Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-11-24 12:05

Andersson (S) ny statsminister - kommer regera på SD:s budget - MP funderar på att hoppa av ny regering

Socialdemokraternas partiledare Andersson blev vald till Sveriges nya statsminister efter att C och V inte röstat emot henne. Däremot kommer C inte stödja regeringens budget på grund av att V får igenom höjd garantipension för de som inte jobbat tillräckligt i Sverige för pension, vilket gör att Andersson (S) kommer få regera på Sverigedemokraternas budget. Miljöpartiet uppger sig nu fundera på att hoppa av regeringen eftersom allt liv på jorden är hotat av sänkningen av bensinskatten med 50 öre till sommaren.
Somliga stirrar i botten på glaset, andra i botten på popcornbyttan
Cirkusen fortsätter alltså. Man kan åtminstone inte längre hävda att svensk politik är tråkigt.

Andersson (S) blev alltså statsminister och förväntas presentera sitt kabinett på fredag.

Tills dess klubbas SD+KD+M:s budget igenom i eftermiddag, eftersom C inte längre stöder regeringens budget sedan Andersson (S) kommit överens med Dadgostar (V) att höja garantipensionen med upp till 1000:- SEK i månaden för de som inte jobbat tillräckligt i Sverige under sin livstid. C avser istället rösta på sin egen budget.

Detta får nu Miljöpartiet att gå i taket och partiledare Per (MP) säger sig vara "väldigt besviken" och att det är ett "hån mot den unga generationen" att man sänker bensinskatten med 50 öre genom att släppa fram SD:s budget. MP:s ekonomiska talesperson Skog (MP) säger att Centerpartiets partiledare Lööf (C) ägnar sig åt "fulspel". I riksdagen inför statsministeromröstningen sade MP ifrån talarstolen att "allt liv på jorden hotas", förmodligen av en bensinskattesänkning på 50 öre, som först ska börja gälla första juli 2022. 

Det är oklart om 50 öres sänkning av bensinpriset via marknadsfluktuationer innebär samma hot mot allt liv på jorden, särskilt som Miljöpartiet i talarstolen sade att det var människor och inte bensinpris som hotade allt liv på jorden.

Ter sig som det finns en lösning på det hela om nu människan är problemet, men men ... I den eskalering av klimathotet som verkar pågå i Miljöpartiets retorik, och hur avgörande Sverige ensamt är för jordens undergång, så förväntas i nästa steg även solsystemet, sedan galaxen och sedan universum hotas av sänkt bensinpris.

Per (MP) säger till SvD att partiet nu ska "fundera" på om de ska sitta i Andersson (S) regering. Rent valtaktiskt vore det förstås bäst för dem om de lämnar regeringen och kan låtsas vara opposition det sista halvåret fram till valet. Trots allt går inte MP:s budget igenom, och därmed kan de lika gärna stå utanför.

Att ställa sig utanför regeringen garanterar dock att nästa regering blir en SD-stödd regering, då man inte kan räkna med att S får stöd av MP framöver.

Förvirrande? Inte då, kom ihåg att våra politiker representerar hela befolkningen, och såldes på begåvningsfronten följer en fin normalfördelning.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

120 kommentarer:

 1. Tack Centern, vi hade bara hålla oss flytande i tio månader och så ställer ni till med detta. Nu kommer MP bli nya SD vad det gäller mandatfördelning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och SD kommer växa ytterligare. Tack Centern, nu kunde väl gett det tio månader.

   Radera
  2. Vad är det de ställt till?
   Vi slipper familjeveckan, något C inte heller vill ha, vi slipper att staten förstatligar ännu mer skog, vi slipper ännu mer meningslösa extratjänster.

   Radera
  3. Vi brukar väl få vårdnadsbidrag med KD:s budget. Hur är det denna gång? Fast de kanske lyckligtvis inte har något inflytande.

   Radera
  4. Vad de ställt till med? De kunde hålla sig lugna i 8 9 10 månader. Nu har de ju bjudit in MP och SD på röda mattan samtodigt som Centern får hoppas på Stockholmsre som inget annat parti vill ha.

   Radera
 2. Ja, stor risk att Mp kan komma upp i 15-20% om de sätter sig i opposition.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var nu inte orealistisk. 30-35% borde det ju såklart vara! Sen får vi inte räkna bort FI heller som vissa barometrar fortfarande särskiljer från "övriga" av någon anledning... Snacka om att piska en död häst...

   Radera
  2. Tror inte Mp hoppar av utnämningsmakten och det kulturpolitiska inflytandet de har över SVT så länge de sitter i regering. Kan ha fel förstås, men detta är troligen mest spel för gallerierna så att de själva får tevetid i kväll.

   Sedan vet vi ju faktiskt inte om Maggan överhuvudtaget ens har tänkt erbjuda dem några ministerposter! Det kanske hon inte har - i så fall är det här ett "jag gjorde slut först" poserande från Mp a la butthurt fjortis när första parrelationen i högstadiet gått i kaputten.

   Radera
  3. Exakt, nya Statsministern har (S) som första ansvar och kan känna att det bästa för (S) nästa val är att regera utan tomtar på loftet.

   Radera
 3. Hoppas det blir en rejäl M+KD+SD majoritet efter nästa val, så att det blir lite lugn, och att dom kan börja fixa alla problem. Nu är det ju stor underhållning, den jag ogillar mest är C och Annie, som är helt otillförlitlig, och snart ovän med alla. Ena sekunden gullar dom med S, V, Mp, nästa sekund så röstar dom för en SD/M/KD-budget för att dom är sura på S och V...
  Bla Bla Bla...

  SvaraRadera
  Svar
  1. "så att det blir lite lugn, och att dom kan börja fixa alla problem"

   HA! Din lustigkurre där...

   Radera
  2. Klart de fixar det, jag har hört att bl.a. en av SDs EU-parlamentariker lovat att han ska jobba på det full patte.

   Radera
  3. Jomensåatt... M och förhoppningsvis-snart-ute-ut-riksdagen-KD som har sagt att de aldrig någonsin ska samarbeta med SD. Känns troligt att de kommer att funka tillsammans! Får beställa riktigt mycket popcorn i så fall!

   Radera
 4. Per Bolund verkar slita och kämpa med svåra kognitiva utmaningar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Herregud, jag borde ju inte sammanfattat så kort. Det är människor som är hotet mot allt liv på jorden??? Om MP verkligen har sagt så, vilket jag inte betvivlar att bloggaren citerat korrekt, så är ju frågan om man inte får se på dom i nya ögon. Som ett verkligt hot och inte bara en samling knasgökar som vägrar se verkligheten för vad den är.

   Radera
  2. Antalet människor - över en viss nivå som vi sedan länge passerat - är väl en påfrestning på planeten. Om man då utger sig för att vara ett s k miljöparti borde man väl driva försämringar av t ex föräldraförsäkring och annat som uppmuntrar till större mängd människor?

   Det kanske blir för logiskt...

   Mvh

   Egon

   Radera
  3. Mmmm, men det är väl lite som utsläppen av CO2. Eftersom vi pratar absoluta tal (naturen skiter ju i realtivt, per capita etc.) så är ju inte riktigt Sverige problemet. Men jag förstår hur du tänker, många bäckar små...

   Radera
  4. Om vi ska jobba med absoluta tal och ta bort de individer på planeten som släpper ut mest så ligger vi nog rätt högt upp på listan i Sverige. Om vi hittar på administrativa indelningar så kan man ju argumentera på annat vis.

   Radera
  5. @Sälen - vilken tur då att vi inte ska det för i sedvanlig ordning kan vi lita på att när det väl blir "crunch-time", och förr eller senare blir det det, så är det som vanligt den med mest vapenmakt som vinner och där ligger väl då iofs Sverige rätt brunt till (OBS inte en SD referens).

   Radera
  6. Överbefolkning har de tjatat om sedan Thomas Malthus publicerade sin bok om det 1798... Malthusians har ju bevisligen haft fel sedan dess, men det hindrar ju inte att fler idioter hoppar på tåget.

   Sen kan man ju fundera över om inte dessa biter sig själva i röven genom att göra fattighjon av alla människor, eftersom fattiga människor tenderar att se många barn som en pensionsförsäkring...

   Radera
  7. Malthus hade inte fel, vad fick du det ifrån? Tvärtom, Malthus ligger till grund för hela den biologiska evolutionsteorin. Det enda som Malthus underskattade var vår intelligens.

   Malthus-krascher har inträffat många gånger i mänsklighetens historia i isolerade samhällen. Mest känd är kanske Påskön, men det finns andra exempel.

   Sen är förstås MP galna, men det har inte med Malthus att göra.

   Radera
  8. Malthus var en skicklig tänkare som byggde sina ideer på gedigen statistik. Han bör inte kallas idiot för att han hade fel och industrialismen kom och ändrade allt. Nya förändringar som inte så lätt går att se kommer nu och vårt stora hot med CO2 kan kanske klaras av utan en katastrof för vår civilisation. Först måste de lätta hindren bort som fossila fordon. Mer laddstolpar gynnar detta medan sänkt bensinpris missgynnar.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  9. På vilket vis gynnar fler laddstolpar mindre CO2 när strömmen kommer från förbränning av olja och kol? Och att du tar upp vindkraft kan du sluta med för den räcker inte till på långa vägar.

   Radera
  10. Nu behöver man ju (förhoppningsvis) inte vara raketforskare för att fatta vinsten med att elda fossila bränslen i kraftverk istället för i fordon. Det finns gott om systemstudier att läsa för den som inte själv kan räkna.

   Radera
  11. sälen tack! Sniffmeister var inte ledsen för att du har haft fel. Ibland har jag också fel. Du har rätt i att vindkraft inte räcker utan vi behöver en hel del mer energi. Fast i Sverige räcker dagens vindkraft med råge för att alla fordon ska kunna gå på el.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  12. Handlar ju lite om att vindkraften ska räcka till allt annat också. Är väl ändå helheten vi räknar på? Det blir inte bättre miljöpåverkan för att vi ger grön el till bilar istället för industri eller hushåll.

   Radera
  13. Sniff. En stor fördel med vindkraft, förutom den låga investeringskostnaden, är att vi vet ungefär en vecka i förväg hur mycket vindkraft vi får. Lång tid att besluta om priser och annan produktion.

   En del annan elproduktion ramlar bort sekundsnabbt. Annat är det när ett ventilfel i Oskarshamn 3 får reaktorn att gå i snabbstopp. Då har man hela 20 sekunder på sig att balansera stamnätet för att kompensera för en ögonblicklig förlust av 5% av landets elproduktion. Kärnkraften är PLANERBAR heter det. För er som undrar vad som händer när man kopplar bort tre reaktorer från nätet inom fem minuter så har Svenska Kraftnät skrivit en rapport om den stora stamnätskollapsen 2003.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  14. De stora tänkare som på 1800-talet räknade ut att solen snart skulle slockna då den förbrände kol hade också lite rätt, mindre atomer, lite längre tidsperspektiv bara.

   Nej, Om Malthus inte lyckades ha rätt på 200+ år så kan man inte säga att han inte hade fel.

   Radera
  15. "Den stora tänkaren" du pratar om är sannolikt Lord Kelvin, som räknade ut att Solen inte kunde vara äldre än ett par hundra miljoner år om den fick sin energi från gravitationell kollaps. Kolförbränning beräknades ännu tidigare, men togs inte på allvar eftersom tidsrymden blev för kort.

   Kelvin hade dock inte fel. OM solen varit driven av gravitationell kollaps, SKULLE den bara ha lyst i 100-200 miljoner år. På samma sätt hade Malthus rätt. Om inte den industriella revolutionen hade tillfälligt höjt människans förmåga att producera livsmedel, SKULLE den exponentiella befolkningstillväxten ha lett till kollaps.

   Malthus är inte känd bland vetenskapsteoretiker för att ha förutspådde jordens undergång, vilket du tycks insinuera. Utan för att han jämförde en exponentiell- och en linjär tillväxtkurva och insåg att den linjära tillväxten inte i längden kunde överskrida en exponentiell tillväxten.

   Det finns hur många exempel som helst i naturen som illustrerar detta. Lämmeltillväxt i fjällen, Kanintillväxt på öar, människotillväxt på påskön, etc, etc. Däremot vet jag inte om Malthus gav ett specifikt datum för kollapsen och om inte har han inte ens fel där.

   Radera
  16. Det är i sanning tur att vi upp till en vecka får veta att det blir en blackout. Industrin kan på så sätt förbereda sig, remittera personal, planera produktionsbortfall och på bästa sätt förbereda verksamheten för intermittenta avbrott.

   På samma sätt kan vi hemmavarande kolla väderleksprognosen och i god tid ge oss ut i skogen och hugga ved (som inte hinner torka ordentligt), eller kanske gå och köpa oss en extra tjock jacka som värmer behagligt när strömmen stängs av.

   Länge leve den förutsägbara vindkraften.

   Radera
 5. Vågar man alltså hoppas lite på en ren S-regering och att de då äntligen kan ta beslutet om slutförvar av kärnavfallet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror det finns flera nationer, som gladeligen skulle köpa vårt kärnavfall. Och dessutom skulle betala topp dollars för det. Hipps Vipps så skulle vår kärnkraft bli super lönsam.

   Radera
  2. Kan bli lite svårt att köpa nytt kärnbränsle då bara ;)

   Radera
 6. Och så säger man att man inte får något för skattepengarna! Denna fars är bättre än det bästa som kan kreeras med den mänskliga fantasin. Jag gör mitt bästa för att distansera mig från effekterna av dessa fiskmåsar, så att man verkligen kan njuta av deras krumbukter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det är en jäkligt dyr, hur ska jag säga, konsinstallation?

   Radera
  2. Lite som "vaskduellen" är det onekligen.

   Radera
 7. Det har alltså blivit ännu viktigare att rösta mot MP i kommande val. Viktigt för alla som vill vara ansvarstagande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och hur ska man rösta om man önskar vara "för" något?

   Ä de lögn, så är de lögn, saum di gamle sa..

   Radera
 8. Bensinpriset har väl höjts lika mycket eller mer senaste året så den sökningen är ju en gäspning och knappast början till slutet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och det höjs automatiskt den 1/1 varje år med mer än 50öre och dessutom ökas reduktionsplikten som driver upp priset.

   Radera
  2. Helt jävla underbart, det är ju praktisk politik så som den spelas i champions league!

   Dvs, man höjer skatten på något med jämna intervaller och sen kastar man in en stycken engångssänkning och bara: "Nu sänker vi skatten, BRA VA!!? :D"

   Well played!

   Radera
 9. Bensinen blir en riktig soppa.

  SvaraRadera
 10. Det vore faktiskt intressant att se om den högre politikerklassen följer samma normalfördelning över intelligens som populasen i stort. Är det en fördel att vara smart när man är politiker, eller räcker det med att vara skamlös, narcissistisk och alltid redo att hugga någon i ryggen?

  Jag vet uppriktigt inte och vågar inte ens gissa. Men det vore intressant att ta reda på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det råkar faktiskt finnas bra studier av detta för Sverige. Genomsnittligt IQ för en parlamentsledamot är ungefär 110-115. Så en bit över medel men samtidigt sämre än genomsnittet för de kognitivt mer krävande yrkena.

   Radera
  2. Det förklarar ju deras iver att lagstifta det "goda livet". De som bara är en bit över medel har ofta den villfarelsen att om bara de fick bestämma...

   De riktigt intelligenta fattar ju att det inte går att detaljstyra människors liv...

   Radera
  3. Definierar man korkad utefter om de omedvetet är till skada för sig själva och för andra...

   Naiva är åtminstone till nytt för andra.

   Radera
  4. 110-115 var faktiskt lite högre än jag hade trott, fördomsfull som jag är... Frågan är då om politiken kräver en något högre intelligens, eller om den inte går att utföra om man är för korkad? Alltså, har politikerna en normalfördelningskurva som befolkningen i stort, eller är kurvan helt enkelt avhuggen vid runt 95, eftersom mer korkade personer aldrig lyckas bli riksdagsmän? En avhuggen kurva skulle förstås ge ett högre väntevärde, även om andelen riktigt intelligenta personer lyser med sin frånvaro.

   Tyvärr finns det nog ingen brist på överbegåvade politiker. Det är ofta sådana människor som blir rationalister (och kommunister) eftersom de har en vision och tror sig kunna kontrollera den extremt komplicerade verkligheten.

   Radera
 11. MP skiter i bensinskatten i detta sammanhanget. Bolund vill inte ta beslutet om slutförvaret. Han och MP vill två sina händer. Alltså avgår han och MP lämnar regeringen innan de tvingas till ett beslut eller han blir avsatt som statsråd pga en misstroendeomröstning.

  Det är ren symbolpolitik.

  Ute ur regeringen kan dessutom MP driva en kampanj mot beslutet om slutförvar då de har insett att det är det effektivaste sättet att accelerera nerläggningen av kärnkraften då vindkraften blir allt svårare att subventionera då debatten numera förs med sakargument emot de stöd som införs och folk i allmänhet börjar förstå att det går inte med enbart vindkraft, 500TWh eller ej.
  Och att det blir väldigt, väldigt dyrt.

  Därför gäller det att styra narrativet till:

  "vi har inget slutförvar, därför är det oansvarigt att fortsätta använda kärnkraften och den måste avvecklas snarast"

  De är inte dumma. De är gröna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, det kan säkert stämma. Men samtidigt får ju befolkningen skylla sig själv om den tror att slutförvar skulle vara ett problem. Det är inte speciellt svårt att sätta sig in i "svårigheterna" och beklagligtvis har ju inte tillräckligt många gjort det.

   Radera
  2. Hmmmm, det vore ironiskt om denna regering fattade beslut om någon form av återvinning av avfallet och det skulle orsaka en kärnklyvning i mp.

   Radera
  3. Om de vägrar bygga slutförvar vad skall de då göra med befintligt avfall? Har någon av dessa så kallade journalister frågat dem om det?

   Radera
  4. Vågar du inte fråga själv?
   Varför ska så kallade journalister fråga regeringen om det?

   Radera
  5. För att det är deras jobb kanske?

   Radera
  6. Du har alltså anställt journalister som ska fråga åt dig. Varför har du inte gett dom uppdraget på ert redaktionsmöte?
   Vad kostar det att ha en egen så kallad journalist? Funderar på att ha en som kan fråga dom som inte vågar fråga själva varför dom är blyga.

   Radera
 12. OM MP lämnar så KAN det eventuellt bli en ny omröstning om statsministerposten. Cirkusen fortsätter eventuellt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, eller om uppdraget först går tillbaka till talmannen. Rörigt så det förslår.

   Radera
  2. Ja, det får bli att det först går via talmannen.

   Radera
  3. Det ska tydligen finnas någon slags praxis att hon själv avgår i så fall. Men det är ju inte tvingande.

   Radera
  4. Snyggt jobbat Maggan statsminister i flera timmar! Till och med kortare än Stegö Chilo och Borelius som åtminstone hade sina poster i flera dagar ja uppåt en vecka!

   Radera
 13. Märta Stenevi citerad i GP:

  "Men som det ser ut just nu, riskerar vi i eftermiddag i stället en annan historisk händelse – den första statsbudgeten som är behandlad av högerextrema partier"

  Partier i plural kan ju bara betyda att hon anser att utöver SD är minst ett av M och KD att betrakta som högerextremt. Intressant som exempel på hennes världsbild kan man tycka.

  Enligt samma artikel har Tobias Billström sagt:

  "Om MP utträder ur regeringen innan den är tillträdd måste riksdagen rimligen få säga sitt om förtroendet för den regering som ska tillträda"

  Det är ju fantastiskt att det går att utträda ur något som ännu inte tillträtt. Måste vara någon form av hastighetsrekord.

  Jag som tyckte regeringsbildningarna efter valen -14 och -18 var vämjeliga i sitt politiska taktiserande kan inte annat än skratta åt detta totala haveri. Är det så här det blir när bästa smartaste tjejgänget håller i taktpinnarna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. KD:s låtsaskompiskoppling som man lyfter fram i sitt partiprogram känns ju inte riktigt 2021, om man uttrycker sig milt. Men ordet extrem, tja det ligger väl hos betraktaren att avgöra. Samma elände är ju mainstream i Polen, Ungern och USA.

   Radera
  2. Tja, tjejerna lyckas ju bättre än Tuffe-Uffe. Misslyckande ligger verkligen i moderaternas DNA. Det är helt otroligt att inte lyckas bilda regering trots stor majoritet i riksdagen.

   Radera
  3. Det må vara den första budgeten sponsrad av ett "högerextremt" parti men inte den första budgeten sponsrat av ett "extremt" parti. Hon glömde det Stenevi!

   Radera
  4. "Moderaternas gruppledare Tobias Billström instämmer i beslutet.

   – Om MP utträder ur regeringen innan den är tillträdd måste riksdagen rimligen få säga sitt om förtroendet för den regering som ska tillträda."

   Rimligen aka Maggan kan save face genom att avgå innan hon ens gått på eller presenterat sitt kabinett - alltså riksdagen kan ju alltid peta Magga så som de gjorde med Löfvén.

   Radera
  5. Absolut. Men sannolikt så röstas hon fram igen, vad det lider.

   Radera
  6. @Underdog. "Det är ju fantastiskt att det går att utträda ur något som ännu inte tillträtt. Måste vara någon form av hastighetsrekord" Slutsatsen är riksdagen befinner sig i ett slags kvantfysiskt tillstånd, alltså att de saker som händer där, de händer, men är för människor med vanligt logiskt tänkande omöjliga att förstå

   Radera
  7. Prästens lilla kråka
   skulle ut och åka,
   ingen hade hon som körde.

   Än slank hot hit och
   än slank hon dit,
   och än slank hon ner i diket.

   Radera
  8. Nu har hon ju bett att få bli entledigad några timmar efter att hon utsågs, men denna fars visar med önskvärd tydlighet att den svenska konstitutionen inte är funktionell. Att utveckla det förhållandet och dess orsaker skulle dock tarva aningen mer text än denna kommentar.

   Kortaste tiden som statsminister kan läggas till rekordet som första kvinnliga.

   Radera
  9. Faktafel. Sverige har ingen konstitution på det sättet som avses inom statsvetenskapen.

   Radera
  10. Tack för påpekandet. Jag har gjort en anteckning att påtala för dem jag känner som ägnar sig åt konstitutionell rätt att de egentligen inte har något jobb.

   Radera
 14. Spännande med en högerbudget och kul att.dom verkligen prioriterade försvaret istället för skattesänkningar, välfärdsexploatering och symbolsänkningar kring bensinpriser.

  För det gjorde dom väl?

  SvaraRadera
  Svar
  1. [TRAMS]Självklart har de satsningar på fötsvaret där de ger medborgaren större valfrihet vilket förband medborgaren ska göra sin vpl i istf det gamla statliga DDR-försvaret. Inspirerat av den lyckade valfrihetsreformen i skolan kommer de nya förbanden kallas frikårer. [/TRAMS]

   Radera
  2. Hur ser regeringens budgetförslag ut ang. skattesänkningarna ink. det garanterade bostadstillägget där första utbetalning är 12 dagar innan valdagen?

   Radera
  3. BD, det är dock iofs nästan samma skattesänkningar som i regeringens budget, fast fördelat annorlunda. Annars mer pengar till rättsväsendet och vården, finansierat av skippad familjevecka. Bra!

   Radera
  4. BD och chiefen, två sidor av samma mynt.

   Radera
 15. Detta måste nog vara den bästa underhållningen sen ... ja... nöjesmassakern eller nåt. Helt oslagbart.

  Typiskt att man måste jobba och inte har tid med dessa trivialiteter...

  SvaraRadera
 16. Undrade när Annie skulle börja torpedera Magda. Jag behöver inte undra längre. Torpeden är avfyrad och har nått sitt mål.

  MP hotar att hoppa av regeringssamarbetet och riksdagens kammarkansli menar att man måste rösta om Magda som statsminister igen i om MP inte är med.

  Där blev det väl fel? Det är personen Magdalena Andersson man röstat om. Magda utser därefter de hon vill ha med i sin regering. Om hon undviker att utnämna MP folk så är hon väl kvar med borgerlig budget? Då krävs väl misstroende för att få bort henne.

  Per definition så finns hennes regering inte utnämnd än och kan ju då inte vara förändrad på nåt sätt ännu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Omröstningen ägde rum under förutsättningen
   att det blir S+MP. Det verkar vara förutsättningen redan i samma ögonblick som omröstningen skedde. Annars är omröstningen ogiltig. Så uppfattar jag det. Men helt säker är jag inte. Rörigt?

   Radera
  2. *Resultatet i omröstningen.

   Radera
  3. Men hon kan ju inte tvingas bort. Och blir hon det i en misstroendeomröstning, så röstas hon sannolikt fram igen.

   Radera
 17. Ja Maggan & Annie & Märta & Deathstar.... Vilken soppa. Kan dom inte åka på konferens till något slott någonstans, supa ordentligt, och sen komma överens om ett excel eller nåt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. det funkar inte så med kärringar, det skall vara drama!

   Radera
  2. Yeppie, showen fortsätter och MP lämnar !!

   Radera
 18. Väldig med skällande på centerpartiet och presumtive skoätaren Annie. Men, trots allt gör hon att vardagspolitiken sammantaget drivs mindre socialistiskt än den annars skulle ha varit. Centern skuttar omkring som en trojansk häst inne i vänsterlägret och baxar varje beslut i mer borgerlig riktning än som varit fallet om vänsternpartierna själv fått bestämma. Någon har sagt att hon gör borgerligheten större nytta genom att samverka med vänstersvängen och jag är benägen att hålla med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men samtidigt gör det ju att dom är "omöjliga" att rösta på -vet ju inte vilket ben dom kommer stå på (annat än att dom inte kan samarbeta med vare sig V eller Sd)

   Radera
  2. Bra sammanfattning, Ekonomen.

   Radera
  3. Det är ju bara rätt om man anser att det är ett axiom att vänstern ska bestämma. Det finns väldigt många alternativa ageranden som leder till mer borgerlig politik, men de förutsätter då att man accepterar att SD fått de röster de fått och slutar låtsas att så inte är fallet.

   Radera
  4. Även SD kräver en del vänsterpolitik sett ur ekonomisk synvinkel (högre bidrag). Så C är helt enkelt en balanserande kraft här.

   Radera
  5. Det går absolut att ifrågasätta om SD är ett borgerligt parti. det var därför jag använde det klassiska motsatsparet "vänster" och "borgerlig" och konstaterade att C kunde fått betydligt mer borgerlig politik om de valt att inte vara stödhjul åt vänsterregeringen, bl a eftersom de då kunde balanserat ut SDs vänsterpolitik genom att acceptera andra delar. Men det blir ju omöjlig matematik av allt för den som tror att man kan bortse från en femtedel av riksdagens ledamöter. Som de agerade i förmiddags fick V bestämma statsminister och SD budgetinnehållet och vad C egentligen tycker är bäst blev i båda avseenden helt irrelevant.

   Radera
 19. Och där klev miljöpartiklarna ut genom dörren. Det verkar bli mycket popcorn framöver...

  SvaraRadera
 20. Sveriges kortast sittande statsminister verkar vara ett faktum.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, hon har begärt att bli entledigad av talmannen.

   Radera
  2. Jo, men nu har Sverige iaf haft en kvinnlig statsminister.
   Så nu kan de sluta tjata om det och ta tag i vettiga saker oavsett om det är män, kvinnor eller kärringar.
   ....

   Inte det, nä...

   Radera
  3. Så det räckte inte att hon var så bra på att vara kvinna!

   Utmärkt då har vi klarat av kvinnlig statsminister, dags för en riktig karl att ta över, frågan är bara var en sådan står att finna?

   Radera
  4. Det kan vara "vem som helst", man eller kvinna egalt.

   Radera
  5. Minns jag fel när jag tror att Karin Söder var tf statsminister några veckor sommaren 1981, när Thorbjörn Fälldin var sjukskriven?

   Radera
  6. Undrar om Thatcher var bra på att vara kvinna?
   Förmodligen. Kanske en smula dominant... Vad vet jag?

   Radera
  7. Thatcher var bra.

   Inga kärringfasoner där inte, pekade med hela armen och visste vad hon ville och var inte rädd för att genomföra det.

   Radera
 21. Svar
  1. Det är nog ett taktiskt drag av MP. Befriad från regeringsmakten propagera för en utopisk politik där de skall rädda mänskligheten från att gå under i den eviga klimatelden vilket man hoppas skall locka +4% idealister.

   Radera
 22. Svar
  1. Våra mikropopcorn satte igång att börja poppa av sig själva i skåpet.

   Radera
 23. Och nu blev ett skvalpande 4% MP ett 10-15% parti. Jag säger bara tack Centern, upprepar tack Centern att ni inte kunde hålla er lugna er tio månader. Upprepar att det är tio MÅNAdeR vi pratar om inte tio år. Tack Centdrn för att MP och SD nu kommer att bli de nya blocken. Andra partier, inte minst Centern har idag dranerad sig själva och är från och med nu irrelevanta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vintern är inte slut än. Lite kallt och klart så åker MP ut. Det är bara nyblivna röstberättigade som bor i nte hand i en storstad och därmed tror att elen kommer ur två hål i väggen och framför allt inte betalar för den som röstar på MP då.

   Radera
  2. Alla partier förutom MP och SD är från idag obsolita. Visst en kall vinter kanske gör att MPendast får tio % men då ökar SD med motsvarande. Återigen tack Centern(men vad detta verkligen som Centerväljaren tänkte sig)

   Radera
  3. När jag tänker efter är det kanske precis dagens centerväljare vill, är ju iallafall ingen som bor på landet som röstar på Centern. Men kotlettkammande Stockholmare som inte platsade i Moderaterna är väl glada idag.

   Radera
 24. Appropå regeringsbildning så verkar ju den ha tagit ett steg framåt i Tydkland där SDP, FDP och de gröna delat upp ministerposterna mellan sig.

  SvaraRadera
 25. Jag fattar inte hur Magdalena kan med att regera på oppositionens budget. Skammen går ju på torra land. Snacka om maktkåt utan dess like. Eller förlåt, Steffe gjorde det ju också två gånger så like finns!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oppositionen har fått genom ändringar av någon procent av statsbudgeten, resten är helt enligt (s) ursprungliga budget. Skillnaden är mycket mindre än vad t.ex (mp) vill påskina.

   Radera
  2. Ja, det är otroligt att 20 miljarder i skattesänkningar är definitionen på högerextrem, aka fascistisk.

   Radera
 26. Om vi nu bara låter detta vara till valet i september, hur många tror då att landet går under? Nu har i och för sig valmyndigheten varnat för att det valet inte kan genomföras om de inte får mer pengar så det kan ju bli långvarigt om vi inte kan få till en ny budget.

  SvaraRadera
 27. Förstår inte varför folk klagar.
  5 miljöpartister avgår och Löfven är statsminister igen.

  SvaraRadera
 28. Att budgeten föll är självfallet inga problem alls.

  SvaraRadera
 29. (C) ni är pinsamma, värre än de mest pinsamma politiska vildarna. Ni ska både äta kakan och ha den kvar... bestäm er för f-n.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Centern har ju inte bestämt sig om de ska vara center till höger eller vänster, kommer nog sluta med att de röstar på S budget men Kristersson som statsminister....

   Radera
  2. Det kommer de att göra om det innebär att de får genom någon hjärtefråga.

   Jag tycker de är fantastiskt smarta, de har verkligen spelat ut S totalt.

   Om inte S spelat ut MP också ?

   S kommer få kohandla om precis allting och duger det inte lutar sig bara C tillbaka, de behöver inte ens vara närvarande vid omröstningarna så fäller M+KD+SD regeringens förslag, gång på gång.

   Det är helt enkelt så att till skillnad från DÖ, som var ett vänstervridet övergrepp på demokratin kommer nu den förda politiken mer avspeglas i vad riksdagsmajoriteten vill.

   Och riksdagen är vald av folket. Om sedan folket väljer att låta MP vara kvar i riksdagen efter 2022 så må vara. Det är ändå folkets vilja.
   Skall vi ha demokrati får vi respektera det hur illa det än blir. Förhoppningsvis inte så illa.

   Får se hur länge det varar.

   Radera
 30. Dokusåporna har ju inget att komma med mot denna cirkus...

  Jag hoppas ngn dokumentärfilmare finns med bakom kulisserna för det lär ju bli tidernas hit om en 10 år eller så när den släpps...

  Löpen ser jag redan framför mig, "dagar som skakade sverige" osv...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det får bli på polaroid mot solen om tio år ifall detta fortgår.

   Radera
 31. MP säger att de är principiellt är emot högerbudget för att SD har varit med. Mao så spelar det ingen roll om SD körde en mer MP linje än MP själva.

  "Principiellt kan vi inte stödja något som SD har varit inblandade i, då sviker vi våra väljare."

  Sammanfattat: Vi är helt bakom flötet, liksom våra väljare.

  Fråga: Hur kan någon stödja ett sådant parti?

  C spelar i en ännu konstigare liga.
  Drama och intriger (hemliga överenskommelser) osv. i överflöd.

  Väljarna som röstar på C måste tro att det är en dokusåpa.

  L må ha en del konstiga idéer, men de kör vad jag ser ett rakare spel och blir bestraffade. Klart publiken tycker väl att de är partypoopers..

  Ne nu har det gått så långt, att jag verkligen hoppas på att talmannen säger skäms på er! Samt utlyser ett tidigarelagt nyval.

  SvaraRadera