Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2021-11-12 09:17

FoHM överväger att stänga ner samhället igen - stora fula ord, begränsa besökare, distansarbete, vaccinpass

TT rapporterar att Folkhälsomyndigheten (FoHM) överväger att återinföra restriktioner på grund av den permanenta Wuhan-pesten, detta för att skydda antivaxxers. Aktuellt kan bli stora fula ord mot ovaccinerade, att återigen stänga ner restauranger och butiker via begränsade besökare, att återinföra obligatoriskt distansarbete men också att ha vaccinpass inom landet.
Just do it!
FoHM verkar alltså anse att Covid-19 ska fortsätta medföra nedstängningar av samhället, trots att mycket talar för att vi aldrig kommer bli av med smittan.

Till TT framförs att antivaxxers kan komma att betraktas som en riskgrupp, som behöver skyddas genom att vi stänger ner samhället.

Vad som nämns är att man vill skärpa kommunikationen mot de ovaccinerade som ska uppmanas att undvika trängsel. "Det kan bli aktuellt med vaccinationsbevis", säger FoHM till nyhetsbyrån. Alltså att vaccinpass ska gälla för att vistas i publika miljöer inom landet. Vem och hur detta ska kontrolleras, och vem som ska släpa bort eller gripa de som ändå rör sig i offentlig miljö utan att vaccineras, är oklart.

Det kan bli aktuellt med återinförda rekommendationer om distansarbete, vilket i och för sig många skulle uppskatta.

Butiker och restauranger kan återigen stängas ner då det kan bli aktuellt att återinföra maxtaken för besökare.

Således, njut av din frihet medan du kan, för snart är paniken över Wuhan-pesten tillbaka - kanske blir julborden inställda i år igen. Det som styr kommer vara statistiken och belastningen på sjukvården. Egoister och konspirationsnötter som inte vaccinerar sig kommer alltså orsaka att resten av Sverige åter behöver stänga ner - det fåtal som av medicinska skäl inte kan vaccineras ska dock inte klandras.

Samtidigt talar mycket för att SARS-CoV-2 och Covid-19 aldrig kommer försvinna. Man får inte livslång immunitet mot coronavirus, utan Wuhan-pesten är här för att stanna. Det är helt orimligt att år ut och år in stänga ner samhället för detta när det finns vaccin

Kanske är det dags att bokstavligen damma av de gamla sanatorierna, och ovaccinerade får som triage skickas till sovsalarna där för minimal vård i naturskön miljö, medan de som är vaccinerade och insjuknar får komma till sjukhus eftersom de faktiskt visat någon vilja att inte bli sjuka.
Pass på - snart är det för sent

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

104 kommentarer:

 1. Helt rätt av FHM att öka trycket på antivaxxers. Men om jag själv hade varit Tegnell så hade jag suttit still i båten och låtit andra länder fixa de sista antivaxxerna. De kommer att vaccinera sig omedelbart om Thailand etc kräver vaccinpass, tom konspirationsteorier försvinner om utlandsresan är i fara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gissar att en majoritet av de ovaccinerade i Sverige tillhör en socialklass som inte åker på regelbundna Thailands-resor.

   Radera
  2. Slutgissat. Siffror över vaccinationstäckning utifrån inkomst, utbildningsnivå, födelseland mm finns på Folkhälsomyndighetens hemsida: https://www.folkhalsomyndigheten.se/folkhalsorapportering-statistik/statistikdatabaser-och-visualisering/vaccinationsstatistik/statistik-for-vaccination-mot-covid-19/uppfoljning-av-vaccination/vaccinationstackning-i-undergrupper/

   Radera
  3. Systembolaget är ju statligt kontrollerat och personalen i kassan har rutin på att neka folk som inte kan identifiera sig.
   Låt de även kontrollera vaccinpass så har vi 99% vaccinationsgrad i landet innan starkvinsglöggen ska fram.

   Radera
  4. Nu pratar vi. Skiten blev precis VERKLIG!

   Radera
  5. Sämst i klassen är alltså EU28 utom norden? Är det 10000 tyska hippies som köpt torp i de svenska skogarna? Är det de som vägrar vaccinera sig?

   Radera
  6. Tack bra statistik så de på FHM har ju rätt bra koll.

   Vi kommer naturligtvis inte åt alla, men ett viktigt vapen är att utlandsresan. (tips till land i öster, mot sverige skulle det kunna användas som ett effektivt hybridkrigvapen)

   Radera
  7. slaentbjorn, intressant med inte oförutsägbart. Man kanske skulle införa vaccinationspass på Ullared då.

   Radera
  8. Intressant att man får göra statistik baserad på födelseland när det gäller vaccinationer men inte på mycket annat i samhället…

   Radera
  9. Systembolaget har hemkörning

   Radera
  10. @slanetbjorn. Tack för statistiken. Har för mig att jag läst att Sverige inte samordnar/har kunskap om man vaccinerat sig utomlands. Kan ju påverka procentsiffrorna en hel del och är misstänkt med så många ovaccinerade i statistiken från andra EU länder......

   Radera
  11. Vaccinationspass vid inköp av toalettpapper kanske?

   Radera
  12. Med tanke på kommentarerna ovan så verkar det finnas en majoritet för införande av koncentrationsläger. Intressant.

   Radera
  13. Antivaxxers är ju samhällets fiender, och tycker du inte om den gruppen har vi andra grupper.

   Radera
  14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  15. @Carmania: Det är för att dom skriker högst. Synd att man inte kan vaccinera sig mot hysteri.

   Radera
  16. Det där med systembolaget fungerar inte. Bulvaner som köper ut till AntiW. Hembränning som ökar. A.W på darknet mm. Med deras goda fantasi hittar de lätt andra vägar.

   Radera
 2. Nu är det förstås inte antivaxxers som stänger ner samhället, utan regeringen. Huruvida det över huvudtaget hjälper att stänga ner är någonting som kan, och bör, ifrågasättas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cornu är ju helt ute och cyklar. Vaccinet hjälper inte. https://igorchudov.substack.com/p/uk-death-protection-accelerates-downward

   Radera
 3. Det är inte sant att bara antivaxxers är problemet. En viss andel av vaccinerade, däribland äldre främst kommer dö och drabbas av svår sjukdom. Färre dock tack vare vaccin. Immunitet avtar men kvarlevor i viss mån.

  Och därmed måste kostnaderna för restriktioner vägas mot detta. Restriktionerna är inte gratis. Varken i hälsa eller ekonomiskt.

  Men det är ju bra att bloggaren har kan se och avgöra detta så det inte bara är en laissez-faire princip som hos de flesta libertarian er.


  Har du funderat på att erbjuda dina tjänster åt FHM som expertkonsult?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår vad du menar men utöver ekonomi och hälsa finns det ju också andra värden att ta med i beräkningen, t.ex. medelålders bloggares frihet att gå på svindyra restauranger tillsammans med andra kånnäsörer och småföretagares rätt att kunna försörja sig på arbete istället för pandemibidrag från staten.

   Radera
  2. De över 65 erbjuds nu en tredje dos, vilket förhoppningsvis minskar risken för allvarlig sjukdom och dödsfall i den gruppen.

   www.aftonbladet.se/nyheter/a/k6KmO9/nya-rad-tredje-dosen-ska-ges-tidigare-till-de-over-65

   Radera
  3. Ja, det är intressant att för vissa personligheter har pandemin inskränkt friheten samtidigt som de upplevt en frihet då deras något trubbiga personlighet har fått mer spelrum. Ibland krockar det med ens levebröd dock men många som är specialister kan ändå försörja sig. Distansarbete behöver inte vara dåligt.

   Värst hsr det ju varit för vårdpersonal som är överarbetad och inte fixar en runda till.

   Unga vuxna har också haft det tufft, både de som blivit arbetslösa och de som har haft tufft att komma in i arbetet pga det sociala saknats.

   För många arbetande tjänstehjon har dock hemarbete varit en lättnad med mindre stress för de med barn.

   Jag tror inte man bara kommer låta allt rulla på. Den stora risken är att vården ger upp.

   Personalen är slut.

   Radera
  4. I Storbritannien har de tydligen bestämt att endast vaccinerade ska få jobba i vården. Ett effektivt sätt att minska antalet anställda på.. nyss blev de av med 100 000 lastbilschaufförer. Det löste ju sig fint verkar det som så nu slänger de ut 160 000 läkare och sjuksköterskor. Var det klokskap att göra samma misstag flera gånger?

   Radera
 4. Dags för regeringen att pula fram ett system så man kan rösta digitalt till hösten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas jag verkligen inte.

   Radera
  2. Bloggaren har ju tydligt deklarerat att vi inte skall rösta öht så vad är problemet?

   Radera
  3. Jag kan utifrån min yrkeskunskap säga att vi garanterat inte kommer att ha ett digitalt röstningsförarande i Sverige till valen 2022.

   Radera
 5. En bra kompromiss vore att låta alla röra sig fritt i samhället, men att ovaccinerade kanske tvingas bära lustiga hattar utomhus och blir daskade i ansiktet med en blöt disktrasa innan de tillåts komma in i en affär. Äkta svensk medelmåttighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför inte en gul stjärna på bröstet?

   Radera
  2. Nja, det där med att vara jude var ju en medfödd grej, så det är ju en helt annan sak. Åtminstone tyckte man väl så på den tiden. Dessutom hade du väl tvingats bära den svarta triangeln som den asociala sedlighetsförbrytare du är och inte nån gul stjärna?

   Radera
  3. De känns väl redan igen på bärandet av munblöja utomhus...
   Skall de ha något ännu tydligare så får det bli en vimpel på stång som små barn har på sina cyklar.

   Radera
  4. Nej Ben, allt handlar om gruppidentitet. Snart når vi klimax; Alla mot alla.

   Radera
  5. Vore fint med en färgglad kombination av symboler på bröstet, där kan identitetsgemenskaper också uppstå.

   Radera
  6. Är det inte en fisk man daskar i ansiktet med?

   Radera
  7. @VSF: Vimpel på stång, tja det dkulle iaf försvåra för dem att komma in i diverse lokaler då de skulle fastna i dörren.

   @RickardO: Det vara bara vad de sa att de daskade dig med. Hade du tagit av ögonbindeln så...

   Radera
 6. Vore intressant med statistik på hur många av de ovaccinerade som har varit sjuka tidigare i Covid-19 och därmed har någon typ av skydd den vägen. Det är ju antikroppar som är intressant egentligen inte vaccinationsgrad även om det senare är enklare att mäta. Någon som sett något dylikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror ju på vad syftet med vaccineringen är.

   Radera
 7. På tiden att makthavarnas bild av sitt folk (åtminstone när det passar) som i stor omfattning ansvarskännande inte längre får styra Covid-bekämpningen.
  Hur många äldres liv kostade inte de öppna äldre/sär-boendena och deras personals frihet att förbli ovaccinerade?

  SvaraRadera
 8. Jag tycker vi borde följa våra grannländer denna säsong. Blir det för jobbigt kan man ju alltid lätta.

  SvaraRadera
 9. Om vi skall ha en seriös debatt måste vi börja med att inte likställa oss som är tveksamma till mRNA behandlingar och de som tror att stelkrampsprutan ger barnen autism.

  Tack.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du kombinerar din skepticism mot den av läkare ordinerade mRNA vaccinationen med lika stor skepticism mot annan behandling ordinerad av läkare (som tex intensivvård etc vid svåra sjukdomsförlopp orsakade av C19 och dess varianter) så be my guest. Vill du chansa att ditt immunsystem står pall tycker jag att du ska köra på det, men kom inte krypande till akuten om du skulle råka i svårigheter pga dina egna val. Ditt liv ditt val, så länge du inte belastar vården med den eventuella frukten av ditt dåliga omdöme.

   Scrolla gärna https://www.reddit.com/r/hermancainaward för tusentals exempel på vaccinforskare / vaccinreasarchare / vaccinskeptiker som befriats från bördan det innebär att leva tack vare det evigt återkommande orsakssambandet viruspandemi + postar en massa "skeptiska" memes på soc medier + nej tack till gratis vaccin + virusinfektion + intensivvård + död + anhöriga som postar på soc medier att vederbörande avled av covid-komplikationer.

   Radera
  2. Hoppas du har samma attityd mot överviktiga och rökare.

   Att använda ett internet forum som källa är lite magstarkt.

   Men tack för att respekterar mitt val.

   Radera
  3. Karl håller du ordentligt avstånd till andra? Överviktiga och rökare är ganska ofarliga för andra.

   Du har ett eget val men du ökar risken för andra.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. Precis, varken övervikt eller rökning smittar. Så det är inget som riskerar att överbelasta vården i närtid pga kraftigt ökande överbeläggning inom intensivvård.

   Du är som sagt välkommen att strunta i att vaccinera dig men låt det inte drabba någon annan. Ligg gärna hemma och dö om det skulle gå så långt med andra ord.

   Radera
  5. Med tanke på att rökare orsakat ca. 30 miljoner dödsfall dom senaste 30 åren genom att utsätta andra för deras rök (s.k. passiv rökning) är det knappast ofarligt för andra. Dessutom dör det fler än dubbelt så många av rökning varje år än Covid. Majoriteten av alla lungcancerfall beror på rökning och det belastar både vården och skattesystemet bra mycket mer än Covid gör idag och kommer att göra i framtiden. Alkohol däremot dödar lika många som Covid varje år och alkoholpåverkade är dessutom rätt farliga för andra också.

   Radera
  6. Av just den anledningen är det sedan länge förbjudet att röka inomhus i det offentliga etc. Försök gärna relativisera mer, idiot.

   Nu har vi en smittsam viruspandemi och folk åtar sig att vägra botmedel eftersom rökning dödar också. Jisses.

   Radera
 10. Har läst lite kommentarer av den för många bekante Löparn. Såhär skriver han:

  "Den svenska färska preprintstudien i The Lancet (länkad referens) visade ju att numera skyddas inte ens dubbelvaccinerade med Pfizers vaccin längre mot symtomatisk smitta, så i nuläget är även riskgruppen i ett sämre läge än innan deltavarianten kom.

  All immunologi talar för att de länder, som Tyskland, Norge, Danmark, Finland, Island m fl som har haft måttlig eller relativt låg smittspridning totalt under covid-19-pandemin inte uppnår liknande läge som Sverige nu förrän de också har fått tillräcklig spridning av den breda T-cellsimmuniteten mot konserverade inre virusproteiner i olika virusvarianter inkl deltavarianten. Den kan inte vaccinen ge.

  Sveriges bättre läge har mest sannolikt uppkommit tack vare frånvaro av lockdown m m 2020. Den ursprungliga virusvarianten verkar ha varit skonsammare med lägre dödlighet än deltavarianten så DÅ var det speciellt bra om befolkningen blev naturligt immuniserad jämfört med om det sker nu som i Tyskland och om det ändå krävs förr eller senare för att pandemin ska klinga av. (visa mindre)

  https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3949410"

  Låter som ett vettigt resonemang. De kommande veckorna blir minst sagt spännande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer Erik. FHM & Tegnell fick ju mycket kritik för att de släppte in viruset och lät det härja tämligen fritt 2020, men det har vi igen nu i, och därmed en bättre situation än de som var "duktigare" på att stänge ute smittan. Den svenska totalpopulationsstudie du hänvisar och länkar till är bland det mest tankeväckande man kan läsa. F ö skrev Seb. Rushworth en artikel om studien nyligen. Enligt honom är det en av få långtidsstudier som genomförts. Märkligt att inte en så stor studie, som omfattar mer än 1,6 miljoner svenskar, hälften vaccinerade och hälften icke, och som följde dem från våren 2021 till oktober, inte fått större uppmärksamhet. Inte minst signifikanta är de resultat man uppmätte vid sex och nio månader efteråt.
   Att ursprungsvarianten skulle vara skonsammare än Delta brukar väl dock inte hävdas, eller?
   Man kan väl misstänka att Sverige kommer fortsätta att vara mindre drabbat än många andra länder, men FHM (pressade av Regeringen) lär lägga ribban för acceptabla smittotal så låg att de "måste" återinföra restriktioner och genomföra Covidpass, trots att låga dödstal och få på Iva.
   I mina ögon hamnar både de sk boosterdoserna och Covidpassen i nytt ljus när man läser studien.

   Radera
 11. Kära Bullen. Jag vill fortsätta jobba hemifrån så mycket som möjligt, älskar fan skiten. Slippa pendla, kan hämta barn på förskola MYCKET tidigare, mindre stress överlag, äta riktig mat hemma till lunch, slippa betala för resor, etc.

  För att uppnå detta skulle jag bara kunna påstå att jag inte är vaccinerad. Min arbetsgivare har sagt att alla som är vaccinerade och symptomfria ska jobba på kontoret minst 2 dagar / vecka, ovaccinerade bör dock stanna hemma tills vidare.

  Det är dock helt omöjligt för mig att påstå att jag inte är vaccinerade, eftersom jag inte vill framstå som en idiot inför min chef som jag i övrigt har en mycket bra relation med.

  Vad ska jag göra?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Min fru kan av medicinska skäl inte vaccinera sig, för att skydda henne i högsta grad önskar jag jobba hemifrån så mycket som möjligt, så jag inte drar hem smitta (utan att självbli sjuk""

   Radera
 12. Diskutera gärna figur 2, länk till FHM, publicerades igår. Blir intressant att se om kurvorna divergerar i nästa rapport (ny topp på gång?), eller om de fortsätter att samvariera. Data fram till v42, vi befinner oss i v45...
  https://www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/4b4dd8c7e15d48d2be744248794d1438/rapport-overdodlighet-till-och-med-vecka-42-2021.pdf

  SvaraRadera
 13. "DIN RÖRELSEFRIHET. VÄRD ATT FÖRSVARA.", citat från www.forsvarsmakten.se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De om några borde väl vara bekanta med kompromissen Eld - rörelse - skydd.

   Radera
 14. Inför krav på Covid-pass för restauranger, kulturevenemang, föreningar osv.
  Efterlevnad fås genom att om någon utan pass smiter in belastas både arrangören och smitaren med höga böter. Arrangörens kontroll kan lätt utföras via en app i telefonen då QR-koden kan läsas av. Polis eller annan myndighet får så slumpvis kolla efterlevnaden och utdöma böterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som en brilliant idé att ge Polis och våra domstolar mer att göra. Troligtvis kommer dessa myndigheter uppskatta dessa arbetsuppgifter betydligt mer, alltså att jaga fredliga medborgare som utövar sina fri och rättigheter, än att ta i tu med gängkriminella som inte visar tillbörlig respekt för myndighetspersoner och hånflinar dem rätt i fejset. Det blir lättplockade pinnar för Polisen som snyggar till statistiken.

   Radera
 15. Tycker det känns som oroande höga siffror avseende döda och iva-vårdade.med tanke på att över 80% av befolkningen fått två sprutor, ytterligare en andel har sannolikt genomlidit pesten minst en gång och de flesta som i risgrupperna med störst sannolikhet att dö eller bli allvarligt sjuka inte är antivaxers och därmed är vaccinerade.
  Ä
  Jag är absolut inte säker på att det är de ovaccinerade som är problemet, de är dock politiskt tacksamt med syndabockar som förklaring till ökad smittspridning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Brukar sluta bra när man har en syndabock i en pandemi...

   Radera
  2. Fast allt löser vi ju med vaxxin. Läste på SVT att boostern kan ges tidigare. Gotland börjar med 5 månader mellan sprutorna, men vi kan nog räkna med var tredje månad i framtiden...

   Radera
  3. Det är 37 på IVA i hela landet och de som avlidit under hösten i Covid-19 har haft en medelålder på 84 år, enligt FHM:s veckorapport. Hur kan det ses som alarmerande?

   Radera
  4. Nik, med beaktande av det jag skrev att det är en hög andel av befolkningen som är vaccinerade samt att många haft sjukdomen och sannolikt de flesta sköraste är vaccinerade. Ändå har vi ännu inte någon hög smittspridning likt många grannländer vad jag förstår av läst propagandamedia.

   I början av pandemin utan vaccinerna var det alarmerande med några dödsfall per dag och 37 på iva. Med större delen av flocken skyddad så anser jag det verkar förvånansvärt många.

   Är medelåldern på IVA och de som dör nu 84 år så verkar det konstigt eftersom de flesta som drabbas inte är vaccinerade och det är svårt att få ihop då du påpekar att det berör den sköra gruppen som torde ha högst vaccinationsgrad och med skydd/ hänsyn i sin omgivning av vaccinerade medvetna personer.

   Radera
  5. Trollkung, titta på andra länders siffror, där man har klarth högre vaccinationsnivå, och jämför med Sverige. Ofta ett par ggr högre siffror än Sverige. Att medelåldern för de som dör är högre nu under hösten än tidigare, är kanske inte så konstigt eftersom sjukvården har bättre behandlingar och mediciner än tidigare, och kanske också att man är mer benägen att ge vård även till äldre.

   Radera
 16. Platser med över 90% vaccintäckning upplever nu de högsta smittalen någonsin. Säger som Erik här ovan, närmaste tiden blir extremt spännande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sch! Det är bara konspirationsteorier..

   Radera
 17. Mycket enkla lösningar här, alla ska med och faen ta den som antyder att detta kan vara komplext eller att vi inte vet så mycket än.
  Kan bara konstatera för egen del att som vanligt ökar mängden frågor allteftersom man sätter sig in i problematiken kring Covid, immunitet och vaccination.
  Avsaknaden av diskussion, forskning och statistik runt den naturliga immuniteten för de som haft Covid skrämmer mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer. Idag finns det oerhört mycket data att hämta kunskap som inte fanns för ett år sedan. När den värsta paniken börjat lägga sig är det oerhört viktigt att komma igång med rationell analys baserad på "cold hard facts" snarare än panikreaktioner.

   Radera
 18. Om jag fattat det rätt har Singapore uteslutet icke-vaccinerade från sjukvårds-systemet.
  Lite hårdare tag än i Sverige med andra ord.

  SvaraRadera
 19. Inte gå på resturang men ta tunnelbana buss till jobbet och in på Ica efteråt är ok och smittsäkert.
  Givetvis kommer pass att leda till nära nog total isolering. Finns länder där man inte får tanka bilen eller knappt handla mat.

  Är det rätt att göra folk arbetslösa och bostadslösa för socialhjälp a-kassa är inte att tänka på då man är fullt arbetsför.
  Att bli utpekad som livsfara att närma sig kommer leda till mängder med självmord.
  Tänk själv i en liten by med hundra invånare hur isolerad du blir av grannarna
  Pass måste funderas igenom extremt noga.
  Att Ica handlare inte får avvisa snattare men tvingas stoppa ovaccinerade friska individer är minst sagt absurt
  Mats

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lagen att kunna avisa en kund från en affär "som riskerar att utsätta personalen eller andra kunder för hot eller våld" tillkom givetvis för ändamålet att svälta antivaxxers till lydnad.

   (ironi)

   Radera
  2. Det är mer absurt att envist vägra ta till sig fakta, inte vilja bidrabtill att värna andras hälsa och medverka till att minska belastningen på samhället i allmänhet och sjukvården i synnerhet...

   Det finns en enkel väg ut ur eländet. Den känns och är mindre än att bli stucken av ett par myggor och har för de flesta mindre biverkningar...

   Radera
 20. Sitter själv i en "rolig båt" då jag fick åka in en sväng på akuten p.g.a. hjärtrelaterade biverkningar av första dosen Moderna.
  Detta var precis innan Moderna stoppades för personer under 30. Eftersom jag är ett par år över 30 och inte blev så allvarligt sjuk att jag behövde läggas in förväntas jag ta en dos Moderna till.
  Räknas som ovaccinerad antivaxxer av hela samhället, men samtidigt vill jag inte riskera min hälsa med en andra dos.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lungt! Det finns Urugur hjärtan för transplantation till alla.

   Radera
  2. Själv hade jag en rätt otrevlig period med den riktiga sjukdomen. Just andnöden var extremt otrevlig och sen toppade det med en liten stroke. Jag tänker inte utsätta mig för nåt som kan ge liknande effekter speciellt som jag räknar med att ha naturlig immunitet numera. Dessutom är jag såpass gammal att jag avsäger mig intensivvård om det skulle bli aktuellt.

   Radera
  3. @ Karl: Allt för att kunna gå på restaurang...!

   @ Ulf: Ja, var och en borde få göra sitt eget val och avväga sina egna risker. Hoppas att du återhämtat dig ordentligt.
   Har också haft corona, men vaccinet var mycket värre än sjukdomen för mig. Kanske just därför jag reagerade så kraftigt?

   Radera
  4. Hej Eva, jag vågar inte gissa i just ditt fall men nog tusan blir det biverkningar som heter duga! Om du har ett LinkedIn-konto kan du kolla den här posten från LMV:

   https://www.linkedin.com/posts/veronica-arthurson_l%C3%A4kemedelsverket-har-i-%C3%A5r-till-och-med-oktobers-activity-6864235783625293824-ipIZ/

   Läkemedelsverket hade i oktober rapporterat in DUBBELT så många biverkningsrapporter om läkemedel som de rapporterar under ett helt år i vanliga fall. 16241 rapporter för att vara exakt. Hela ökningen skall ha bestått av C19-vaccin.

   Radera
  5. Det betyder ju dock inte att vaccinet givit dessa biverkningar. Om 100000 personer ett normalår drabbas av gallsten och alla svenskar under ett år vaccineras mot covid, betyder det att 4000 svenskar kommer att drabbas av gallsten inom två veckor efter vaccination helt oberoende av vaccinationen. Många av dem kommer att rapportera in det som en biverkning, och det är ju helt rätt. Livsmedelsverkets uppgift är att se om antalet rapporterade fall är större än man kunde förvänta sig i vanliga fall, inte om antalet rapporterade fall är större än 0... I det fiktiva exemplet skulle det behövad fler än 4000 rapporterade fall av gallsten (förenklat, givetvis justerat beroende på rapporteringsbenägenhet) för att det ska kunna misstänkas vara en biverkning och inte bara normalt antal gallsten fall i populationen.

   Radera
  6. Det är nog bara en tidsfråga innan Moderna tas bort som alternativ även för 30+, med tanke på att det verkar ge mer biverkningar, vilket ju inte är konstigt med tanke på att det innehåller en 3 ggr större aktiv dos (och därmed ger ett mer långvarigt skydd, enligt den svenska totalpopulationsstudien som finns som preprint på The Lancet), och därmed får Pfizer närmast monopol. En anekdot är att Kaliforniens lockdownälskande guvernör Gavin Newsom försvann totalt i två veckor, efter att han fått just sin Moderna booster. Han tackade nej till en rad uppdrag, däribland att framträda på klimatkonferensen i Glasgow - när han väl var tillbaka hävdade han att han varit tvungen prioritera att trick or treat, fira halloween med sina barn.
   https://www.ktvu.com/news/newsom-ends-absence-from-public-eye-canceled-scotland-trip-for-halloween-with-kids

   Radera
 21. Dagens sjukvårdsbelastning från Covid är en västanfläkt. Ser inte ut att vara någon nämnvärd ökning heller.
  Erbjud aktivt vaccin till riskgrupper, låt resten vara ifred och göra som dom vill. Öppna allt hela tiden och spärra in alla som frågar om vaxstatus. Jajemen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du vet att det finns tusen trådarna samma stil på Flashback och du låter som en budgetvariant av dessa... Ungefär som att säga att vi inte behöver brandkår eller försvar, det brinner inte nu och det är inte krig nu heller, så vi kanske ska beväpna alla "fegisar" med en brandsläckare och en billig automatkarbin och låta alla andra vara i fred?

   Radera
 22. Så länge vaccinet inte är godkänt på samma sätt som vanliga läkemedel, kommer jag inte vilja ta vaccinet. Är PRO-vaccin i övrigt. Detta är mitt livs första verkliga dilemma, att välja mellan det framhastade vaccinet eller att leva oskyddad.

  Det är frivilligt att ta vaccinet, och där borde diskussionen stanna. Folk måste besinna sig och inte pressa eller skambelägga andra för deras val. Det grupptryck som råder har jag aldrig upplevt tidigare. Folk tar sig rätt att ha åsikter och vara otrevliga om min ensak. Detta skapar en splittring som är värre än pandemin. Jag känner mig besviken på vänner. Nu förstår jag bättre hur fredliga befolkningar och vanliga människor har agerat omoraliskt när de svepts med i majoritetens övertygelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ditt beslut är ok så länge du håller avstånd från andra.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Om vaccinet ska ses som frivilligt måste samma regler gälla. Annars blir det en stark press att ta vaccinet.

   Radera
  3. S.P tycker du att ovaccinerade ska få jobba i sjukvården nära svårt sjuka?

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. Word!

   Det fanns förr i världen något som hette "kvacksalverilagen". Den lagen sa att medicinsk rådgivning bara fick utföras av folk som hade legitimation från Socialstyrelsen och att rådgivningen måste ske individuellt mellan behandlare och patient efter individuell bedömning. Läkemedelsföretagen fick inte kommunicera med andra än legitimerade yrkesutövare och måste godkännas i FÖRVÄG av Läkemedelsverket.

   Tydligen har allt det där blivit omodernt så nuförtiden får alla dela ut medicinska råd helt fritt bäst de önskar.

   Media har inte skrivit något om att kvacksalverilagen har upphävts genom riksdagsbeslut, men det är ju så mycket att skriva om så det är klart att de missar såna här småsaker.

   Radera
  5. Nej. Undantag ska göras.

   Problemet jag ville ge uttryck för i mitt inlägg är tonläget som har uppstått, att det har blivit legitimt att tala nedlåtande om och till ovaccinerade. Jag ser förstås fördelarna med att alla vaccinerar sig. Men det finns också stora nackdelar om man pressar folk att göra något de inte vill. De flesta verkar ta vaccinet utan knussel eller oro, det är bra för dem. Men jag och några till, känner en djup olust inför ett nytt läkemedel, med en helt ny vaccinteknik, där tillverkarna har blivit friställda från ansvar för eventuella biverkningar.

   Radera
  6. Du vet väl att även om läkemedelsbolagen friskrivning sig så tar läkemedelsförsäkring hand om dina eventuella skador?

   Radera
  7. Grön Get, det är bara en fråga om att jag inte vill ta medicin/vaccin som inte har godkänts efter den vanliga proceduren. Därför står jag inför ett svårt dilemma. Jag ville bara dela med mig av mina tankar kring detta eftersom hetsen att ta vaccinet är påtaglig.

   Det är en viktig princip, staten ska inte pressa folk att ta läkemedel, särskilt när 99,95% i min ålderskategori överlever viruset.

   Radera
 23. Nej. Undantag ska göras.

  Problemet jag ville ge uttryck för i mitt inlägg är tonläget som har uppstått, att det har blivit legitimt att tala nedlåtande om och till ovaccinerade. Jag ser förstås fördelarna med att alla vaccinerar sig. Men det finns också stora nackdelar om man pressar folk att göra något de inte vill. De flesta verkar ta vaccinet utan knussel eller oro, det är bra för dem. Men jag och några till, känner en djup olust inför ett nytt läkemedel, med en helt ny vaccinteknik, där tillverkarna har blivit friställda från ansvar för eventuella biverkningar.

  SvaraRadera
 24. Exakt exempel vad som kan ske när man piskar upp en stämmning mot avvikare finns det gott om
  Slutade inte bra någonstans
  Tänker på ex andra världskriget apphartheid de flesta allvarliga konflikter brukar börja i den ändan

  Vaccin är frivilligt. Vilka andra frivilliga saker kommer begränsa din rörlighet i framtiden.

  Många anser klimatet vara ett större hot en corona.
  Vilka friheter kommer att begränsas härnäst om vi släpper igenom vaccinpassen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tydligen har Kongressen i USA lagstiftat om att alla nya bilar från 2026 ska ha någon slags alkomätare, monitorsystem. Det blir väl ett utomordentligt tillskott till övervakningssamhället, och kanske lätt att kombinera, med andra system så att gud förbjude vi inte kör för mycket bil och släpper ut för mycket växthusgaser eller låter bli att ta våra doser. https://www.dailymail.co.uk/news/article-10183597/Congress-approves-infrastructure-bill-alcohol-monitors-new-cars-stop-drunk-driving.html

   Radera
  2. Ah, för att du ska kunna hållas personlig ansvarig för dina CO2 utsläpp så måste du givetvis identifiera dig innan avvfärd. CO-V-Id

   (ironi)

   Radera
 25. Ett band och en stjärna på axeln för alla som inte är vaccinerade. Gör det lätt för andra att ta avstånd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker vi vänder på det; tatuerat hårkors i pannan på alla fullvaccinerade. Dessa har effektivt bevisat att en mänsklig hjärna inte längre behövs i den nya samhället av dagdrönare vars enda syfte och mål i livet är att låta sig kollektivt skyfflas till ett "aktivitetsbaserat" hamsterhjul någonstans i innerstaden för att sen fortsätta kvällen/natten med dyra restaurangbesök på nått fashionabelt hak med väntelista och sen vidare marinera kvarvarande hjärnsubstans i billig öl på kran på stan...

   Radera
  2. Märkligt resonemang i mina ögon. Det enda som stämmer på mig i din beskrivning av de som vaccinerat sig är just vaccineringen...

   Det som dock i princip alltid stämmer på de som är emot vaccinering/anför tvivel kring den är att de har en irrationell rädsla för det de inte kan se/ta på och att denna rädsla kombineras med en övertro på den egna kroppens förmåga att hantera coronaviruset.

   Radera
  3. Fast Stefan nämnde ju inte ens vaccinerna. Håller annars med i hans beskrivning ;)

   Radera
  4. @Grön Get; jag tycker vaccinerade/klimathyserikor tenderar att ha en betydande större irrationell rädsla för det osynliga (viruset/klimatet) som dom tror ska utplåna mänskligheten vilken sekund som helst, dom gör vad som helst för att slippa bli den som monstret tar först, tom slänger "Antivaxxers/klimatförnekare" som offergåva för att blidka den arga (klimat)guden som dom tror kommer dränka oss alla för vårt syndiga levende.
   Späker dom sig bara morgon och kväll med ungarna och matkassarna i lådcyklen genom innerstaden svärandes åt dessa egoistiska bilister så är frälsningen nära om nu inte näringsbristen från den veganska dieten hinner ta det sista förståndet och dom skrikandes Greta Akbar! mejar ner alla på den nya fina kombinerade bil/cykelgatan med rödfärgad asfalt som passande markering var ett en gång tidigare fungerande samhälle tog slut och ett nytt utopiskt Fantasia tog vid. Weak men (and women) creates hard times.

   Radera
 26. Antar att det går minska SARS-Covid-19-smittspridningen med olika restriktioner som är anpassade till ett demokratiskt levnadssätt…:-)

  SvaraRadera
 27. Frågan är som sagt vad gör man med de som inte vill vaccinera sig oavsett orsak.
  Att tvinga dem till 100% isolering lär ju inte fungera.
  Ingen mat inget jobb troligen vräkt. Bostadslös utan möjlighet till mat är det lämpligt straff.
  Runt 15 procent av befolkningen är trots allt ganska många i antal

  Är det rimligt att ovaccinerade tvingas sluta jobbet antingen direkt pga pass eller indirekt då man inte får ta bussen till jobbet eller tanka bilen.
  Eller skall ovaccinerade inte kunna köpa klädeer till sina barn då butiken inte släpper in dem.

  Om så är det rätt eller fel att betala ut stöd så de överlever eller inte.
  Hur organisera matleveranser om man inte får komma in i butiken. Tänk att detta skall fungera i hela landet även i småorter utan butik.Eller skall man svälta ut dem.

  Får en ovaccinerad en stroke skall han då lämnas att dö utan sjukvård.
  Lätt att vråla lås in och isolera men man måste tänka på konsekvenserna.
  Även vilka mekanismer man öppnar för i framtiden.

  Hur mycket skall staten kunna straffa oss för att styra över våra livsval
  Svår fråga som måste tas på allvar om vi inte skall ha uppror eller inbördeskrig.

  Allt detta då coronan är långt ifrån 100% dödlig eller ovaccinerade är långt ifrån 100% smittspridare.

  Mats

  SvaraRadera
  Svar
  1. Parkerar här. Detta är en seriös startpunkt för fortsatta samtal.

   Radera
  2. Covidiotin har exponerat vilka som inte skulle haft några betänkligheter med att ställa upp som fångvaktare i ett nytt "Stanford Prison Experiment".

   Radera
 28. Jag lyckades inte hitta denna nyhet på myndighetens webbsajt eller på via.##.se
  Kan någon tipsa mig om vart jag hittar källmaterialet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. TT. Artikeln finns hos SvD, DN, GP, Sydsvenskan etc. Kan inte länka på grund av EU:s länkskatt.

   Radera