Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2021-11-24 10:00

Företagare? Kom ihåg att den skattefria julgåvan är 2 500:- SEK per anställd även i år

Förra årets tillfälliga höjda skattefrihet för gåvor till anställda på grund av coronapandemin kvarstår även i år. Det innebär att du som arbetsgivare kan ge skattefria julgåvor på upp till 2 500:- SEK till varje anställd, dock inte kontanter eller presentkort om dessa kan bytas mot pengar.
Kanske inte så juligt ändå
En kvarvarande religiös grund i svensk lagstiftning och myndighetsutövning är den kristna julfirandet, bland annat i form av att man får ge gåvor värda 500:- SEK till varje anställd i samband med jul utan att någon behöver betala skatt, en sk julgåva

Förra året höjdes beloppet med 2 000:- SEK som summa att applicera på julgåva, jubileumsgåva och minnesgåva (tidigare 15 000:- på 50- och 60-årsdagen, 20-årsdagen av anställningen eller när anställningen upphör) samt jubileumsgåvor (tidigare 1 500:- vid företragets 25-, 50-, 75, eller 100-årsjubileum). Man får alltså bara totalt höja dessa tre gåvor med 2 000:-, vilket dock antagligen är vanligast för julgåvan.

"Julgåvan får i normala fall uppgå till ett värde av 500 kronor för att vara skattefri men under 2021 är det tillåtet för din arbetsgivare att kombinera den tillfälliga gåvan med julgåvan och ge dig en skattefri julgåva för upp till 2 500 kronor."

Tanken är förstås att fortsätta stimulera konsumtionen som föll på grund av pandemin.

Naturligtvis gäller detta bara dig själv om du har aktiebolag. Med enskild firma eller handelsbolag får du förstås inte ge dig själv någon skattefri gåva, då du inte är anställd. 

Kom i alla fall ihåg att beloppet för julgåvan alltså kan sträcka sig hela vägen till 2 500:- SEK i år. Och är du inte egen företagare utan blott anställd och inte får en gåva av arbetsgivaren värd 2 500:- SEK så vet du ...

Naturligtvis kommer långt ifrån alla arbetsgivare ha råd med detta, särskilt inom det offentliga, där man väl får vara glad om man får en pepparkaka till kaffet en dag, samt en klapp på axeln.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

30 kommentarer:

 1. Jag är momspliktig med enskild firma, kan jag ge mig själv en gåva?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Typiskt, tycker jag har gjort ett hyfsat bra jobb och förtjänar en uppskattning.

   Radera
  2. Men om jag också har en momspliktig enskild filrma, kan jag ge en skattefri gåva till T ?
   Så kanske jag kan få en liknande tillbaka :)

   Radera
  3. Fast då får jag väl anställa T först..

   Radera
  4. Jag har inga höga lönekrav, så det ska nog gå bra :)

   Radera
 2. Trevligt, trevligt.

  Jag läser en del om att ens AB kan hyra ett rum hemma om behov finns, vilket det ofta gör såhär i distansarbetstider. En artikel om det tillsammans med kommentarerna vore informerande, för jag har inte riktigt någon bred pool av bekanta med erfarenhet av detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rum hemma uthyrt till eget företag är i princip ett säkert sätt att få problem med skattis. Du måste ha avskilt utrymme med egen ingång till att börja med.

   Radera
  2. Exakt. Måste vara extremt avskilt och får inte beblandas med privata utrymmen. Som gjort att få uppvaktning av skattemyndigheten.

   Radera
  3. Misstänkte det. De texter jag läser antyder att upprätta ett hyresavtal mellan två parter är ett sätt att slappna av de där hemska kraven på avskilt utrymme.

   Radera
  4. Exempelvis: Driver du ett aktiebolag ges inte samma möjlighet att få avdrag för rum hemma. Reglerna är hårdare så till vida att rummet måste vara särskilt avsett som arbetsrum och inte får användas som något annat samtidigt, till exempel hobbyrum eller gästrum. Därför kan det vara bättre att ditt företag i stället hyr ett rum av dig som privatperson. Du och företaget är då två helt olika juridiska personer, som gör en affär med varandra som vilka två som helst.

   Radera
  5. Har gjort så under hela tiden som företagare. Det gäller att ta ut ett så litet belopp så det inte sticker i ögonen på skattmasen. Typ 700 kr i månaden.

   Radera
  6. Nyckeln är att ha en inredd isolerad uppvärmd sjöbod/attefallare/kontorskub. Har inte utmanat det i skarpt läge mot Skatteverket ännu men 99,9% på att det går igenom för min sjöbod.

   Radera
 3. Man kanske får ge sig ett presentkort som bara kan användas till inköp på något ställe man vill handla på då. 2500 räcker ju inte till så mycket i dessa tider av icke-inflation har jag märkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Systemet säljer presentkort men kanske man inte får

   Radera
  2. Verkar som det är ok faktiskt

   Radera
 4. Fick en nyckelring förra året.var nöjd då det var mycket mer än tidigare år.tror nog inte det blir något alls iår

  SvaraRadera
  Svar
  1. En nyckelring med företagets logo på hoppas jag?

   Vi får åtminstone en halv-exklusiv chokladask varje år där jag jobbar, men det blir inga 2-2,5 kSEK den saken är säker.

   Radera
  2. Halvexklusiv? Är det så att asken kommer exklusive hälften av pralinerna eftersom chefen krävt prima notca med asken?

   Radera
 5. Jag har ett AB med en anställd + mig själv. Kan jag alltså ge mig själv en gåva på 5000 kr, eller kommer skatteverket att kräva två kvitton på 2500 vardera.

  Tyvärr är det väl så att det måste vara två kvitton :-(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Knappast två kvitton. Ett företag med 500 anställda som köper in julgåvor gör inte det på 500 olika kvitton.

   Däremot är en gemensam julgåva mer tveksamt, så det bör nog vara två olika artiklar.

   Sen kan man ju såklart fuska genom att köpa två presentkort på samma butik för att sedan använda dessa för ett större inköp...

   Radera
  2. Egentligen är det ju lite fånigt, eftersom man kan ta ut 5000 kr till sig själv och sedan spara kvittot på valfria prylar man köper "för egna pengar". Om skatteverket frågar man man sedan visa kvittot på båthyra, eller skidor, eller ny kostym eller... och säga att det var julgåvan.

   Radera
  3. Eh. 2500:- till varje anställd. Inte 5000:- till dig.

   Radera
  4. Heh, det beror väl på vad jag och den anställde kommer överens om :-)

   Radera
  5. Ditt företag måste köpa in från sitt konto. Du kan inte köpa julklapp från ditt privata konto så klart

   Radera
 6. Höjt från 1450 förra året, bloggaren är slarvig med siffror.

  SvaraRadera