Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-11-22 15:34

Amerikansk och ukrainska underrättelsetjänst varnar för planerad rysk invasion av Ukraina - Ryssland mobiliserar värnpliktiga

Amerikansk underrättelsetjänst ska ha delat med sig till sina europeiska allierade att den ryska anslamlingen av förband vid Ukrainas gräns ser ut som en förberedelse för ett snabb storskaligt angrepp mot Ukraina på flera fronter rapporterar bland annat Bloomberg. Det ska handla om cirka hundra bataljonsstridsgrupper, varav hälften redan är på plats. Kreml ska även mobiliserat tiotusentals från reserven, dvs krigsplacerade värnpliktiga. Ukrainas underrättelsetjänst ska själva dragit motsvarande slutsatser.
Regeringsbyggnaden i Kiev
De mobiliserade reservisterna uppges vara till för att säkra den tagna terräng som de offensiva bataljonsstridsgrupperna ska ta, i anfallsriktningar från såväl Krim, gränsen mot Ryssland, och gränsen mot Vitryssland, varifrån det är kort avstånd till huvudstaden Kiev.

Bedömningen är att ett angrepp kan komma tidigt nästa år.

Förbanden ska vara förberedda för vinterkrigföring, vilket också kan gynna tunga mekaniserade förband, när tjälen gått i marken så att höstens lera inte blir något problem.

Förberedelserna för det fullskaliga angreppet innebär handlingsfrihet för Kreml, men det är inte säkert att angreppet genomförs i slutändan. Uppbyggnaden av trupp har skett medan EU och media varit fokuserade på migrantkrisen vid gränsen mellan Vitryssland och Polen respektive Litauen.

Man ska inte bli förvånad om liknande kriser kommer arrangeras längs Finlands, Norges, Estlands och Lettlands gränser mot Ryssland inför ett angrepp mot Ukraina, för att återigen leda bort medias och politikers uppmärksamhet från ett förestående fullskaligt angrepp mot Ukraina.

Ryssland ska inte officiellt gått ut med att man mobiliserar värnpliktiga från reserven i tiotusentals, utan detta är uppgifter som den amerikanska underrättelsetjänsten fått fram. Det finns dock postningar i sociala medier från värnpliktiga som mobiliserats som därmed bekräftar det hela.

Att det hela hamnar i media bör nog ses som strategisk kommunikation och ett besked till regimen i Kreml att USA, Nato och EU ser vad som pågår.

Angreppen mot ukrainska positioner längs skyttegravslinjen mot det av Ryssland ockuperade sydöstra Ukraina ska ha intensifierats på sistone, och angreppen ska ske längs hela linjen, även på platser som varit relativt lugna tidigare

Det ryska propagandaorganet Russia Today uppger att ett krig mot Nato över Ukraina ser allt mer oundvikligt ut.

Military Times skriver att de ryska styrkorna direkt längs gränserna mot Ukraina nu uppgår till 92 000 man och att Ukrainas underrättelsetjänst tror på ett angrepp i slutet av januari till början av februari. Ett angrepp väntas innefatta flyganfall, artilleri och pansarförband, samt luftlandsättningar och amfibiska landsättningar vid Odessa och Mariupol. Military Times har även en bra kartbild på förbanden och bataljonsstridsgruppernas tänkbara anfallsriktningar.

Man bör ha dessa angreppsplaner i åtanke när den ryska ambassaden i Stockholm försöker hindra Sverige att skicka ytterligare trupp till Ukraina för att bistå med utbildning av ukrainsk militär. Kreml vill inte ha västerländska förband på plats i Ukraina som politisk snubbeltråd när man anfaller.

Återstår nu att se om vi återigen kommer få se ett storskaligt fullt mellanstatligt krig i Europa 2022, ännu mer omfattande än när striderna mellan Ryssland och Ukraina var som hårdast 2014 - 2015, eller om Kreml återigen backar undan med svansen mellan benen. Idag består kriget av ett skyttegravskrig, även om det dödas stridande och civilpersoner varje vecka, ibland flera om dagen.

Källor inom länkskattemedia

Military Times https://www.militarytimes.com/flashpoints/2021/11/20/russia-preparing-to-attack-ukraine-by-late-january-ukraine-defense-intelligence-agency-chief/
Bloomberg www.bloomberg.com/news/articles/2021-11-21/u-s-intel-shows-russian-plans-for-potential-ukraine-invasion
Minnesväggen för Ukrainas dödade stridande inom de väpnade styrkorna och polisen. Foto från 2019. Väggen är ännu längre nu.


Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

66 kommentarer:

 1. Ja det var kanske inte en slump att Peter tillkännagav häromdagen att svensk militär kan träna i Ukraina. Sverige verkar vara med i informationsflödet.

  Säga vad man vill om Peter, men han har jag förtroende för oavsett partiflagga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Strategisk kommunikation från Försvarsmakten? www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2021/11/forsvarsmaktens-stod-till-ukraina-vaxer/

   Radera
  2. Nja när Peter stog och stammade gojja med fusklapp i SVT studion, tappade jag all respekt för honom. Hans senare utspel om att "rika" ska betala tillbaks nu får mig mer att känna att han hellre splittrar en enar folket vilket borde vara prioriterat i hans uppdrag.

   Radera
  3. Möjligt
   men han har inte haft ett lätt jobb att städa upp efter Fredrik och helikoptermnnen.Dessutom har han behövt navigera MP vars försvarspolitik består av blommor och nakendans. Dessutom ogillar han starkt SD

   Radera
  4. Har bloģgerplatformen ghort någon uppdatering, hoppar ju hut och dit och gör det svårare än nånsin att stava rätt.

   Radera
  5. Han får ogilla vad han vill. Att stå och läsa innantill på en liten fusklapp och stå och hytta med näven ger inget förtroende.
   Dessutom har ju knappast Stefan eller Maggan varit mycket bättre på att strössla pengar på FM än Borg och FR.
   Som sagt det under alla kritik att försvarsministern poraliserar det svenska folket givet hans roll. En försvarsminister ska vara som kungen till för alla och ena folket så hindrar åt samma håll när skymningen kommer och för ahrbdin käre Hultkvist misslyckats rejält.

   Radera
  6. Hmm, ska kolla svt programmet, kanske ändrar jag ståndpunkt efter det. Men vi kan inte ta ifrån honom att vi numera har Patriot , nya ubåtar, kommer att få riktigt luftvärn till korvetterna, trupp på Gotland etc.

   Peter skulle aldrig säga att FM är ett särintresse.

   Radera
  7. Allting med "kommer" framför ska vi ta med en liten nypa salt. Vi vet inte än hur ubåtsnotan slutar t ex.

   Radera
  8. T: Det finns ingen försvarsminister som har sagt att försvarsmakten är ett särintresse, så det är en låg ribba.

   Radera
 2. Nog behöver man ändå ettCasus Belli? Dessutom bör kanske inta ögon vara riktade mot SO.
  Ingen som vänder blicken mot NNO?

  SvaraRadera
  Svar
  1. (inte alla ögon)

   Radera
  2. Ryssarna är ju ganska duktiga på att skaka fram ett casus belli annars.

   Radera
  3. Ja det kommer de manufaktera utan problem. Skydda ryska intressen bla bla. Eller så ser man till att attackera sig själv och skyller på Ukraina eller något liknande. Eller trappar upp kriget i Donbass till den grad att Ukraina tvingas till nån form av större motåtgärd och så beskyller Ukraina för att vara aggressorn i det hela när man går och invadera för att skydda ryska medborgare och besegra "fascisterna" i Kyiv.

   Radera
  4. Vi finnar har vår egen "berömda" Casus Belli, "Skotten i Mainila", en militär incident som inledde Vinterkriget 1939/1940. Men den kan ni väl?

   Omkring klockan 15.00 finsk tid den 26 november 1939 i byn Mainila, nära Beloostrov i Sovjetunionen, alldeles vid gränsen mot Finland, hördes och observerades sju explosioner av de finländska trupperna på andra sidan gränsen. Enligt den officiella sovjetiska versionen dödades fyra ryska militärer och sårades nio. Redan kl. 19.30 överlämnades en not till Finlands sändebud i Moskva, i vilken det sades att eld hade öppnats mot de sovjetiska trupperna i Mainila och krävdes att de finländska till förebyggande av liknande provokationer skulle dras tillbaka 20-25 km från gränsen.

   Händelsen undersöktes av de finska myndigheterna, och man konstaterade att finska artilleriet vid den aktuella tidpunkten var så placerat att inga pjäser kunde lägga Mainila under eld. Detta hindrade inte att Josef Stalin tog incidenten som förevändning att följande dag avbryta de diplomatiska förbindelserna och den 30 november gick sovjetiska trupper till angrepp mot Finland.

   Senare har klargjorts att en för ändamålet utsänd rysk kommandogrupp avlossade skotten.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 3. Varför håller Ryssland på så här? Finns det någon bra förklaring?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det mobiliserar folket mot ett yttre hot, talar till nationalism, ger arbetslösa ryssar något att göra annat än att dricka sprit. Målet är givetvis att behålla stabilitet så att stölderna från det ryska folket kan fortsätta av Kreml-kleptokraterna.

   Radera
  2. Ja det handlar om att få folk att vända blicken från inhemska problem, genom att måla upp en extern fiende, så att Putin ska bli populär igen och kan fortsätta med sin kleptokrati.

   Radera
  3. Googla termen "det nära utlandet" så kommer mycket av förklaringen fram. De vill ha en buffertzon, ha kontroll över grannländerna.
   Tror inte lika mycket på det inrikiska, men visst, det också.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. Jag kan köpa logiken som brk beskriver. Men, inga av de pågående aktiviteterna strösslar något välstånd över Ryssland, utan kostar istället stora pengar.

   Ryssland kommer ju att få mindre och mindre resurser att buffla med, en allt fattigare befolkning och en industri som gör allt mindre som skapar välstånd. Frågan är om inte Polen förr eller senare kan skicka en piketstyrka in landet och lägga under sig rubbet. Allt de behöver ta med sig är några kålrötter att dela ut till den svältande befolkningen.

   Frågan är förstås varför Polen skulle göra det. Att lägga under sig Ryssland skapar förstås inte heller välstånd, utan snarare tvärtom.

   Radera
  6. Det är en markering mot Ukrainas användande av sina nya turkiska vapensystem.

   Radera
 4. Usch! Det ser inte bra ut. Sverige kunde ha varit bättre förberett.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hurdå, när försvaret inte ens får små smulor från bordet?

   50+ miljarder slussas via SIDA/UD till korruption, utsläppsrätter vaskas, gigantiska belopp "lånas ut" till södra EU.

   Men försvaret får inte futtiga miljarder påökt. Det är nästan så man kan tro att UDs "dirty dozen" gärna ser att Sverige förblir under 2% målet, som kvalificerar för NATO-medlemskap..

   Radera
  2. Det är bl a det jag menar. Misskötsel sedan decennier. Här skulle behövas en ansvarskommission.

   Radera
  3. Djupare än så. Regeringskansliet har fn ca 5000 anställda, har nyttan ökat och beslutskvaliteten ökat med den kraftiga expansionen?

   UD är i mycket dåligt skick och ägnar sig åt nästan allt annat än att serva svenska medborgare. Prova att ansöka om svenskt pass utomlands. Konsulär service väsentligt sämre än normala länders. Myndigheten skulle behöva helrenoveras.

   Radera
  4. Regeringen såg det inte komma

   Radera
  5. Har inte ett rekryteringskriteri på UD ganska länge varit att det gäller att ha rätt efternamn, gärna ett "af", "von" eller "de" före själva namnet?

   Radera
  6. Sedan 1968 är UD vänsterdominerat, började med "Palmes pojkar".

   Radera
  7. Jag vet att man varnat för precis detta i 10 år men vi såg det inte komma - Löfven

   Radera
 5. Är kanske rent av det svenska Vänsterpartiets pågående fördröjning av den nya svenska regeringsbildningen något som sker på önskemål från Ryssland?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Knappast, Ryssland har inte längre Vänsterpartiet i sitt grepp på samma sätt som under kalla kriget. Nu hittas femtekolonnare som går Rysslands ärenden främst inom Miljöpartiet, utöver höger- och vänsterextrema grupperingar samt kriminella gäng.

   Radera
  2. Du är en sån där som tippar 1X2 på allt va? :-P

   Radera
  3. Nä. SD är mest ryssvänliga.

   Radera
 6. Toppen. En ny fiende som har fått territorium som gränsar till EU:s yttre gräns. Nu lär det väl bli fart på EU och Nato, eller vad får vi för pengarna egentligen ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fart på EU? Bara när det är gratis buffé i lunchmatsalen...

   Radera
 7. När ryssarna är upptagna med sitt skyttegravskrig och eskalering i Ukraina är det dags för den västra och den östra rikshalvan att ta tillfället i akt och ge igen för gamla oförrätter.

  En redig pansarnäve som avancerar hela vägen till Moskva när Ivan är upptagen på annat håll hade varit något.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Casus belli på steroider? Nej tack.

   Radera
 8. Den svarta svanen? Tyskland lär inte våga sätta hårt mot hårt, då får de ingen gas. Och våra politiker är fullständigt handfallna on det brinner i Västmanland, så hur skall de hantera en stor konflikt i närområdet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ström. När vi fick en ubåt med kärnvapen på grund var ordern från statsministern: ”Håll gränsen”.

   Jag utgår från att dagens två tänkbara statsministrar ger samma order nästa gång ryssen kommer på oväntat besök och helst int bjuder på kaffe.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Ström och gas är det brist på pga den vettlösa utbyggnaden av randomizerad elproduktion.

   Den är uppenbart en säkerhetsrisk då den ökar beroendet av gas från Ryssland.

   Är alla vindflöjlar ryska påverkanoperatörer?

   Radera
  3. Gevalia-stund nästa gång ryssen kommer på oväntat besök. Alt. "ryskt te" spetsat med vodka.

   Radera
  4. Ohlin du behöver försöka lära lite mer om världen. Eller menar du att Vattenfall, Uniper, SCA, Holmen, LKAB, Ikea och Coop som satsat stort på vindkraft är ryska påverkansoperatörer?

   Radera
  5. L. Du är för vänlig mot ryssen.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  6. All heder åt Fälldin, han visade lite ryggrad - undrar om Andersson eller vem det nu än blir har samma struktur på skelettet?

   Radera
  7. Nanotec: Ditt Fälldin-citat "Håll gränsen" är i högsta grad osakligt om det skall belysa svenska politikers handfallenhet. Tvärtom, det gav militären handlingsfrihet att med alla nödvändiga medel avvisa hotande sovjetiskt intrång på svenskt territorialvatten för att frita den grundstötta "U-137". Jag fasar för att (MP) i en liknande situation skulle vägra svenska förband eldtillstånd.

   Radera
  8. Tyskarna har inte släppt på Nordstream2 och kan väl ge sjutton i att stänga av sina resterande 6 reaktorer. Nog kommer DE att ställa in sig i ledet bakom Macron och Biden.

   Radera
  9. Max, IKFN reglerar sådant där. Svensk militär behöver inte regerings tillstånd utan kan panga på rätt rejält baserat på IKFN-förordningen. Se Handbok IKFN

   https://www.forsvarsmakten.se/siteassets/4-om-myndigheten/dokumentfiler/handbocker/handbok-ikfn-2016.pdf

   Radera
  10. Cornu: Tack för din hänvisning och jag hoppas givetvis att du har rätt även i praktiken om det skulle gå så illa.

   Dock nämner IKFN uttryckligen även politiska överväganden/information som en grund för försvarsmaktens agerande. Jag frågar mig därför vad som skulle hända om regeringen beslöt att ge försvarsministern i uppdrag att med hänvisning till politiska överväganden/information (t ex erhållet hot om kärnvapeninsats vid svenskt motstånd) beordra ÖB att belägga svenska stridskrafter med eldförbud.

   Radera
  11. Jag känner stort förtroende för nuvarande försvarsminister. Han kommer stå emot Putin och hans anhang. Sedan är det givetvis behov av mer anslag till försvaret.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  12. Hanemann nu är det försvarsministern som sköter försvaret. Misstror du honom eller tror du han blivit miljöpartist?

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  13. Nu är Försvarsmakten en oberoende myndighet, och IKFN råder. Fömin kan inte ägna sig åt ministerstyre och beordra ett dugg annat än fullt krig. Vad man kan göra är att sparka ÖB om han inte går med på att strunta i IKFN och lägga ner vapnen, men tills en ny ÖB är på plats så kommer svenska försvaret panga på ändå.

   Radera
  14. Vänta Ni bara till dess att vinterOS i Peking invigs och världens media har alla resurser riktade ditåt!
   Så aktivera HV lagom till dess och ge dom ingen mat så löser dom det där med att öppna eld av bara farten?

   Radera
 9. Några finska tidningar skriver också om det. "Déjà vu" för en finländare.

  SvaraRadera
 10. Återigen, plot twist - samtidigt som Ryssarna klipper Ukraina så klipper Kineserna Taiwan och västvärlden står handfallna förutom Calle Bildt som går all-in på twitter med arga och fördömande tweets och EU kommer vara "concerned" på samma forum.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan är väl närmast vad som kommer vara hönan resp ägget.

   Radera
  2. Du tänker massiva landstignigar a la D-day med tung förbekämpning osv. mot Taiwan? Tror inte det. Röda Kina har inte ens lyckats vränga över öarna alldeles utanför Kinas fastland som Taiwan behärskar.

   Kina kan naturligtvis teoretiskt nuka Taiwan, men befolkningen är kineser och hem till riket blir ju mindre säljande om det blir en rykande likhög kvar.

   Det torde bli rätt enorma Röda Kina-förluster. De skulle blotta sig och dessutom är Kina i ett sådant scenario helt körda som handelsplartner till USA och Väst som de är helt beroende av idag för sin ekonomi.

   Radera
  3. Vem sa något om massiva landstigningar a la D-day??? Det finns fler sätt en ett att flå en älg...

   Radera
  4. Inte älg det handlar om. Att ta över handlar om att ta kontroll över geografisk yta.

   Radera
  5. Nåväl vi ska inte gå in på användandet av talesätt i diskussioner ser jag men ja, du har rätt - men man kanske inte behöver ta kontrollen över Taiwanesiskt fastland för att kontrollera accessen till Taiwanesiskt territorium? Finns det t.ex. några mindre öar sydost som man skulle kunna sätta sig på och hävda Kinesiskt territorium? Jag vet inte, det är ju inte så många länder som godkänt Taiwan eller har diplomatiska förbindelser med dom så hur den processen ser ut efteråt är väl oskrivet.

   Radera
 11. Så länge EU/USA/NATO ständigt sänder trupp till Ukraina för samövningar när det drar ihop sig så kommer Ryssland att akta sig.

  Om RF gör en regelrätt invasion så kommer SWIFT, Amex, MC och Visa att stängas av för RF. Direkt olje och gasembargo. Blockad av rysk sjöfart ut från Östersjön och Svarta Havet. Kanske till och med flottblockad av vissa ryska hamnar. Total handelsblockad. Frysning av ryska tillgångar utomlands, stängda gränser, ingen flygtrafik till eller från RF osv. Alltså en total kollaps av rysk ekonomi. Oligarker som tappar miljardförmögenheter kommer att vilja få bort Putin fort. Potentiella uppror/oroligheter i det icke-Putintrogna ryska fjärran östern. Oroligheter i ryska Kaukasus, oförklarliga strömavbrott, oförklarliga kommunikationsavbrott. Kaliningrad totalt isolerat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Abbe: Du kanske skulle föra ditt scenario steget vidare till ryska motåtgärder med beaktande av den uppenbara eskalationsrisken, kanske rentav till ett nukleär "chicken race" när Putin känner sin maktställning hotad. Som lök på laxen kan vi också kasta in att Trump återkommit som USA:s president ...

   Radera
  2. Det finns bara ett scenario för RF, att undvika omfattande konflikt.

   Lokala riskbegränsade konflikter är grejen. RF kan inte hantera en global eller större regional konflikt. RF är inte USSR. NATO i förhållande till RF långt slagkraftigare. Vad RF försöker spela på och bedömma är Västs lite obeslutsamma och okoordinerade sätt att respondera gentemot RF begränsad aggression.

   Vid större konflikt tillfogas väst stora skador, men RF saknar helt potential att vinna en sådan. Det är ödeläggelse och storförlust för RF i ett sådant scenario. Det vet Kreml. Luftherravälde över eget territorium är förlorat efter några dagars full konflikt. Nukleär respons kan besvaras massivt och med effektivitet. RF kan inte klara ut en sådan situation. RF har bara 3 ggr Sveriges BNP. De har inte muskler för storkonflikt i realitet.

   Om amerikaner börjar få sätta livet till spelar det ingen roll vad presidenten heter. Det blir en respons. Även UK och FR kan möta upp RF nukleärt. Konventionellt så innebär tex Polen ett ganska stort hinder för RF. Kaliningrad blir tex utslaget av polskt artilleri inom någon dag vid storkonflikt.

   RF vill projicera sig som att de står i USSRs skor, det gör de inte i verkligheten. De kan ställa till rejäl skada vid storkonflikt men aldrig vinna, bara förlora. I lokala, på förhand begränsade konflikter är läget det omvända.

   Radera
  3. "Spegeltänkande" där man tillämpar sin egen uppfattning om rationalitet på en potentiell angripares motiv och planering har historiskt lett till stora pinsamheter.

   Radera
 12. Kommer Ryssland och Kina samordna anfall mot Ukraina och Taiwan under 2022 tro? EU som är fullt av "tvättolor" distraheras enkelt genom en ny migrantkris och att då samordna anfallen tidsmässigt lär överbelasta USA som just nu är enda motvikten mot dessa två?

  SvaraRadera