Aktuellt

Endast 55 av 290 kommuner röstade in MP i riksdagen

Miljöpartiet är ett utpräglat stadsparti för stadsbor, vilket märks tydligt på att endast 55 av landets kommuner röstade in partiet i rik...

2021-11-02 10:45

Elpriset 127% högre än normalt i Skåne oktober - 90% högre än normalt i Göteborg och Stockholm

Elpriserna hos Vattenfall var 127% högre än normalt i elhandelsområde SE4 Södra Sverige, inklusive Skåne och Blekinge. I SE3 Södra Mellansverige Göteborg - Stockholm var elpriserna 90% högre än normalt. Detta utan elskatter och rörliga elnätavgifter. 
Birgit Nilsson säger hej
Priserna föll tillbaka något i oktober, mycket drivet av att kärnkraftsreaktorerna startade upp igen mot slutet av månaden, men är alltså fortfarande kraftigt avvikande med normalt och är extremt volatila.

Snittpriset för SE3 i oktober har under åren 2014 - 2020 varit 40:73 öre per kWh hos Vattenfall och landade på 77:48 öre i oktober. Volatiliteten på månadspriserna för 2021 var 63.73 mot normalt 12.47.
Elpris SE3 per månad 2021 hos Vattenfall och normalpris 2014 - 2020 Data: Vattenfall


För SE4 har snittpriset varit 43:83 öre per kWh men för oktober 2021 blev priset 99:55. Volatiliteten var hela 90.09 under år 2021 mot normala 13.85 för åren 2014 - 2020, vilket visar vilka extrema prisrörelser vi upplevt under året. 
Elpris SE4 per månad 2021 hos Vattenfall och normalpris 2014 - 2020 Data: Vattenfall

Ska man titta på vollan för timpriserna blir det ännu mer extremt. Det har inte varit ovanligt att priserna varierar mellan 10 öre och 150 - 200 öre under samma dygn, och det har alltså funnits goda möjligheter att spara pengar genom att styra elförbrukningen över dygnet om man haft timtaxa.

Nu drar Ygemanvintern ihop sig och elpriserna upplever just nu lugnet före stormen. Uppgifter gör gällande att Ryssland nu helt slutat exportera fossilgas till Europa, men Gazprom har inte uppdaterat sitt data sedan den 28:e oktober så något facit finns inte, varför nu Kremls gasbolag egentligen ska rapportera några sanna siffror alls.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

18 kommentarer:

 1. Det är lugnt, Ygeman drar fram ett kompetensess ur ärmen från sin termin kriminologi och löser Sveriges elproblem i ett nafs...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dolda talanger ...

   Radera
  2. Han skall bara boka ett mötesrum först.....

   Radera
 2. För att kunna uppnå Sveriges högt ställda klimatmål finns det i praktiken inget annat alternativ än att göra Sveriges invånare avsevärt fattigare. Då är höga elpriser som urholkar köpkraften en bra början. Om vi dessutom kan tvinga miljöskadlig industri utomlands underlättar det att uppnå målen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! Detta förklarade energimyndigheten redan 2016 i sin filmserie Fyra framtider.
   Missa inte dessa filmer! Fullt med härliga floskler och garanterat fri från tråkiga ingenjörer som inte håller med.

   Radera
  2. Det finns ett annat alternativ till att göra Sveriges medborgare avsevärt fattigare och det är att göra Sveriges medborgare avsevärt färre. Det spar också resurser.

   För att inte tala om inverkan av att göra världens medborgare allt färre.

   Radera
 3. Vi har inte höga elpriser för vi har aldrig exporterat så mycket el som nu! Dessutom så ska vi bygga och subventionera mer av samma som inte funkar så det kommer lösa sig. Massa inovation och flex också!
  /Ygeman

  SvaraRadera
 4. Glöm inte att vindkraft enligt alla politiska experter är mycket bättre och billigare än alternativen. Uppenbarliga beror de höga elpriserna på högertroll som via internet förgiftar debatten.

  SvaraRadera
 5. Bra början med dessa extrema elpriser men det räcker inte och det är bråttom. Valet är mindre än ett år bort. Jag hoppas nu på det blir en riktigt kall vinter och att strömmen inte räcker till under alla dagens timmar. När inte skäggtrimmern går att ladda då åker MP ut och en vinter med energikris får vi helt enkelt leva med.

  SvaraRadera
 6. Hur många miljöpartister behövs det för att skruva i en glödlampa och få ljus?

  0

  De blundar allihop för att inte skapa ett marknadsbehov av ljus.....

  SvaraRadera
 7. Jag bad min chef om 127% högre lön men hon sa nej. Den som säger att livet är rättvist, far med osanning!

  SvaraRadera
 8. För övrigt och lite löst kopplat till el och sånt där annat energipill. Varför pratar politiker i Glasgow fortfarande om att vi ska klara 1,5 graders målet??? Jag har inte sett en enda realistisk projektion av framtiden där max 1,5 grader är ens i närheten av att nås?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det inte bättre vi får 35-45 graders värme i Sverige? Då slipper alla medelklassare åka på semester! Då sparar vi miljön! 😁👍

   Radera
  2. Nja, det vet jag inte men såvitt jag har förstått det så bygger 1,5 grader på så orealistiska prognoser om CO2 minskning/stopp att det är helt orealistiskt utan att jordens ekonomsika system kraschar med allt vad det skulle innebära.

   Sä min fråga kvarstår, är det för att man inte tror att människor är kapabla att ta in sanningen..?

   Radera
  3. 1,5 graders målet? Det blir då en medeltemperatur på 289,5 grader Kelvin mu under den korta värmeperioden innan den kommande långa istiden.

   Jorden klarar alltså 289,5 grader säger "experterna" men inte 290 grader? Från början var det väl runt 4000-5000 grader eller nåt. Sen dess har det bara blivit kallare.

   Hur varmt var det när människan uppfanns? Vi verkar ha överlevt.

   Nästa istid är det inte lika säkert att vi gör det, med en medeltemperatur emdast några få grader över vattnets fryspunkt.

   Radera
 9. Stort batteri. Köp för 15 öre , sälj för 120+ öre. Repeat.

  SvaraRadera