Aktuellt

Endast 55 av 290 kommuner röstade in MP i riksdagen

Miljöpartiet är ett utpräglat stadsparti för stadsbor, vilket märks tydligt på att endast 55 av landets kommuner röstade in partiet i rik...

2021-11-08 14:51

Extrema elpriser i kväll igen - 1200% högre än i Norrland - sparade 28% på timdebitering under oktober

Efter att det två helger på raken nu varit väldigt låga elpriser, så upprepas mönstret med skyhöga elpriser på vardagar. Utifrån fakturan för elen i oktober sparade jag dock 28% av elpriset genom att ha timdebtering. Ikväll kostar elen 282 öre per kWh oskattat, onätat och omomsat i elhandelsområde SE3 Göteborg - Stockholm och 291 öre per kWh i SE4 Skåne - Blekinge.
Vattenkraftverket i Rydal. Viskan har här varit fördämd i snart 500 år, initialt för en kvarn, men detta är ett typexempel på sådan vattenkraft som nu ska rivas för att återställa vattnen och miljöerna till hur det såg ut innan människan. Att det inte finns någon idag levande som vet hur det såg ut för 500 år sedan spelar ingen roll. Effekten är 680 kW med 2.3 GWh produktion om året lokalt i Västsverige med minimala transmissionsförluster och direkt in på lokalt elnät, eller tillräckligt för 100 - 200 villor.
Elpriserna i Skåne är ikväll cirka 1 200% högre än vad de är i SE1 och SE2 i Norrland vid samma tidpunkt.

För egen del landade elpriset på 56 öre i oktober, mot Vattenfalls 77 öre, 28% lägre. Detta oräknat moms, elnät och skatt. Skillnaden består i att jag via timdebitering kombinerat manuellt och automatiskt styr förbrukningen mot lågpristimmar och undviker högpris. Bland annat kan just elbilen användas för att hantera detta genom att välja att bara ladda billiga nätter och skippa de dyrare nätterna. I helgen var elpriset nere på 4 öre nattetid, vilket innebar att jag drog upp hur mycket bilen laddades. Även kaminen, automatisk avstängning av diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare, samt förstås solcellerna särskilt under de dyra morgontimmarna bidrar också till 28% lägre elpris.
Det är knappast någon brist på fisk i Rydal, vilket ses i vattnet här ovanför dämmet i mitten till höger i bild

56 öre blev även något lägre än vad man just nu kan låsa elpriset på i SE3 och 33% lägre än rörligt elpris enligt Compricer nedan. I SE4 Skåne ligger 3 års låst elpris nu runt cirka 100 öre.
Rännan behöver sannolikt rivas - antingen för att få miljötillstånd, eller för att man inte får miljötillstånd. Strunt samma att den är över 100 år gammal och byggnadsminnesmärkt.

Trots extrema elpriser i oktober verkar det alltså varit bättre att ha timdebitering än att låsa elpriset på tre år. En förklaring är att låst elpris (och även rörligt månadspris) något förenklat baserar sig på att man konsumerar som mest el när priset är som högst, men också att ju högre elpriset är desto enklare är det att tjäna på timdebitering. Tror att 28% är rekord så här långt på de tre år jag kört timdebtitering. Det brukar ligga i intervallet 15-20%.

Alla elpriser avrundade till hela ören.

Nedanstående är innehåll från bloggens samarbetspartner Compricer.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

60 kommentarer:

 1. Inspirerad av hemautomatiseringsinläggen här så började jag i vintras att styra bergvärmen med timtaxa. Det bästa jag lyckats med hittils är ca 1-2% lägre pris. Kommer ta många år innan det betalar en raspberry pi. Detta är då i SE2 så priserna är inte lika volatila. Det är klart att det går att optimera/förbättra, upp till kanske 10% besparing. Det är knappast ekonomiskt försvarbart det jag håller på med, men kul.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, i SE2 är det nog svårt att få ihop särskilt mycket.

   Radera
  2. Vi har effektavgifter och det lönar sig mycket mer att undvika 07-19 för oss än att jaga billigare el. Du kommer säkert få effektavgift snart med.
   Jag har värmepumpen att göra varmvatten efter 19 och höja innetempen lite innan 06. Sen laddas bilar på natten och avfuktare och annats smått som kan gå när det inte är effektavgift.

   Radera
  3. Själv installerade jag en Ngenic Tune för att styra vår bergvärme. Vi har stora fönster i söderläge vilket gör att temperaturen snabbt stiger inomhus vid soligt väder, vilket pumpen inte tidigare tog hänsyn till. Detta kombinerat med timavläsning har både gett en besparing (initialt på cirka 4%) och bättre komfort inomhus då temperaturen inte pendlar lika mycket.

   Radera
 2. Det kanske lönar sig ännu mer att tömma spa-badet över vintern och stänga av det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte om man tänkt använda spa-badet. Mest av allt lönar det sig att stänga av huvudströmbrytaren till allt, varsågod att prova.

   Radera
  2. Det går inte värma vid behov? Eller tar det flera dagar?

   Radera
  3. "huvudströmbrytaren till allt, varsågod att prova", framförallt om du har barn som spelar datorspel, ibland enda sättet att få dem att sluta.

   Radera
  4. Tomas, nja. Räknade på det när vi skaffade badet och jag tänkte att det här går att värma på några timmar (1800 liter vatten från ca 6 grader till 37) eftersom det var 16A trefas.

   Men anledningen till trefas var att bara dra ca 600 W från vardera tre faser, totalt ca 1800 W. Detta så att man kan installera badet även i en vanlig villa med 16A huvudsäkring.

   Så det tar över ett dygn att värma upp badet. Därtill är det en omständlig process att tömma det, eftersom om det vintertid står tomt måste man blåsa alla rören så inget vatten finns kvar och fryser i de sjuttioelva rören som alla bubblor och ventiler har. Rekommendationen är att låta det stå uppvärmt på vintern, vilket är det bästa skyddet mot frysskador. Dessutom 1800 liter vatten för prepp, vilket jag bloggat om - iaf för hygienbehov, även om klorerat vatten smakar lite sådär till matlagning eller dryck (plus eventuella hudrester och svett, men det ska generellt tas av filtren).

   Det tar ca 300 kWh i månaden och använder man det 1-2x i veckan (senast var vi åtta pers i helgen) så är det ingen kostnad alls jämfört med vad en spabiljett kostar för två personer.

   Radera
  5. "Mest av allt lönar det sig att stänga av huvudströmbrytaren till allt, varsågod att prova."

   Det gör vi på landet, varje gång vi åker därifrån. Vi tömmer också ut vattnet i september och vattenlåsen i oktober. Men sen är vi inte där på vintern heller.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  7. Nu blir jag nyfiken, vilket filter tar bort svett (som består av vatten, men också små mängder salter, ammoniak, mjölksyra och urinämne) från badvattnet?

   När andras barn ska bada i min pool med 26 kubik vatten i, så brukar jag rutinmässigt säga att "gå gärna på toa innan, eftersom man inte får kissa i min pool".

   Jag törs säga det, eftersom en granne på samma gata, som hade större problem med pool-kissande grann-barn, brukade säga att de har hällt i något kemiskt ämne i vattnet, som gör att det blir ett rött spår efter de som har kissat i vattnet.

   Kompisens systerdotter blev då arg på mig och sa att "det är klart att min dotter ska få kissa i din pool, filtret tar hand om kisset". Sandfiltret med 100 kg sand? Eller kloret? Knappast. Omvänd osmos, destillation, jonbytar-kolonn eller dunstning, kanske? Till hygien-ändamål, disk och tvätt kan man säkert använda vattnet, kanske efter kokning eller i värsta fall efter en liten tillsats av Klorin.

   Hud-resterna och hår är nog lätta att filtrera abort.

   Apropå jonbyte, jag brukar ladda om min gigantiska kolonn för avjonat vatten med en jättebillig sort, som används kommersiellt till fönstertvätt, men den tenderar att löddra. De "riktiga" jonbytar-massorna är mycket dyrare och inte nödvändigtvis bättre, eftersom de oftast är regenererade och inte av jungfruligt material.

   Radera
  8. Eller man kan använda sin "tro" för att rena urin: min systers grekiska ortodoxa svärmor "Theodora" brukade säga när systersonen som bebis slog en drill i ansiktet på min syster, i samband med blöjbytet på pojkbebisars vis: "det är som heligt vatten i kyrkan, det är så rent att man kan t o m dricka det!"

   Radera
  9. Några av oss som bor i skärgården har iofs druckit våra grannars urin en hel under årens lopp, pga obefintliga eller mättade infiltrationsbäddar och andra olagliga DIY installationer från trekammar-avlopp för både urin och fekalier, nära våra djupborrade vatten-brunnar. Samt pga grannar (som en i min närhet), som var extra sparsamma och brukade regelbundet pumpa ut supernatanten i septi-tanken ner i kärret bakom huset. Det var förut vilda västern härute och kommunen hade noll koll.

   Radera
  10. Urin binds med klor.
   Därefter flockningsmedel och sist sandfilter.

   För att klor ska ha bra effekt bör PH vara runt 6,5 till 7,5.

   Det som är viktigt att mäta är PH, totalt klor och fritt klor så man får fram hur mycket bundet klor man har.

   Som en anekdot kan jag säga att fritt klor är luktfri medan bundet klor luktar just "badhus".
   Så är det någon som brukar klaga på att de luktar klor efter de badat har de troligen inte duschat innan de gick i badet.

   Radera
  11. Läckert! "Badvattnet kan också förorenas av partiklar som fibrer och smuts
   från badkläder, hår och avföringsrester från de badande. Till detta
   kommer urin, svett och saliv. Utöver dessa ämnen tillkommer rester
   av hudkrämer, kosmetika, deodoranter, tvål och hårschampo."

   Radera
  12. Nu har jag haft utomhus-pool i 28 år och i början mätte jag klorhalt och tillsatte klor enligt instruktionerna. Sedan märkte jag att pH alltid låg rätt och behövde inte korrigeras (i alla fall med det rå-vattnet som jag använder, i början från en borrad brunn (lite i taget) och numera kommunalt Mälar- och Ingarö-vatten som egentligen inte får användas till pool längre).

   Jag märkte också att poolen behövde extra mycket klor i början av säsongen, för att motverka alg-bildningen, chock-klorering plus dubbla klor-puckar direkt vid starten på våren. Jag köper mest klor med inbyggt flockningsmedel. På hösten drar man en svart vinterpresenning över poolen, den stänger ute solljuset, som får det att bildas alger om det är varmt. Vecko-klor-puck, dagsklor eller chock-klor, särskilt om det finns tecken på alg-bildning på kanten.

   Backspolar sandfiltret efter varje kraftigt regn. Har bubbelplast på vattnet över natten. Den nya, superlätta, mjuka, svarta bubbelplasten från Kina hindrar effektivt alg-bildningen, det återstår att se om den tappar sina luft bubblor snabbt som någon annan kund har klagat.

   Föräldrarna hade en rektangulär glasfiber-pool, som pappa hade laminerat själv. De hade vanliga frigolit-skivor flytande ovanpå vattnet, så att de kunde bada i poolen efter bastun under hela vintern. Utan klor.

   Radera
  13. Marjatta L, jobbar du eller känner du någon nära kraftvärmeindustrin?

   Radera
  14. Nej, inte alls. Jag jobbar som timanställd konsult åt ett instrument-tillverkande industri-företag sedan länge. Utvecklar nya instrument på egen hand vid sidan om. Just nu för fält-insamling av prover. De tidigare instrumenten var ganska stationära och dyra. Nu gör jag billigare system för en bredare kundkrets (=inte för privatpersoner).

   Radera
  15. Om man kör med oorganiskt klor (kalciumhypoklorid), dvs typ vad som dagligdags säljs som tex dagsklorpuckar och chockklorgranulat så håller sig värden stabila och ingen förrädisk cyanursyra tillförs poolen. Jag kör bara med veckoklorpuck (organiskt klor) om vi är bortresta ett tag. Har numera aldrig problem med pH eller andra värden som rör sig lite oförutsägbart pga organiskt klor.

   Radera
  16. Nä, veckoklorpuck, en puck per tre badande efter nyttjande, flockningspuck ibland, byte av filter ibland (har två som jag roterar). Sedan byte av allt vatten 1-2x om året (rekommendation är mycket oftare, men då är det nog professionellt bruk flera gånger om dagen på en spa-anläggning som gäller).

   Radera
  17. Kompisen J-J har föreslagit en titel till mina framtida memoarer: "Från sängvätare och poolvätare till naturvetare".

   Radera
  18. Konstigt nog har jag aldrig haft problem med pH:t i pool-vattnet, bara algerna och sedan de förbaskade flygmyrorna i augusti månad, det är antagligen någon slags drönarslakt för att de inte ska ta näring och värme från andra, när deras livsuppgift är avslutad på sensommaren.

   I USA säljs mycket nät-tält till pooler, antagligen som skydd mot insekter. Min brors fru lägger billiga spetsgardiner av polyester över poolen på sensommaren, av samma orsak, att hindra insekternas "pool-party med efterföljande grupp-självmord".

   Fabricosundomes i USA säljer både nätkupoler och plast-kupoltält till pooler, ett sådant tält har jag varit sugen på länge, för att förlänga badsäsongen. Med Amazon blir det kanske enklare att köpa sånt i Sverige.

   Radera
 3. Har många gånger tänkt att det var tur att Sverige byggde vattenkraft på den tiden då vi gladeligen (och utan vidare process?) körde över lokala intressen för nationens bästa. Idag hade nog de flesta projekt av den typen varit i princip helt omöjliga att genomföra.

  Det är inte så att jag hatar den rödkindade våtmarkslövgrodan eller vad det nu kan vara för nåt knytt som befinner si i biotopen på nån plats, men på nåt sätt får vi ändå acceptera att vi bygger olika anläggningar om det finns goda skäl till det. Just elkraft är en av de sakerna som vi alltid behöver nu för tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man nu skulle ge sig på att riva alla dessa gamla dammar, så skulle det antagligen ge väldiga variationer i vattenföringen, översvämningar när det regnar och torra åfåror när det är sommar och det skulle medföra en grundvattensänkning av stora mått.

   Radera
  2. Men hobbyfiskarna driver på för just en sån utveckling och är ense med MP och EU.

   Radera
  3. Om man ska tro denna sida så har många av de mindre kraftverken inga dammar, har totalt ca 1000MW i effekt med stor förbättringspotential så frågan är om inte risken för många av dem är att kostnaden för miljöprövning överstiger de potenyiella inkomsterna från dem. (Jag såg även på Skelleftekrafts hemsida att Riksantikvarieämbetet anser att många av verken är kulturhistoriskt värdefulla)

   https://svenskvattenkraft.se/

   Radera
  4. Korrekt, Lars Sundberg. Men låt skiten brinna, och låt idioterna härska så folk får lära sig varför vi har reglerade vattendrag och hur enorma ekossytemtjänster dessa ger, t ex för grundvattnet.

   Radera
  5. Ja, gbdcervix, anläggningar som Rydal har inte råd med de miljontals kronor en prövning går på, utan får helt enkelt rivas. Nu tror jag iofs att kommunen äger den, så då får skattebetalarna kanske stå för miljöprövningen.

   Radera
 4. Varför har du inte bundit elpriset?

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att som du ser ovan så blir det billigare med timtaxa.

   Radera
  2. Det är väl som att binda räntan, det "bakas in" en riskmarginal, men det kan ändå löna sig ibland.

   Radera
  3. Jag kunde binda till 50 öre i juli 2021 på 3 år. Jag tror jag kommer få samma snittpriset som du utan att bry mig om när jag använder elen.

   Radera
  4. Jag har inte heller bundit elpriset, pga att jag jobbar och studerar på distans, har braskamin och egen ved och eldar som sjutton i kväll under den första köldknäppen i höst (ner till -3 C i natt i Stockholms skärgård, enl. SMHI).

   Idag kom våra polska byggjobbare och började inbyggnaden av min altan, som är byggd på samma Leca-stomme som resten av huset. De hann riva det gamla golvet och stommen och där fanns bara 12 cm isolering, inte att undra på att jag har haft så kalla golv under vintrarna tidigare. Imorgon har den fått tjock asfa board, som inte fanns innan, och en mycket tjockare isolering på ca 17 cm. Sedan kommer stolparna för stommen upp och bröstningen. Sedan tar det någon månad innan fönstren har kommit på plats, efter beställningen.

   Luckan till husgrunden har redan gjorts om och större, förut med glasull som isolering, men nu med en 10 cm tjock skiva av extruderad cellplast. Jag ser framemot stora besparingar på elen pga åtgärderna.

   Firman hade redan märkt av cementbristen pga svårigheten att få tag på flytspackel (för att få en slät yta på betongen används avjämningsmassa, flytspackel består till 94 % av cement, sand och finmaterial samt 6 % tillsatsmedel). Hantverkare får åka nu till flera affärer för att få tag på sina cementbaserade bygg-produkter, har jag läst.

   Radera
 5. Det intressanta blir när vattendomar för regleringen av Vänern och Mälaren ska igenom. Blir mycket ny sumpmark.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Återställ Helgeandsholmen!

   Radera
  2. Redan klart för Mälaren iom Slussens ombyggnation.

   Radera
 6. Det ser ut som timdebitering kan bli en bra besparing om det ser ut som de senaste veckorna. Högt på dagen och nästan gratis på nätterna. Lite tillskott från solcellerna ger också bra betalt dagtid nu och förbättrar resultatet ytterligare.
  Har inte räknat ut min besparing, men eftersom vi kör mycket och laddningen de senaste 100 milen kostat totalt 9:-, kan det betala sig snabbt med investeringarna.
  Ikväll får värmepumpen vara avstängd en timme när det är 3,50/kWh.
  Ska tilläggas att det gäller SE3.
  Tror inte det kommer hålla i sig, men är glad så länge det varar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 9 kr för 200kwh låter lite för bra för att vara sant och då har jag inte räknat med laddförluster. Vi gör av med i princip all el när det är som dyrast så då är fast bundet pris på 50 öre kwh bäst.

   Radera
  2. När jag frågar folk om de är medvetna om det höga elpriset, får jag ofta som svar: "det gäller inte oss, eftersom vi har installerat en luftvärmepump".

   Radera
  3. Så är det förstås. Vi föll på målsnöret med vårt passivhusprojekt och tvingades installera en luft-luftvärmepump då huset inte var riktigt så passivt som vi räknat med när vi byggde. De beräknade 3000 kWh per år blev nära 8000 kWh innan pumpen. Ser väl ut att hamna på runt 5000 kWh i årsförbrukning.

   Radera
  4. Dava: Det är inga problem att hamna på sådana siffror. Det är 22 öre/ kWh i snitt. Nu har vi haft flera nätter med 4-5 öre i elpris senaste veckorna.

   Radera
 7. Tittar på kontrollrummet nu och jag antar att deras priser är utan skatt och moms. Så kanske man tjänar på att låsa på 170 öre ink moms och skatt... Den som lever får se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har en ny elmätare för timdebitering, men jag tror inte att man har börjat använda den funktionen härute ännu.

   Radera
  2. Man måste beställa det

   Radera
  3. Det hade jag ingen aning om.

   Radera
 8. 1200 procent! Det kommunal utjämningssystemet kommer att behöva justeras. Tur att det inte peakade på 666 procent iofs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Någon särskild anledning att välja 666 som är vilddjurets tal eller odjurets tal?

   Radera
 9. Rydal är ett intressant ställe.. Värt ett besök. Ett av landets äldsta vattenkraftsanläggningar.
  Började med likström.. bolaget köpte Seglora-Bergs säteri, som hade skogen vattnet och jordbruket...
  kvar efter några år var vattnet.. Som var motorn i textilindustrin i Rydal.
  Skogen blev avstyckat och såld som en enhet - och är vårt en egen berättelse..
  Huvudgården, med det stora huset, som sägs blivit fattat till Rydal som arbetarbostad, hade för femtio år sedan två flyglar kvar och två små hus framför dem.. Idag är det enbart en flygel kvar.
  sant är att idag finns det knappast ingen som kan berätta hur det var förr, men den lervälling som börjar vid bron i Seglora-Berg över Viskan (Som är ett gammalt vadställe innan bron byggdes) där kunde man bada då det var sandbotten och välspolad stenbotten för hundra år sedan...
  Den jordbruksmark, som innebar att Seglora-Berg var ett känt tillhåll för århundraden av högstatusfolk som klosterägare eller stormaktstidens militärer, försvann med vattenkraften och har sedan enbart hanterats av konkursmässiga entusiaster, sk bönder...
  Skall man studera andra av vattenkraftens "tempel" från den tiden så finns det en vacker kraftverksanläggning strax ovan Kinna i samma å, alltså mellan Rydal och Kinna...

  SvaraRadera
 10. Jag borde sluta läsa denna blogg. Jag blir deprimerad av att läsa om idiotiska konsekvenser av politiska beslut som denna rivning av småskalig vattenkraft. Jag tror jag går över till att kolla på Bonderöven i stället.

  SvaraRadera
 11. "Kärnkraftverket Olkiluoto 3 (byggt av Areva-Siemens konsortiet) är nu äntligen färdigt!" stod det i finska nyhetsmedia idag (över 10 år försenat, "världsrekord i misslyckande").

  Enligt den nuvarande tidsplanen ska den regelbundna elproduktionen vid kärnkraftverksenheten Olkiluoto 3 komma i gång i juni 2022.

  Kan man hoppas på någon "oregelbunden elproduktion" redan under denna vinter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kärnreaktorn Olkiluoto 3 alltså. O1 och O2-reaktorer är kokvatten-reaktorer på 880 resp. 890 MW elektrisk effekt. O3 är en tryckvatten-reaktor på 1600 MW elektrisk effekt.

   Radera
  2. Ja, i februari. Se TVO:s nyhetsbrev oktober:
   OL3 to start electricity production in February 2022

   At the end of August, TVO was informed by the plant supplier (AREVA-Siemens consortium) that the regular electricity production of OL3 EPR will be postponed by three months due to extended turbine overhaul and inspection work. According to the information received from the plant supplier, the start-up of the OL3 EPR reactor, i.e. first criticality, will take place in January 2022, first electricity production will take place in February 2022, and the regular electricity production in June 2022.

   Radera
  3. Jag hoppas på mindre export av el till Finland då och ett lägre elpris här i Stockholmsområdet.

   Radera
 12. Priset i Tyskland, toppar på ganska precis 3:-/kWh, mellan 19:00 och 20:00 i kväll. Givetvis utan skatt och övriga avgifter.

  SvaraRadera
 13. Hur länge ska ni orka parera för volatila elpriser? Eu-priser i Sveriges SE3 & 4 är ju bara helat galet. Vi hamnade här när vi delade in Sverige i elområden 2011, eller kanske inte eftersom Norge oxå drabbas p.g.a. den nya kabeln till GB.
  Ni kan ju själva se hur vansinniga priserna varit den senaste månaden på https://elen.nu/
  Marknaden bestämmer priserna, där det är efterfrågan blir det dyrt och dit skickas elen i första hand. Vi är som vanligt lurade! Var god och skölj.

  SvaraRadera
 14. Jag var ambitiös i början av 90-talet och kröp uppe på vinden och monterade takfotsskivor och la på extra isolering. Sedan kom åren med ständig övertid, som man inte fick betalt för eller ta ut i ledighet. Och cheferna sa: "vi tar ut semestern på papperet i år igen", fy fasiken!

  SvaraRadera
 15. Oljeaktier kan vara en fin investering de kommande åren. Även om det redan stigit mycket. Förd energipolitik i Sverige och Europa gör att det kommer behöva mycket oljekraft för att vi ska få el och värme. Energibehovet ska ju enligt beräkningar öka med 25% fram till 2040.
  Och tyvärr får klimatet lida för dessa rent brottsliga dumheter som politikerna skapar.

  SvaraRadera
 16. 95,29 öre exkl allt i oktober. SE4. Elhandelsfakturan var dock endast på 2000 kr och elnätet (som man inte kan påverka annat än genom minska förbrukningen eller flytta) var på nästan 1700 kr (i princip 1 kr/kWh inkl moms). Så även om man halverar elhandelsfakturan är det ju ändå dyrt.

  Det man får tänka på angående att jämföra med Tyskland är att de inte värmer sina hus med el i samma utsträckning som vi, ie deras gasberoende. Så de kontinentala elpriserna är inte lika kännbara på kontinenten som i köldhålet Skandinavien.

  SvaraRadera