Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-11-26 19:21

Fredagsmys: Så gör jag GIF-arna för bloggen

Dags för lite fredagsmys. Fick en fråga hur jag gör GIF-arna för bloggen. Svaret är helt enkelt att det är Live-foton tagna med iPhone och processade i Apples iCloud-app Photos på min Mac. Tar några sekunder att göra.
Baby elephant walk
Apple har sedan ett antal år tillbaka haft Live-foton som standard på åtminstone deras mer avancerade iPhones, vilket innebär att bilderna sparas med några sekunder före och efter man tryckte på foto.
Stillbilden, notera att motivet är mer omfattande här än på GIF:en ovan.

När dessa synkas via Apples molntjänst iCloud och hamnar i appen Photos på MacOS, så kan man enkelt redigera dessa till Livefoton.
Liveväljaren nere till vänster i Photos redigeringsläge (tryck på retur för att hamna i redigering)

Om man väljer antingen Loop eller Bounce så justeras bilden och motivet blir generellt mindre för att kompensera för eventuell ostadig hand och kamerarörelser, för att inte bilden ska bli skakig.

Loop loopar från början till slut och morphar tillbaka bilden till början igen, vilket t ex fungerar utmärkt för t ex de bilder på rörligt vatten jag använder, samt en del andra motiv, men långt ifrån alla.

Alternativen

Bounce går framåt och sedan bakåt till starten, vilket inte fungerar för alla motiv.

Sedan är det bara att avsluta redigeringen och dra bilden till desktopen. Har man valt Loop eller Bounce kommer fotot automatiskt exporteras som en 640x480 pixels stor GIF. Färdigt.

Ovanstående bild fast med loop

Svårare än så är det alltså inte. Viktigast är att ha hållit kameran stilla när man tog det ursprungliga fotot, både före och efter man trycker av.

Det går också att välja Long Exposure, som t ex kan fungera snyggt på bilar, som därmed förvandlas till strålkastarstreck på bilden.

Med det önskar jag fortsatt trevligt fredagsmys.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

22 kommentarer:

 1. Konstaterar att de traditionella kameratillverkarna har ännu en grej de behöver ta ikapp på mjukvarufronten.

  Älskar min fullformats-DSLR men den känns hopplöst antik ibland…

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fattar dock inte varför min aj-Fån envisas med att multi-posta kommentarer ibland…inte första gången det händer, hmm…

   Radera
  2. Min Canon EOS DSLR residerar högst upp och längst bak i garderoben. Vill inte slänga den, och laddar batterierna pliktskyldigast emellanåt, ifall jag skulle få för mig att använda den.

   Med varje ny fån blir det mindre incitament att ta fram den antika kameran. Faktiskt så är den jnte så antik. Den riktigt gamla antika kameran med analog film var riktigt antik och hamnade på återvinningen ett decennium tillbaka.

   Det som är besynnerligt är att den ena av mina döttrar har gått all in på gammalt. Analoga LP-spelare och analoga kameror är det som gäller. Synd att jag slängde allt.

   Radera
  3. Eh, varför skulle kameratillverkarna apa efter GIF-makande? Finns program som gör sånt – som det alltid har funnits.

   Systemkameror är meningslösa om man inte är intresserad av hantverket att fotografera, dvs bländare, slutartid, ISO, skärpedjup, brännvidd, skärpekontroll och råfiler, utan bara vill ta lite bilder i autoläget. I sådana fall kan man som mest köpa en superzoom så man i alla fall får den möjligheten gentemot en telefon.
   ---
   Den monstruösa historielösheten och slösaktigheten hos svenskar är så grotesk att jag önskar allt ont skit de röstar på. Sjukt okultiverat. Positivt att herr Svinto tänkt om denna gång i alla fall, för jag tippar att spegelkameror kommer bli nisch, kult och retro de också inom en inte allt för avlägsen framtid.

   Analoga kameror har aldrig slutat användas. En Nikon F5 eller Hasselblad-kamera går för femsiffriga belopp, och det är som verktyg, inte samlarobjekt.
   Vinylskivor har väl heller aldrig de gått ur tiden, de har alltid haft sin nisch.

   Radera
 2. Konstaterar att de traditionella kameratillverkarna har ännu en grej de behöver ta ikapp på mjukvarufronten.

  Älskar min fullformats-DSLR men den känns hopplöst antik ibland…

  SvaraRadera
 3. Konstaterar att de traditionella kameratillverkarna har ännu en grej de behöver ta ikapp på mjukvarufronten.

  Älskar min fullformats-DSLR men den känns hopplöst antik ibland…

  SvaraRadera
 4. Snyggt ! Finns det någon här på kommendörsfältet som har en Android parlör som åstadkommer samma saker som det naggade äpplet ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samsung kallar det i varje fall motion photo, eller rörelsefoto i den svenska översättningen.

   Radera
  2. Det finns flera appar som åstadkommer det. Till skillnad från Äpplet så kan man använda appar som hårdvaran inte har framställt.

   Frihet, typ. Sök i valfri sökmotor.

   Radera
 5. Tack! Kommer att välja iPhone nästa gång!

  SvaraRadera
 6. Man undrar givetvis varför det måste upp i molnet för att åstadkomma detta. Går givetvis lika bra att göra lokalt.

  SvaraRadera
 7. Mysigt med baby-elefant så här efter en blodröd dag på börsen ^^

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med och är på bra humör. Min dotter ringde och läste upp tio tankar om framtiden från Byte 1997. Förvånande bra tankar med en pandemi nu och Kinas och Rysslands utveckling som träffsäkra tankar.

   Fick dos tre och säsongsinfluensan i onsdags och skulle fått en rotfyllning igår, men tanden visade sig delat sig i två delar så med mycket möda kom nästan hela tanden ut men en liten rot tog tid innan den kom ut och några stygn avslutade behandlingen. När bedövningen släppte fick jag anstränga min hjärna att bli normal med hjälp av att ligga ner och försöka koppla bort allt, sova och först nu är jag återställd. Svullen och röd i morse så min fru blev orolig, men nu mer normal.

   Längtar åter till Afrika när jag ser djurbilderna.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Grattis NT. Köpte ny tandborste och den lovade nytt. Två veckors laddning. ja, har inte laddat den än.

   Har förstått att du är en riskgrupp. Grattis.

   Radera
  3. Som aldrig sjuk bryr jag mig inte så mycket om vaccin, men tar förstås de som anbefalls av myndigheten. Är ju inte helt dum i huvet.

   Radera
  4. Svinto, sjukdomarna kommer ifatt dig. Också...

   Radera
 8. Cinemagrafi som konstformen heter är väldigt effektfull. Ofta har skaparna lagt ned betydande arbeten i animationerna då enskilda detaljer animeras med en serie stillbilder men Apples lösning är effektfull i sin enkelhet.

  SvaraRadera