Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-11-15 09:20

180 000 bostäder ska byggas i Stor-Stockholm till 2030 - byggs för dyrt - saknas köpare och hyresgäster som har råd

I en artikel hos SvD konstaterar länsstyrelsens ansvarige för bostadsfrågor att byggandet i Stor-STockholm överstiger tillgången till kapitalstarka köpare eller personer som har råd med hyrorna på nybyggena. Det byggs helt enkelt för dyrt.
Nacka 
Det byggs alltså massivt, men hyrorna på nyproduktion samt priserna på bostadsrätterna idag (och tänk hur det blir om bostadspriserna fortsätter uppåt) gör att Länsstyrelsen anser att det saknas folk som har råd eller vill lägga den summan pengar på sitt boende.

Länsstyrelsens expert säger till SvD om de 180 000 planerade bostäderna:
"Det är tyvärr orimligt. Det går inte att bygga allt detta med rådande prisläge. [...] Folk ska inte bara ha råd utan även vilja köpa eller hyra en ny bostad."

Kort sagt byggs det alltså för de som idag inte saknar en bostad, utan har kreditvärdighet att i morgon köpa en befintlig bostadsrätt och i de allra flesta fall redan har en bostad.

Kommunalrådet i Nacka säger att det inte kan drabba dem, utan räknar med 50% befolkningstillväxt i kommunen de kommande decennierna, utan det är "perifert i länet" som kommer drabbas, inte Nacka. Idag har nacka ca 108 000 invånare.

Så var det med den saken. Det byggs inte för mycket i Stor-Stockholm om man ska tro Nackas kommunalråd, och länsstyrelsens expert har således fel.

Sett till sammanställningen av regionplanen och årligt mål för byggande enligt kommunen kommer det byggas  för mycket i Botkyrka, Haning, Norrtjälje, Salem, Sigtuna, Stockholms kommun (2500 bostäder för mycket om året), Södertälje, Upplands-Bro och Upplands Väsby. Det byggs för lite i Nynäshamn, Sollentuna, Täby, Värmdö och Österåker, medan Danderyd, Huddinge, Lidingö och Sundbyberg saknar mål och räknas som noll byggande när man tittar på hela länets planering. 

Planeringen förutsätter förstås tillgång till cement för betong, då antalet planerade bostäder är fler än de som kan byggas av krossat glas och torkat bajs istället för cement.

Källor inom länkskattens bidragsmedia

SvD www.svd.se/byggboom-i-stockholm-kan-sluta-med-baksmalla

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

65 kommentarer:

 1. Planeringen förutsätter förstås också att elnätet klarar en sådan utbyggnad....
  Med bostäder följer köpcentrum, arbetsplatser, mm.

  SvaraRadera
 2. Vi som läst bloggen ett par år har om inte veckovis i alla fall månadsvis matats med att Stockholm är en avfolkningsbygd sett till inhemska flyttlass.

  Har Länsstyrelsen tittat på svenskar eller folk utifrån vid denna undersökning? Nya Hagastaden är närmast att likna vid någon form av svensk China Town tex.

  Jag är 30-35 och bor i huvudstaden samt uppvuxen i en kranskommun. Rent anekdotiskt har jag aldrig varit så nära på att flytta till annan stad som jag är just nu. Förstår helt Länsstyrelsens expert.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har liknande förutsättningar, och vi flyttade till ett grann län när vi fick barn pga sthlm blivit väldigt otryggt( våld och övrig kriminalitet)
   Vi arbetar kvar i sthlm än så länge.

   Radera
  2. Fint! Vi tittar på villor i Mälardalen inkl Uppsala, alternativt Västkusten/Skåne som högoddsare.

   Radera
  3. @Iron Duke, vad är det som får dig att fundera på att flytta?

   Radera
  4. Det är rejält ovärt att köpa villa (också lägenhet) i Stockholm med omnejd idag. Inbillar mig inte att jag kommer göra ett kap i Strängnäs heller, men vi kommer i alla fall bo större och vi kan alldeles säkert bocka av flera punkter på vår flyttlista (nära vatten, matbutik, skogen osv).

   Radera
  5. Läsarna av den här bloggen har en tendens att blanda ihop inhemskt flyttnetto med befolkningstillväxt. Den svenskfödda befolkningen ökar i Stor-stockholm trots negativt inhemskt flyttnetto så det handlar inte enbart om inflyttning från utlandet.

   Känns också ganska lustigt med folk som känner sig otrygga i stockholm pga kriminalitet. Antar att dessa personer heller inte ger sig ut på vägarna pga samma otrygghetskänsla.

   Radera
  6. Ja, otrygg har jag aldrig känt mig.

   Radera
 3. "Vilja köpa eller hyra"
  Vad är alternativet? Bo under en gran?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bo kvar i befintlig bostad.

   Radera
  2. Var tanken att personen skulle lämna en billigare kvart efter sig i flyttkedjan, eller att personen helt enkelt inte saknar bostad?

   Radera
  3. Ekonomin anklagas ju för att vara dopad så kanske man skulle ta och damma av Arne Tammers gamla ord "Ge mig en kvart om dagen".

   Radera
  4. Troligtvis är mycket taget från den gamla "trickle down" teorin. Så bara för att det finns nya bostäder så kommer de fyllas. Men är de för dyra måste de ha någon övrig funktion som följer med. Typ status. Dock är det ju mer status att bo i tex villa generellt. Eller med sjöutsikt.

   Radera
 4. Det kostar i princip samma att bygga oavsett var i Sverige man bygger.
  Tittade precis på byggföretagens statistik, medellönen för en byggarbetare 2020 var ca 36000kr medellönen för den utbildningsmässigt likartade lastbilschaffören eller undersköterskan var ca 29000kr.
  Med all respekt för byggnadsarbetare men det förefaller som orsaken bakom de höga byggkostnaderna i Sverige primärt orsakas av deras lönekostnader.
  Vilket också är anledningen bakom att alla blir gör det självare istället för att anlita proffs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Amatörmässigt skulle jag nog gissa att tomt priserna gör husen dyra.

   Radera
  2. Balkongsråarn, nyfiken hur mycket det mest är?

   För mig är det mest en bit över 50 %

   Radera
  3. Är du anlitad av Svenskt näringsliv? Som partisk byggnadsarbetare vill jag hävda något annat. Det tar kring två år innan byggen kommer igång p g a alla överklaganden, kommuntjänstemän, länsstyrelse, oändlig projektering, domstolar o s v, o s v. Om du besöker ett bygge blir du förvånad om fler än arbetsledning och några underentreprenörer pratar svenska. Hur är lönerna där tror du? Visst har jag hög lön men glöm inte att får ut HÄLFTEN av vad jag kostar för min arbetsgivare. Tjänar jag så det gör ont med obefintliga besiktningsanmärkningar blir min arbetsgivare nöjd för då vet han att jag presterar maximalt åt honnom (ackord). Men visst, skyll på stackaren som i slutändan ser till att huset fungerar.

   Radera
  4. Paul, den största delen av bostadspriserna idag är adressen. Fastighetskostnaden, marken, tomten, kalla det vad du vill. Vad det kostar att bygga själva byggnaden har allt mindre med priset på bostaden att göra. Du betalar för en adress, dvs en bostadsbubbla.

   Radera
  5. Diskussionen om hur stor del av arbetskraftskostnader som går till skatt respektive kommer den anställde till del är ju å andra sidan inget unikt för byggbranschen utan gäller alla som arbetar (lagligt) i Sverige...

   Radera
  6. Tidigare hade vi lägre byggmoms, jag tror det var hälften av de ordinarie, momsen på anläggning, asfaltering och liknande, var ännu lägre. När bygget var färdigt fick man subventionerade statliga lån, både på villor och hyreshus.Allt detta sammantaget gjorde att byggmästarna tjänade rejält med slantar och att vi i Sverige hade störst boendeyta per capita i Europa.

   Radera
  7. Lägre bygggmoms ger inte lägre bostadspriser. Priset på bostaden är vad priserna är på bostadsmarknaden. Kostar en lägenhet 5 MSEK i grannskapet kommer en nybyggd också kosta 5 MSEK, även om den kostar 1 MSEK att bygga, eller 800000 vid sänkt byggmoms.

   Radera
  8. Ja, inte vet man mycket om man tror det är arbetarna som är den stora kostnaden. Bloggarn kanske har kontakter och kan få fram hur många mantimmar det går på en brf och sen kolla totalpriset på den. Vore intressant. Kan man få fram materialpriset med så kan man se hur mkt allt trams kostar.

   Radera
  9. Kunde man bygga hus med bara löner hade vi ju inte behövt nån cementfabrik, och det hade ju iofs varit bra.

   Radera
  10. @Cornucopia. Du tror inte kausaliteten är det omvända? Dvs andrahandsmarknaden hakar på vad nybyggen går loss för allt annat lika?

   Radera
  11. @Erik S - kom igen nu!!! Kan du inte bara haka på här och acceptera att allt är lönernas fel och inte komma dragandes med en massa annat pill så blir allt så mycket enklare, för, eh, tja oss andra.

   Och alla vet ju för övrigt att det är inredningsarkitekten som gör så att huset fungerar ju, några kuddar och limegröna tapeter...

   PS. Inlägget kan innehålla spår av ironi DS.

   Radera
  12. Är det inte väldigt många byggnadsarbetare utifrån, typ Östeuropa som är lågavlönade? Tror inte det är kostnadsdrivande.

   Självklart så sätts priset till rådande marknad så marginalerna är höga, det tror jag är den största orsaken till rådande prisläge.

   Radera
  13. Att adressen är viktig för priset på bostaden är inte på något sätt ens en indikation på en bubbla. Mycket definitionsglidningar nu för att försöka försvara en alltmer ohållbar position.

   Radera
  14. Som snickare kan jag rent anekdotiskt säga att för tjugo år sedan mätte jag 185 spänn i timmen. Idag 224 spänn.

   Kan också säga att motsvarande ökning är inte riktigt samma vad en lägenhet kostade då mot idag.

   Radera
 5. Tvivlar starkt på att det är detta som verkligen är kostnadsdrivande. Bostadsrättsföreningen i vilken jag bor ligger nära hagastaden och ska sälja mark för bostadsbyggande vilket gör att jag har lite insikt i planeringen. Började höra rykten om att att det var på gång 2014, 2016 hade vi en extrastämma som beslutade att sälja marken förutsatt att detaljplanen godkändes. Nu i oktober 2021 godkändes detaljplanen och byggandet började nästan på dagen. Rimligtvis har planerna börjat tidigare en 2014 och det kommer ta ett tag att färdigställa huset. Detta gör att olika konsulter har varit avlönade på byggbolaget, kommunen, länsstyrelsen etc i 15 år innan huset blir värdigbyggt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta var meningen som ett svar till paul, men det hamnade fel.

   Radera
 6. Läste SBAB:s bomarknadsnytt som släpptes förra veckan. Enligt deras "SBAB Booli Housing Market Index" så är råder det underskott på marknaden för nyproducerade villor i Stockholm och balans (men på väg mot underskott) för bostadsrätter. Rapporten tar inte upp hyresrätter.

  Säger alltså delvis emot tesen ovan. Vi får se vilka som har rätt.

  SvaraRadera
 7. Här kan man ju hänvisa till det gamla Brecht-skämtet. Om inte stockholmarna har råd med bostäderna får man väl byta ut stockholmarna mot några som har råd?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utan subventioner har de som flyttat till Stockholms med omnejd inte råd.

   Radera
 8. Problemet är att man inte har något val i ex Nacka.

  Detta byggande är en del av Sverigeförhandlingen när alla svenska politiker fick gemensam psykos några år sedan och tyckte bygga lägenheter var det viktigaste som fanns.

  Nacka har alltså bundit sig att bygga nassa hus för att staten ska gå in och dega tunnelbana ut till Nacka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Liknande Värnamo och Ljungby och alla andra mindre städer längs den framtida höghastighetsbanan.

   Radera
  2. Samma i Knivsta. Nya ghetton på gång precis som på 60 talet.
   Alla ska bo i jätte små lägenheter långt från centrum och arbetsmarknad

   Radera
 9. Jag ser i SvD-artikeln att det är kommunalrådet Mats Gerdau (m) som uttalar sig.

  Jag har tappat allt förtroende för både Nacka-moderaterna i allmänhet och Mats Gerdau i synnerhet efter det att man byggde om kommunalhuset i Nacka för 1/3 miljard (!) för några år sedan.

  Den kraftiga expansionen i Nacka sker över kommuninnevånarnas huvud. Jag tror få boende i Nacka är intresserade av att vi ska bli en storkommun och växa med sisådär 30 % bara för att få en jävla tunnelbana.

  Att de nya husen blir ohemult dyra att bo i förvånar inte.

  Nacka var på gamla kommunalrådets tid (Erik Langby) moderaternas skyltfönster på riksplanet och kommunen var oerhört välskött - i alla fall som det verkar utifrån min kanske snäva horisont. Idag är det mer tveksamt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan vara medveten strategi för att minska bidragsberoende invånare och sociala problem genom att bara ha boende för höginkomsttagare.

   Radera
  2. Tunnelbana kommer bli Nackas undergång.

   Radera
  3. Turbo varför? Jag ser en förbättring i framkomlighet. Och nyss tog tv upp om containerbatteriet hos Boo Energi. Ett skäl är att busstrafiken ska bli eldriven. Gott med första i Sverige.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 10. Bra spaning. Håller helt med om prisefterfrågan för bostäder, bra att det lyfts. En ytterligare aspekt gällande det här citatet:

  "– Kanske är det längre perifert i länet som det i så fall finns risk för mättnad, säger Gerdau."

  Det citatet säger ju emot en mängd andra analyser kring framtida efterfrågan på bostad.

  En undersökning som WSP gjorde under pandemin visade att 14% svarade "stämmer fullt ut" på frågan om de vill bo mindre tätbefolkat/mer lantligt och 20% svarade "stämmer mycket". Och en färsk undersökning från AFRY visar att den mest attraktiva platsen för unga vuxna är en medelstor stad (under 100 000 inv), inte storstäder som Stockholm.

  Så om någon kommer vara vinnare utifrån de två undersökningarna är det nog kommuner som Nynäshamn, Södertälje och Märsta - som kan erbjuda mer småskalighet och närhet till natur - men samtidigt ha goda kopplingar till en stor arbetsmarknad.

  Källor:
  https://www.wsp.com/sv-SE/insikter/trangsel-motesplatser-ensamhet
  https://afry.com/sv/undersokning-om-hur-unga-vill-bo-och-leva

  SvaraRadera
 11. Ett problem med dessa nya dyra byggen är att de som flyttar in inte har råd.

  En bekant med insikt har berättat om ett nybyggt hyreshus i Nyköping med lyxstämpel med kanske ännu högre hyror än normalt, en mycket stor andel av de boende där är socialbidragstagare.

  Inte för att jag missunnar folk att bo bra, men var är incitamentet att skaffa jobb och klara sig själv när hyran ligger på en nivå som motsvarar eller till och med överskrider lönenivån som dessa kan förväntas inbringa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har sett din spaning i den lilla kommunen jag bor, nya fina hyreshus med all den standard du kan tänka dig. De som har råd att bor i dessa hyreslägenheter 12k och uppåt vill inte bo där. Det splirrans nya området med splirrans nya hyreslägenheter är inte attraktivt ens för de som har råd. De köper en bostadsrätt istället i det andra området. De som bor där betalar kommunen eller soc, (obs!invandrare är i minoritet där, är infödda svenskar som har har det svårt men som dock stör och lever rövare en tisdagskväll).

   Radera
  2. Nu maxar ju bostadsbidraget på ca 6 500 så ligger hyran på 12 000 har jag svårt att se hur en familj som lever med försörjningsstöd skulle kunna bo där.

   Radera
 12. Alla högkonjunkturer i byggbranschen har slutat med motsatsen. Det är bara frågan om vem som ska ta smällen när botten går ur. Historiskt har det varit byggmästare som "förbyggt sig" och deras finansiärer, men eftersom det mest byggs bostadsrätter mot förhandskontrakt nu är det väl frågan om inte den lilla människan hamnar i skottgluggen nu. Och allt eldas på av centralbanker som tror sig ha uppfunnit ett sätt att hejda den ekonomiska evolutionen dvs utslagning av de minst lämpade genom konkurs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bostadsobligationerna köps av fondbolagen så i slutändan är det småsparare som tar smällen. Riskfritt för alla andra högre upp i näringskedjan.

   Radera
  2. Så är även min analys av detta fenomen. Bostadsobligationer=blancolån.

   Radera
 13. "byggs för dyrt"? Det här har väl inget att göra med byggstandarden och nästan helt att göra med markpriserna som kommunerna tar ut?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det står väl kommunen fritt att bygga till självkostnadspris i egen regi.

   Radera
  2. Och sekunden när den första bostadsrätten säljs så läggs den ut till salu till sitt riktiga pris.

   Radera
  3. Om kommunen bygger till självkostnadspris så är det i praktiken en stöld av intäkter från skattebetalarna och de välfärdsbehövande i kommunen.

   Radera
 14. Det är väl jättebra att man bygger mer än vad som går att sälja för dagens priser. Då kommer priserna att gå ner. Som de gjorde 2017.

  SvaraRadera
 15. Det pratas väldigt lite om att byggsektorn är den enda sektor som haft negativ utveckling vad gäller produktivitet de senaste 40 åren. Tänk er hur IT har förbättrat produktiviteten, men gällande byggnationer så görs det alltså mindre per arbetat timme än för 40 år sedan..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stämmer det verkligen.
   Med all prefab idag?

   Radera
  2. Det är lite omdiskuterat, men https://www.sbuf.se/Projektsida?project=c3753763-ca94-4976-8807-64bfdd7dc8ec

   Radera
  3. Klassiska akademiker förövrigt, när det är jobbigt med sanningen börjar man diskutera begreppen istället.

   Radera
  4. Det är ett välkänt fenomen det där med den negativa produktivitetsutvecklingen i byggindustrin. Och Prefab hade vi ju redan på 60/70-talet. Det är helt enkelt dyrt att bygga och det finns inte samma skalfördelar som i jordbruket eller industrin, utöver också då att mark går upp i pris.

   Lös problemet med den kroniskt dåliga produktivitetsutvecklingen i byggindustrin, och bli världsberömd och jätterik.

   Radera
  5. Alla produktivitetsvinster äts upp av högre och hårdare myndighetskrav, allt mer omfattande bygglovs- och miljölovsprocesser etc. För andra branscher är innovationstakten högre än myndigheternas innovationsförmåga att sänka respektive bransch, men i bygg är det inte så.

   Radera
  6. Samma med jordbruket, regleringarna och regelverken ökar snabbare än produktivteten.

   Radera
  7. Bägge är de facto själva vinsten på det ökade markvärdet under processen. Bonden går knappt runt och kan betala enkel mat på bordet medan jordbruksmarken blir allt mer värd, samma för exploatörerna inom bygg - ironiskt nog blir ju marken mer värd ju längre utvecklingsprocessen till färdiga bostäder tar.

   Radera
  8. Vad är det för regleringar du tänker dig man borde lätta på, Lars?

   Energieffektivitetskraven?

   Brandskydd?

   Eller är det något annan särskilt myndighetskrav som är extra ömmande för branschen?

   Radera
  9. Nä, alla regleringar har tillkommit av en anledning. Jag hävdar bara att regleringstakten överstiger innovationstakten och produktivitetsökningarna. Så byggbranschen gör inga nettoeffektiviseringar. Annars har det tillkommit enormt med teknik - bara handhållna sladdlösa apparater är enormt, det är ju knappt någon som använder hammare längre. Men regleringar går ännu snabbare.

   Radera
  10. Det är en bra poäng. Ja, där är vi nog överens. Enda möjliga sakerna man kunde göra vore att avskaffa särkrav i kommunerna så att byggföretag inte behöver ha koll på 290 uppsättningar regler, och att bygga massproducerade enhetliga hus på löpande band utan individuell anpassning till omgivningen. Men det är inte så troligt.

   Radera
  11. Har regelbördan verkligen ökat så mycket jämfört med 60- och 70-tal? De flesta reformer skedde väl redan då?

   Radera
 16. De som säger att det byggs för dyrt tycks ha svårt att precisera exakt vilket pris som är rimligt. Det är alltid för dyrt.
  Jag tror det har att göra med att de som behöver bostad i nya betongklossar har exakt 0 SEK på kontot för att köpa bostad.
  Men å andra sidan, vad vet jag?

  SvaraRadera