Aktuellt

Endast 55 av 290 kommuner röstade in MP i riksdagen

Miljöpartiet är ett utpräglat stadsparti för stadsbor, vilket märks tydligt på att endast 55 av landets kommuner röstade in partiet i rik...

2021-11-04 14:41

Icke-inflationen: Stockholm Gas höjer priserna med 16 - 18%

Stockholms leverantör av så kallad stadsgas, främst till gasspisar, höjer sina priser med 16  - 18% och icke-inflationen skördar nya segrar.
Åtminstone förr fanns det gasklockor i Värtahamnen
Prishöjningen för på biogas 50, dvs en mix minst 50% fossilfri biogas matas in i det gemensamma gasnätet, går från 56:67 till 66:67 SEK i månaden eller 17.6% för den som inte har en egen gasmätare. För den helt förnybara produkten Biogas 100 höjs priserna med till 72:- SEK från 62:- SEK eller 16.1%. Detta inkluderar energi- och CO2-skatter, samt moms, så den faktiska höjningen av själva gasen är betydligt högre.

Höjningen för den som har egen gasmätare, dvs främst villor, är dock obefintlig. Ofta kan dock inte bostadsrättsägare och särskilt hyresgäster styra detta själva.

Till detta kommer eventuellt även nätpriser för Gasnätet Stockholm AB från 2 039:- SEK per år för en spiskund med ett rum och kök upp till 3 594:- SEK om året om man har en spis i en villa eller fritidshus\``

Med SCB:s substitutionsprincip så höjs i själva verket inte priserna alls, eftersom man istället kan välja att inte äta varm mat eller installera en elektrisk spis. Att substituera mot elpriset blir dock svårt, eftersom det också stiger. Kanske är korrekt substitution att gå på restaurang istället för att laga egen mat, och då blir istället inflationen prisökningarna på restaurangerna, men kvalitetsjusteringar för att svenska restauranger blir allt bättre gör förstås att inte priserna ökar där heller.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

23 kommentarer:

 1. Stockholm gas har varit i princip konkursfärdigt sen 70 talet... Så att de höjer priserna är nog mest för att ens överleva.
  Borde lagts ner på 70-80 talet då koksverken försvann och man började med spaltgasverket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kontroll av senaste boksluten i koncernen, som ägs av Norrbro Gas UK. Värtan Gas Stockholm +100 MSEK i resultat. Värtan Gas AB +50 MSEK i resultat. Gasnätet Stockholm AB +36 MSEK i resultat. Stockholm Gas AB +9 MSEK i resultat.

   Radera
 2. Hur kan höjningen för den med egen gasmätare vara obefintlig?
  Någon som vill förklara för mig som inte förstår?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. De betalar redan förhöjda marknadspriser.

   Radera
 3. När jag var i universitetsåldern samlades vi och gjorde långkok hos de som bodde i lägenhet med gasspis just pga det fasta gaspriset. Många burgundiska grytor, chilis, nattbakade fläsklägg m.m. som skapats av den gasen!

  SvaraRadera
 4. För ca 15 år sedan bodde jag i lägenhet med gasspis. Hyresvärden var en riktig gris, huset var i uselt skick, på vintern hade vi ca 15 grader inomhus. En dag glömde jag lågan på i ugnen och upptäckte hur effektivt det värmde upp hela lägenheten. Jag ringde Fortum och frågade hur de kunde ta så hutlöst mycket betalt för sin gas och att jag krävde att få en mätare installerad. Svaret jag fick var att de inte kunde mäta en enskild lägenhet, debitering beredde på antal rum, ju fler rum man hade desto högre räkning. Jag tackade för samtalet, öppnade ugnen och tände lågan. Efter det slapp vi frysa hemma. Vi slapp även fukt och imma på förstrrutorna när det var under nollan ute. Mer rättshaverist än så blev jag dock inte och jag sa inte ett ord till någon (granne).

  SvaraRadera
  Svar
  1. En tub gasol p11 räcker i minst 6 månader och kostar ett par hundra att fylla.

   Radera
  2. 6 månader? Konstant drift?
   Låter väldigt mycket.

   Radera
  3. 140 kwh i en sån tub. ~350kr att fylla på så cirka 2.50:- per kwh (skattat och klart). Redan billigare än SE4 i perioder.

   Radera
  4. Inget att ha i en lgh dock

   Radera
  5. Det är rent sagt olagligt att ha i en lägenhet om jag inte minns del.

   Radera
 5. Hörde att det numera kostar 300 kr att låta den lokala verkstaden sätta på vinterdäcken. Förra hösten låg taxan på 200 kr. 50 procent dyrare på bara ett år. DET kallar jag inflation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 200? Fick man kvitto då?

   Radera
  2. Om man insisterade så gick det nog att ordna. Bilmeken hade både blyertspenna och post it-lappar att skriva på.

   Radera
 6. När ska vi prata om icke-deflationen? Fjärrvärmen ökar med 1% med runt 2% inflation.

  Ölen kostar lika mycket som för 5 år sedan p g a ökad konkurrens.

  Klippning 150kr nu istället för som tidigare 480kr givetvis fås kvitto för samma tjänst. Inflation är idag svår att få till, deflation är enkel att fixa. Det vet centralbankerna, varav rädslan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är problemet med deflation om den beror på produktivitetsförbättringar och ny teknik?

   Radera
  2. Fördröjd konsumtion - ökat arbetslöshet - större deflation. Lite inflation är inte fel

   Radera
  3. Hörru Pelle, ska vi inte skita i den där ölen efter jobbet idag? Om ett år kan vi faktiskt dricka 2% mer öl för samma pris.

   Radera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Förpackningarna på varorna i butik har inte bara bytt utseende utan även storlek utan att priset sänkts...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera