Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-11-16 09:58

Inflationen 3.1% - men prisbasbeloppet höjs endast 1.5% - sämre socialförsäkringar, pensioner och höjd real skatt 2021

Den officiella svenska KPIF-inflationen är nu på 3.1%. Dock höjs prisbasbeloppet, som styr exempelvis pensioner, statlig skatt och socialförsäkringarna, med endast 1.5% av MP+S-regeringen. Det innebär att 2022 kommer man få högre real (inflationsjusterad) skatt, lägre reala pensioner och lägre reala ersättningar vid t ex sjukskrivning eller föräldraledighet.
Fin ersättning från föräldraförsäkringen du har där, det var ju synd att vi inte kompenserar för inflationen
Regeringen försämrar valåret 2022 alltså pensioner och socialförsäkringar som föräldraförsäkring och sjukförsäkringen, samt höjer inkomstskatterna genom att inte kompensera svenska folket för den skenande inflationen. Detta genom att endast höja prisbasbeloppet med 1.5% medan kostnaderna för hushållen nu ökar med 3.1%.

Värst drabbas den röststarka medelklassen, då taken i t ex förädraförsäkringen samt brytpunkten för statlig skatt inte höjs lika mycket som inflationen. Det är i praktiken alltså en skattehöjning och en försämring av välfärden vi pratar om. Detta slår förstås extra hårt mot småbarnsfamiljer, vilket dessa bör komma ihåg i valet 2022.

Nästa justering av prisbasbeloppet sker till sommaren, vilket gör att den regering som tar över efter MP+S eventuellt kommer justera för inflationen 2023, och rent av överkompensera, men inte om inflationen fortsätter att stiga - då förlorar alltid svenska folket på eftersläpningen. 

Vad som händer 2023 hjälper dock inte den som var sjukskriven eller föräldraledig 2022.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

20 kommentarer:

 1. De vanliga inkomstpensionerna är inte kopplade till prisbasbeloppet, utan till inkomstbasbeloppet som steg 4,1% (vilket pga teknisk utformning av pensionen leder till en ökning av inkomstpensionerna med 2,5%). Men det stämmer, allt som är kopplat till prisbasbeloppet släpar nu efter lite grand eftersom brytpunkten där är KPI i juni.

  Allt annat lika blir det dock en motsvarande större höjning 2023, och om inflationstakten då skulle minska under andra halvan nästa år blir det en "överkompensation" så att säga. Det jämnar ut sig över tid.

  Annars är det trivialt sant att om inflationen för evigt accelererar kommer allt som styrs av prisbasbeloppet släpa efter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att det kompenserar senare hjälper inte den som är sjuk eller föräldraledig under 2022.

   Radera
  2. Helt sant. Extra särskilt hårt mot den som har höga energikostnader, får se hur det blir i vinter.

   Radera
  3. Jepp, det blir till att sänka temperaturen några grader och ta på sig lite extra kläder. Bara till att anpassa sig efter rådande energipriser, speciellt i SE3 och 4.

   Vi får trösta oss med att KPIF exklusive energi kom in på 1,82%. Så ingen ko på isen. Blir nog nollränta några år (2år?) till alltså.

   Radera
  4. Än så länge ingen tidigarelagd räntehöjning nej. Återstår att se när man blinkar. Inte akut läge än.

   Radera
  5. Precis Joakim, man vill nog ha tydliga signaler på att kärninflationen är varaktig. Just nu spretar de olika måtten runt 2%. Mer intressant att se vad de andra aktörerna gör, innan dess händer där nog inte speciellt mycket med styrräntan.

   Svenskarna i snitt bor ju extremt stort (kvm/capita) vad gäller boyta. Norge med lägre energipriser bor dock på fler kvm/capita.

   Radera
  6. Ni som bor i SE4 hur mycket energi till uppvärmning förbrukar ni?
   Jag GISSAR att Kirunas invånare betalar mer för uppvärmning ändå i slutändan.

   Radera
  7. Vadå, har ni råd att slå på värmen? :)
   Vi kör kakelugnen för uppvärmning, våga vägra höga energiskatter och politiskt inducerade höga spotpriser

   Radera
  8. @Turboprop, det ska mycket till med 2-3ggr så höga spotpriser. Vår 160kvm villa har ca 18k KWH per år i förbrukning i SE4, jag tror inte motsvarande hus i kiruna förbrukar 36-54k KWH?

   Radera
  9. När det blir kallt i elområde SE4 sätter vi oss kring elradiatorn.

   När det blir riktigt kallt sätter vi på den

   Radera
  10. Johan. Man får ju komma ihåg att de som bor så långt norrut har längre kall säsong. Dvs vintern börjar tidigt och slutar sent.

   Radera
  11. Verkar som förbrukningen är 70% högre i regionen som förbrukar mest (Norrbotten) jämfört med regionen som förbrukar minst (Stockholm). Sen kanske det finns andra confounders (som fler flerfamiljshus) som ställer till det lite.
   https://www.regionfakta.com/vastra-gotalands-lan/energi/elforbrukning-i-bostader/

   Radera
  12. Eller så beror det på industrin. Eller tror du seriöst att varje svensk förbrukar 60000 kWh energi?

   Radera
 2. Men det går ju inte att göra ett system som är helt perfekt och som tidsmässigt sker i realtid. Dessutom ska systemet vara enkelt att förstå och dessutom vara lätt att admninistrera? Känns som att det blir ett onödigt gnäll i min värld :-).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske som naturen är organiserad?
   Spontan ordning?

   Radera
  2. Ja det blir lite en avvägning hur man än gör. Man kan ändra prisbasbeloppet varje månad om man nu vill. Blir lite mer kringkostnader kring det, bara...

   Radera
 3. Inflationen faller snart tillbaka, konstaterar vice riksbankschef. https://finwire.omniekonomi.se/vice-riksbankschefen-anna-breman-ar-saker-pa-att-kpif-toppen-ar-temporar/a/Qy8zAQ

  "Om KPIF-tillväxten ska fortsätta vara på dessa höga nivåer så måste energipriser fortsätta att klättra enligt Breman." Frågan till Breman är iofs varför de INTE skulle kunna stiga på förekomna anledningar....

  SvaraRadera
 4. Hyrorna ska i vart fall inte understiga uppmätt inflation verkar det som. Anspråken ligger runt 3,5% för 2022 enligt Hem&Hyra: https://www.hemhyra.se/nyheter/hyreshojning-2022-sa-mycket-vill-vardarna-hoja-din-hyra/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är hyresvärdarnas yrkanden, faktiska hyreshöjningar ligger alltid en god bit under detta. Kan nog landa kring 2% för 2022 eller nåt.

   Radera