Aktuellt

Endast 55 av 290 kommuner röstade in MP i riksdagen

Miljöpartiet är ett utpräglat stadsparti för stadsbor, vilket märks tydligt på att endast 55 av landets kommuner röstade in partiet i rik...

2021-11-06 14:03

Födelsekommunerna som födda 1970 bott kvar i - Varberg populärast - endast 13% har inte flyttat från Stockholm

SCB rapporterar om hur många födda 1970 som bor kvar i sina födelsekommuner. Varberg är den absolut populäraste kommunen i landet där flest bor kvar eller flyttat tillbaka. I Stockholm bor endast 13% av de som föddes i kommunen 1970 utan att ha flyttat. Grafik nedan.
Inte så många som inte flyttat
Varberg är alltså den kommun där flest födda 1970 bor kvar, hela 53.7% har aldrig flyttat från kommunen, och av de som flyttat har 13.7% sedan flyttat tillbaka. Näst mest populär är Årjäng, där 53.4% bor kvar sedan födseln och 8.6% flyttat tillbaka.

För Stockholm (templet i Jerusalem) är siffran som bott kvar hela sitt liv endast 13.3%, även om 22.9% sedan flyttat tillbaka till kommunen igen. Trots att detta är världens mest attraktiva världsmetropol, rent av universums medelpunkt, så finns det alltså knappt några stockholmare i Stockholm.

Minst populär kommun att bo kvar i är dock Salem där endast 2.1% av de som föddes 1970 bor kvar och endast 3.9% flyttat tillbaka, följt av Solnas 3.1% och 3.4% återflyttare.

Grafik nedan, oklart om den kommer komprimeras och bli oläsbar ens när man klickar på den.

SCB:s sammanställning hittas här. Det är vanligare att kvinnor flyttar från födselkommunen än män.

Snittet för riket är att 24.3% bor kvar i födelsekommunen (alltså den kommun man först folkbokfördes i, dvs där mamman bodde, inte där själva förlossningen skedde), 16.0% har flyttat tillbaka, 28.7% har flyttat till en annan kommun i samma län och 31% bor utomlands eller i ett annat län än födsellänet.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

30 kommentarer:

 1. Född 64 och bor kvar i Valbo

  SvaraRadera
 2. Länet är nog intressantare än kommunen, särskilt när det gäller små kommuner i samma urbana område. De tre kommuner jag har bott i i Sverige ligger alla inom bekvämt cykelavstånd. Jag har upplevt det som att jag har bott i samma område hela tiden.

  SvaraRadera
 3. Så om någon flyttar till någon av de 27 andra kommunerna i Stockholms län så bevisar bloggarens tes om att Stockholm är jordens sämsta plats att bo på?

  Kom ihåg att jag inte säger att Stockholm är bra, jag argumenterar enbart mot att bloggarens inlägg inte tillför någon som helst meningfullt (dvs, fake news), trots att det bygger på sann statistik.

  Jag skulle dock vara intresserad av hur många som är födda i Stockholms län, som inte bor kvar i samma län. Jag antar att inflyttade akademiker som fött barn och och ”flyttat hem” med barnen är en reell brain-drain av Stockholm. Dvs driftiga, skolade, och skickliga personer som brytt sig om sina barn uppfostran, men som fått nog.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fake men ändå sant? Hur ska du ha det? Detta visar på att folk födda i Stockholm flyr staden, trots att den framställs som en "världsstad". Undrar hur siffrorna ser ut för Skandinaviens huvudstad, Köpenhamn.

   Radera
  2. Cornucopia-ordspråk: Försitt aldrig en möjlighet att klanka ner på Sveriges mest uppblåsta självbild och mest lättkränkta invånare, stockholmarna.

   Radera
  3. Om det nu finns något egenvärde i att bo kvar på samma plats hela livet? Kanske de i Varberg gärna vill flytta men inte har råd och därmed är olyckliga över det?

   Radera
  4. Ja, jag är Stockhomare. Stockholm län anser jag, men det verkar inte påverka folk ute i landet, det blir okvädningsord om Fjollträsk, 08 inte helt 100, osv osv. Det kommer från släktingar som bekanta. Så om ni trodde att ni skulle få oss att ta vårt förnuft till fånga och flytta till er, glöm det. Ni är otrevliga bonnläppar (fast om jag säger det blir ni arga och ska slåss) och skulle fortsätta vara det i hela mitt resterande liv om jag flyttade :)

   Men, jag håller med, Stockholm är fullständigt ointressant, fyllt av självupptagna idioter, väldigt dyra och dåliga bostäder, köer, dåliga skolor, dålig sjukvård och BB, och många utsatta områden. Så jag frågar mig flera gånger i veckan varför vi bor kvar. Det är väl just att den nära släkten och vännerna bor här, annars är det ju meningslöst. Förr i tiden tänkte jag att Söderut i landet skulle vara bättre, men nu ser ju norra delen av landet ut som bättre, om det skulle behövas flytta på sig.

   Jag får ju ångest av att behöva besöka vissa släktingar och vänner i Stockholm, 3 skjutningar i Jorbro och 3 i Farsta på bara en månad. Jag ser ju hur Addidas-gängen hänger i och runt husen där vi går/kör förbi, och de pågår öppen handel, vi kan ju hamna mitt i en skjutning på väg till helg-middagen. Hur mycket sämre kan det bli innan vi får nog och skiter i detta?

   Sen är det ju löjligt att betala 6-10 miljoner för ett hus i Stockholm. Jag ser ju på Flip-or-Flop hur de säljer helt nyrenoverde, topprustade stora villor i Kalifornien för de summorna, med pool och dubbelgarage och extra allt. Vad är ett ruttet hus med fuktproblem i Stocholmsförort med elpanna mot det? Ingenting!

   Radera
  5. Så var ska man flytta?
   1. Inåt landet går, som Villhelmina går ju inte för där läggs ju allt ner och närmast sjukstuga är i typ Sundsvall.
   2. Man vill ju tillräckligt högt upp så att det blir ointressant för öst-blocks-ligorna att ta båten över och sno grejjor, och slippa asfalts/byggar-ligorna som kommer på sommaren (hur långt upp kommer de?)
   3. Man vill upp där elpriset är på vettig nivå.
   Man vill att barnen ska ha en möjlighet att studera om de vill. Umeå?

   Så någonstans längs norrlandskusten. Är Umeå eller där utanför ok, eller har de också problem typ Husby och Tjärna ängar?

   Radera
  6. Rättelse
   1. Inåt landet går INTE,

   Radera
  7. Om till och med jag, som 3e, generations Stockholms-länare funderar flera gånger i veckan på att flytta härifrån så förstår jag ju fullständigt de som "flyttar tillbaka", det skulle jag också velat göra för länge sedan.

   Radera
  8. Grodan, man flyttar till Åland. Som Sverige var när Sverige fortfarande var Sverige.

   Radera
  9. Jag är född och uppvuxen i södra Sthlm. Har i vuxen ålder bott i Åkersberga, Vänersborg och Filipstad. Numera tillbaka i Sthlms län men Nynäshamns kommun, 6 mil söder om Sthlm. Det finns underbara människor och det finns rövhål överallt. Platsen är egal. Man får helt enkelt välja rätt umgänge. Ola, jag har varit sugen på att testa Åland men nu är jag nog fast i Sthlms södra skärgård, Nynäshamn.

   Radera
  10. Grodan. På Värmdö härjar öststats-ligorna på nätterna, de går igenom stora områden och plockar på sig verktyg, snöslungor, vinterdäck, båtmotorer och vattenskotrar. Asfalts-ligan var här hos oss för några år sedan och försökte lura pengar av oss, genom att de påstod att de kunde fixa nya takstolar på en vecka för 100.000 kr. De kom sex gånger och tjatade, tills vi låste grindarna. Kompisen kände inte till dem, men det gjorde jag och blev misstänksam, pga för kort leveranstid för takstolar och den irländska accenten. Plus att personen presenterade sig enbart som Jim och med ett mobilnummer. Vi vill betala vitt, inte svart.

   Radera
  11. Bra att Stockholm härjas av gäng och ligor, skit ska skit ha.

   Radera
 4. Jag trodde ändå att Borlänge skulle hamna överst på listan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hallå, fattar ni eller? För att man bor länge där!

   Radera
  2. Finns tyvärr inte "gilla"-funktion på den här ålderdomliga kommentarspluginen, men jag gillade skämtet!

   Radera
 5. Fast just när det gäller sthlm så är ju undanträngnings effekten slående eftersom exakt alla lantisars avkommor skall bo i sthlm och driva upp priserna. Så får vanliga sthlmare flytta till typ Väsby och Huddinge...

  SvaraRadera
 6. Stockholm är kanske oattraktivt, men nog fan finns det nån som budar emot när man ska köpa lägenhet till ungarna. Det slapp vi den gången vi köpte i Uppsala.

  SvaraRadera
 7. Skulle vara intressant att se listan sorterad på röd (annan del i landet).

  SvaraRadera
 8. Västkust är bästkust. Slående många västkustkommuner i topp. Själv flyttade jag tillbaka när det var dags för barn efter några år i universitetskommun.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är du säker på att hög nivå av folk som aldrig lämnar alltid är ett bra betyg på en kommun? Det kanske är banjospelare med föräldrar som är syskon som stannar …

   Radera
  2. Ja. Det är nog mer intressant att titta på antal åteevändare.

   Radera
 9. Salem är det inte där de eldar upp folk för häxeri efter lite summariska rättegångar? Tro fan att folk sticker därifrån så fort de kan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, men Salems kommun är mest känd för att en mycket sjuk person känd som "Magmys-Micke" bor där.

   Radera
 10. Flyttade till Stockholms län från mindre kommun i Sverige, skulle jag göra om beslutet idag med kunskapen jag har nu så skulle jag inte göra samma val. Nu är det dock inte lika lätt att flytta när man har villa, fru och ungar .

  SvaraRadera
 11. Flyttade från Skellefteå till Umeå för att börja vuxenlivet på riktigt,sedan blev de lång söderut för att nå ett gemytligare klimat och testa görs något helt annat...kasta sig ur i det okända utan skyddsnät.
  Ville dock inte flytta söder om "fjollträsk", lite självbevarelsedrift har man ju som norrlänning I diaspora (om än jag har SL-kort)

  Det sagt så får man se vad framtiden har att erbjuda. Trivs bra där jag bor i alla fall men såklart, inget vet vad framtiden har att erbjuda.

  SvaraRadera
 12. Slängde ihop en karta

  https://imgur.com/a/T93Z5BO

  SvaraRadera