Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-11-27 18:19

Black Friday: Covid/Omicron-paniken tog över börserna

Börserna fortsatte med en riktig Black Friday med prissänkningar över i stort sett hela linjen. Detta på grund av paniken över den nya Covid 19-mutationen Omicron från Sydafrika, som nu bekräftats i åtminstone Storbritannien men sannolikt redan är lös bredare än så.
Dagschart OMXSPI
I Europa tilltog nedgångarna igen mot slutet och OMXS30 stängde på -4.00% medan bredare OMXSPI stängde på -3.39%.

På kontinenten gick CAC 40 -4.75% i Frankrike, DAX -4.15% i Tyskland och Euronext med mest Frankrike och Nederländerna gick -4.28%. På Brittiska öarna gick FTSE 100 -3.64%.

USA hängde på men hann inte riktigt rasa lika mycket då man bara hade öppet en halvdag. Eller så tar de helt enkelt lugnare på saken.

Down Jones -2.53%, S&P-500 -2.27%, Nasdaq Comp -2.23%, Nasdaq 100 -2.09% och Russel 300 -2.31%.

Det är förstårs fortfarande intressant att börserna faktiskt kan gå ner - det är väl bara för centralbankerna att trycka en massa pengar och köpa tillgångar för i marknaderna, så dippen blir väl tillfällig oavsett.

Stockholmbörsen är tillbaka på nivåer från i somras, men är ännu inte nere till dippen i oktober, så det hela ska väl mest ses som brus och en bekräftelse på att börserna är högt värderade och att investerarna därmed inte är särskilt villiga att sitta kvar om det finns moln vid horisonten man inte räknat med.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

13 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Sälj av er nu, stollar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska köpa Shiiiiba för pengarnaaaa..

   Radera
  2. Vad ska man göra med sina kontanter då Björn?

   Radera
 3. Själva grejen är väl att ett budskap som detta gör att de stora aktörerna noterar att de inte kommer att fortsätta åka hiss uppåt med aktiekurserna samtidigt som verksamhetsåret går mot sitt slut. Dvs dags att hämta in vinsterna.

  Nya lägre positioner tas och resan fortsätter därifrån.

  SvaraRadera
 4. Allt jag läst om Omicron är att den har ett mycket mildare sjukdomsförlopp. Det är väl mycket positivt om en mycket mer smittsam men mildare variant kommer eftersom den kommer konkirrera ut de mindre smittsamma men mer allvarliga varianterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också läst om ett mycket mildare sjukdomsförlopp för Omicron-varianten, en extrem trötthet har nämnts i några fall:

   "Det kom patienter till en välbesökt klinik i Sydafrikas huvudstad Pretoria tidigare i november med covid-19-symtom som inte gick ihop med tidigare symtom."

   Annorlunda, jämfört med tidigare covid-varianter:

   "Det handlade om unga personer med varierande bakgrund som var extremt trötta och en sexåring med mycket hög puls. Ingen av dem led av lukt- eller smakbortfall."

   "Deras symtom var så annorlunda och milda jämfört med de jag hade behandlat tidigare, säger doktor Angelique Coetzee som även leder Sydafrikas Medical Association."

   "När fyra familjemedlemmar alla testade positivt för covid-19 med extrem trötthet, slog hon larm till Sydafrikas rådgivningskommitté för vaccin."

   "Det var totalt 25-talet personer som testat positivt för den nya virusvarianten och att de flesta av dem var män som uppgav att de kände sig väldigt trötta. Omkring hälften av dem var ovaccinerade."

   Radera
  2. Jag hade influensa ungefär 1.5 vecka sedan där enda symtom var feber, ont i leder/hud samt sov i princip 36h i sträck. Sen var jag frisk igen.

   Ung är jag inte, men inte riktigt medelålders.

   Radera
  3. Omicron har varit en längre tid i Nederländerna, har man kunnat konstatera i gamla blodprover. Kanske även i Sverige? Dina symptom är väldigt omicron-lika. Jag har haft ont i halsen i 5 dagar, utan några andra symptom. Ont i halsen är också ett vanligt omicron-symptom.

   Radera
 5. Alla hoppas jag visste att detta skulle hända. Varför denna panik som om en utomjording landat på jorden??????

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mutationer är ju inget nytt men antalet mutationer i Omicron gjorde väl marknaden lite skraj. Jag och sannolikt de flesta på finansmarknaderna är ju knappast virologer så om oron var befogad får vi väl veta den närmaste veckan eller så.

   Radera
  2. 2-3 procent ned från nuvarnade nivåer... Det är väl att se som ett medgivande av att pandemin kanske inte är helt slut och kanske en oro för att affärer och tillväxt temporärt skulle kunna påverkas lite lite grann. Inget domedagsras.

   Radera
 6. Skumt att ni inte nämner något om de planerade SPR som USA och flertalet asiatiska länder ligger bakom. Idag är dock en dag där man ska hålla ögonen öppna för OPEC mötet.

  SvaraRadera