättvattenreaktorer. Vidare så vad jag vände mig mot i min OP var att försöka uppfinna hjulet på nytt utan om man väljer nya gen 4-designer senare så ta rygg på t.ex. jänkarna och välj från någon av de designer som granskas nu istf att göra allt helt nytt.

   https://www.nrc.gov/reactors/new-reactors/advanced/ongoing-licensing-activities/pre-application-activities.html

   Radera
 4. De förefaller ha prioriterat att komma överens. Då får man offra litet. Sedan kan man förstås ändra de legala förutsättningarna för kärnkraften utan att det kostar något, men då behöver man regeringsmakten först.

  SvaraRadera
 5. När det gäller kärnkraft kan det kanske förresten vara intressant att läsa vad olka hjärnor i Danmark, vilka vissa till höger framhåller som ett föredöme, tycker&tänker i frågan.

  https://www.solenerginyheter.se/20210927/2276/dyr-vinter-vantar-energipriserna-skjuter-i-hojden-i-europa

  Energipriserna är "en olycklig slump" orsakad av flera olika sammanfallande faktorer.

  https://www.energinyheter.se/20210210/23385/dansk-energi-tror-inte-pa-karnkraft-i-danmark

  Kärnkraft är "för dyr", energipriserna är "för låga" pga sol och vind.

  Jomensåatteh...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Denne Lars A, är han känd från något annat sammanhang?

   Radera
  2. Ingen aning, förmodar att han uttalar sig i egenskap av VD för Dansk Energi i länkarna.

   Radera
  3. Så en simpel omskrivning hade varit "Förmodar att han uttalar sig i egenskap av en lobby-förening i länkarna". Dansk energi är ju trots allt inget annat än lobbyister.

   Radera
  4. Ett Timbro för energibranschen? Absolut! Men för all del, har du bättre länkar, källor eller artiklar om hur danskarna ser på sin energiförsörjning så fram med dem!

   Radera
  5. Danskarna behöver inte kärnkraft i Danmark eftersom de kan importera precis så mycket de behöver från Sverige.

   Radera
  6. Ja, fast dom betalar ju för sig. Ganska mycket nu på sistone.

   Radera
  7. Nacka kommuns satsning på solceller: "De byggnader som har bäst förutsättningar för solceller är kopplade till idrottsanläggningar, skolor och förskolor."
   Jag hoppas att min kommun också genomför detta - annars blir det nog kraftiga höjningar av kommunalskatten pga att kommunens lokaler, som stora idrottshallar, skolor, äldreboende och kommunhuset, drar mycket energi + har dyra uppvärmningskostnader.

   Radera
  8. Du tänker på undersökningar? Den senaste jag hittade är från 2009 och där var fler positiva än negativa till kärnkraften, dock är det så pass gammal undersökning så att man bör bortse från den. Här är en annan artikel som är läsvärd dock: https://www.dr.dk/viden/webfeature/atomkraft-ja-nej

   Länk till en artikel om undersökningen: https://www.aktuellhallbarhet.se/miljo/klimat/darfor-sager-danskarna-nu-ja-till-karnkraft/

   Radera
  9. I samma tidning och finska miljöpartiets svar om kärnkraft.
   Jomensäatteh...
   https://www.energinyheter.se/20211117/25257/finlandska-de-grona-anser-att-karnkraften-som-energiform-bor-klassas-som-hallbar

   Radera
 6. 2020 så klubbades det en satsning på utbyggnad av kraftnätet för 75 miljarder. Detta finansieras via avgifter och inte från statsbudgeten.

  https://www.nyteknik.se/energi/svenska-kraftnats-elsatsning-pa-75-miljarder-ska-losa-flaskhals-7002015

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju bra. Även om det kanske blir mer flöden norrut istället för söderut om några år.
   Men det löser inte så mycket av problemet om det inte finns kraftverk i söder eller fler delar av stamnätet byggs om. Plus att det löser inte regionala och lokala överföringsproblem.

   Radera
 7. Allra högst prioritet borde exportbegränsning ha. Det spelar ingen roll hur mycket el Sverige producerar om vi ändå tvingas exportera.

  Om vi skulle riva ledningarna söderut över Östersjön skulle priserna antagligen gå under 50 öre/kWh i ett kick.

  Är det måntro något av våra riksdagspartier som vill driva en sådan fråga? Näha, vad kan det bero på? Vi lever väl i en demokrati där riksdagen representerar folket? Det ska väl bara vara att ringa sin representant i riksdagen så borde han/hon börja jobba på ett förslag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lycka till i EU-domstolen!

   Radera
  2. Eller en välplacerad laddning på exportsladden/arna, just saying...

   Radera
  3. Oj, är det kommunistuppror i görningen?

   Radera
  4. Du är bara avundsjuk för att du inte får vara med.

   Radera
  5. Eller är jag höger, eller är jag grön, eller....fan jag är komplex :D

   Radera
 8. Vill du ha subventioner? Annars är det väl bara att investera och börja jobba.

  SvaraRadera
 9. Så...dags för nya partier som inte har riktigt samma ideologiska slagsida? Försvars och kärnkraftspartiet? Partiet för de som tröttnat på populistiska ideologistyrda lösningar? Lagompartiet -"För kärnkraft, vattenkraft och vindsnurror i em hälsosam mix."?

  Skämt åsido är det rätt tråkigt att de inte har något, tappar trovärdighet i energifrågan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och säkert röster. Som tidigare sagt: Ångesten i valbåset närmar sig.

   Radera
 10. Steg ett borde rimligtvis vara att avskaffa zonindelningen, det är inte rimligt att en kWh kostar 250 öre i SE4 och endast 15 öre i SE1. Om det nu ska tillåtas att svenskproducerad el ska säljas till övriga EU (vilket måste ske när vi överproducerar), är det högst rimligt att hela Sverige får ta "smällen", inte några få landskap i söder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klaga på danskarna som stämde sverige och på tyskarna som vägrar ha elområden.
   Det troligen snabbaste sättet att få ner priserna i södra sverige är att få tyskland att instifta elområden.

   Radera
  2. Ytterligare bevis på att Sverige alltid ska vara bäst i EU klassen. Kan tysken vägra kan väl vi?

   Radera
  3. Hur många bor i SE3-4? 90 % av befolkningen? I så fall kommer ju prisjusteringen nedåt bli marginell för dessa, samtidigt som man i Norrland kommer att åka på en rejäl kostnadsökning.

   Sydsvenskarna har redan billigare priser på i stort sett allt annat, inklusive sånt som finansieras via skattsedeln, så de klarar sig fint även om elpriserna är högre.

   Radera
 11. Kärnkraften står för 30% av vår energiproduktion idag. Nyckelfrågan till politiker och allmänheten är hur många procent vi vill den skall vara? Då vi behöver någon on-demand energi när vind/sol/vatten inte funkar bör den nog vara över 0%, däremot inte alls säkert den skall vara över 30% (vilket innebär den tar investeringar från "snällare" energi). Sen hur mycket ytterligare investeringar som behövs för att hålla den runt 30% är ju intressant? Känns inte som det krävs ett Gen 3.5 el Gen 4 kärnkraftbygge?

  SvaraRadera
 12. Cornus poster om försvaret och kärnkraften visar att föraktet och rädslan för allt konkret bitit sig fast inom båda politiska läger.

  Är röd men självklart måste vi ha en inhemsk cement- och betongindustri, inte minst av miljöskäl.

  Svängt i kärnkraftsfrågan, de står där redan och bör användas till vidare.

  Ett starkare försvar behövs alldeles uppenbart, om inte annat för att fördröja angriparen tills Nato hinner mobilisera (om de väljer att göra det).

  Regnbågar och rättighetstänk i vänstern och managementnyspråk, osynliga händer och blint sossehat i högern.

  Uppvärdera det konkreta och kärnverksamheter, spara på skitsnackare, ’strateger’ och ekonomer.

  Kanske inte ens behöver höja skatten för att reparera Sverige och investera för framtiden.

  Från förskola till försvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl ganska uppenbart att det finns ett antal frågor som inte fått sin lösning trots att de har starkt stöd pga att de skulle kräva blocköverskridande överenskommelser men där det är, för att cietera Dogge Doggolito, viktigare att "Vara häftig inför guzzarna och imponera"

   Radera
 13. Jag kan inte ta de på allvar som annonserar klimatnödläge men samtidigt aktivt verkar för att snabbast möjligt lägga ner fungerande kärnkraftverk.

  SvaraRadera
 14. @Cornucopia? kollade lite med en god vän som är riksdagsledamot för M. Det som lagts nu är en budgetreservation, ingen full budget. Den kommer senare och där kommer det enligt uppgift att finnas skarpa förslag både vad gäller kärnkraft och försvaret.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Johan E: Vad kan förstås så i nuläget den egendomliga situationen att M+KD+SD´s förslag har större stöd i Finansutskottet än Regeringens eftersom V och C i utskottet inte ännu uttalat stöd för Regeringens förslag. Om detta fortgår så kommer alltså M+KD+SDs förslag att läggas fram i Kammaren som huvudförslag och Regeringens förslag som reservation.

   Radera
 15. Jamen blykalla projektet är väl fortfarande i gång?
  Så det forskas väl för fullt på kärnkraft.

  SvaraRadera
 16. Stenbäck sa ungefär: "Pengar är mäktiga, men politiken slår pengarna, fast sedan slår teknologin politiken."

  Just nu byggs högst lönsam vindkraft, som blir allt bättre. Imorgon beslutar M, Kd och SD att det ska byggas mer fission fast peak fission i världen var för många år sedan.

  I övermorgon tar förmodligen fusion över. IBMs Eagle med nu rekordet 127 kvantbitar kan vara det avgörande teknologiska genombrottet. 2022 räknar de med 433 bitar och 2023 med 1121 bitar.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera