Aktuellt

Endast 55 av 290 kommuner röstade in MP i riksdagen

Miljöpartiet är ett utpräglat stadsparti för stadsbor, vilket märks tydligt på att endast 55 av landets kommuner röstade in partiet i rik...

2021-11-01 11:31

Betalssystem nere - men kontanter fungerar sekundsnabbt

Många av Swedbanks företagskunder har just nu problem med att sälja till kunder med betalkort, men det går fortfarande sekundsnabbt att använda kontanter.
Tesla Supercharger i Ulricehamn fungerar utmärkt utan kort eller appar
Var just på McDonalds Drive Through, där det informerades om att de inte kunde ta kort.

Jag erbjöd mig då att betala med bitcoin, men fick svaret:
"Nej, vi tar inte Bitcoin, då det tar runt tio minuter att genomföra en transaktion även om Internet fungerar. Vi kan inte låta kunderna stå tio minuter och ta upp hela bilkön för att kunna köpa en kopp kaffe, medan en korttransaktion bara tar en bråkdel av en sekund. Däremot tar vi gärna kontanter."

Tjejen i mikrofonen fortsatte:

"Bitcoin är alltså helt värdelöst här ute i verkligheten, men fungerar ju utmärkt som spekulationsobjekt för finniga datornördar som inte flyttat hemifrån trots att de fyllt 40, så länge det fylls på med ännu större idioter som kan driva upp kursen ytterligare." 

Så jag betalade med kontanter, vilket tog ungefär en sekund.

I övrigt verkar Internetbanken etc fungera utmärkt, inklusive att det bara tar någon mikrosekund att flytta pengar mellan konton, utan detta verkar främst drabbat kortterminalerna.

Alla bloggläsare går förstås redan omkring med en bunt kontanter för sådana här behov - alltid åtminstone så mycket att man kan ta sig hem. Ett problem där kan vara att det är få ställen man kan ladda elbilar kontant, även om Teslas Supercharger i Ulricehamn förstås fungerar utmärkt eftersom man inte behöver hålla på med kort eller appar för att ladda om man kör en Tesla. Sedan behövde jag ju egentligen inte ladda heller, men passar på för att skriva det här blogginlägget.

Man kan dock fundera lite på hur elbilsladdning ska fungera den dagen vi har 100% elbilar och t ex Internet eller betalsystemen går ner, utan möjlighet att betala kontant som man fortfarande kan göra på en del bensinmackar.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

56 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Ja du är tillräckligt ung för att det ska ta en sekund att betala kontant. Kommer ni ihåg när man stod i kö och någon framför skulle betala med kort, såå långsamt och omständigt.

  Åter till det här med att du är ung, i min lokala Konsumbutik tar det ofta extremt långsamt att betala oavsett betalmetod, men det beror nog på att 40 talisterna nu ser betalningen som en pratstund med någon. Lite sorgligt även om ens blodtrycket stiger till ohälsosamma nivåer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du håller blodtrycket under kontroll kanske du ocnså får chansen att i den sköna avreglerade privatiserade framtiden får chansen till en pratstund med snabbköpskassörskan..

   Radera
  2. Det måste ju verkligen vara den första praktiska applikationen av en AI; hålla halvdementa gamlingar sällskap. Man kan bara ladda den med referenser till 60-talets popmusik, recept på kålpudding, Loket Olssons bästa vitsar osv och sen köra. Eftersom gamlingarna glömmer efterhand så kan det ju inte vara så jävla noga. Konstnären Pontus Lundkvist har kört ett sånt koncept i Malmö med AI-genererad konversation mellan ett gammalt par:

   https://www.malmodockteater.com/tillsammans-f%C3%B6r-alltid

   Radera
  3. Behöver ingen AI, har ju dig...

   Radera
  4. Månn det, månn det! Nå, ska vi ta en gammal klassiker med Streaplers? Och har du sett vädret va?

   Radera
  5. Jag har närt en kommunist vid min barm...

   Ve er.

   Radera
  6. Viktigt att prioritera: Svenska gamlingar skall först och främst utrustas med S-märkt nätuppkopplad pulsklocka som larmar direkt till Fonus när pumpen lägger av. Finns inget som sätter ned marknadsvärdet på en lägenhet så mycket som likmask och ruttnande dödsvätskefläckar på golvet. För att inte tala om hur svårt det är att omplacera en hund eller katt som hunnit äta upp halva sin ägare.

   IT som kan konversera med Ben innan han trillar av pinn får betraktas som sekundär prio.

   Radera
  7. Blir så lack på hur långsamma en del (oftast äldre) är med kortbetalningen, SLUTA STOPPA IN ERA J**LA KORT VARJE GÅNG, BLIPPA OCH TRYCK OK!!111
   Mitt blodtryck lider av det.
   Folk ska först stoppa in kortet vilket tydligen är svårt när man är halvblind, va helt förvirrade och halvblinda när dom ska knappa in koden, och glömma trycka på den gröna knappen. Tar mig 3 sekunder att blippa och trycka på grön knapp, kan inte se att det krävs någon högre intelligens för det heller.

   Radera
  8. Du glömde nämna rabattkortet som också kräver sin tid att hantera.
   Men,se det som en stund i din vardag att meditera och kontrollera din andning.Blunda - andas in - andas ut.....

   Radera
  9. Hur bråttom kan man ha, kör ni Mercedes också eller?

   Radera
 3. Det är att balansera på en knivsegg-
  kontantlagret skall täcka en rimlig kris men inte inbjuda till inofficiella sociala transfereringar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kom för guds skulle inte med att varje person ska ha en månadslön i madrassen, ja dels blir du misstänk för penga . . nånting illa av Riksbanken, sen räcker pengarna inte till, det finns bara 100-miljarder

   Radera
 4. Svar
  1. Några skrytbilder från jakten har vi inte sett, och han bor ju på västkusten så jag gissar makrill.

   Radera
 5. 10 minuter? Då körde dom inte på Lightning nätverket alltså som dom flesta som tar betalt med BTC gör. Där tar en transaktion oftast bara någon sekund.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt, McDonalds i El Salvador tar emot bitcoin (via lightning) :P
   forbes.com/sites/jemimamcevoy/2021/09/07/mcdonalds-starts-accepting-bitcoin-in-el-salvador

   Radera
 6. Situationistisk performancekonst så här på måndagförmiddagen? Härligt koncept, hon kan väl börja gästblogga här? Du kan ju rulla upp till mikrofonen och ta diktamen en gång i veckan om vad nu för visdomar kassatjejen vill föra ut till världen. Det blir ju lite som Dostojevskijs "anteckningar från ett källarhål".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller kanske "Oraklet i Sätila" - en mystisk, okänd kvinna drogad halvt från vettet i pyrolysgaserna från en dåligt inställd fritös delger omvärlden budskapen från gudarna.

   Radera
  2. Definitivt fru-material denna påhittade drive-through tjej.

   Radera
  3. Vet inte det jag, tycker hon verkar lite kräsen?

   Radera
  4. Och hur menar du "påhittad"? Jag och många med mig har redan kastat oss in i bilen för att köra till McDonald's Sätila och bli delgivna sanningar?

   Radera
  5. Sätila har ingen McDonalds

   Radera
 7. Sedlar?
  Det är som Bitcoin, men på papper.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste Bitchcoin. Måste skaffa glasögon.

   Sedan insåg jag att det var rätt ändå.

   Radera
 8. För övrigt kan vi nu notera att man på Bulletin släppt fram nån idiot som skriver om "Entartete Kunst" och framhåller nazityskland som ett föredöme avseende censur i en diskussion kring gangstarap. Den förutsägelse jag gjorde, om att den där blaskan skulle åka ner i samma hål som gamla Samtidsmagasinet Salt, kan därmed ses som fullbordad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ofrivillig satir är bästa satiren.

   Radera
  2. Jag får erkänna att jag inte läst en rad från Bulletin men inser ju nu att dom tydligen har exakt min typ av humor, får bättre mig...

   Radera
 9. Annars brukar sånahär problem lösa sig genom att inte förlita sig på ett system för transaktionet eller kort från en utgivare.

  Alltså, ha både visa och mastercard samt gärna kreditkort eftersom de inte behöver kontakt med mottagaren för att transaktionen ska gå igenom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man skulle kunna tro det. Inte ens med kort som ligger helt utanför det svenska banksystemet så gick det att handla på Ica eller Coop. Däremot så fungerade kontanterna så klart så löste sig för mig. Värre för andra kunder som fick gå tomhämta därifrån.

   På Ica fungerade det inte ens att betala med Ica-kortets balans (det vanliga Rosa-kortet, inte Mastercard) då de inte hade fungerande internet.

   Radera
 10. Och kassatjejens namn? Albert Einstein.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sen klev alla i kön ut ur sina bilar och applåderade!

   Radera
  2. Och gjorde honnör. Samt nämnde att snabbmatskassörskan är Sveriges enda hopp.

   Radera
 11. Personligen har jag mycket sällan kontanter på mig. Däremot har jag alltid en gömma i bilen för att kunna fylla på 1 tank och så lite extra växelpengar för mat. Kommer runt 100 mil vid långfärdskörning på en tank. I situationer som denna när kort ibland inte fungerar (vilket hänt mig någon gång då terminal och mitt kort inte fungerat ihop) så har det bara varit att gå ut och hämta kontanter för att betala. Inte fullt 10 minuter, men väl 1-2 minuter. Generell policy är att jag handlar inte mer mat än jag har kontanter i bilen om utifall att.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl altid bra att bära med sig lite kontanter. Det, några olika kort och swish. Bra med flexibilitet och om man vill slippa strul.
   Har alltid pengar i plånboken och en buffert hemma för minst 1 månad.

   Radera
 12. McDonalds tar inte Swish helle .. som nån sa företaget påminner numera om en deprimerad 🤡 som fått slut på skämten, eller nått i den stilen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förresten , hur vet du att sedeln du betalde med inte använts för att köpa knark eller medverkat till människohandel?

   Radera
  2. StarLink är Elon's lösning på att "internet ligger nere", varje Supercharger kommer givetvis ha en uplink.

   Radera
  3. @Stefan: Knark? Människohandel? Jag tar ut mina pengar från banken, det vet man ju att banker aldrig skulle medverka till nåt sånt eller ta emot pengar från nån med skumma avsikter.

   Radera
  4. @Ben: ja från banken så kan du vara säker på att dom är h e l t vita...

   Radera
  5. Vita...oj vänta nu är pengar rasistiska?

   Bäst vi slutar att använda dom genast.

   Black Money Rules! ✊

   Radera
 13. Nästa gång du passerar så kan jag tipsa om att det finns gratis-laddare inne i centrala Ulricehamn, bl.a. nedanför Rådhuset.
  Ingen Tesla-supercharger alltså utan en vanlig laddare, där är dock ett större utbud på lunchställen utmed huvudgatan än vid Cirkel-K.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag laddar gratis på Supercharger.

   Radera
  2. Bjuder de på lunch också?

   Radera
  3. Bjuder de på lunch i Ulricehamn?

   Radera
  4. Det finns inga gratis luncher!

   Radera
 14. Fortfarande ett lotteri om ens kommentar publiceras eller man får felmeddelandet.

  Hqr man suttit och knappat ett tag på telefonen tröttnar man och orkar inte skicka igen.

  Svårt att göra nåt åt det otyget?
  Iphone

  SvaraRadera
 15. Jag har oftast bara några hundralappar på mig. Lite snålt kanske. Kan ju kanske bli ett längre avbrott. Men mat med mera har jag ju bunkrat oavsett.

  SvaraRadera
 16. Upplyste du inte tjejen i kassan om Lightning network och att McDonalds i El Salvador faktiskt _tar_ bitcoin?

  Lite långt att åka med Teslan för att köpa en kaffe kanske.

  SvaraRadera
 17. Ur preppingsynpunkt har vi dissat elbil. Några jeepdunkar som omsätts med jämna intervall. Och tanka när man är nere på 60-70%. Gör att vi alltid har minst 250 mil tillgodo. Oavsett utslaget elnät.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och när du kört från Ystad till Haparanda då och all diesel är slut?

   Ur ett långsiktigt "preppingperspektiv" så är det bra mycket enklare att generera elström i Sverige än att utvinna och kracka råolja till diesel.

   Radera
  2. Och varför skulle jag åka ned till Ystad, för att sedan åka upp till happaranda i en krissituation?

   Ha du din fulladdade elbil på tomten, när det skiter sig. Du kommer 50 mil, max! Vi kommer minst 250 mil, hela familjen med full utrustning. Men lycka till MP hen!

   Radera
  3. Och varför skulle jag åka ned till Ystad, för att sedan åka upp till happaranda i en krissituation?

   Ha du din fulladdade elbil på tomten, när det skiter sig. Du kommer 50 mil, max! Vi kommer minst 250 mil, hela familjen med full utrustning. Men lycka till MP hennen

   Radera
 18. "Tjejen i mikrofonen fortsatte: ..."

  Och den tjejens namn? Einstein.

  Och alla i butiken ställde sig upp och applåderade äldre damer grät... osv osv. Vi har alla sett memen tusen gånger förrut.

  SvaraRadera
 19. Ap ap ap, vilken journalistik! Det tar dagar att göra an transaktion med kort. Eller får du pengarna sekundsnabbt på kontot vid en retur? Nä, trodde väl det. På samma sätt fungerar ett köp. Pengarna låses alltså först på kontot vid ett kortköp, först efter några dagar clearas allt. Så vad är snabbare... ett par dagars clearing eller 10 minuters clearing med BTC? För övrigt så går det sekundsnabbt att att föra över BTC likt kort, det är clearingen som tar lite längre tid. Ja och sedan har vi Lightning, lager två, hört om den? Där clearas det sekundsnabbt.

  SvaraRadera
 20. Burger King tar lead i frågan:
  "...offers free crypto, putting Bitcoin, Dogecoin, and Ethereum on the menu."

  https://fortune.com/2021/11/01/burger-king-robinhood-bitcoin-dogecoin-ethereum/

  SvaraRadera