Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-11-05 17:14

Fredagsmys: Floby Överskottslager - riktigt militärt överskott

Dags för lite fredagsmys. I en tid när någon skrev på Twitter att vederbörande saknade tiden när ÖoB innebar att man kunde köpa truppminor, tjugotält, skyddsmasker och stridsvagnar, istället för som idag veganskt mjällschampo med vanlijsmak, så är det ju skönt att Floby Överskottslager fortfarande finns.
Ja, alltså indikeringsutrustningen fanns kvar inuti. Ska dock inte uttala mig om bäst före-datumet utrustningen.
Att det fortfarande finns kanske delvis beror på att det ligger i den västgötska Bermudatriangeln, dit ingen någonsin åker och således får saker vara kvar.
Jodå, här finns det grejer

Sedan kan det förstås även handla om priserna, för överskott kan idag kosta en slant. T ex 2 750:- för vinterkomarockar i vitt läder, med fårull på insidan.
Kommentarer överflödiga

Antagligen är det mest historiskt intresserade som idag hemsöker denna plats.

Får man kanske fresta med kronans underkläder?

Själv fick jag dock tag på två fortfarande fabriksnya (dvs uppåt 70 år gamla) oanvända och pristint skrynkelfritt vikta Krigsmaktens gigantiska ullfiltar, tillverkade på 50-talet, av en kvalitet som helt enkelt inte går att köpa idag. De kostade därefter, dvs 695:- SEK styck, förstås.

Tål ju att funderas på vad som händer med militärt överskott nu när Försvarsmakten ska byta ut nuvarande M90-uniformer mot den nya NCU-uniformen. Kan bli ett uppsving kanske, men å andra sidan så nytillverkas det ju M90-kopior i mängder, eftersom de inte är mönsterskyddade, så efterfrågan på bättre begagnade kronmärkta dito kanske är begränsad.
Även prisvärda lätt begagnade verktyg

Tydligen populärt bland hästfolk, då man kan hitta t ex grova läderkläder åt motorcykelordonnanser med mera här. Och hästfiltar gjorda på nöthår istället för fårull.

Har du vägarna förbi Floby (vilket du inte har) är butiken väl värt ett besök, men rekommendationen från paret som driver butiken var att ringa först då öppettiderna inte alltid gäller.

Med det önskar jag damerna och herrarna ett underbart fredagsmys!
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

32 kommentarer:

 1. Det ser ut som min gamla konduktörsväska av modell "mjölkningsmaskinen" hänger där. Det är pga de på utsidan hängande mynt-rören som vissa kallade väskan för mjölkningsmaskinen (man kunde liksom trä mynttuberna över spenarna på kon). Den kanske var en rejäl och tålig "allround"-väska av läder med många användningsområden för staten/försvaret?

  SvaraRadera
 2. Köpte en svängel därifrån via e-handel för några veckor sedan. Udda sajt!

  SvaraRadera
 3. En 70-år antimal-behandlad filt hade jag lämnat in som farligt avfall om jag inte visste exakt vad den behandlats med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det behövs inte. Den ska slängas i brännbart, inget annat. Absolut inte för återvinning.

   Radera
 4. Ja, anti-malmedlet är nog orsaken till att de inte är så populära som de annars kunde vara. Själv tänker jag att en liten filt när man passerat femti nog inte gör då mycket till eller oftån. Köpte en mycket stilig lottakappa i vadmal där för några år sedan. Och byxor som värmer hela dagen i skogen och 20 minusgrader.

  SvaraRadera
 5. Bra tips! Säljer de guldburkarna? Skulle kunna tänka mig att introducerar familjen till dessa kulinariska läckerheter. Att det står 1990 eller så är inget problem.

  SvaraRadera
 6. M90-byxorna är bättre än kopiorna. Beställde ett par olivgröna kopior att ha till att jaga i men benfickorna var märkbart mindre än på originalet. I originalets fickor kunde man ju som bekant få ner ett helt patrulltält och en Tgb 14 och ändå ha plats över till första förband.

  SvaraRadera
 7. Överskott är underskattat, har en intensimeter 21 för att mäta ev kvarvarande radioaktivitet i gamla flyginstrument. Den självlysande färgen var i vissa fall ”strålande” nämligen. Och den dagen ryssen kommer så kan man i god tid upptäcka det eventuella nedfallet och dra till skogs..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle nog inte dra till skogs om det blir radioaktivt nedfall. Källaren eller torpargrunden, förstärkt med tunga grejer är ett mycket bättre ställe, om skyddsrum inte finns i byggnaden eller i närheten. T-bana och underjordiska garage kan också vara bra i så fall. Mitt-delen i flervånings-betong-byggnader är bra. En vägtrumma kanske.

   Radera
  2. Se sid 100 och framåt.
   https://www.forsvarsmakten.se/siteassets/4-om-myndigheten/dokumentfiler/publikationer/soldf.pdf

   Radera
  3. Åh, SoldF i pdf. Undrar hur många ggr man läst den boken. Med skogs avsåg jag bort från civilisationen, bort från nedfallet. Med dagens drivmedelspriser borde man komma jättelångt..

   Radera
  4. Man kan ev. hitta bra skydd även i stan (beroende på omständigheterna):
   https://i.insider.com/5925d264df1bf02f018b45fc?width=1259

   Radera
  5. Att ta med i beräkningen är förstås statistisk återstående livslängd. Inte så roligt kanske, men relevant för hur mycket energi/pengar man lägger ner på något. Ibland kan man med det tankesättet inse att det är helt meningslöst och helt enkelt avstå och bara betrakta förloppet.

   Radera
  6. Den där SoldF verkar vara fullspäckad med råd och instruktioner. Jag läste farsans soldatinstruktioner under tonåren, trots att man då inte hade någon kvinnlig värnplikt i Finland (nu finns det en frivillig sådan). Men jag ville veta vad killarna utsätts för i lumpen och vad ett krig kan innebära.

   Radera
 8. Tycker inte att man skall underskatta dofter från historien, de kan tala om saker som en del inte ens kan fatta. Hur cool är inte det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. De grå knälånga sockorna i ylle. Seriöst. Finns det nåt härligare att ha på sig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej. :-) Tyvärr hade de inte dessa i onlinebutiken. Någon aning om var man kan köpa (helst online och i original)?

   Radera
 11. Hur luktar det i en sån där butik, om man törs fråga? Verktygsdoft är som prima parfym, tycker jag. En frän doft av gammalt gubb-rumpsvett - not so much...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antar att det luktar som när man i lumpen bytte kläder, nytvättat med förbjudna kemikalier.

   Radera
 12. Åker ofta i området, på liknande tema i dom trakterna finns även Röda Stjärnan och BJM i Nossebro på nära avstånd från Floby, och på vägen upp mot Mössebergs fornborg utanför Falköping passerar man Televerkets enorma radiolänktorn.

  Svenska landsbygden är underbar att bo och fara runt i, finns mycket spännande att se nästan vart man än åker 😀

  SvaraRadera
 13. Har de en onlinebutik? Såg ett par sjyssta strumpor jag vill ha!

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.flobyoverskottslager.se/

   Radera
 14. Där köpte jag ett 20-mannatält på 70-talet för att ha när vi fiskade kräftor. Tältet var fullt med små hål i duken från gnistor. Vi satt och lagade hål hela vintern. Men annars var tältet bra. Har inte använt det på länge.

  SvaraRadera
 15. Låter lite som definitionen av en tvåstjärnig Michelin restaurang.

  två stjärnor - "utomordentlig matlagning, värt en omväg"

  SvaraRadera
 16. Är ullfiltarna "nya", såsom hittills oanvända? I så fall kan det finnas kvar betydande mängder DDT i filtarna. Vill varna för dessa, kemikalieinspektionen avråder tex barn att komma i kontakt med sådana filtar. (Men kemikalieinspektionen är kanske också infiltrerade av miljöpartiet?)

  SvaraRadera
 17. Ser att de även insett värdet för m/58-uniformerna i vadmal och tar hyfsat betalt för dem. Har själv två kompletta uppsättningar jag köpte för 25:- per del, så jag har kläder för jakten resten av livet och kan dessutom ha en uppsättning stationerad där jag oftast jagar och en hemma.

  SvaraRadera