Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-11-29 07:30

Fortsatta nedgångar i Asien på måndagsmorgonen - trots att hotet från Omikron nedtonas

Börsnedgångarna fortsätter i de asiatiska tidszonerna, på rädslan för att Wuhan-pestmutationen som skulle hetat Xi, men av rädsla för Kina döptes till Omikron, ska sprida sig. Detta trots att WHO och även Sydafrika nedtonar riskerna med mutationen.
Veckochart OMXSPI
Veckan som gick innebar första nedgångsveckan på fyra veckor för Stockholmsbörsen, och OMXSPI gick -5.24% på veckan och storbolagen missade -6.66% genom att istället gå -5.55%. På veckan backade S&P-500 måttligt med -2.20% och Nasdaq 100 med -3.31%. 

Guldpriset har backat något och ligger på 527:- SEK nu på morgonen, vilket kanske signalerar lite lugnare läge. USDSEK backar något till 9:13 och EURSEK till 10:30. Kronan har ändå tappat ordentligt under november.

I Asien fortsätter nu börsoron för Xi/Omikron-mutationen av Wuhan-pesten, men det är inte direkt krasch och panik.

ASX 200 -0.54%, Hang Seng -0.98%, KOSPI -0.91%, Nikkei 225 -1.71% och Straits Times -0.88%. Hur mycket av detta som handlar om att komma ikapp Europa och USA kan di lärde tvista om, så det är inte givet att nedgångar i Asien fortsätter i Europa.

WHO tonar nu ner riskerna med Omikron, liksom upptäckande läkare i Sydafrika. Mutationen sägs inte ge upphov till allvarliga fall som kräver sjukhusvistelse, och Pfizers vaccin ska ge samma skydd som mot övriga mutationer. Dock kan Moderna behöva uppdateras. Symptomen på mutationen ska också eventuellt skilja sig mot tidigare, där man i Sydafrika upplevde extrem trötthet, men inte nödvändigtvis feber. Främst eller enbart unga män drabbades.

Mutationen skulle egentligen hetat Xi i ordningen, men det fanns risk att landet där Wuhan-pesten uppstod, Kina, skulle ta illa vid sig då landets så kallade president heter Xi Jinping, dvs Xi i efternamn då kinesiska efternamn kommer först. Det går således alldeles utmärkt att kalla mutationen för Xi/Omikron, eller Xi-Omikron, eller rent av Xi Omikron.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

7 kommentarer:

 1. Hoppar det från delta till xi? Eller har jag varit utanför loopen i detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har varit utanför loopen. Medierna har slagit på stora trumman för flera varianter sedan delta men det fick aldrig så stort genomslag som denna.

   Radera
  2. Har funnits flera men var inte av stor betydelse..

   Xi var dock inte det enda som hoppats över - Nu var också hoppat över

   Radera
  3. Anledningen till att Nu hoppades var risk för förväxling i många språk där "nu" har innebörden "ny", ett problem vi känner igen från svenskan.

   Radera
 2. Omicron orsakar extrem trötthet under 1-2 dygn samt huvudvärk & ont i hela kroppen. Men inget bortfall av lukt- och smaksinnet eller syrebrist. Milda symptom. Men det statistiska underlaget är än så länge väldigt begränsat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser fram emot artiklarna i kvällstidningarna "Så här skiljer du på symptom". Typ om du har symptomen ovan, men även är sugen på pizza till frukost så är du nog bakfull.

   Radera
  2. Ja, man är nog för trött för att köpa och käka pizza med omicron i kroppen. Två alvedon med ett glas vatten och direkt i säng. Täcket över öronen.
   I min ungdom dracks alltid "gul jaffa" när man var sjuk, jag antar att Fanta gör samma sak. Läskedrycken påstods innehålla någon välgörande ingrediens, som mirakulöst botade en över natten, oavsett virus, även magsjuka. Jag undrar om det inte går lika bra med Coca-cola eller Whisky, bara man får någon vätska i sig. Sedan ska man trösta sig med lite godis under täcket.

   Radera