Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-11-22 07:33

Dollarn stärks och blandade börser Asien på måndagsmorgonen efter positiv börsvecka

Vi har nu lagt ännu en positiv börsvecka bakom oss, även om kronan faller för svensk del. I Asien är börsutvecklingen blandad och dollarn stiger mot den svenska kronan.
Veckochart OMXSPI
Vecka 46 innebar nya börsrekord även på veckobasis efter att Stockholmsbörsen gick svagt plus även i fredags. Veckan stängde med +1.06% för OMXSPI och +0.36% för OMXS30 som allt mer verkar halka efter - kanske för att techbubblan främst hittas inom de mindre bolagen på börsen.

S&P-500 gick +0.32% under veckan, ej justerat för den allt starkare dollarn, och hos Nasdaq 100 drog techbubblan med +2.31% förra veckan.

Dollarn har stärkts och kostar nu 8:95 SEK. Vi kan snart få se dollarn över nio kronor igen. Guldpriset rör sig inte utan hittas fortfarande på 531:- SEK per gram. EURSEK hittas på 10:09 SEK.

För övrigt var dollarn mycket stark under den förra IT-bubblan 1999 - 2000, en bubbla som framstår som mikroskopisk jämfört med dagens. Killgissningsvis handlar det om att kapital dras till de amerikanska marknadernas aktier via techbubblan.

Under måndagsmorgonen är utvecklingen blandad i ASien. KOSPI går +1.47% och Nikkei 225 är oförändrad på +0.09%, liksom Straits Times också med +0.09%. ASX 200 faller med -0.59% och Hang Seng med -0.48%.
Dagschart OMXSPI med möjliga stöd- och motståndsnivåer

Efter fyra dagar sidledes rörelse för OMXSPI kanske Stockholmsbörsen befinner sig vid ett motståndsområde, men fyra dagra är ingenting och det kan ryka när som helst. Annars ska index ner till i första hand 1000, men jag ser just nu ingen anledning till det egentligen, annat än att fallande börs vore vettigt och rimligt.

Men marknaden är sällan rimlig.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar