Aktuellt

Söndagsenkät: Vad tycker du om din lokala kollektivtrafik?

Dags för en söndagsenkät igen. Vad tycker du om din lokala kollektivtrafik? Svara nedan. Varning för spårvagn!

2021-11-22 10:09

Enkätresultat: Bloggläsarna lika vaccinerade som svenskarna - men stödet för vaccinpass är svagt - tålamodet för restriktioner sviker

Bloggläsarnas vaccinationsgrad är ungefär som svenskarnas i gemen. En svag majoritet av de vaccinerade är positiva till vaccinpass, medan ytterst få av de ovaccinerade är det. De ovaccinerade tror i större utsträckning att de haft Covid-19 utan att ha testat detta. Totalt sett är läsarna emot vaccinpass och man kan ana att tålamodet med restriktioner nu börjar sina, vilket kan få påverkan på valet 2022.
Wuhan-pestflagg om du vill slippa oväntat besök
Enligt enkäten är 81.88% av bloggläsarna vaccinerade med minst en dos, vilket kan jämföras med befolkningens 85.3%. Skillnaden beror nog främst på att det är få över 70 år i läsekretsen som mest består av överbegåvade högavlönade vita medelålders män i åldern 30 - 55 års ålder. Enkäten frågade inte efter ålder dock. Sedan rann det in många antivaxxers mot slutet, antagligen via någon länkning som drog ner andelen vaccinerade.  Strycker man de sista 200 svaren går vaccinationsgraden upp till ca 84%, men det har inte gjorts i siffrorna nedan.

Bland de vaccinerade tycker 52.7% att vaccinpass är en bra idé, dvs att de som har vaccinerat sig ska få privilegier vid evenemang eller att röra sig i det offentliga kontra ovaccinerade.

Bland de ovaccinerade tycker endast 5.1% att detta är en bra idé. Men så är ovaccinerade utan medicinska skäl egoister och ser främst till sig själva och inte till samhällets och kollektivets väl, så det är ingen överraskning. De som vaccinerat sig ser sig som ansvariga samhällsmedborgare och har således mer empati med andra, vilket förklarar varför det bara är en liten majoritet av dessa som stöder vaccinpass.

Totalt sett blir stödet för vaccinpass endast 44.0%.

Hela 18.6% av läsarna har haft via tester bekräftad Covid-19. 14.5% tror att de haft det utan att testa. Bland de som är ovaccinerade tror 27.6% att de haft Covid-19 utan att testa sig. 31% av de ovaccinerade har haft Covid-19 bekräftat via test.

En stor del av de ovaccinerade har alltså haft Covid-19, eller tror sig haft Covid-19. Det senare kan handla om alibisering för att motivera att man är antivaxxer, eftersom det är så mycket vanligare att tro detta bland ovaccinerade.

Bland de som haft Covid-19 bekräftat av test tycker endast 34.9% att covidpass är en bra idé. Bland de som tror sig haft sjudomen tycker 30.3% att vaccinpass är en bra idé och tro gör alltså oviljan till vaccinpass starkare. Detta går i linje med att väldigt många av de ovaccinerade, där alltså 95% är emot vaccinpass, tror att de haft Covid-19.

Bland de som inte haft Covid tycker 49.0% att vaccinpass är en bra idé.

Överlag finns det alltså massivt motstånd mot vaccinpass från ovaccinerade läsare - vilket inte är en överraskning - medan stödet är högst måttligt bland vaccinerade. En möjlig slutsats är att allmänheten - även vaccinerade - börjat tröttna på coronarestriktioner, och en regering som går vidare med nya restriktioner kommer snabbt bli allt mer impopulär. Det gick bra 2020 - 2021, men 2021 - 2022 börjar tålamodet hos väljarna ta slut. Detta gör att förnyade restriktioner kan ge resultat i valurnorna i september.

Ovaccinerade som skriker högst i kommentarsfältet är dock en minoritet och visar återigen att den som skriker högst inte är flest eller för den delen har rätt, utan är bara skräniga.

Totalt sett svarade 2495 på enkäten. Frågan om man haft Covid-19 infördes inte direkt och 2341 svarade på detta, utifall att någon inte får ihop siffrorna ovan exakt.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

46 kommentarer:

 1. Angånde vaccinpass så säger jag som Gert F, ÄNTLIGEN.

  Har redan sett att det har fått effekt i min närhet. De börjar vaccinera sig nu trots all fakta på flashback.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äntligen så blir man tvungen att visa upp något! De har ju slutat att fråga efter leg både på krogen och bolaget nu när man är över 50, så allting känns alldeles för enkelt nuförtiden, det är liksom ingen utmaning och man känner sig inte utvald och exklusiv länge.
   Det behövs helt klart fler nålsögon man måste passera!

   Radera
  2. Ja jag är deskriminerad av bolaget, de kränker mig varje gång genom att inte kräva lägg längre.

   Radera
  3. Leg kanske det heter lägg är nog något annat

   Radera
 2. Vaccinpass eller ej, snart har vi en ny våg som sköljer över oss.
  Och då får man sitta hemma och vänta på tredje och fjärde sprutan.

  Illavarslande att länder ser över hur länge ett vaccinpass ska vara giltigt.
  Undrar hur länge vi kommer att se corona-viruset som ett reellt hot?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Österrike skall ju utrota Coronan med start 2022-02-01.
   Ein Volk, Eine Spritze

   Radera
  2. Zerocovid-galningarna har större genomslag än man kan tro. Ska de även börja lära sig att jorden är platt i Österrikisk hemskolning(igen!) i vinter?

   Jämför istället skillnaden Österrike - Schweiz. De länder i europa som klarade sig från första vågen och hade hårda restriktioner förra vintern får skiten nu istället. Det är inte direkt hjärnkirurgi eller raketforskning att Schweiz nu har en bättre situation är Österrike.

   Radera
 3. Jag undrar dock hur vi skall lösa den tredje sprutan. Har föräldrar under 80 som fick sin andra mars-april. Själva (sub-50) fick vi vår andra i maj-juni. Känns som det börjar bli dags att steppa upp booster-givandet snart. Kanske införa free-for-all som fick sin andra för 7-8 månader sedan istället för att skänka bort 1,5 M doser. Skulle gärna betala 250 kr för att få en tredje lagom innan jul.

  SvaraRadera
 4. Vaccinpass, låter som en rätt mild och riktad restriktion jmf med vissa andra länders. Det kanske behövs en utbildningsinsats av just Stockholmare då dessa i betydligt lägre grad vaccinerar sig. Vi minns ju fortfarande vilka som drev smittspridningen initialt.

  "Av samtliga regioner i Sverige har Stockholm lägst andel vaccinerade mot covid-19, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten. Det rapporterar DN. 77 procent har dubbelvaccinerat sig jämfört med rikssnittet på 81,6 procent."

  Källa DN

  SvaraRadera
  Svar
  1. Menar du Stockholmare eller "stockholmare", det är utanskapsområdena som inte vaccinerar sig, plus foliehattarna.

   Radera
  2. Region Stockholm avses (står ju i citatet). No-go-region helt enkelt.

   Radera
 5. Har inga problem med restriktioner själv, men ser hur dåligt vissa mår av det.
  Ett vaccination är enkel och att skapa passet är ännu enklare.
  Ser inte anledningen att stänga ned igen när det finns enkla lösningar att tillgå.

  SvaraRadera
 6. Varför nöja sig med Covid-19 på vaccinpassen?
  Kör på med lite kikhosta, röda hund och tuberkulos när vi ändå håller på!

  Nä jag gillar inte vaccinpass som koncept, det oroar mig lite att så många är för vaccinpass. Snart måste väl österrikarna börja bära vaccinpass som en stjärna på bröstet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till att eskalera frågan till "idioti"? Det är så människor gör som inte vill eller kan argumentera för själva sakfrågan. Kikhosta, Röda Hund, TBC är inte ett problem idag. Stjärna på bröstet referensen visar vilken fruktansvärd person du är. Väx upp!

   Radera
  2. Glöm inte pass för att verifiera influensa-vaccin. Jag har också hört ryktas att icke-borrelia vaccinerade ska få dö hemma i hjärnhinneinflammation eftersom sjukvården näpperligen kan lägga resurser på de som är korkade att röra sig utomhus utan ett sådant.

   Men som Åsa Linderborg så insiktsfullt skriver på aftonbladet: "Hotet om nya restriktioner väcker min inre diktator". Jag tror inte någon är förvånad över att Linderborgskan hyser diktatoriska åsikter. Vi utanför kanske tycker att själva restriktionerna är diktatoriska, men vad vet jag. Enligt aftonbladet är ju allt de icke-vaccinerades fel.

   Hmmm, resonemanget låter bekant när jag funderar, men jag kan inte för mitt liv minnas exakt var jag hörde den typen av argument senast.

   Radera
  3. @CC tuberkulos är väl i allra högsta grad ett problem? Det sprids på förskolor lite titt som tätt.

   Men jag kan absolut diskutera sakfrågan. Jag ogillar vaccinpass då jag anser att det är ett alldeles för starky kontrollinstrument som införs av staten, den typen av kontrollinstrument tycker jag inte hör hemma i en demokrati. Min vaccinationsstatus har ingen med att göra förutom eventuell vårdpersonal som behöver veta det av medicinska orsaker, vad nu det kan vara.
   Jag är vaccinerad med 2 doser, kommer ta fler som så krävs.

   Radera
  4. Jag blev också mäkta upprörd när jag var tvungen att lämna fingeravtryck för att skaffa pass.
   Man får välja själv vilken kulle man vill dö på, jag väljer kullen som försvarar min personliga integritet, vilken kulle väljer du?

   Radera
  5. Titt som tätt på FS, jo tjena ;-)
   "Tuberkulos är i dag en ovanlig sjukdom i Sverige. Varje år blir omkring 500 – 600 personer sjuka i tbc i Sverige. Antalet är bland de lägsta i världen i förhållande till folkmängden. De allra flesta som blir sjuka är yngre vuxna som kommer från länder där sjukdomen är utbredd."

   Radera
  6. Judestjärnan var alltså för att peka ut de som var icke önskvärda.

   Vaccinpasset är ju till för att istället välkomna människor.

   Även utan detta totala felslut är jämförelsen helt vansinnig. Skärp er för fan.

   Radera
  7. Då har jag missförstått, trodde det var för att stänga vissa ute från normalt liv.

   Radera
 7. Läste ett svar tidigare till några antivaxxers som inte förstår varför vaccinerade önskar att alla vaccinerar sig:
  "Two knights meet on field of battle. One in armor, the other buck naked. "Forget your armor?" "Nah bruv - I saw a guy once who wore armor and got injured anyway, so armor is canceled - ONLY CHAPS FOR ME!" Armor like vaccines, provides 70-90% protection. Wise knights wear armor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra liknelse, jag antar att riddarna i full rustning även var livrädda för den nakne mannen och vägrade att slåss med honom?

   Radera
  2. Uppenbarligen var den ene f d moderat finansminister, såna brukar ju inte vara bra på att slåss.

   Radera
  3. Tack för skrattet Ben

   Radera
  4. Fortsätt gärna liknelsen. Riddaren i rustning tvingade alla i byn att bära rustning eftersom han var så orolig att de annars kunde göra illa sig. Han påtvingade rustning även på de som inte alls var riddare och inte ville slåss.

   Radera
 8. Blir så less på alla dessa Svenskar som har alla möjliga rättigheter men inte en skyldighet i världen. Och att alla dessa idioter som sett ett youtube klipp helt plötsligt vet bättre än läkare och forskare som dedikerat hela sitt liv på detta..
  Måste vara exakt samma personer som inte tror på global uppvärmning eller att jorden är rund.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller ännu värre, tänk om de inte tror på värdegrunden?

   Att tro att jorden är platt verkar rätt ofarligt, vad kan hända? Det verkar mycket farligare att tro att den är rund om den nu skulle visa sig vara platt!

   Radera
 9. Bloggaren har helt rätt i att folk börjar tröttna - och det hela påminner på sätt och vis lite grann om när Fredrik Reinfelts löften om jobbskatteavdrag gick från nr 1 (allmänhetens jubel och valseger 2006) till nr 7 (total avsaknad av entusiasm och valförlust 2014).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu förlorade inte FR valet på grund av för många jobbskatteavdrag, jag vill minnas att det var på grund av helt andra orsaker...

   Den förda politiken liknar snarare fabeln "Pojken som ropade varg", det är dags att inse att Covid är här för att stanna och alla kommer bli smittade förr eller senare, sedan får man välja hur sjuk man vill riskera att bli.

   Radera
  2. Det troliga är ju att Covid är här för att stanna. Att börja tröttna på sjukdomen har ju ingen effekt mer än på den som tröttnar på den. Som att höst och vinter kommer varje år.
   Den lär väl komma år efter år och blommar ut när vintern kommer, som nu. Världen och vi får nog anpassa oss för detta och att stänga ner är ju ingen direkt lösning.

   Radera
  3. Tröttna på sjukdomen gör man efter någon veckas sängliggande, det är hysterin runt omkring man tröttnar på och att covid hela tiden används som ursäkt för ditten och datten.

   Radera
 10. Mitt motstånd mot covidpass är rent själviskt - när det kommer krav på 3e dos sitter jag i samma båt som alla antivaxxers. 40 grader feber, huvudvärk och utknockad i 2 dagar av andra dosen moderna, finns inte en chans att jag kommer ta en tredje dos.

  SvaraRadera
 11. Vaccinpass + och -:
  Plus (+) ger en uppskattning till de som vaccinerat sig och kanske en push att få upp vaccinationsgraden några procent. Minus (-) Banar vägen för framtida möjligheter för begränsning av individuell frihet. Känns otroligt läskigt med vad en framtida stadsmakt skulle kunna motivera för övervakning m.h.a. liknande regler. Minus (-) Berör bara vaccinerade medan ovaccinerade med konstaterad covid-19 sannolikt har lika många eller fler antikroppar. Minus (-) Räcker det för att minska smittspridningen? Vaccinen är inte så effektiva som man skulle önska.
  En tredje dos till de som vill, glesare publik på större evenemang och munskydd lär säkert behövas till Januari för att trycka ned kurvan tillräckligt.......Komplettera med visst stöd till kultur/sportutövare som får sina event kringskurna.
  Vaccinpasset lär ha en marginell påverkan smittspridningsmässigt.
  Personligen är jag inte emot vaccinpasset som sådant men tycker nackdelarna överväger ändå.
  Känns mer som en politisk markering. Vill liberalerna stå för sitt namn och hitta en valfråga där de kan sticka ut så har de en möjlighet här. Frågan är om de får de väljare de vill ha.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Liberalerna är ett utdöende parti. Efter helgens landsmöte är detta ett faktum. Vilken soppa.

   Radera

   Radera
 12. Det talas om att "trycka ner kurvan".
  Men när ska vi acceptera att C19 är en del av vår verklighet? Vi kan inte utrota C19. Det är ett faktum.
  Det är dags att börja förstå att vi lär få leva med detta, på samma sätt som med alla andra influensor.
  Med det sagt vill jag också säga att det utan tvekan är så att vaccinet hjälper.
  Tittar man på statistiken över antalet covid patienter på IVA, så kan man läsa att per igår var det 30 inneliggande covidsjuka i hela Sverige, med en ganska stabil trend. För ett år sedan var det 185 personer och trenden, eller vågen om man så vill, gick kraftigt uppåt.

  Jag säger nej till vaccinpass.
  Jag är fullt vaccinerad.

  https://www.icuregswe.org/data--resultat/covid-19-i-svensk-intensivvard/

  SvaraRadera
 13. Finns det studier på hur mycket en covidvaccination skyddar mot vidare smittspridning? Det skulle nog lösa rätt många knutar om det reddes ut bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här är två studier: https://communitystudien.com/ och https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(21)02183-8/fulltext#:~:text=For%20fully%20vaccinated%20individuals%2C%20effectiveness,%E2%80%9351)%20after%205%20months.

   Kort sammanfattning av de studier jag sett. Risken att en nyligen två dosvaccinerad får covid-19 jämfört med ovaccinerad är ca 1/20. Efter 6-8 månader är den nere på 1/1,5 och skyddet för att bli allvarligt sjuk kanske då är nere på 1/5 el dyl. Detta för Pfizervaccin. Moderna är snäppet sämre och Astrazeneca m.fl. traditionella vaccin ytterligare snäppet sämre. Motsvarande siffror för en som varit sjuk är klart bättre, innan man når motsvarande låga skyddsnivåer har det antagligen gått 3-4 år. Så en tredje dos i närtid för de som är vaccinerade, i riskgrupp och inte tidigare varit sjuka är viktigt.

   Radera
 14. Det är inte diskriminering att neka tillträde till sammankomster till dem som vevar vilt slumpmässigt med knivar i båda händerna; även om dessa inte har för avsikt att skada eller döda någon.

  Varför skulle det vara diskriminering att neka tillträde till samma sammankomster, om personen som vill in är potentiellt smittbärande?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svaret ligger i din egen fråga, "potentiellt". Alla är potentiella smittbärare, helt oavsett vaccinstatus. Alla är också potentiella smittbärare av betydligt värre sjukdomar än COVID.

   Radera
  2. "An unvaccinated person is only potentially, not actually, infected, and only what is actual can properly be a threat. For the legal definition of a threat is “the real and serious communication of an intent to inflict harm,” but the unvaccinated could only inflict harm by being infected, not by being unvaccinated " http://alertandoriented.com/are-the-unvaccinated-a-threat-to-others/

   Radera
  3. Hoppas jag inte bröt mot reglerna när jag la upp den förra texten. I så fall får väl bloggägaren ta bort inlägget Tack

   Radera
 15. Alla vägar bär till det digitala vaccinpasset. Har du inte det så blir du utstött.

  SvaraRadera
 16. Kommer ni fortfarande kalla det för "vaccin", när ni tagit 7:e dosen?

  En spade är en spade och ett pass för underkastade får, är ett pass för underkastade får.

  SvaraRadera
 17. Nobody mentions mortality risk. See below:

  30-39
  99.969% survival rate
  Similar to the odds of dying from choking on food

  40-49
  99.920% survival rate
  Similar to the odds of dying of drowning

  50-59
  99.730% survival rate
  Similar to the odds of dying in a pedestrian accident

  60-69
  99.410% survival rate
  Similar to the odds of dying on a car crash


  Just to put the mass psicosis in perspective.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag saknar proportionsjämförelse. Man har nämnt att man tror på minst fem sprutor, kanske fler.

   Helt okey att de som är i riskgrupp får tillgång till vaccin. Så har vi kört länge.

   U-ländernas låga nivå delvis pga brist på vaccin (då i-länderna köper upp) den brist på solidariteten talas det lite om.

   Nog om vaccin, men mer om passet.

   Inser folk vilket verktyg som faktiskt ges till de styrande?
   Ett pass som uppdateras vad tredje månad?

   Teoretiskt skulle man kunna neka en individ förnyat pass av andra orsaker än att man inte tagit senaste sprutan. Det kulle kunna vara av en helt annan anledning. Inskränka folks rörelsefrihet.

   S med Ygeman har jobbat med frågan att olovligt installera avlyssningsprogram på samtliga medborgares kommunikationsutrustning. S har pratat om att polisen ska få avlyssna och göra husrannsakan utan misstanke. Samt slutligen försvåra för fd. Kvinnomisshandlare efter avtjänat straff, att få tillgång till en hyresbostad. Ska man staffa redan straffade borde väl alla misshandlare behandlas lika?

   Med tanke på allt detta och på vilket sätt makten skulle kunna missbruka den, så inser nog varje individ att man ger sig ut på farligt vatten.

   Senast reagerade reliösa och belyste risken att inte annonymt kunna följa sin tro. Vilket ska vara en laglig rätt.

   Man undrar lite lätt var dessa idéer kommer ifrån och vilket samhälle vill de verkligen ha framöver?

   Jag säger nej till detta pass.

   Radera