Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-10-21 09:54

Valueguard: Bostadspriserna upp i hela landet - Stockholm högre värderat än Los Angeles, Boston och San Francisco

Valueguard rapporterar om stigande bostadspriser i princip i hela landet i september. Enda undantaget är bostadsrätter i Malmö, där dock villapriserna steg kraftigt. Samtidigt rankar UBS bostadsbubblan i Stockholm som en av världens värsta, värre än flera amerikanska världsmetropoler och center för IT-branschen.
Hetare än Silicon Valley
Valueguards Excelark verkar inte gå att ladda ner i skrivande, så ordinarie grafer utgår. Tillägg: Var strul med webläsarens cache, men jag orkar inte skriva om inlägget just nu.

Bostadspriserna steg +0.3% i hela landet i september, med +0.6% för bostadsrätter och +0.1% för villor. I Stockholm steg bostadsrätterna +1.2%, Göteborg +0.2% medan de föll med -0.2% i Malmö. Villor i Stockholm steg med +0.2%, medan de skenade i Göteborg med +1.2% och Malmö med +1.5%.

Eftersom Excelarket saknas finns ingen data för de så viktiga mellanstora svenska städer, som i stor grad påverkar det sammansatta Sverigeindexet.

Enligt data från UBS, snyggt visualiserat på Visual Capitalist, är bostadsbubblan i Stockholm världens sjunde värsta. Bland annat har bostadspriserna i Dubai kraschat med 40% sedan 2014, så det går tydligen att få ner priserna.

Mätt i årslöner för en utbildad arbetare (skilled service worker) för att köpa en lägenhet om 60 m2 så kräver det åtta års sparande (=hela lönen) i Stockholm, vilket är mer än exempelvis sju år för San Francisco, sex år för Boston eller fem år för Los Angeles. Dock kan man snabbare betala av en lägenhet genom att hyra ut den i t ex New York (25 år) eller London (32 år) än i Stockholm (33 år). Å andra sidan köper man inte för att hyra ut i Sverige, då bostadsrättsföreningarna generellt stoppar detta. Istället köper man för att bo, eller som det också heter hitta någon som köper dyrare längre fram.

Dock vet ju alla stockholmare att Stockholm är en finare och bättre och större världsmetropol än såväl San Franciso, Boston som Los Angeles, och att det beror på att Stockholm är IT-branschens mittpunkt i världen, i kontrast mot Silicon Valley eller Boston.

Siffrorna från UBS avser årsskiftet 2020-21.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

35 kommentarer:

 1. SF och LA är fan riktigt smutsiga och äckliga ställen fullproppade med narkomaner, uteliggare och bajs på gatan.

  Så finare och bättre i sthlm kan jag skriva under på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, just det. Legaliseringen av knark.

   Radera
  2. På rak arm skulle jag dock gissa att det finns ett antal östeuropeiska städer högre värderade än Sthlm med måttet som används. Prag, Riga, Moskva. Säkert mycket i u-länder också där många tjänstemän knappt får betalt och hela stadskärnorna i huvudstaden består av ambassader och expats, typ Luanda.

   Radera
  3. Ja och det faktum att man inte kan avhysa folk som "campar" och att alla stölder/snatterier under 950 dollar avskrivs direkt (SF åtminstone)
   Lite knark på det...

   Radera
  4. Näe det är ju uteliggarna från hela US som flockas där nere. "Liberal" delstat, varmt och gött samt nära till mexiko = bra priser.

   Här är en artikel om bajsande på gatan i SF:

   www.businessinsider.com/san-francisco-human-poop-problem-2019-4?r=US&IR=T

   Radera
  5. Med förbehållet om att jämföra olika statistiska påsar så har Sverige 900 dödsfall pga överdoser per år. LA county hade över 2000 på ungefär samma befolkning, men det är en rätt nylig trend, de hade för ett par år sen kanske 1000-1200.

   Portugal, där innehav för personligt bruk är lagligt, hade 55. Jag räddar gärna 850 svenska liv om året genom att kopiera Portugals politik, om möjligt. Även om en eller annan av dem bajsar på gatan. 85-90% av de typiska drogköparna i Sverige var svenska unga män utan tidigare domar, för övrigt. Gatubajsarna utgör en mycket liten kundgrupp för narkotikaförsäljarna.

   Radera
  6. Andra undersökningar visar dessutom att ganska många hemlösa (vilka antagligen är de som bajsar på gatan, vem bajsar ute om man har ett badrum liksom) inte alls håller på med knark. Eller så håller de på med den helt lagliga drogen alkohol.

   https://www.voiceofsandiego.org/topics/news/fact-check-homelessness-tied-drugs-alcohol/

   En 10-15% av gatubajsarna är knarkare, ytterligare 10-15% är alkoholister och resten håller inte på och missbrukar nåt alls regelbundet.

   Radera
  7. Skall vi se fram emot att gatubajsare blir en så stor och viktig demografisk grupp att man inte kan skita i dem rent politiskt därför att de är så många att de kan avgöra valrörelser här i Sverige också?

   Radera
  8. Ja, dom säger ju att unga inte intresserar sig för politik. Hemlöshet leder dock till en reduktion av livslängden i storleksordningen 30 år så det torde justera demografin en hel del. Pensionsfrågan löses givetvis också, liksom vårdköerna.

   Radera
  9. @BD: I en kommentar till det här blogginlägget (https://cornucopia.cornubot.se/2021/10/spanska-fertiberia-vill-bygga-fabrik-i.html?m=1#comment-form) så villej Anders Ryden att det skulle läggas en kabel mellan norrland och Tyskland. Gatubajs kan nog vara en outnyttjad resurse för ett sådant projekt.

   Radera
  10. Precis, vissa är aldrig nöjda - först klagar dom på elbristen men om man lägger kabel klagar dom på det också.

   Radera
  11. Bajsmannen på Hultsfredsfestivalen var tydligen en föregångare! Nu återstår bara att lista ut om det är värst för en svensk politiker att ha blåbruna eller rödbruna spår i sina gamla kalsonger.

   Radera
  12. För ett par år sedan öppnade jag ytterdörren och såg två jätte-bajskorvar av typ Falukorv. De låg i kors på dörrmattan, som är placerad mellan stolparna vid ingången av mitt byggplastade uterum (som ska göras klart någon gång i framtiden).

   Lukten och innehållet var inte från räv-bajs, utan enligt min mening från människo-bajs. Jag har hittat räv-bajs på tomten och det är helt annorlunda både till lukt, konsistens och storlek. Jag hörde, att påtända knarkare ofta "gräddar i brallan" dvs på någons dörrmatta, när de försöker sig på bostads-inbrott. Det var ingen trevlig uppgift att plocka bort korvarna och slänga i soporna, men jag klarade av det tack vare mina tidigare pottkusk-erfarenheter i ungdomen.

   Tyvärr verkar min infart locka till sig många inbrottstjuvar, så det är inte helt otroligt om det var människobajs. De många firma-namnen på brevlådan kan vara orsaken (budbilarna måste hitta hit).
   Nog av skitsnack!

   Radera
 2. Hur ser exempelvis följande faktorer ut för de refererade amerikanska städerna:
  Räntenivå för bostadslån
  Avdragsrätt för utgiftsräntor
  Amorteringskrav
  Fastighetsskatter

  Dessa faktorer kanske är förmånligare i Sverige för bostadslånetagare vilket pressar upp bostadspriserna i sverige

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja i USA är det väl generellt så att man binder sig i 15-30 år till runt 3% i boränta? Det är en rätt markant skillnad mot Sverige.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Lönerna är 4 x vad du får i Sverige. Det är så man får till den sensationella rubriken. SF är självklart inte värderat lägre än Sthlm.

   Radera
  4. Självklart beror tågkrocken i Sthlm på verkliga orsaker. Det spännande är om orsakerna är hållbara.

   Inkomsterna är med i jämförelsen ovan.

   Radera
  5. @Tim: Fast lönen i USA ska väl räcka till pensionsavsättningar, barnens utbildning, sjukvård m.m. Civilingenjörer/Civilekonomer i Sthlm snittar väl någonstans 55-60 tusen i månaden. Tjänar man verkligen x4 i USA? Det gör inte mina amerikanska kollegor i alla fall.

   Radera
  6. Jobbar på sveriges största automotive företag och träffade min amerikanska motsvarighet under ett fabriksbesök. Hon hade x2 min lön, så tror x4 är överdrivet. (Detta uppkom på kvällen efter mer än ett glas vin, diskuterar inte lön på det sättet annars). Vi var bägge projektledare med samma titel.

   Radera
  7. Ni glömmer att lönen i SF är 2x vad man får i snitt i USA. Det är rikaste platsen i landet.

   Radera
  8. @Goofy, ligger lönerna så lågt i Stockholm verkligen. Tänker på bostadspriserna, i för hållande till bostadspriser och löner i Köpenhamn. Lönerna där är runt 50% upp omvandlat i SEK.

   Radera
  9. @Tim: Möjligt att det är så i mjukvarubranschen men har verkligen SF en genomsnittslön x4 jämfört med t.ex New York eller Washington D.C.?

   @Mjau: Ja nettolönen i SEK är betydligt högre i CPH trots att bostadspriserna är lägre fast sen är ägande kanske billigare i Sthlm med subventionerad räntekostnad och låg fastighetsavgift. Skillnaden ses väl kanske i tröskeln för att komma in i marknaden.

   Radera
  10. @Jeppan: Berättade du att vi har världens bästa vård, skola och pensionssystem?

   Radera
  11. ...samt att det är att alla som lever i Sverige har tillgång till det oavsett arbetsinsats.

   Radera
  12. @Goofy: Det kom på tal också, dock via sin anställning hade hon sjukvårdsförsäkring. Skall sägas att hon bodde i en del av Usa som kan ses som billigare, så gissar att generellt har de mer över än oss all things considered. Likt sverige, bor du i en mindre stad minskar ju kostnaderna, men har du motsvarande storstadslön mår du väldigt bra i jämföresle.

   Radera
  13. @Jeppan: Yes. Det är nog vanligt att man lyckas förhandla fram både OK antal semesterdagar samt sjukvård där borta. Synd att man inte kan få den där x4 lönen i USA och jobba remote från budgetstaden Sthlm då =)

   Radera
 3. Den enda amerikansk delstat jag själv har bott i är Texas. Låga fastighetspriser och med svenska mått mätt skyhöga fastighetsskatter.

  SvaraRadera
 4. Och så till lite andra nyheter.
  Cementa inleder ransonering.

  https://www.tn.se/article/tt-flash-cementa-forbereder-ransonering/

  SvaraRadera
 5. Blir det en svart marknad med betong nu? En säck innanför bygg-arbetar-jackan i ett mörkt gatuhörn? "Vad ska du ha för säcken?"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan man använda Heroin istället för kalk? Har hört att hundratals ton smugglas in i Sverige varje år.

   Radera
 6. Jag bor på Värmdö precis som Markatta, men kan inte alls glädja mig åt "värdeökningar", då jag har barn hemma som skall ha råd att bo någonstans om vi skall bli av med dem. Värdeökningar? Husen är inte värda ett dugg mer, däremot får man mer Fiatvaluta för dem om man säljer än tidigare.

  SvaraRadera
 7. Skönt att inte Kristersson fick igenom sin chansning med att höja den tillåtna belåningsgraden under Corona. Då hade vi hade ännu värre siffror nu.

  SvaraRadera