Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-11-26 10:56

Coronapaniken tillbaka på börserna - men Sydafrika-varianten är nog redan här

De övervärderade börserna rasar världen runt och dagens berättelse är en ny Covid-mutation från Sydafrika. Antagligen är den mutationen redan här, rent av så har en av bloggläsarna tagit med sig den hit utifrån en bloggkommentar för sex dagar sedan.
Elefanten är inte kvar i rummet
Farhågorna sägs vara att inga av vaccinen fungerar på den nya Sydafrika-mutationen, som dessutom går runt immunförsvaret och därmed sprids lättare och även får fler att bli sjuka. Dock, med tanke på hur övervärderade börserna är så är det ett bra alibi för att ta hem vinster.

Just nu är FTSE 100 -2.94%, DAX -3.00%, Euronext 100 -3.37% och svenska OMXS30 -2.65% samt OMXSPI -2.23%. Sverige ser ut att vara bäst i klassen alltså. Kronan faller dock och EUR hittas nu på 10:30 SEK. Guldpriset agerar hedge och ligger på 531:- SEK, upp cirka 1.40% mot igår.

Bland de hårdast drabbade är exempelvis flygbolag, där SAS går -7.10% och Norwegian -8.97%. Rädslan är väl att vi nu får nya massiva och allomfattande nedstängningar. Igen.

Vi får se hur länge paniken pågår. Med de värderingar som finns, särskilt inom techsektorn, så finns det få anledningar att köpa på de här nivåerna och det kan utan panik lätt fortsätta nedåt. Med lite panik på det så finns det fallhöjd. Men bloggläsarna sålde ju alla som vanligt på toppen, och har inget att oroa sig över.

EU:s regering EU-kommissionens president (ordförande) Ursula von der Leyen uppger att man avser att stoppa flygningar från södra Afrika, men mutationen har nog redan hunnit hit. Läs t ex vad en bloggläsare kommenterade för sex dagar sedan:
"2021-11-20 14:09 Kom precis hem från rundresa i Sydafrika blev dålig samma dag som jag klev av planet på Kastrup. Jag tog prov igår och fick positivt svar. Jag förstår att många äldre blir riktigt dåliga då jag som fullvaccinerad (Pfizer) man i 30 åldern (röker ej och har ingen övervikt) blev så dålig att jag sov nästan konstant i 24 timmar. Hoppas att jag inte har imponerat en ny variant."

Ingen riskgrupp, ung och fullvaccinerad, men blev ändå rejält sjuk. Med tanke på att han blev sjuk samma dag som hemkomsten, så smittade nog vederbörande redan på flyget och på flyghuben Kastrup, och därmed vidare till i stort sett hela Europa.

Är väl mutationen spridd går den inte att hejda, och nationsgränser är precis som tidigare meningslösa att stänga - mutationen slutar inte att spridas i de länder dit den hunnit bara för att man stänger gränserna. Det är försvinnande få människor som korsar gränser i jämförelse med hur många som rör sig inom ett land och det bör framgå vid det här laget att stängda gränser inte har fungerat annat än i ett fåtal undantagsfall för isolerade önationer.

Inte Sydafrika, utan två lejon i Ngorongoro-kratern i Tanzania, en av världens kanske vackraste platser.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

82 kommentarer:

 1. Tack Kina! Covid är verkligen gåvan som fortsätter att ge till världen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Den som sa att man inte kan förändra världen, har inte ätit en dålig tillagad fladdermus" - Kinesiskt trad. ordspråk

   Radera
  2. "Slagit ner som en bomb". SVT verkar vilja konkurrera med kvällstidningarna i floskler och skrämselpropaganda utan några större exempel på vad man menar.

   Radera
 2. Tack bloggläsaren för din insats. Bra jobbat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "rundresa" säger ju inte om det gäller jobb eller rekreation. Om jobb så är det ju försvarbart men om det var för rekreation så förtjänar det minst en omgång rump-smisk. Kanske tom en ordentlig käftsmäll om stöd i lagen kan hittas.

   Radera
  2. Det är ju högsta klass att åka ända till Afrika för att få bra bilder till ett blogg-inlägg.

   Radera
  3. Hoppas det finns lite ironi i luften idag. Vet inte om jag hade delta eller den nya varianten. Jag testade mig på plats som 1177 angav. Om det inte var delta så är laboratoriets och folkhälsomyndighetens kommunikation dålig eller så tar det extremt lång tid att göra sekvenseringen. Jag tillbringade dock de sista dagarna i precis det område som har flest konstaterade fall.

   Radera
  4. "Inom ramen för den nationella övervakningen görs idag undersökningar av virusets arvsmassa på prover:

   1. som väljs ut slumpmässigt för att få en uppfattning om varianternas förekomst och spridning i Sverige

   2. från personer som testats positivt för pågående covid-19 efter utlandsvistelse

   3. vid infektion efter vaccination

   4. vid återinfektion (det vill säga om en person som har haft covid-19 mer än tre månader tidigare blir sjuk igen)

   5. från pågående utbrott i landet. "

   Radera
  5. Mitt prov borde vara sekvenserat

   Radera
  6. Varför tror du att just ditt prov,skulle vara sekvensierat? Det är ändå Sverige vi bor i! Ca 10% av proverna går igenom den Processen! Men vi får aldrig glömma tjurigheten hos FHM, som aldrig någonsin gjort något fel!

   Radera
 3. Att stänga gränser har väl varit politiska beslut, och därmed inte nödvändigtvis kopplat till kunskap, logik, eller erfarenhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej alltså det gamla fina latinska ordet Politik betyder ju just "brist på kunskap, logik eller erfarenhet".

   Och för att nu inte någon ska bli upprörd igen, det är alltså ett skämt ovan, det latinska ordet för politik är i verkligheten typ consilium eller nåt liknande har jag för mig.

   Radera
  2. "Ordet "politik" kommer av det grekiska ordet πόλις (pólis), "stadsstat". Varianten "Politikos" betyder ordagrant översatt "det som rör staten." - Wikipedia

   Radera
  3. Det gick inte den här gången heller...

   Radera
  4. Brasklapp.
   Det var inte "idiot" du avsåg?
   Skit samma, de är säkert besläktade.

   Radera
 4. Jag vet inte om det beror på mutationen, men har hört från flera kollegor spridda över Sverige som är dubbelvaccinerade men ändå blivit sjuka likt exemplet i texten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En dubbelvaccinerad bekant är inne på sin andra covid-sjuka. Vekar som att vissa människor är extra mottagliga, eller så är det "false positive" i testen.

   Radera
  2. Men har han insjuknat eller har det bara varit positiv testresultat?

   Radera
  3. Öhh, man testar sig naturligtvis bara om man har symtom, eller?

   Radera
  4. Konstaterad COVID har tyvärr börjat grassera ibland familje-medlemmar och grannar (70+) som fick sina sprutor tidigt i våras.
   Har just kört hem några matkassar och ställt på grannens trapp då de sitter isolerade enligt nya riktlinjerna (har de börjat gälla eller krävs det Regeringsbeslut *host*? better safe than sorry).

   Radera
  5. Svinto: nej rekommendation för stunden (21-11-26 18:42) är detta

   "Är du symtomfri rekommenderas testning på dag fem från att den sjuka personen i hushållet har tagit sitt prov"

   Radera
  6. Källa: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/skydda-dig-och-andra/om-du-eller-nagon-i-familjen-har-blivit-sjuk/

   Radera
  7. Öhh, personen i fråga hade Covid 2 ggr och hade dubbel vaccinering.

   Jag vet att det kan vara svårt att förstå, men gör ett försök.

   Det är lite som att acceptera TV4 och alla dess ... ja du vet.

   Radera
 5. I Finland har man nu uppnått "all-time-high" i antalet nya covid-fall, alltså fler covid-fall registrerade per dag än tidigare under pandemin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men inte så många dödsfall, än.

   Radera
  2. Sjukvården för covid-sjuka blir allt bättre, som tur är. Men den är kostsam för samhället.

   Radera
  3. Sverige har än så länge klarat sig bättre under den femte vågen, tur eller skicklighet, alt. bättre vaccinationstäckning eller fler som var covid-sjuka i fjol, med bra immunitet?

   Radera
  4. Ja, det är svårförklarligt att vi nu kommit lindrigt undan medan våra syskonländer har det svårt.

   Radera
  5. Man kanske hinner ge befolkningen vaccin dos 3, innan spridningen tar fart på allvar.

   Radera
 6. Säkert MP som varit till Afrika och hämtat hem det nya viruset. Är ju väldigt bra för klimatet när fler dör.

  SvaraRadera
 7. Det lönar sig ekonomiskt att förebygga covid-smitta:
  En intensivvårds-patient kostar ca 40 tusen kr/dygn och kan pågå i flera veckor och vården blir då extremt dyr, ofta upp till flera hundratusen kronor eller t o m närmare en miljon, sammanlagt.

  Därefter tillkommer eftervården, som alla som vårdas på IVA behöver i olika omfattningar, som kostar några tusen kr/dygn. Har en person legat nedsövd länge kommer personen att behöva mycket rehabilitering för att kunna återgå till ett normalt liv. En del som har vårdats på intensivvårdsavdelningen blir aldrig riktigt bra igen. En del kan behöva ha hemtjänst en efterföljande period.

  Det kan dessutom bli ett stort inkomstbortfall för patienten på grund av uteblivet arbete om man ligger på sjukhus under en längre tid.

  Patienterna på IVA är nedsövda och behöver oftast hjälp med alla kroppens funktioner. Patienten behöver sondmatas och ha slangar för både dropp och urin, eventuellt även hjälp med andningen genom en respirator eller dialys. Alla som ligger nedsövda behöver även hjälp med sjukgymnastik och vändningar för att inte få liggsår. En del patienter ligger nedsövda under en mycket lång tid och förlorar då mycket muskelmassa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. IVA-platserna finns vare sig de används eller inte.

   Radera
  2. @peter, du är inte så insatt i hur vården funkar, va?

   Radera
  3. Bara 20 års erfarenhet som anställd och minst 2,5 års sjukskrivning totalt som kund sett över livet, hurså? ;-P

   Radera
  4. Bra där att se sig som kund och inte patient, en kund som konsumerar sjukvård.

   Radera
  5. @Peter
   Att du varit anställd, hos någon arbetsgivare tvivlar jag inte på. Men knappast inom intensivvården, med den kommentaren! Framförallt inte efter 2019!

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  7. Som patient/kund eller vad du kallar det!

   Vill bara från hjärtat, veta vad du faktiskt menar. Innan jag anklagar dig för att trolla!

   Radera
  8. Sjukskriven är inte detsamma som hela tiden inlagd. Jag har varit anställd och sjukskriven patient omväxlande under livet. Hade ni själva jobbat inom akutsjukvården vid något tillfälle hade ni vetat att vi ibland använder ordet kund på det lite ironiska sättet när vi tjötar med varann i fikarummet. Det slank in här av gammal vana.

   Poängen med kommentaren var naturligtvis att inköpt IVA-utrusning slash sjukvårdsutrustning kommer att användas förr eller senare i vilket fall som helst - precis som kostnaden för bensin till en ambulans finns där ändå vare sig den kör covidpatienter till akuten i dag eller hjärtinfarktsdito i morgon.

   Radera
  9. Ok förlåt om jag lät hård, är svårt med internet. Läsaren tolkar det skrivna, på ett annat sätt än skribenten menar.

   Men jag har jobbat inom intensivvården i Stockholm i ca 25år, på olika sätt. Och gick i gång lite, när du skrev. Platserna finns, vare sig de används eller inte

   Radera
 8. Grattis alla svenska pensionärer som för tredje året i rad inte kommer att få träffa sina barnbarn och barnbarnsbarn i jul eller mellandagarna.

  Är Magdalena förberedd att kanske tvingas inleda sin regeringsperiod med att hantera världens första rollator-revolution? Kommer den utlovade tusenlappen i höjd pension att räcka?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man har testats positivt för covid, bör man inte kela med sina husdjur, heller. Hundar och katter kan bli smittade, men inte så lätt som människor. Så Cornu bör hålla sig på avstånd från sina fluffiga, fyrbenta familjemedlemmar, utifall att han blir smittad av corona och blir "Coronu".

   Radera
  2. Andra julen. 2019 hade den inte kommit hit.

   Radera
  3. True - men det känns som fyra eller fem så vi kan väl kalla tre för en kompromissiffra. :-)

   Radera
 9. Folkhälsomyndigheten verkar inte vara med i matchen.
  "Enligt Folkhälsomyndigheten har inga fall av B.1.1.529 hittills rapporterats i Sverige, och myndigheten känner inte heller till några fall i Europa."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta måste vara ironi. Inte med i matchen?

   Radera
  2. Det finns ett konstaterat fall i Belgien.
   Varianten heter Omicron:
   https://www.cnbc.com/2021/11/26/who-labels-newly-identified-covid-strain-as-omicron-says-its-a-variant-of-concern.html

   Radera
  3. Vad kul för min arbetsgivare, som heter just "Omicron"! Kanske bäst att börja fundera på ett nytt namn, när det nuvarande namn kan associeras med "pesten".

   Radera
  4. Blir de möjligen ett krismöte på måndag morgon om namnet "Omicron" och brainstorming om ett nytt namn?

   Radera
  5. Krismöte på måndag. Kontakt med Bolagsverket för namnbyte på tisdag.

   Radera
  6. Vad sägs om Concrete Jungle efter Bob Marley-låten?

   Radera
  7. Om någon månad finns det en ny variant. Tror inte att de behöver vara så oroliga

   Radera
  8. En stilla undran, det grekiska alfabetet. ...My, Ny, Xi, Omikron... Hoppade ma över Xi-varianten eller har vi haft den hela tiden?

   Radera
 10. Om man vore lite fatalist skulle man nästan tro att naturen provtrycker för att hitta ett virus vi inte kan bekämpa...

  Men va fan, det är ju åtminstone ett utmärkt tillfälle för regeringar världen över att stänga ner länder, arrestera, hålla inne, stänga gränser, begränsa, övervaka, spåra och internera allt i godhetens och omtankens varma byst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lugn, bara lugn. Snart har vi ny frisk smitta här. Marburg och smittkoppor är beställda, just nu i en container i Suezkanalen. 😄

   Radera
  2. @Brasklapp
   Trodde just att det var så evolutionen fungerade, men jag skall konsultera min gamla Biologibok från högstadiet.

   Radera
  3. Marburg hade ju varit en fest, nu är det tack och lov inte luftburet om jag minns rätt men sånt går säkert att fixa och med en dödlighet på (har jag för mig) 90% på vissa former av det så blir det snabbt tunnt i leden.

   @Månskensbonde - jag väntar med spänning på information kring vad du hittar i din gamla biologibok, ivrig som jag är att alltid lära mig ny kunskap...

   Radera
  4. En del djur kan också bli smittade av covid och överföra det vidare. Kan man arrestera djur i stor omfattning, som i en djurpark? Övervaka, spåra och internera alla djur som misstänks vara smittade? Döda och elda upp dem som under galna kosjukan?

   Om omicron visar sig orsaka en svår form av covid, blir det interneringsläger för de smittade och sjuka, någon slags "FEMA" camp som det skrivs så mycket om på nätet?

   Radera
 11. Ingen idé att banka på trumman innan vi vet mer om detta är farligare eller inte än tidigare varianter. Kommer att komma hundra supermutationer till framöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eh, ursäkta - ingen idé att banka på trumman??? Hur ska vi då sälja klick, skapa hysteri och tvinga medborgarna in i karantän igen???

   Radera
 12. Då är det bara glömma några räntehöjningar om allt stänger ner igen.

  SvaraRadera
 13. Daimond hands! Sälj inte er avanza zero-fond!

  SvaraRadera
 14. På tal om Sydafrika, fick sälja en Krügerrand till Tavex idag för att ha råd med elräkningen 😁.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad gör folk utan ekonomiska marginaler, när elräkningen blir extra dyr? Jag känner med dem som drabbas, t ex pensionärer, barnfamiljer och arbetslösa.

   Radera
  2. Marjatta, bra att du tar upp den aspekten. Personligen så är jag lyckligtvis närapå immun i det avseendet, så jag inser inte alltid problematiken.

   Radera
  3. Svinto. Tack! Jag brukar ge mat och kläder etc. till behövande, jag har ekiperat flera barn i fattiga familjer med kläder som jag har köpt på rea (snål som jag är).

   Jag brukade då och då lägga en chocklad-kaka i brevlådan till en granne som hade det jobbigt, hon visste att den var från mig (hade ingen penna i bilen). Hon brukade komma gråtande, för att få lite tröst och ryggmassage hos mig (sittande på soffan) och lite mediciner. När man jobbar på distans så tenderar folk att droppa in för att få diverse hjälp på dagtid.

   Hon blev arbetslös och sålde en stor del av sina möbler och grejer för att få pengar, så vi köpte flera av dem (utan att pruta). Nu finns de här, t ex "Minushki-sekretären" och "Minushki"-ljusstakarna m fl (vi kallade henne "Minushki" efter hennes katt, det var så gulligt namn). Det känns på något sätt att hon fortfarande är närvarande, när jag tittar på hennes grejer. Hon dog oväntat i 60-års åldern i cancer, utan att berätta för någon att hon var allvarligt sjuk. Hon var en strålande vacker dam och en riktig kämpe, fast ganska ilsken.

   Jag ska också dö lika inkognito i framtiden, för att slippa en massa daltande och pjåsk.

   Radera
 15. Kul att du har börjat med animerade giffar i artiklarna.

  SvaraRadera
 16. @Cornu,

  vad använder du för att göra de fantastiska GIFarna ut hack? Eller sliter du och gör dem manuellt?

  Elefanten är den bästa hittills, men även andra bilder där man först tror att det är en stillbild men sen ser att det verkar röra på sig lite.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bilderna med vatten som Cornu har gjort är väldigt fina.

   Radera
 17. Visst kan det vara så att vi redan fått in smittan. Men det finns fortfarande en vits med att försöka hindra fler smitthärdar.
  Om EN person kommer till EN plats i Sverige med smitta orsakar det mindre belastning än om HUNDRA personer kommer in till HUNDRA platser.
  Men ni som kan allt om hur det här kommer att utveckla sig kanske har en annan åsikt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enda anledningen att hålla tillbaka smittan är om man vill spara liv som ändå skulle ha dött rätt snart.

   Riv av plåstret anser jag. Dags att gå vidare.

   Radera
  2. Har du inga gamla släktingar, som fortfarande har livskvalitet och som har jobbat hårt under hela sitt liv? Min morsa har levt i TV-fåtöljen, i TV-seriernas värld, under de senaste decennierna, men jag vet hur hårt hon jobbade ända sedan hon var barn, så hon har säkert förtjänat sin njutning och frossande med intrigerna i TV-såporna som "Glamour". Ju längre hon får sin TV-underhållning, desto bättre känns det för mig.

   Radera
  3. Vad löjlig du är. Åt helvete med sosseröstarmaskinerna.

   Radera
 18. Expressens pandemiexpert kallar den nya varianten för ett trehövdat monster. Troligtvis är det väl bara ytterligare skrämselpropaganda som media och staten håller på med för att tvinga på oss ytterligare restriktioner, vaccinpass och förlorade rättigheter. Nyheterna ska upprätthålla vår rädsla, få oss fogliga och beskedliga, det är vad Magda vill. Vi behöver istället inse att viruset med varianter är här för gott och som andra säsongsburna luftvägsvirus kommer det vara i stort sett borta sommarhalvåret och återkommer på hösten. Vänj dig, lev som vanligt, fortsätt umgås med nära och kära. Och varför inte, tvätta händerna. Och förresten kolla in vad som händer i Australien och Österrike, så vill vi inte ha det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Näbben på" (under 1500-talet började man använda speciella masker som var försedda med en näbb där det låg aromatiska kryddor. Masken var inte tänkt att skydda mot bakterier eller virus (som man då inte kände till) utan i stället skrämma de onda makter som hotade). Näbben hindrade också patienter från att komma för nära och smitta den näbb-försedda läkaren.

   Radera
 19. I lugnet före den eventuella stormen, vårdas just nu:292 patienter för Covid-19, varav 30 på IVA. Gäller hela landet!

  SvaraRadera
 20. För Skåne gäller; 47 totalt pga Covid, varav 6 ligger på IVA.

  För Stockholm gäller: 76 totalt, varav 6 ligger på IVA.


  SvaraRadera
 21. Inte den här idotin igen. Självklart går smittan att stoppa (Titta på Taiwan som inte har intern smittspridning). Själklart kan stängda gränser minska smittspridningen (exempel Norge, Finland). Att inte vilja göra något, är inte samma sak som att det inte går.

  Det fins förstås startka ekonomiska intressen för att hålla gränser öppna. Intressen som fått länder att agera dumsnålt (jämför Sverige och Norge).

  Den viktigaste lärdommen vi kan ta med oss från covid-pandemin är behovet att bygga upp ett välfungerande system för karrantän av inresande.

  Johan "Norge kommer ikapp" Gieseckie hade fel och har fortfarande fel. När läraren har fel, lyssna på någon annan.

  Israel har fått sitt första fall av den nya variante. Studera dem för att se hur farlig den är och vad som är möjligt.

  https://www.msn.com/en-us/health/medical/israel-has-reported-its-first-covid-19-case-involving-a-worrying-new-coronavirus-variant-thats-spreading-fast-in-southern-africa/ar-AAR9XKf

  SvaraRadera
 22. Tittar på elen.se och ser att priset just nu är 179,40:- i hela Sverige. Ha, där fick ni norrlänningar.

  SvaraRadera