Aktuellt

Endast 55 av 290 kommuner röstade in MP i riksdagen

Miljöpartiet är ett utpräglat stadsparti för stadsbor, vilket märks tydligt på att endast 55 av landets kommuner röstade in partiet i rik...

2021-11-20 12:54

Freija eID - inleder försök med helt kortfri vecka

Jag har slutligen skaffat Freija eID, och inledde med start idag lördag ett försök med en helt kortfri vecka. Tanken är att inte behöva visa kort en enda gång, och egentligen inte behöva ta med kort alls, utan bara min Apple Watch och min mobiltelefon.
Bloggarens ansikte dolt för att inte skrämma känsliga människor
Det lär antagligen gå alldeles utmärkt - enda gången jag faktiskt använder kort numera är körkortet för att hämta ut paket respektive kundkortet hos ICA. Nu accepterade det lokala postombudet Freija eID som legitimation vid uthämtning av ett paket idag, så den saken är avklarad. Förvisso har man oftast kunna hämta ut sitt paket via Mobilt BankID i PostNords app, men det har t ex inte fungerat för alla företagspaket eller rekommenderade brev som ska skrivas under.

Sedan gäller det väl bara att inte handla på ICA, vilket inte är ett större problem eftersom den lokala butiken är Tempo. Eller så är det möjligt att ange personnumret på ICA för att registrera sitt bonus - har ej testat detta. Eller så har ICA en app man kan ladda ner istället?

Tyvärr behöver man släpa runt på körkort när man kör bil, och det finns ännu inte ett digitalt svenskt körkort, vilket finns i exempelvis Norge. Man måste kunna verifiera sin identitet för polisen när man kör bil och det är osäkert om de accepterar Freija eID. OM jag blir stoppad av polisen i veckan som kommer så får jag testa.

Freija eID är förvisso säkrare än ett plastkörkort, eftersom man måste skriva in en PIN-kod för att visa upp legitimationen (egentligen två - först måste du låsa upp din telefon och sedan låsa upp ditt Freija eID).

Annars kör jag Apple Pay via min Apple Watch, där jag kan välja mellan tre kort från tre olika banker - Sparbanken, Länsförsäkringar som införde Apple Pay i veckan, och Revolut. Vad jag inte kan använda Apple Pay till är företagskortet, men det löses genom att denna veckan inte köpa något med kortet åt företaget, iaf inte IRL.

Registreringsprocessen sköttes online och gick mycket snabbt. Sedan behövde jag besöka ett ATG-ombud (dock inte lokala Tempo som inte var behörig, så bara de som finns i appen fungerar, utan det fick bli min favorit-Shellmack i Landvetter) för att få Freija eID+ med fulla rättigheter att logga in på olika tjänster online, motsvarande Mobilt BankID. För att kunna legitimera sig skulle detta dock inte vara nödvändigt.

Ett tips är förstås annars att vara lite noggrannare med hur du ser ut på fotot än vad jag var, helt utan estetiskt sinnelag som jag är, kombinerat med att jag har utmaningar vad gäller grundförutsättningarna. 

Klä upp dig och fixa frisyren innan och ha en helt slät bakgrund när du tar fotot istället för att ha en rynkig tisha och rufsigt hår. Tyvärr verkar det inte ens gå att omcentrera bilden man tog för att åtgärda bakgrunden. En önskad finess hade ju varit att kunna byta fotot, även om det förstås skulle kräva en ny verifiering.

Några år till så kanske man kan skippa korten helt och nöja sig med mobiltelefonen - bara vi ordnar digitalt körkort, kanske direkt i Freijas app, men hellre i Apples Plånbok/Wallet så det är omedelbart tillgänglig via telefonen. I övrigt hade det ju varit önskvärt att även Freija eID hade varit tillgängligt via Apples Plånbok/Wallet för enklare access.

I övrigt vore ju digitalt körkort via en app en fantastisk möjlighet för polisen - om appen även har GPS aktiverat så skulle polisen kanske tillåtas se vem som sitter i en bil innan man ens stoppat bilen för en kontroll. Dock är det ju enkelt att stänga av GPS eller begränsa möjligheterna att läsa GPS-data för enskilda appar och ytterst stänga av telefonen helt, så riktigt så orwellskt blir det nog inte.

Freija eID Group är för övrigt börsnoterat, gör massiva förluster och aktien är väl ner typ 68% från toppnoteringen 2017, med ett med techbubblans mått mätt växelpengsbörsvärde på 366 MSEK. Så alla techbolag går inte till himlen. Betyder antagligen att deras teknik faktiskt fyller en funktion. 

Sedan har man förstås nödkort och nödkontanter med sig ändå, men det är skönt att slippa pilla med dem.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

63 kommentarer:

 1. Du kan registrera ditt externa kort för bonus på ICA. Vet inte hur det funkar med tokeniserade kort som Apple Pay eller Samsung Pay, men jag tror att det hänger med hela vägen då länge man registrerar sitt riktiga kort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Max fem stycken och varje enhet räknas som ett eget.

   Radera
 2. Du kan registrera ditt externa kort för bonus på ICA. Vet inte hur det funkar med tokeniserade kort som Apple Pay eller Samsung Pay, men jag tror att det hänger med hela vägen då länge man registrerar sitt riktiga kort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Max fem stycken och varje enhet räknas som ett eget.

   Radera
 3. Jag har identifierat mig för bonus på ICA, och även en stund senare identifierat mig vid kassan, och betalat, med enbart en Apple Watch med mig.

  Detta var med en Apple Watch som saknar egen uppkoppling (dvs måste vara uppkopplad mot mobilen för att få internet) men jag hade inte telefonen med.

  Det går alltså att både identifiera sig och betala "offline" utan internet med enbart en icke-uppkopplad apple watch. Smidigt värre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anledningen till dubbla identifieringar var ju så klart att jag körde självskanning och behövde checka ut skannern med ID också, inte bara vid betalning.

   Radera
  2. Lysande. Får fixa detta. Vore så skönt att slippa släpa runt på ICA-kortet för den där procentenheten i bonus. Vet att man även kan regga sina kort hos Hemköp.

   Radera
  3. Japp, har reggat ordinare bankplastkort för bonus på Hemköp, därefter också reggat motsvarande virtuella spegling av kortet i Samsung Pay hos Hemköp. Funkar fint. Märker att det funkar eftersom de nämner att nu har man någon peng i rabatt att dra mot inköpsbeloppet efter att man betalat med via Samsung Pay.

   Radera
  4. Du måste registrera ditt Apple/Samsung/Google Pay för dom skapar ett separat virtuellt kort för att bonusen på ICA ska fungera.
   Jag missade det och vart utan bonus i en månad....

   Radera
  5. Självscanningen har en baksida: man kan bli polisanmäld för snatteri, om innehållet i kundvagnen och hand-scannern inte stämmer överens, typ att man har glömt att scanna en viss vara. Jag och kompisen Jar-Jar Binks är så gaggiga att vi inte litar på oss själva, ännu mindre tror vi att någon annan kan/bör lita på oss.

   Radera
 4. Körkortet är ju bra på så vis att det fungerar även om personen är medvetslös av eventuell trafikolycka.
  Men man kan inte anpassa allt efter ytterligheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som kort-fri kan man kanske få vänta extra innan man får blod med rätt blodgrupp och Rh, om man blir allvarligt skadad och identiteten är okänd vid ankomsten till sjukhuset. Manicken kan ha fått sig en smäll vid krocken och gått sönder/stängt av sig. Men jag har denna info på ett kort i min plånbok i handväskan, för säkerhets skull.

   ICE, eller In Case of Emergency, är en kampanj som går ut på att man lägger in information om personer att kontakta vid en olycka i sin mobiltelefons telefonbok. Har ni gjort det? Jag har inte orkat bry mig.

   ICE är ett internationellt vedertaget system (it helps you organize personal medical information to keep track of your Medical Emergency contacts, Physician contacts, Insurance Information, your Allergies/reactions , your Medications, Medical conditions, Blood type, Vaccination / immunization records).

   Hackning/identitetsstöld? Finns det någon risk eller är manicken säkrare än ett konventionellt körkort/ID?

   Radera
  2. Jag hade ICE innan snnartphone-tiden. Men de flesta moderna telefoner (Android/iPhone) tillåter ju inte att någon tittar i telefonboken utan att man först låser upp telefonen med pin eller fingeravtryck. Att ha ett ICE-nummer i telefonboken funkar därför inget vidare...
   Däremot så finns det ju istället en annan "nödsituations info" tillgänglig från låst skärm som man kan fylla i om man vill.

   Radera
 5. Nu kommer jag väl låta som griniga gubben men är det verkligen värt all tid det tar att administrera allt detta för några SEK i "bonus"? Tänker inte bara på Cornus inlägg utan även kommentarerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blir ju närmare en tusenlapp om året. Om det tar tio minuter om året blir det rätt bra timpenning.

   Radera
  2. Så det du säger är att en iPhone, Apple Watch, Apple Pay, körkort, 3 kort från 3 olika banker samt Freija eID innebär en besparing? Kontra vad?

   Radera
  3. Nu behöver jag ju inte gå runt med tre kort, de ligger alla på min Apple Watch. Poängen är att slippa gå runt med korten. Telefon och klocka har jag ändå.

   Radera
  4. Det tar ca en minut att lägga in ett kort i Apple Pay och sedan håller det i 3 år eller vad nu kortets löptid är.

   Radera
  5. Man behöver inte hålla på att plocka upp plånbok etc, utan man bara dubbelklickar på handleden och håller fram den mot läsaren, så är det betalt och klart. Ingen PIN-kod för att betala ens, eftersom man är inloggad på klockan (tas den av krävs ny inloggning).

   Radera
  6. Behöver inte ens dra upp ärmen, utan det hela fungerar genom ytterkläderna.

   Radera
  7. Kan man göra inbrott och stjäla Cornus alla kort etc. som han har lämnat kvar hemma? Eller skyddar de tre katterna Fort Cornu i Sätila tillräckligt bra?

   Radera
  8. Den stora fördelen är väl att man kan betala i självskanningakassorna och slippa massa kontroller, då de numera är väldigt sällsynta på mitt konto.

   Radera
 6. Polis kan se körkortsbehörighet i mpmf app. Samt en massa annat. Problemet är dock att man endast ser passbild och daktningsbilder inte körkortsbild. Kanske blir körkortsbild med snart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så här såg det ut för ett par år sen.
   https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/polisens-nya-app-revolutionerar-faltarbetet

   Radera
 7. Ok dags att peka ut elefanten i rummet. Är det bara jag som tycker att alla som springer runt med smart watches ser ut som små pojkar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det inte en ganska stor, repkänslig yta i en stor Smart Watch, en yta som kan rentav spricka tvärsöver så att det blir svårt att läsa vad som står där? Jag vet typ ingenting om sådana.

   Radera
  2. Kompisen Jar-Jar Binks fick nyligen ta över sin systersons fina, ganska nya Smart-Phone. Redan under första dagen tappade han den i golvet, så att skärmen sprack mångdubbelt, tvärs över hela displayen. Eller som vi brukar säga härhemma: han "binksade" sin Smart Phone. Sedan åkte han iväg och köpte en sprillans ny Smart Phone i en affär (för en vecka sedan).

   Wikipedia: "Jar-Jar Binks i Star-Wars-filmerna blev bannlyst från Gungan City, sin födelsestad, för att han klumpigt nog råkat förstöra en del saker där."

   Radera
 8. Lokala Systembolaget godkänner tyvärr inte det

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mindre problem, sist jag behövde visa leg på Systembolaget var när jag var 50. Har sluppit det sedan dess. Fast i 95% av fallen handlar jag på lokala järnaffären, och där är jag känd och behöver inte legitimera mig för Systembolaget.

   Radera
  2. Är du som min farsa som hade en 5-L dunk 95%- estnisk smuggel-sprit under diskbänken (olåst), eftersom du inte behöver besöka Systembolaget på många år?

   Radera
  3. Eller rättare sagt, hur kan man som känd kund hos järnaffären vara känd även på Systembolaget? Är järnaffären möjligen ett System-ombud? Säljer järnaffären även Sätila-mössor? Är den även ert lokala post-ombud?

   Radera
  4. Jag är (ö)känd i den lokala järnaffären, men inte alls på Systembolaget.

   Radera
  5. Järnaffären är Systembolagsombud, Postnord, Bring, DHL, Schenker, järn-, bygg-, maskin-, el- och blomster- och trädgårdsaffär. Plus kläder om man kan leva med att bara ha arbetskläder.

   Dock är man tvungen att visa leg på allt utom Systembolaget för att slippa tjafs. De flesta som kan planera sina inköp på Systembolaget är ändå 30+, sällan man ser yngre hänta ut, utan de brukar väl komma på i sista stund att de måste till Systembolaget.

   Radera
  6. Är den fantastiskt mångsidiga järnaffären även er lokala väderstation? Namnet "Sätila" som ett finskt ord "säätila" betyder nämligen "väder"? Om du reser i Finland kan du få dagens väderrapport berättad för dig om du säger att du är från "Sätila".

   Radera
  7. Det är väl inte så konstigt att man tar sig ett järn i järnaffären.

   Radera
 9. Måste erkänna att det är smidigt med de nya "betallösningarna". Men, det som inger mig en viss olustkänsla är att det mesta är upphängt på mobilen, den är mitt nya "jag". Skulle, vilket Gud förbjude, den haverera, bli stulen, tappad eller på annat sätt inte längre vara i min besittning så blir livet jobbigt.
  Men det är nog bara att gilla läget och hålla stenkoll på mobilen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller ha med sig ett nödkort.

   Radera
  2. Ja, kort och lite kontanter kommer jag inte sluta med. Tror väl ej heller att kontanter HELT försvinner (åtminstone inte under min livstid).

   Radera
  3. Nä, men har använt extremt lite kontanter nu under pandemin. Då gjorde jag ändå en grej förr av att faktiskt handla kontant en del. Har dock vant mig av med det och kör handleden nu.

   Radera
  4. Jag skulle känna mig "naken" och vara livrädd för att bli rånad på min Smart Watch/Phone av småkillar på stan. Men "Nya Cornu" är ju en biffig kille som antagligen är duktig på självförsvar.

   Radera
 10. Tyvärr funkar de inte på systembolaget, så länge inte farbror staten godkänner det så blir det en rätt dålig kompromiss.

  Hoppas såklart att man i framtiden ska kunna få en fullständig digitalt ID-handling, som accepteras av företag och stat. Men där är vi inte ännu och jag tvivlar på att Freja vinner den striden.

  Bank-ID är väl vedertaget men värdelöst så fort du lämnat norden. Nej, då tror jag mer att byråkratin i Bryssel får jobba och ta fram en EU-gemensam lösning. Då kan ingen, företag eller stat, vägra..

  SvaraRadera
  Svar
  1. En mikro-chip i nacken för oss också, som hundar och katter kan få insprutade hos veterinären? Mobilt Bank-ID är ju enligt ryktet nerlusat av skojare som vill åt ens pengar. Lite som digitala Nigeria-brev.

   Radera
 11. Slutat använda ICA-kortet efter att jag hittat "Digitalt ID" (QR-kod under konto i ICA-appen). Använder dock uteslutande självscanning, så inte testat i kassan..

  SvaraRadera
  Svar
  1. I åtminstone Google Pay funkar det att lägga in det id som ett bonuskort. Då slipper man Icas app

   Radera
 12. Nog borde vi kunna legitimera oss med mönstret av blodkärl i ögonbotten. Verkar lite ålderdomligt att släpa med en speciell klocka på armen. Slutade själv med armbandsur när jag fick mina första mobiler. En hängande i bältet och en i bilen. Fast detta var för ett antal decennier sedan.

  Enda gången systemet krävt leg var samma dag jag nått lagstadgad ålder. Eftersom det är preskriberat nu så var det inte första besöket.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du måste förstå att det är väldigt gamla människor som läser bloggen och då är klocka en väldigt naturlig pryl. Nu är ju du och jag lite yngre i sinnet och därmed andra lösningar.

   Radera
  2. Östergren du har rätt. Borde inte oroat de mer ålderdomliga. Självklart ska de beroende få ha kvar sina prylar.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Min handledare på universitetet (=den goda av dem) spolade ner sin Smart Phone i toaletten. Hundratals viktiga telefon-nummer försvann i ett ögonblick.

   Radera
  4. Ögonbottenscanner använde jag första gången när jag jobbade på SAAB i linköping på 80-talet, skruvade ihop de första gripenplanden...

   Radera
 13. Jag har mitt ICA-id i min Apple Watchs wallet. Så behöver endast Apple Watch för att handla på ICA (självscanning).

  SvaraRadera
 14. Det är brottsligt att köra utan körkort men enligt gällande praxis inte straffbart. Precis som att gå mot rött. Man ska dock kunna identifiera sig med t ex person- eller samordningsnummer.

  De allmänna korten som inte redan är digitaliserade kommer bli det. Mycket värre kommer det vara med lokala passerkort till skola, jobb, gym etc. Eller ID till färdskrivare och liknande. Det kommer helt enkelt dröja väldigt länge innan vi är i mål överallt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om de är NFC ska det ju i teorin inte vara några problem att föra in dem på telefon eller klocka. Är väl relativt ovanligt med magnetremsor och chip på passerkort idag.

   Radera
  2. Nu när du säger det, allt som krävs kanske är ett initiativ från Apple paketerat som en iOS-uppdatering 👍

   Radera
  3. Kompisen J-J B glömmer körkortet hemma titt som tätt. Han glömmer att ställa in P-skivan och lösa parkeringsbiljett för det mesta, så jag måste påminna honom.

   Radera
 15. Spännande med ny teknik. Brukar ofta hoppa på tåget. Men detta hoppar jag. Att fortsätta att ha med några små plastbitar i mobilens plånboksfordral är ingen big deal...

  SvaraRadera
 16. Spännande med ny teknik. Brukar ofta hoppa på tåget. Men detta hoppar jag. Att fortsätta att ha med några små plastbitar i mobilens plånboksfordral är ingen big deal...

  SvaraRadera
 17. Om polisen kan kolla upp körkortsbehörighet givet legitimation kanske man skulle skaffa ett extra ID-kort och förvara i bilen? (Fast det kanske inte heller är ok pga stöldrisk?) Kanske ett väl gömt ställe? I så fall skulle man ju vid behov kunna legitimera sig och samtidigt slippa ta med sig plånboken i många fall. Man kan ju ha lite nödkontanter i bilen också i händelse av kortproblem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ett avstängt Revolutkort i bilen, bara att öppna i mobilen om det behövs.

   Radera
 18. Klumpiga mobilen ligger oftast kvar hemma, men lilla kortfodralet får plats i skjortfickan. Äh, jag är skeptisk...

  SvaraRadera
 19. Det funkar utmärkt att ange personnumret verbalt till ICA (brukar ange frugans då det är hon som är reggad)

  SvaraRadera
 20. Hur funkar det? Kan ju inte räcka att det är en bild på telefonen man visar. Scannar ombudet en qr kod som online verifierar ditt leg? Så att det bara funkar när butiken är uppkopplad? Lite dålig prepp på digital legitimation isf

  SvaraRadera
 21. För att betala i kassan funkar det med NFC aktiverat på mobilen. Så slipper man dra upp plånboken, om det nu är knepigt.

  Annars kan jag tycka att det är konstigt att butikerna inte har en display riktad mot kunden med en swishscanningssymbol, där man med swish scannar och trycker koden om beloppet är tillräcklig högt.

  SvaraRadera