Aktuellt

Endast 55 av 290 kommuner röstade in MP i riksdagen

Miljöpartiet är ett utpräglat stadsparti för stadsbor, vilket märks tydligt på att endast 55 av landets kommuner röstade in partiet i rik...

2021-10-24 17:21

Varför får man alltid vattenläcka på fredag kväll?

Det finns en del lustigheter här i världen. En av dem är varför man alltid får vattenläcka i huset efter klockan 19 på en fredag kväll, sk jourtid. Samma sak är varför alltid sällskapsdjur blir i akut behov av veterinärvård på fredag kväll, sk jourtid. Och allt vad det innebär i extra kostnader.
Mm. Tydligen lossar beläggningarna inne i vattenrören när de kommer i kontakt med luft pga vattenläcka
Antagligen finns det förklaringar till varför saker och ting alltid går sönder utanför arbetstid. En av dem är att man kommer hem från jobbet och först upptäcker det hela runt middagstid när allt är stängt. Men varför det tvunget ska vara just på en fredag övergår mitt förstånd. Därmed är det maximal väntetid tills man har en chans att få tag på någon kunnig som utan att ta en språngavgift på 3000-4000:- bara för att titta på problemet. Och sedan med tillhörande timpenning ovanpå det.

Sedan lägger försäkringsbolagen sina självrisker över denna kostnad.

Nåja, det kan vara värre. Det kan hända dagen efter man åker bort på semester. En fördel med att ha djur är att man då måste ha djurvakt så det iaf upptäcks.

Det är iaf sällan tråkigt att ha hus, men något journummer att ringa hyresvärden på finns förstås inte.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

24 kommentarer:

 1. Själv stänger jag alltid av vattnet när jag skall vara borta en längre tid.
  Inte kul att komma hem till ett vått hus, en tom brunn och en brunnen pump :-(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vid första åtanken låter det som en bra ide att stänga av vattnet, men då måste jag nog stänga av frånluftvärmepumpen. Och då blir det dålig ventilation, kanske luften går åt fel håll ut i isoleringen och det börjar mögla.

   Radera
  2. Sådana I-landsproblem har inte jag i mitt gamla trähus ;-)

   Radera
  3. Skaffa en riktig pump så brinner den inte. Ejektor med pump ovan jord går inte torr.

   Radera
  4. Stänger också av när vi lämna för helg etc, även om det är kommunalt....

   Radera
  5. Det brukar ju inte bara vara vattnet.... Givetvis är Larm, fiberterminal och Elcentral i samma utrymme som vattenläckan... Har fått brott på inkommande vattenledning för kommunens mätare, vattnet forsade som ett vattenfall, fiberterminalen överlevda ca 7 sekunder, larmet i 15 sekunder, elcentralen endast pga handdukar som hindrade den direkta vattenstrålen att nå den, allt detta samtidigt som jag brottades med inkommande vattenrör som betedde sig som en anaconda vilken hade ett bytesdjur.....Bivetvis en fredagskväll vid 2300.... Att få tag i kommunens jourtekniker för att stänga av vattnet i gatan, samtidigt som jag försöker få anacondans vattenstråle gå mot golvbrunnen, var svettigt. Preppingtips, ta reda på kommunens journummer, sätt det vid inkommande vatten och se över alla placeringarna av kringutrustning......Önskar inte ens den sämsta människan denna upplevelse.

   Radera
  6. Allt som inte dödar härdar osv.

   Seriöst, låter för djävligt.

   Radera
  7. Vi byggde badrum till fritidshuset med vatten från nyborrad brunn, och byggmästaren rekommenderade att stänga av vattnet vid bortavaro. Men vi har en avkalkare installerad också, och installatören anser att den inte kan stängas av. Kompromiss då att stänga av utgående vattnet från avkalkaren till tappställena. Om hydroforen i badrummet pajar, så hoppas jag att de två golvbrunnarna klarar det.

   Radera
  8. Jo, det var inte roligt, har numera ett preppat teknikutrymme, fiberterminal, larm, elcentral -alla är inkapslade (så nu klarar de en ny ev vattenläcka-brand blir svårare..). Har numera kommunens alla journummer, E-On, rörmokare (som faktiskt kommer fredag 2300...) på väggen bredvid kapslingarna-givetvis inplastad.

   Kolla även över försäkringen - jag hade 3000 SeK i självrisk, vilket var överkomligt med tanke på mängden vatten som kom, fick torka huset läääänge och sedan endast bryta upp golvet i hallen som tur var. Försäkringsbolaget var det inga problem med-första skadan hos dem på alla mina 35 år som kund, de ifrågasatte inte en enda sak.

   När detta hände var jag hemma, helgen innan var vi bortresta, sedan detta hände så stänger jag numera av mitt inkommande vatten innan kommunens mätare om vi reser bort och stänger dörren-som jag tätat med lister upp till 75cm (hade iofs inte hjälpt mig eftersom brottet var själva infästningen till inkommande vatten där avstängningsvredet satt-materielutmattning...)

   Radera
 2. Ett annat av universums mysterier:
  Varför går aldrig fönsterhissarna i bilen sönder på vägen NED utan det är alltid UPP som inte fungerar på grund av brunnen motor eller kärvande mekanik?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske för att de under upphissning är högre belastade?

   Radera
  2. Gravitationen fattar du väl!?

   Tyvärr är det dock så att sekundrar i kvadrat är svåra att förklara även för vetenskapens skarpaste.

   Radera
  3. En stor myckenskap av ifrågasättande visar herren genom vatteläckage under jourtid kanske?

   Radera
 3. Appropå "jour"

  Mitt barn slog ut en tand hos en kompis efter skoltid. Jag jobbade fortfarande och fick hämta upp barnet med bil. Då jag själv slagit ut tänder minns jag att man eventuellt kunde rädda tanden om man snabbt kom till tandläkaren.
  Klockan kunde väl vara runt 17. Försökte ringa 1177 för att få reda på vem som var jourtandläkare. Kötiden var runt 1 timme, och så länge kunde jag inte vänta.
  Så jag fick bita ihop och ringa 112. De gav mig ett nummer att ringa. Väl där lät de meddela att jourtandläkaren stängde kl. 16.
  Jag försökte lite syrligt förklara att en "jour" kan man inte kalla något som går hem kl. 16 en vanlig veckodag, men resonemanget gick inte fram.
  Dottern fick lida hela natten, och tanden dog.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trist. Vår dotter slog i sin tand 15:30, blod överallt, samma besked, jour till 16:00 vi körde i ilfart till tandläkaren som fixade och donade och nu ser tanden hyfsat normal ut.

   Jour hos tandläkaren verkar bara betyda att de tar emot utan bokning...

   Radera
 4. Värmepannor går alltid sönder i mellandagarna. Det är sen gammalt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mellandagarna är vardag om det inte är på helgen. Då kan de inte ta jour.

   Pröva lillejulaftons kväll :)

   Radera
  2. Oj, eller vatten läcka i värmesystem, föräldrarna ringde när v ivar på BB & -18 typ hej o hå !!

   Radera
 5. Har du järnhaltigt vatten?
  I så fall undvik rör och kopplingar i järn.

  Jo, beläggningar lossnar när det kommer in luft i vattenledningarna.
  Det gäller att spola ordentligt, annars sätter det igen allt möjligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, har Göingefiltret för järnet. Det har alltid varit kopparrör i cirkulationen för filtret som gått sönder (på fredagar). Cirkulationen kör ju under 3-5 bars tryck 24/7/365 med fortfarande järnhaltigt vatten så de slits nog lite snabbare än resten av kopparrören.

   Radera
 6. Året har ca 8500h och normalarbetstid är ca 2000h så ca 3/4 av alla läckor sker på jourtid tror jag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Börja nu inte att vetenskapa Murphy och förstöra narrativet!

   Radera
  2. Fast då är det enligt Murphys lag om det alltid bara inträffar på fredag kväll.

   Radera
 7. Känner igen det där med husdjur, stressad bättre hälft kräver att vi ska åka in. När det är dags för veterinären så ät jycken som vanligt men givetvis skulle det röntgas ändå.

  SvaraRadera