Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2021-11-25 20:19

FoHM inför hemisolering - om någon i hushållet fått Covid-19 ska alla stanna hemma sju dagar - även vaccinerade

Lagom till julmånaden december införde Folkhälsomyndigheten igår obligatorisk hemisolering om någon i hushållet är sjuk i Covid-19, dvs testat positivt för sjukdomen efter att ha testat vid förkylningssymptom. Detta gäller även alla vaccinerade, men inte den som själv varit sjuk i Covid-19 de senaste sex månaderna. Det framgår ej om vuxna med jobb ska sjukskriva sig eller hur man ska ersättas ekonomiskt som egenföretagare vid hemisolering. Du bör alltså se till att ditt hushåll ständigt har förråd för att klara en veckas isolering.
Wuhanpestflagg
"När en person testar positivt för covid-19 får de som bor i samma hushåll förhållningsregler om att stanna hemma i sju dagar räknat från den dag personen i hushållet som testat positivt provtog sig. Det gäller både vaccinerade och ovaccinerade personer, oavsett om man har symtom eller inte och oavsett ålder.

Alla rekommenderas också att testa sig. Den som har symtom rekommenderas att testa sig direkt då symtomen uppstår. Den som inte har symtom testar sig istället fem dagar efter det att personen i hushållet som testat positivt provtog sig.

Barn som ännu inte börjat förskoleklass behöver inte testa sig, men ska stanna hemma.

Den som inte får symtom och har fått ett negativt provsvar kan gå tillbaka till sina dagliga aktiviteter sju dagar efter det att personen i deras hushåll testade positivt.

Personer som har haft konstaterad covid-19 under de senaste sex månaderna är undantagna från rekommendationen att stanna hemma och testa sig om någon i deras hushåll testar positivt."

Det är oklart vad som gäller juridiskt om man bryter mot detta, då detta är förhållningsregler och inte rekommendationer. Kan man t ex lagföras för att medvetet sprida smitta om man inte stannar hemma i sju dagar enligt ovan? Det är också oklart hur man ska bevisa att man haft Covid-19 om man t ex gjort ett hemtest som visat detta, men i övrigt inte sökt vård och alltså inte journalförts.

Vem som ska betala för uteblivna inkomster om man jobbar eller är företagare, framgår inte heller. I vissa fall, t ex inom kulturbranschen eller föreläsare, så kan det bli en hård inkomstnedgång om man måste ställa in ett av de få gig som bokats. Alla kan inte jobba på distans och alla arbetsuppgifter kan inte utföras på distans.

Förmodligen är detta ett effektivt sett att få ner smittotalen, helt enkelt för att många kommer sluta testa förkylda anhöriga, för att på så sätt slippa att hemisoleras och därmed snygga till statistiken. Värt att notera blir ju också att hemisoleringen förlängs ytterligare om fler i hushållet blir sjuka under de första sju dagarna - isoleringen gäller sju dagar från senaste positiva testet i hushållet. I teorin kan en barnfamilj på fem personer tvingas till fem veckors isolering om man blir smittade med optimalt mellanrum.

Så se över dina preps - ditt hushåll måste vid varje tidpunkt kunna klara minst sju dagars isolering, eftersom någon när som helst kan visa förkylningssymptom och bli testad positiv för Covid-19. Om övriga visar symptom kan det sedan bli en fråga om fler veckors isolering även om den första personen kommer få lämna hushållet när den tillfrisknat (helt) och därmed haft Covid-19 de senaste sex månaderna.

Bloggläsarna har förstås redan minst en veckas lager av allting hemma, så det föregående stycket var mer generellt.

För övrigt kan detta knäcka hela regeringsbildningen - om en enda riksdagsledamot från V+MP+S+C skulle vara hemisolerad så kan vänstern ej fälla Ulf Kristersson vid en statsministervotering. Högst teoretiskt dock eftersom talmannen återigen nominerar Andersson (S), där ingen sjukdom kan öka antalet som röstar emot till 175.

Fint julfirande du har där, det vore ju synd om något skulle hända med det!
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

52 kommentarer:

 1. FoHM kan dra åt.... ett skosnöre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De vill väl inte ha ett nytt Tyskland som numera exporterar sjuka till andra länder då vården inte pallar trycket.

   Radera
  2. Tror dock att en sådan här isolering behöver följas upp omgående med vad som gäller relativt inkomstbortfall etc för de som inte kan arbeta på distans.

   Radera
  3. Östergren, nä det är väl just vårdapparaten, kreti och pleti in förstått att den kan överbelastas.

   Radera
  4. Cornu. This is Sweden.
   Där gynnar man alltid de som har så det beror helt på vilken planhalva man lirar.

   Radera
  5. Fast hur många av de sjuka som exporteras är vaccinerade?

   Radera
  6. Häll inte bensin på brasan.

   Radera
  7. Intressant, exportera sjuka...

   Radera
  8. Om man måste vara hemma så får man smittobärarpeng som är samma nivå som att vara sjukskriven (vilket iofs kan drabba ekonomiskt).

   Från Försäkringskassan:
   "Folkhälsomyndighetens rekommendationer innebär att personer som bor tillsammans med någon som konstaterats vara smittad av covid-19, ska betraktas som möjliga sjukdomsfall, och som regel omfattas av förhållningsregler. Reglerna kan till exempel vara att du inte får gå till arbetet. Får du inte gå till arbetet och inte har möjlighet att utföra ditt arbete hemifrån kan du ansöka om smittbärarpenning från Försäkringskassan. Tänk på att det krävs att en läkare har beslutat om avstängning, det vill säga gett dig förhållningsregler om att du inte får gå till arbetet, för att du ska ha rätt till ersättningen."

   https://www.forsakringskassan.se/privatpers/sjuk/arbetssokande/smittbararpenning

   Radera
 2. Hur många har ett coronatest-kit hemma? Samt i instruktionen står det att ett begativt resultat inte ger någon garanti för attt du inte har corona..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med vilken sannolikhet då? Annars är ju ditt påstående meningslöst.

   Radera
  2. Bara läsa på pappret som medföljer testet. Kortfattat negativt kan va positivt och positivt kan vara någon annan virusinfektion. Bättre att ta ett PCR-test.

   Radera
  3. Ja, och i alla självtester - åtminstone de som jag testat- står det att ett positivt test skall följas upp av ett riktigt test, det vill säga PCR.

   Du gör en höna av en fjäder.

   Sannolikheten för falsk-positivt och falskt-negativt var för varianten jag hade omkring 5%.

   Radera
 3. Kan man sluta vela fram och tillbaka i absolut varenda jävla fråga? Vem orkar hålla koll längre?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en psykologisk metod för att skapa osäkerhet och rädsla. Man ska inte veta vad som gäller och hela tiden gå omkring och vara rädd för att göra fel; ett klassiskt mobbarbeteende.

   Radera
  2. Tycker det räcker med att hålla avstånd, jobba hemifrån om man kan, och stanna hemma om man har minsta symtom, tvätta händer. Krångligare än så behöver det inte vara. Så borde det vara även utan pandemi.

   Tror det mest är personer inom vården där det eventuellt kan bli rättsligt efterspel som kommer att följa de nya reglerna fullt ut.

   Radera
  3. "Kan man sluta vela fram och tillbaka i absolut varenda jävla fråga?" - LOL det är Sverige vi är i Tim!!!

   Radera
 4. O.T.
  Nu kanske det bli brist på adblue.
  Konsekvenserna av det blir ganska märkbara omgående.
  Men det kan Cornu få förklara mer ingående.

  https://www.brytfmonline.com/another-crisis-adblue-production-slows-in-europe/


  SvaraRadera
  Svar
  1. Här, en svensk artikel.
   Jo, det har med de stigande priserna på naturgas.
   https://www.motormagasinet.se/article/view/816950/varning_for_adbluebrist_i_europa

   Radera
 5. Kan den n:te vågen knäcka börsen? Vad tror ni? Det ligger ju massor av vinsthemtagningar på lut. Lagom till lutfisken. Höhö.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du Ohlin. Nu får du nog sälja allt när Riksbanken hintat om att höja räntan 2024.

   Radera
  2. @Östergren: Word.

   Radera
  3. Säljer allt jag har att sälja.

   Alla kan inte leva på avkastningen.

   Jag kastar av istället.

   Radera
 6. Ja konstaterad covid. Om man varit på en s.k. drop-in-station och suttit och petat sig i kroppsöppningar med tops, så gills det inte heller. Det ska varit sjukvårdspersonal som utfört testet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas att de snart slutar peta folk med tops i svalget genom näsan för att ta ett covid-prov. Saliv-test fungerar nästan lika bra. Gurglandet används också i covid-tester.

   Radera
 7. Det går ju för de flesta att beställa hemleverans av mat och livsmedel som blir lämnad utanför dörren. Dock är det förstås ändå bra att ha en veckas förråd av andra anledningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja har man som jag levt på Foodora sen mars 2020 är väl maten det minsta bekymret. Värre om rekryteringen av bud blir ett problem.

   Radera
 8. Har använt munskydd 3 ggr, aldrig testat, känt mig lite förkyld ibland, som vanligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Munskydd är en populär snuttefilt ute i Europa, däremot håller de inte avstånd alls vad jag upplevde i somras när jag bilade runt i Europa, varken på vägen (som vanligt) eller vid human trängsel på affärer etc.

   Munskydd fungerar bara i utlandet och på Svenska sjukhus är slutsatsen.

   Personligen så tror jag att det är lika bra att slita av plåstret och få det överstökat så att vi kan gå vidare.

   Radera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. Rätt vettigt. Om någon är konstaterat sjuk i covid-19 så är det väl bra att de som denne träffat mycket håller sig hemma tills man sannolikt vet om de blivit smittade eller ej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med den nya regeln blir det snart väldigt stor frånvaro överallt, t ex bland vårdpersonalen men också sådana som jobbar inom kritisk infrastruktur i allmänhet, t ex flygledare.

   Radera
  2. Ensamstående unga män som tillbringar fritiden online kommer snart att sköta hela det svenska arbetslivet på dagtid, yes.

   Radera
  3. @Marjatta. Yes. Det är en risk. Alternativet dock är sannolikt mer frånvaro.

   Radera
 11. Schysst!

  Tack, fhm.(med gemener)

  För lite extra jaktdagar, så här innan säsongen och prepping-maten tar slut, alltså.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är sannolikt effektivare än dos 3,4,5 osv. Så det kanske är bra FHM...

   Radera
  2. Så rätt så, ut på pürsch eller lite traditionell allmogejakt med bara hagelbössan och en drever/tax, kan inte finnas en jägare i hela Sverige som denna tid på året inte preppat upp frysen åtminstone vad gäller köttillgången!

   Radera
 12. Förhållningsregler? Vad betyder det?

  Kan staten verkligen rent juridiskt frihetsberöva människor på det sättet? Låter osannolikt. Enligt min uppfattning ligger inte det i statens befogenheter och jag kommer därför högaktningsfullt att strunta i dylika påbud.

  SvaraRadera
 13. FHM har en väl teoretisk inställning som kanske inte alltid stämmer överens med vad folk faktiskt kommer att göra av praktiska och andra skäl.

  Men om nog många följer råden så kanske det funkar ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För det har ju gått så himla bra hittills?

   Radera
  2. Just nu ser det ut som vi är tillfälligt bäst i klassen...

   Radera
  3. Fast det vet vi inte säger Fhm själva eftersom de drog ner på testningen under tre veckor innan de ändrade sig igen.

   Radera
 14. Jag gillar den skarpa observationen att riksdagen kan få problem med att välja ny statsminister nästa vecka - och med tanke på inaveln inom svensk politik bör väl hela den gruppen om 349 personer räknas som en enda stor (om än delvis osams) familj?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ju fler som är sjuka i riksdagen, desto lättare att få igenom Andersson i omröstningen. Om noll är närvarande och noll därmed röstar emot blir hon tillsatt.

   Radera
 15. Allvarligt talat, hur många kommer bry sig om detta? Må vara att en del testar sig, men frivillig isolering i sju dagar för hela hushållet, är de efterblivna på FHM?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, tror inte dom är efterblivna men jag tror att FHM, liksom den absoluta majoriteten av ledningsfunktioner i detta land numera jobbar efter Dilbert principen - "the visionary leadership work is done, how long will your part take?"

   Radera
 16. Vadå preps? Det enda jag kan tänka mig är toalettpapper. Nåt att äta i sju dagar lär man alltid kunna skrapa ihop, dessutom är det bara nyttigt att fasta ibland.

  SvaraRadera
 17. Förstår på sätt och vis de här förhållningsreglerna.
  Känner flera i min bekantskapskrets som: har haft någon i familjen som varit smittad, tagit själv ett negativt test, umgåtts med andra människor eftersom det varit ok, fått symptom, tagit positivt test.
  Känns som att risken är stor att dessa personer varit smittade trots negativt PCR-test alternativt åtminstone burit på smittan..
  Men alla kan ju inte jobba hemifrån och en veckas frånvaro (minst) kan kännas surt för många.

  SvaraRadera
 18. Känns litegrann som att FHM agerar i panik efter den starka kritik de fick i coronakomissionens rapport.
  Då fick man kritik för att det var för lite och för långsamt, så nu överkompenserar de med att klämma i med för mycket och för fort.
  Våren 2020 toppade IVA med över 500 inneliggande med covid. Då gjordes egentligen ingenting.
  Idag är det 30 inneliggande och då får FHM panik.
  Ganska uselt skött, imo.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns en annan dimension i det här och det är att många duktiga personer inom vården har slutat då de inte klarar av pressen, vilket ökar pressen på de som finns kvar.

   Av landets tidigare 500 IVA platser kanske endast 150 finns kvar idag. Det är inte platsbrist utan personalbrist.

   Radera
  2. +1 på det. Hörde Tegnell på radion i morse och han var som vanligt helt oklar, men det är ju tydligt att både de och socialministern vill att det ska se ut som om de gör något. Att synas men inte verka är det nya.

   Radera
  3. @Wertigon
   Men om nu syftet är att minska belastningen på vården, ter det sig märkligt att istället öka belastningen på primärvården genom att tvinga fullt friska människor att behöva uppsöka läkare för att få intyg för smittbärarpenning. Känns som man bara flyttar belastningen.

   Radera