Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2021-11-19 12:30

Ännu ett stort strömavbrott i Stockholm - 23 000 kunder i Bromma - igår 30 000 på Södermalm och 15 000 i Göteborg

Stockholm och Göteborg har på kort tid drabbats av flera omfattande strömavbrott. I skrivande stund har 23 000 kunder (dvs uppåt 50 000 privatpersoner) blivit av med strömmen i Bromma. Igår blev 30 000 av med strömmen på Södermalm och 15 000 i Göteborg. Naturligtvis är det den så kallade slumpen som är i farten, även om man kan fundera kring om ställverken är överbelastade på grund av för mycket ny strömförbrukning utan utbyggt elnät, och detta kommer bli allt mer normalt i storstäderna med sin elnätsbrist.
Göteborg och Stockholm på en och samma bild. Fast utan strömavbrott, för det är på fel plats.
Det är allts slumpen och inget annat, vilket gäller tills det inte gäller längre.

Strömavbrottet på Södermalm stoppade förstås även tunnelbanan och järnvägen till och från Stockholm söderut. Dock kördes det ut reservkraftverk till biltullarna, så de skulle fortsätta fungera och debitera bilisterna som lämpligt.

Felet på Södermalm var "fel i ett ställverk", vilket inte specficerades mer. Det kan förstås handla om överbelastning på grund av att elnät och ställverk inte byggts ut i takt med t ex bostadsbyggandet, eller så var det bara en fågel som fick feeling mellan två ledningar.

Felet i Göteborg var en avgrävd kabel.

Lustigt nog var det Hipstermajorna som drabbades i Göteborg och Hipstersöder på Södermalm (de vänstrare delarna runt Hornstull, medan de rikare delarna runt Nytorget behöll strömmen). 

Ellevio har i skrivande stund ingen prognos om hur länge strömavbrottet i Bromma kommer vara. Vi får väl se när MP-journalisterna tröttnar och börjar beklaga sig. Det är säkert högerns fel oavsett. 

Ellevio uppger till SvD att ett reläskydd löst ut och strömmen ska vara tillbaka för de flesta nu efter man återställt reläet. Varför det löste ut får vi kanske inte reda på, överbelastning eller brist på kraft eller en fågel med feeling.

Om det handlar om överbelastning och att utbyggnad av bostäder, kontor och samhällsservice gjort att ställverken inte längre orkar med, så kommer detta hända igen. Och igen. Och igen. 
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

40 kommentarer:

 1. Perfekt att det händer där på Söder. Många MP som lever där i sin surdegsdoftande harmoni. När MP och MP journalister ser vad som sker när strömmen försvinner. Underbart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte racka ner på rejält bröd! Inget fel på surdegsbröd!

   Radera
 2. Hjälpen kommer 2028/2029:

  https://www.svk.se/utveckling-av-kraftsystemet/transmissionsnatet/transmissionsnatsprojekt/anneberg-skanstull/byggnation/utmaningar-for-kapacitetsokning-i-stockholm/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sydvästlänken blev ju faktiskt klar efter att ha blivit uppskjuten...

   24 gånger sedan det skulle ha varit färdigt 2016.

   www.svk.se/utveckling-av-kraftsystemet/transmissionsnatet/avslutade-transmissionsnatsprojekt/sydvastlanken/

   Radera
 3. Haha, "Dock kördes det ut reservkraftverk till biltullarna" WTF?

  Landet togs på sängen avseende tillgången på respiratorer för att klara en allvarlig respiratorisk sjukdomsspridning, elnätet håller på att ge upp, jordbruksproduktionen ser sådär ut framöver men något geni har suttit och planerat för att man ska köra ut reservkraft för billtullar???? [sic!]

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, När degen ska in är man varken naiv eller saknar konsekvensanalys.
   Förvånad?

   Radera
  2. Alltså jag borde ju inte bli förvånad, jag inser ju det. Men jag får ändå erkänna att detta var så in i benet Monty Pythonish att jag faktiskt tappade hakan lite!!!

   Radera
  3. Vänta med att bli förvånad. Det kommer mera ...

   Radera
  4. @Observer - popcornen är framtagna...

   Radera
  5. Stopp i tunnelbanan pga ställverksfel 23 min efter ditt inlägg. Är du synsk

   Radera
  6. Antingen syns, eller inblandad :-)

   Radera
  7. Men det är ju "Black Friday", vad mer kan man vänta sig idag?

   Radera
  8. L det är inte än. Nu tjuvstartas med Black Week. Men nästa fredag är B F. Undrar om man startar Black Month 2022?

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  9. Ja, Nano, du har rätt.

   Radera
 4. I Stockholm läste jag om att det var en ljusbågevakt (vad det nu är) som löst ut. Så ställverkets säkerhetsfunktion fungerade och jag tolkar det som att det inte var något "fel i ställverk". Säkerhetsfuntionen fungerade som den ska så då kan, man kan ju inte skylla på att det är ett fel i branvarnaren om den börja ljuda.. Däremot så kanske root cause är överbelastning. Säger som Gert F, "Äntligen" får Södermalmarna smaka på sin egen medecin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En ljusbågsvakt är en sensor som löser ut om en ren ljusbåge, tänk blixt, upptäcks. Ett elektriskt fel. Därför får man t.ex. inte fota med blixt i ställverk.

   Radera
  2. Kan överbelastning vara orsaken till att att den löste ut, eller vad kan det vara för osaker?

   Radera
  3. Ljusbågen orsakas oftast av kortslutning, men det är nog mycket osannolikt av den var orsakad av överbelastning.

   Radera
 5. Hur långt strömavbrott behövs det för att det skall märkas sk "genrekombinationseffekter" på 9 månaders sikt månntro?
  Räcker 2 dagar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det dessutom kallt inomhus, så går det ännu fortare...

   Radera
 6. Vad gäller kabeln i Göteborg berodde det på att kabeln var ingjuten i betong vilket normalt inte ska vara fallet. Kunde ha slutat riktigt illa för maskinisten.

  SvaraRadera
 7. Min första tanke var: "Vem testar oss?". Jag läser uppenbarligen för mycket av herr bloggarjävelns böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker likadant, fast jag inte har läst någon av hans böcker. Men jag är född i Finland...

   Radera
 8. Heter det fortfarande strömavbrott eller är det redan ersatt med det MP-introducerade begreppet "flexibel elanvändning"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är gott om vindkraft idag, det blåser i hela landet idag. Billig el.

   Radera
 9. Främmande makt jävlas med oss? Hybrid-krigföring?
  Once is happenstance. Twice is coincidence. Three times is enemy action.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag jobbade som konduktör på järnvägen, var alla problem "tekniska vagn-fel" i högtalarna, som t ex när lokföraren hade försovit sig eller var för full att köra tåg tidigt på morgonen (efter att ha festat med andra lokförare och konduktörer under halva natten).

   Radera
  2. Svar på gräns-bråket? Det är kanske inte populärt med Nato-soldater vid gränsen, det passar in tidsmässigt (The Guardian):
   "Defence secretary confirms plans being worked up to strengthen the fence breached by migrants."
   "British soldiers to give more support to Poland amid Belarus border crisis."

   A hundred British military engineers are to provide practical support to help Poland tighten up its eastern border with Belarus, where thousands of migrants had been attempting to cross in often freezing temperatures.

   "The plan was confirmed by the defence secretary, Ben Wallace, on a visit to Warsaw, in which he said Belarus was making a “conscious attempt” to destabilise Poland and all of Europe by encouraging migrants to the border."

   Radera
  3. Estland skickar också 100 soldater till gränsen i fråga.

   Radera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. 50,15hz på SVK just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på hur det ruskar runt så...

   Radera
 12. Länk till infon om nödkraft till biltullarna?

  SvaraRadera
 13. Kan ha varit koppartjuvar som har varit i farten. För lite drygt ett år sedan, drabbades ett ställverk i Slakthusområdet av kabeltjuvar, som därmed släckte ner ett rätt stort område i södernärförort. Ingen av tjuvarna blev dock grillad, vilket har hänt tidigare.

  Tullarna går på diesel vid strömavbrott, så man kommer aldrig undan den terrorn. Heller.

  SvaraRadera
 14. Ingen har kommenterat att det faktiskt är både Göteborg och Stockholm på samma bild. Tror det är en minoritet av ens oss 08or som vet om att det är både Göteborg och Stockholm på bilden, men spårvagnarna verkar konstiga på min film.

  För övrigt har tunnelbanan fortsatta problem trots influgna specialister.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Easter egg. Det står trots allt att det både är Göteborg och Stockholm på fotot.

   Radera
 15. Nu är tunnelbanan igång men lite oregelbunden trafik fram till 22 meddelades cha 2100 efter stoppet fredag EM. SL flög in expertis från Tyskland, men kan än inte säga vad som var fel orsak varför så länge .

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 16. Skulle säga att bilden är tagen i Göteborg och Stockholm samt visar båda.

  SvaraRadera
 17. Trevligt samtal om vårt sårbara elnät med historiska bakgrund med professorn i tillämpad kärnfysik Jan Blomgren. "Elektrifieringen av industri och transporter innebär att elbehovet ökar kraftigt. Samtidigt sker ny elproduktion i dag nästan uteslutande genom vindkraft. Kombinationen av större efterfrågan och större beroende av ojämn produktion – vindkraften producerar ingen el när det inte blåser – förvärrar obalanserna i elsystemet. Fortsätter Sverige på denna väg är risken överhängande för allt större problem med kapacitetsbrist och prissvängningar och till och med roterande nedsläckningar av elnätet. Det menar Jan Blomgren, professor i tillämpad kärnfysik och vd för konsultföretaget INBEx. Han samtalar med programledaren PJ Anders Linder."

  Studio Axess 2021 – Jan Blomgren – Vindkraftsutbyggnaden ökar risken för nedsläckningar av elnätet

  SvaraRadera