Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2021-11-29 13:50

Andersson (S) skriver historia - väljs till statsminister för andra gången på mindre än en vecka - elen kostar 338 öre per kWh

Socialdemokraternas partiledare Andersson (S) skrev idag historia genom att väljas till statsminister för andra gången på mindre än en vecka, samtidigt som det oskattade onätade och ohandlade elpriset är 339 öre per kWh i hela landet. Detta sedan Centerpartiet lagt ner sina röster och på så sätt som borgerligt oppositionsparti släpp fram Andersson (S) till statsministerposten.
"Så här lång tid tog detta."
Nu är alltså Andersson (S) fortfarande inte statsminister än, då tillträdeskonseljen ännu inte hållits där valresultatet presenteras för statschefen Hans, alltså Hans Majestät Konung Karl XVI Gustav.

Hon röstades in med 101 ja-röster, 173 nej-röster och övriga 75 lade ner. Någon missade alltså att trycka nej och en person förutom Socialdemokraterna röstade aktivt för Andersson (S), specifikt var detta en person från M+SD+KD+L sett till summeringen av nedlagda röster som matchar V+MP+C+oberoende.

I övrigt är pensionärerna stora vinnare. Först får de nu höjda pensioner via den högernationalistiska klubbade budgeten, samtidigt som pensionerna också utlovats att höjas i vårbudgeten i överenskommelsen mellan Vänsterpartiet och Socialdemokraterna. Det senare ska dock bara gälla de som inte jobbat tillräckligt i Sverige utan har garantipension (som egentligen är ett socialbidrag till de som är 65 år eller äldre och inte en pension) och endast några få kommer omfattas av den maximala höjningen som Vänsterpartiets Dadgostar kallar en seger.

Vad vi nu ser fram emot är Andersson (S) regeringsbildning och vilken post Anders (S) får istället för IT- och energiminister. Kanske får vi se Anders (S) som finansminister, eller kan han göra större skada någon annanstans? Eftersom Andersson (S) sägs tillhöra vänsterfalangen inom socialdemokraterna så kanske vi får se de långa knivarnas natt där högerfalangen rensas ut från ministerposterna?

Elpriset är just nu rekordartade 339 öre per kWh oskattat, onätat, ohandlat och omomsat. Det är en bra sammanfattning av sju år med Stefan (S) och MP i regeringsställning.

I övrigt ville Busch (KD) ta strid mot de som hotar folks otrygghet.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

57 kommentarer:

 1. Drog igång 2kw portabla el-elementet här i vardagsrummet för lite extra mys, med vetskapen att det kostar Vattenfall nästan 3kr kwh att drifta det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rätt intressant vad som händer om alla okynnesvärmer. 70 % av produktionen är avsatt för elhandel med andra länder. Vad händer om Sveriges 30 % inte räcker till, drar man ner på exporten eller är den alltid överordnad våra egna behov?

   Radera
  2. Vi får betala mer för vår egen el helt enkelt.

   Radera
  3. @Sjunkbomben samma sak som händer om elproduktionen blir lägre och lägre eller antalet invånare fler och fler. Vid toppar sjunker frekvensen och kunder måste kopplas bort.

   Radera
  4. Jo men annan lösning är att sluta exportera när effekten inte räcker till. Är det så att om 70 % alltid måste exporteras så får vi i Sverige bara en tredjedel av varje åtgärd. Snålar alla i Sverige så blir det bara mer att exportera, inte att dra ner på smutsig dyr toppeffekt.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. Nej, 70% av produktionen är definitivt inte avsatt för elhandel med andra länder. Däremot så ska 70% av överföringskapaciteten vara tillgänglig för marknaden, vilket förstås inte är samma sak. Men det finns också krav på driftsäkerheten, vilket förstås är viktigt då fel kan fortplanta sig sig över nationsgränserna. För att klara kraven för driftsäkerhet så tvingas man helt enkelt bryta mot kravet på 70% tillgänglig överföringskapacitet, och skulle man göra 70% av överföringskapaciteten tillgänglig så kommer man istället bryta mot kraven gällande driftsäkerhet. Man har kort och gott satt sig i en besvärlig sits som inte ser ut att ha någon lösning i sikte.

   För övrigt så har Sverige effektunderskott då elbehovet i Sverige är högt, dvs. vi behöver utlandsförbindelserna för att då kunna importera.

   Radera
 2. Cornu, om jag uppfattat dig rätt här på bloggen så tycker du att (c) är svikare för att de samarbetat vänsterut och (m) och (kd) för att de samarbetar med (sd). Men anta att ett liknande (inte nödvändigtvis exakt lika) parlamentariskt läge uppstår och en regering bildas via en storkolaition, säg (s) + (m) + ett tredje parti för att få majoritet. Hur skulle du ställa dig till det?

  Ang långa knivarnas natt, låter otroligt att man skulle ägna sig åt något sådant när man har så svagt stöd, det är nog mer troligt när man antingen har en överväldigande majoritet eller efter en förlust. Dessutom så när Juholt var partiledare så tog väl vänsterfalangen inom (s) partisekreterarposten också, en post som annars brukar ges åt förlorarfalangen, och se hur det gick med det.

  Finns det någon tidtabell för när den nya regeringen presenteras?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Hur skulle du ställa dig till det?"

   Han skulle givetvis se massa svikare? Är det något i Cornus förhållningssätt mot statsmakten som är luddigt? ;)

   Radera
 3. 101 ja är 100 socialdemokrater + Kakabaveh, som deklarerade att hon skulle trycka ja. Så det är nån i M/KD/SD/L som tryckt avstå istf nej, troligen nån från L. Röstprotokollet får visa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. från Fredrik Furtenbachs twitter: "Liberalen Nina Lundström lade ner sin röst istället för att rösta nej till Magdalena Andersson. ”Osolidariskt”, säger gruppledaren Johan Pehrson, ”brist på respekt för kollegorna”"

   Radera
  2. "brist på respekt för kollegorna" antar jag är en förkortning av "ditt namn kommer inte så med på vår lista i nästa val".

   Radera
  3. Det var sedan tidigare redan avgjort att hon inte skulle ställa upp i nästa val, så hon tar chansen både nu och i somras att förtydliga sin ställning. Har ingen praktisk betydelse.

   Radera
 4. VEM VARE? VEM VARE SOM RÖSTA?

  Att Busch vill ta till kraftåtgärder mot de som hotar otryggheten är väl naturligt, den är ju högerns största säljargument. Nu senast sitter det nån nolla i Sthlm och tycker att man randomly ska få genomsöka folk som befinner sig i tunnelbanan. Kollektiv psykos, verkar det som. Tror inte gangstergängen tar sin tabanja och åker T-bana till skjutningarna särskilt ofta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. [TRAMS] Om inte annat så är det ju väldigt diskriminerande mot gangstergängen utanför Sthlm. [/TRAMS]

   Radera
  2. Fast det är ju inte bara gäng uppgörelser man är ute efter.
   Det finns många beväpnade individer som tex rör sig i kollektivtrafiken.
   Jag har inget problem med visitationer

   Radera
  3. "många beväpnade individer". Ja, som vanligt är det Pundar-Perra som ska sättas dit för ringa narkotikabrott och den där morakniven. Sjukt inkompetent och har rätt lite med skjutningar osv att göra. Pinnjakt. De gängkriminella har mycket smidigare system för att hantera sina vapen.

   Radera
  4. INGEN.TA DET LUNGT.

   Radera
  5. Det låter som att Ben är lite upphetsad inför tanken att varje resa kan innebära en oväntad uppvaktning.

   Radera
  6. Som om jag skulle riskera att ens bli hittad död i den smittbärande sumpmarken.

   Radera
  7. Det är som den där totala förloraren Forssell som annonserade sin riksdagskandidatur, dom har inte ett piss att komma med förutom en massa skit kopierad direkt ur DDR-Volkspolizeis playbook: Massövervakning, "dä ska va förbjudet att kaxa mot ordningsmakten" och spöa alkisar i visitationsrummet. Man måste vara bra långt ner i villapsykosen för att gå på den skiten men som sagt: Otrygghet är dom här dårhushjonens främsta säljargument, utan den har dom ingenting.

   Radera
  8. Japp, Ben, det är pinnjakt men Pundar-Berra är lite för mycket jobb för en pinne. Mycket lättare då att ge sig på de som har vapen lagligt tex jägare. Då finns ju namn och adress och vapennummer behändigt tillgängligt. Den så kallade industrimannen som beskylldes för olovlig vargjakt pga av en högst tveksambeskyllning blev ju av med 11 vapen, fattar ni 11 pinnar, bra dag på jobbet.

   Radera
  9. Ben: jag är av den åsikten att även Mira knivar på allmänna platser ska bort.
   Även du borde förstå vilken fara sådana innehav utgör.

   Radera
  10. Njaeh en del skjutningar har ju arrangerats så att kurirer, ofta unga kvinnor i gängens periferi, fått transportera vapnen till brottsplatsen för att bödlarna inte ska riskera att åka fast med illegala vapen i bilen.

   Radera
  11. De som hotar otryggheten arbetar ju för trygghet. Så verkligen knasigt att vara emot dem. De som hotar tryggheten däremot, de ska vi verkligen ta krafttag mot. För de skapar otrygghet. Tryggt och veta att vänsterns röster i alla fall kommer från den otryggaste andelen av befolkningen. Annars hade man inte varit trygg i att ta så mycket från andra.

   Radera
  12. duharfilmatalltdetdärspelauppdenförmignudensomharröstatskafåstryk

   Radera
  13. Något måste ju ändå göras. Denna rödgröna sörja som misslyckats totalt med de kriminella gängen. man säger att det ska utbildas mer poliser. Men sanningen är att minst lika mycket poliser slutar. Och som rapporter igår där 1/3 av alla patrullerande polis mår psykiskt dålig med olika stressrelaterade problem. Detta pga den tuffa miljö dessa får jobba i. Det verkar ju närmast gå åt de hållet att poliser vartefter försvinner från gator och torg. Kriminaliteten och narkotikaförsäljning kan härja fritt.

   Radera
  14. Är det småpundare med morakniv som gör Sverige otryggt?

   Radera
  15. Är det småpundare med morakniv som gör Sverige otryggt?

   Radera
 5. Centerpartiet är inte ett borgerligt oppositionsparti utan ett socialdemokratiskt stödparti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det enda partiet i den så breda mitten...

   C är det parti som står längst till höger i ekonomiska frågor och är alltså ett nyliberalt ytterkantsparti med en synnerligen grandios och skev självbild.

   Radera
 6. Ett steg framåt att bilda regering utan MP. Nu gäller det för S att utnyttja den handlingsfriheten och slippa MP-oket framöver.

  SvaraRadera
 7. Så ryggdunkarnas årsmöte slutade med en omröstning för att pressen ska få en nyhet att skriva om.
  Några nya nyttiga idioter ska alltså få nya kontor på tjänster de inte vet något om och låta sig styras av lobbyister och fiskmåsar.
  Nä, jag är inte bitter.

  SvaraRadera
 8. Haha Andersson blir återvald efter 72 timmar Thatcher fick kämpa i åratal för en ny mandatperiod sån loser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. That's her, that's sure! I am extraordinarily patient, provided I get my own way in the end.

   Radera
 9. Tror S kommer att snabbt fixa en del av kriserna vi har pga MP, cementa, slutförvaring etc. Dock får vi ju problem om 10 månader när MP kommer att vara fjärde (minst) största parti. Så för S blir det jobbigt nu, antingen fixar man de akuta problemen och MP får ett gå ur fängelse kort, eller gör man ingenting....Oavsett MP är den stora vinnaren idag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å andra sidan så är S beroende av MP, för man ska nog inte räkna med att alla röster MP tappat sedan sist har gått till S.

   Jag gissar på att S kommer med halvlösningar innan valet, som de sedan tvingas backa på för att få stöd från MP efter valet. Tillbaka på ruta ett.

   Radera
 10. S kommer att vinna på att slippa oket MP och MP kommer att vinna på att sälja in sin verklighetsbefriade idealism. Sedan får vi efter nästa riksdagsval ånyo en S & MP regering.

  SvaraRadera
 11. Såklart det blir politiskt kaos när 4 Brudar ska försöka samarbeta -:) Men S som styr med en Högerbudget är ändå inte så illa.

  SvaraRadera
 12. Jag har för närvarande strömavbrott, vilket är tur givet vad elen kostar. Om vi antar att strömavbrotten blir vanligare och mer omfattande kommande år så kommer ju det att leda till att mindre el behöver produceras. Win-win. Och MP är extra glada eftersom ett antal icke-önskvärda kanske till och med stryker med på kuppen under kalla vinternätter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr är det aldrig avbrott i exporten, använder vi mindre så kan desto mer exporteras istället.

   Radera
  2. Nej! Det tänkte jag inte på. Då får jag trösta mig med att min el kan användas av någon tysk istället för att värma upp min enkla boning.

   Radera
 13. Skrattar elakt i bundet elavtal!

  ...gråter dock ynkligt i bundet avtal som går ut i mars :'(
  Blir nog svårt att binda om till ett bra pris!

  SvaraRadera
 14. Just nu importerar vi el och noterar, att vi indirekt importerar el från Ryssland och Vitryssland, via Finland och Litauen.
  Inte bra :-(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finland har ju byggt kärnkraft i 15 år nu. Varför importerar vi inte från dem?

   Radera
 15. Radion har just försökt att förklara varför vi har höga elpriser. Man nämner vädret och gaspriser i Tyskland, men inte den kedja av politiska beslut som tagits och inte tagits de senaste 15 åren. Karlshamns skorstenar rök förresten idag enligt ögonvittne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag undrar oxå, ingen har lyckats förklara varför elpriserna är höga här. Swe har under lång tid mest exporterat el, alltså ett överskott här. Det måste vara EUs fel !, och avtal och sammankopplade nät & politiska beslut !
   Så kan någon förklara höga elpris, trots att det är ett överskott i Swe ?

   Radera
  2. Tänk dig att du har en vindsnurra, då kan du välja att sälja till den dryga grannen för självkostnadspris 30 öre/kWh eller till en tysk för 5 kr/kWh.

   Radera
  3. Och varför kan man inte sälja till en Tysk för 5 kr/kWh, medan man håller det inhemska priset på 50 öre ? Det är alltså EUs fel !!

   Radera
  4. För att samhället äger ingen kraftverk, de är privatiserade. Även Vattenfall är vinstdrivande, till och med socialisterna tycker att detta ska vara så här med Ygeman i spetsen.

   Radera
  5. Norge har också brutalt mycket högre elpriser än vanligt så vi kan nog inte skylla på EU-medlemskapet.

   Radera
  6. Den vanligaste uppfattningen är att elproduktionen är samhällsägd och att det finns ett samhällsansvar, det var i det gamla folkhemmet. Så är det inte alls längre, det är att sälja till högstbjudande.
   Elpriset kommer sticka iväg ännu mer framöver i och med eletrifieringen.
   Danmark väntas procentuellt sett öka sin elefterfrågan mest bland de nordiska länderna, från 36 TWh till 133 TWh år 2050, enligt Nordenergis rapport.

   Radera
  7. Kapa tråden till Danmark då...?

   Radera
 16. Ingen fara. Elpriserna är på väg ner. Det säger i alla fall Anders Ygeman, så då måste det vara sant.
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/MLak1R/anders-ygeman-om-elprischocken-priserna-ar-pa-vag-ner

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra. Ungefär som att ramla från 20e istf 10e våningen. Halva fallet :)

   Radera
  2. Tyskland ska stänga ytterligare tre kärnkraft med en kapacitet på 4050 MW vid årets slut, lagom till den djupaste vintern...

   Radera
 17. Lyssnar på Maggan nu, helt nytt S parti sen de slapp MP. Har aldrig röstat på S och kommer ej att göra det men sedan MP stack tror jag det blir 110 bättre. Trots allt fattar sossar att LKAB om de lägger ner blir ett problem för deras väljare, till skillnad från högutbildade MP som inte begriper att deras egen politik kommer förr eller senare slå mot dem också (Vad ska vi ta oss till när mobilen är urladdad och jag inte kan lägga upp mitt nya skägg på insta).

  Nackdelen är ju att MP nu kommer vara ett 10 till 15 procent parti. Vi väljare gillar ju att greenwasha oss: Jag röstar på MP därför åker vi klimatsmart(vad är det) till Thailand och Spanien. Jag bryr mig om klimatet därför röstar jag på MP, hinner inte skriva mer nu ska med flyget.

  SvaraRadera