Aktuellt

Endast 55 av 290 kommuner röstade in MP i riksdagen

Miljöpartiet är ett utpräglat stadsparti för stadsbor, vilket märks tydligt på att endast 55 av landets kommuner röstade in partiet i rik...

2021-10-26 14:55

Valet 2022 handlar om vilket extremparti man stöder - MP eller SD - därför avstår en liberal från att rösta

Allt talar för att Miljöpartiet kommer klara sig kvar i riksdagen, trots aktuella siffror i opinionen. Detta på grund av SVT:s konsekventa agerande i prioritering av reportage, nyheter och politisk debatt. Således handlar valet i september 2022 om vilket av två extrempartier man stöder - antingen MP eller SD. Är man verkligen liberal så avstår man således från att rösta, så får övriga ta ansvar för skiten.
SVT har de senaste månaden visat hur man arbetar som MP:s bästa valarbetare. Man har i flera hårt vinklade och av MP-lojala aktivister producerade reportage som Kampen om skogen, eller reportagen om torvmossarna visat vilka agendor man vill trumma in i väljarkåren. Därtill har man nyhetsvinklingen i Aktuellt och Rapport, där stora inhemska problem viftas undan om det inte går att vinkla till miljö eller klimat. I partiledardebatter och debatter i Agenda ges också dessa frågor en kraftig övervikt, särskilt med tanke på att bara drygt 4% av väljarna röstade på MP år 2018 och opinionen nu är nere på 3%.

Således kommer SVT göra allt i sin makt för att rädda kvar MP i riksdagen, och de kommer förstås lyckas med detta. Antagligen finns det redan en programplanering på plats som ska gynna MP.

Då samtliga partier i riksdagen klart och tydligt proklamerat att de stöder något av extrempartierna MP eller SD, så handlar valet 2022 om vilket av de två extremerna MP och SD vill du ska ha makt över Sverige.

Såväl C som L går för övrigt inte att lita på någonsin igen, vilket de bevisade genom att stöda MP+S via den sk Januariöverenskommelsen, och ska aldrig mer få en röst av någon borgerlig liberal. KD och M, och numera även L, säger öppet att de kommer stödja SD eller förlita sig på stöd från SD. Eftersom partierna dessutom inte går att lita på kommer de med neddragna byxor mer än gärna krypa ner i regeringssängen med SD om det är vad SD ställer som krav.

Din röst i valet i september 2022 är alltså en röst på en regering med MP eller som stöder sig på MP, eller en regering med SD eller som stöder sig på SD. Vill du inte se något av detta så finns det tredje och rimliga alternativet att avstå från att rösta. Det är inte demokrati att välja mellan att stödja två olika antidemokratiska partier.

Inget du gör kommer nämligen ändra att du specifikt kommer lägga en röst på MP eller SD. Bättre då att avstå, och åtminstone få ett rent samvete.

För all del, rösta på något parti utanför riksdagen om du vill, men det kommer inte ändra ett dugg. Särskilt inte om du är medbliven.

För övrigt är en blank röst lika ogiltlig som ingen röst alls, och har exakt samma påverkan på valutgången. Det enda du visar med en blank röst är att du är ett fegt fårk som går på myten att det är din plikt att rösta, och bara vågar protestera lite grann. Demokrati är mycket mer än att rösta i ett val vart fjärde år, och att lägga sin röst är snarare ett psykologiskt alibi för att få två sina händer resten av tiden och slippa ta något ansvar eller engagera sig.

Avstå således från att rösta om du är en borgerlig liberal, och använd istället dina demokratiska rättigheter till yttrandefrihet och opinionsbildning till valet 2026, om det kommer hållas några mer demokratiska val i Sverige efter 2022. Annars ses vi koncentrerade i omskolningslägren, oavsett om det är MP eller SD som står för budgetanslagen till taggtråden.

De som försöker lura dig att gå till valurnan ändå försöker få dig att stödja SD eller MP. För det är vad en röst kommer innebära. Beroende på vad de vill att du som borgerlig liberal ska rösta på (C alternativt L, M - KD är inga liberaler) så avslöjar de om de stöder MP eller SD. Om du fortfarande är ett så lättledd fårk att du får dåligt samvete över att skita i att rösta - hitta någon S-väljare som inte vill stödja MP och gör en personlig valpakt att ingen av er röstar i riksdagsvalet.

Kommunalvalen är en annan sak - där kan man gott och väl rösta på de pragmatiska kommunalpolitikerna, som står med bägge fötter ute i verkligheten.

För övrigt ser man på upprördheten och protesterna från fårket i kommentarerna att jag är helt rätt ute i att skita i att rösta och driva den tesen - det finns få saker som gör folk så upprörda. De borgerliga partierna får skylla sig själva för att dels stött en MP-regering och dels för att de nu proklamerar att de stöder SD.

Tillägg för alla medblivna som inte fattar vad som stod ovan: MED är som SD, men inte grundade av nazister. Den som föreslår att man ska rösta på MED istället är medbliven. MED kommer till 100% stödja SD om de skulle få om så ett enda mandat. Vilket de inte kommer få.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

145 kommentarer:

 1. Bra blogginlägg. Faktiskt enda rimliga att inte rösta. Hur man än vänder och vrider på det så blir det antingen mer MP-trams eller en SD-ledd regering med M i spetsen och inget av dom gynnar Sverige. MP för deras flum och extrema trams och SD för att de i stort sett är ett parti som säger en sak i riksdagen men gör något helt annat i EU-parlamentet och högst sannolikt finansieras, på ett eller annat sätt, av främmande makt (läs: Ryssland).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter smått konspiratoriskt eller bara verklighetsfrånvänt. Tror det va för typ 100 år sen folk glodde på SVT och kanske trodde det va sanningen om världen. Sen är MP:s makt en aning överdriven här på bloggen, är det något personligt?. Snarare köps väljarna på sociala medier precis så som det funkat senaste decennierna. Småpartierna kommer bli överkörda av S,M eller SD precis så som det funkat med de senaste regeringarna.

   Radera
  2. Menar, vad har dom fått igenom av betydelse senaste decenniet som inte ligger i linje med något övrigt parti som dom samarbetar med. Tror det är de stora maktpartiernas politik som spelar roll samt vad som beslutas på EU nivå och globalt.

   Radera
  3. Medborgerlig samling finns ju, även om de inte kommer in. Det är ett sett att ge fingret åt de övriga.

   Radera
  4. Nyans är ett islamistiskt parti. De brukar inte gilla vissa människor. Vi ska värna om demokrati och frihet. Därför ska vi inte ge bort den till personer som vill inskränka den.

   Radera
  5. För övrigt tror jag S och SD kommer att bilda regering tillsammans. De ligger närmare varandra än SD och M som egentligen är varandras motsatser.

   Radera
  6. När man inte läser inlägget är man medbliven.

   Radera
  7. Public Service har påbörjat operation rädda MP, väljer mellan liberalerna alternativt avstå rösta.

   Radera
  8. "Medbliven" låter ju ganska positivt!

   Radera
  9. @EF: SVT har betydligt större inflytande än man kan tro om man är yngre än 50 år.
   Prata med några 50+, och se själv.

   Radera
 2. Att se till att MP, hamnar utanför regeringsställning. Är överordnat allt annat, anser jag! Därför kommer jag att rösta.

  SvaraRadera
 3. Förvisso men men MP blocket så får deras politik genomslag vilket får stora negativa konsekvenser.

  Med SD är det ju en migrationspolitik som får genomslag som det egentligen finns majoritet för.

  SvaraRadera
 4. Ska man vara rent krass så är det ju opinionsbildning i form av blogginlägg likt detta som de facto driver politisk förändring på sikt. Eller valfri propaganda via valfria andra digitala kanaler där SD/AfS totalt dominerar.

  Inte en nominell, anonym röst man lägger på lådan vart fjärde år. På så sätt tycker jag du är rätt ute när du förespråkar sofflocket men det är synd att du inte har ett alternativ (om än litet) att förespråka.

  För det som vädras på en blogg i denna storlek har faktiskt potential att ge ringar på vattnet som lyfter fram ett nytt, borgerligt alternativ i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här är ingen kanal där SD dominerar alls. Andelen SD-väljare i läsekretsen är cirka 20%, men då läsekretsen är 95% män så är enligt PSU:n cirka 33% av alla män SD-väljare, så SD är rejält underrepresenterade här.

   Fiskmåsarna är bara duktiga på att skrika och bajsa överallt. De är inte i majoritet.

   Radera
  2. Jo det vet jag. Menade mer att den övergripande "digitala arenan" tagits över av fiskmåsarna. Dvs YouTube, Twitter, Facebook, Bitchute osv.

   Radera
  3. Det är ytterst svårt att ens hitta vänsterextremister nuförtiden med undantag för möjligtvis Twitter.

   Radera
  4. Hur många företagsledningar talar om diversitet?

   Radera
 5. Riktigt så enkelt är det inte. Vill man t.ex få MP under 4%-spärren så gäller det att öka antalet giltiga röster, dvs röster på registrerade partier. Så kan man förmå 24 st soffliggare eller blankröstare att istället rösta på något registrerat Kalle-Anka-parti så reduceras MP med en röst. OK i normalfallet behövs det väldigt många som gör detta för att det ska få någon effekt, men om MP hamnar väldigt nära 4% kan det avgöras av antalet godkända röster. Fram för Kalle Anka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där är faktiskt ett väldigt viktigt påpekande. Du satte ord på mina tankar.

   Radera
  2. Ja, det parti som ligger närmast torde vara F! (obs menar detta allvarligt). Så om 3% lägger sina röster på F! så borde det räcka för att garanterat dra ner MP under 4%.

   Radera
  3. Och hur kommer du fram till att just F! skulle var extra lämpligt?
   Är väl bättre att ta ett parti som är rejält långt från 4% gränsen så risken att de kommer in minimeras.

   Radera
  4. Det bästa är väl ändå att rösta på det parti, som ligger en närmast om hjärtat? Då ökar det partiet procentuellt, på övriga partiers bekostnad.

   Radera
  5. F! föll väl ihop som en sufflé, efter valet 2014, då de fick 3,12%.
   Valet 2018 fick de ihop 0,46%, marginellt större än AfS, som fick 0,31%.
   https://data.val.se/val/val2018/slutresultat/R/rike/index.html

   Radera
  6. Håller med. Kommer rösta på SKP, MED, eller annat tomteparti för att förhoppningsvis få ut MP och/eller FP.

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  8. Sossarna skulle kunna få SD också att falla ihop som en sufflé om de bara inte var så förba***at rädda och varje dag ringa till hippa cafét på Södermalm och frågade vad de ska tycka idag. Har vi ett problem så ta tag i det (det har faktiskt sossarna gjort förut även och saknar lite den egenskapen hos dem. OBS själv uppvuxen med ,ska vi säga, sossetvivel från bröstmjölken)) Och så blev SD ett 3,9% parti

   Radera
 6. "För övrigt är en blank röst lika ogiltlig som ingen röst alls, och har exakt samma påverkan på valutgången. Det enda du visar med en blank röst är att du är ett fegt fårk som går på myten att det är din plikt att rösta, och bara vågar protestera lite grann."

  Jag håller inte riktigt med. En blank röst visar att du inte tycker något alternativ som ges är värd din röst. Medan ingen röst lika väl kan betyda att du bara är en lat soffpotatis. Men jag tar det, jag är hellre feg och bara vågar protestera lite grann, snarare än lat soffpotatis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Givet att din röst är helt anonym, vem är det du försöker visa det för?

   Radera
  2. Det hade varit roligare om en blank röst ledde till motsvarande mängd tomma stolar i riksdagen.

   Jävlar vad många blankröster vi hade fått om det fanns ett realistiskt sätt att protestera.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Ja eller om man kunde rösta på sig själv, tänk 2 miljoner röster på 2 miljoner olika personer, hade blivit en himla röra att reda ut...

   Men då sättet mandaten delaa ut på är korrupt så hade det inte gjort någon som helst skillnad...

   *EDIT* nyckfelstrisse

   Radera
  5. En intressant aspekt på att alla röster på sig själva är att det inte finns någon parlamentarisk regel för vad som händer om samtliga partier kommer under 4%. Någon som vet om det stämmer? För övrigt är finns det väl en poäng att stå upp för vad man tycker, även om det bara är inför sig själv?

   Radera
  6. Mandatfördelningen mellan partierna
   7 § Mandaten fördelas mellan partier som anmält sitt deltagande i valet i enlighet med bestämmelser som meddelas i särskild lag.

   Endast partier som har fått minst fyra procent av rösterna i hela riket får delta i fördelningen av mandaten. Ett parti som har fått färre röster får dock delta i fördelningen av de fasta valkretsmandaten i en valkrets där partiet har fått minst tolv procent av rösterna. Lag (2014:1385).

   Spännande tankegång men undrar hur den inledande meningen i paragrafen ställer till det. Behövs nog någon jurist med stort kunnande i regeringsformen för att reda ut din tanke.

   Radera
  7. Finns de inte kvar, partiet som registrerade sig så att man skulle kunna rösta för tomma stolar. Finns ju en liten risk att någon kuppar in sig själv då dock :-)

   Radera
  8. Hittade det här:
   http://tommastolen.se/

   Verkar ju riktigt fiffigt faktiskt!

   Radera
 7. "fegt fårk som går på myten att det är din plikt att rösta" Det är väl jag då så jag morskar upp mig lite och tror ändå på att ett högt valdeltagande är bra för en demokrati och att det i slutändan håller extrempartier utanför i längden.
  Dessutom, visst en blankröst är exakt samma sak som att ligga på soffan, men du visar iallafall att du respekterar demokratin.

  Kom ihåg att många soffliggare är just hardcore SD och istället spyr ut sina fördomar på diverse underground bloggar (inte helt olikt mig fast tvärtom :) )

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ställer mig också till denna gruppen. Att inte rösta tolkar jag som lat soffpotatis. Den som röstar blank tycker däremot att inget av partierna är värd ens röst så de bör förändra sitt beteende om de önskar ens röst.

   Om tillräckligt många gör detta så kommer man vilja åt de rösterna. Vad man ska göra för att få en lat soffpotatis att rösta är svårare att klura på? Förmodligen räcker de med att ge en kupong för en biltema korv så kommer de fram.

   Radera
 8. Roas av att SVT gått så långt som att Sveriges största blogg inom samhälle och ekonomi (politik?) öppet menar att SVT väljer en agenda. Jag vill mena att detta är hyfsat sensationellt. Vi är inte många år från peak-MP i SVT och därmed dess undergång.

  Jag är inte oense i denna kritik ska sägas. Men annars hade jag heller inte läst denna blogg tror jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De enda som inte ser att SVT har en agenda är de som också stödjer densamma.

   Radera
  2. Farligt spel av SVT.

   Förtroendet är på väg att erodera från SVT, med risk att de gräver sin egen grav.

   Radera
  3. Det finns ju två undersökningar (en i från forskare i Gbg samt en från forskare i Norge gjorda angående SVT/SRs slagsida åt vänster) Detta gör ju att agendan blir därefter, varvid det inte kan finnas någon opartiskhet innan de börjar kvotera in anställda med borgerligt politiska sympatier, eller det värsta för dem på PS -anställda med SD-sympatier.... att det skulle hända förefaller inte sannolikt. Det visar dock på att vi INTE skall ha nuvarande SVT/SR/UR finansierat via skatt, om de är så bra borde de kunna få in pengar på rena streamingabonnemang?

   Radera
 9. Personligen kommer jag "stödja SD". SD är inte paria i mina ögon. Deras största svaghet är brist på erfarenhet. Aldrig suttit vid makten, relativt nytt parti som vuxit fort. Kan tänka mig att de har en del tomtar som skulle behöva skakas ut, men jag intresserar mig inte för individerna utan partiet som helhet.

  Men om valet nu verkligen är "vänstern" mot "högern" så väljer jag att bedöma dem på den nivån med. För mig är det tydligt att vänstern kommer fortsätta göra mer skada än nytta. Jag förväntar mig inte att högern ska göra några underverk, men de har fördelen att de åtminstone lyckats identifiera rätt problem. Tyvärr har jag inte mycket hopp om några snabba lösningar, men det blir iaf att vända näsan i rätt riktning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du ser inte att partiet i riksdagen med högst andel dömda för brott är ett problem alltså. Hoppas du inte håller på och skränar om kriminaliteten bara.

   Radera
  2. Om vi bortser från individerna och koncentrerar oss på partiet som helhet, vad är det som är så bra då?

   Radera
  3. Det är givetvis inte positivt att representanterna är dömda för brott. Ärligt talat vet jag inte vad det är för brott. Skulle det vara något riktigt saftigt hade media nog inte varit sena på bollen.
   De har väl fått sina straff? Det finns givetvis brott som påverkar förtroendet i stort och de därmed tvingats lämna. Det gäller alla partier. Förvånar mig inte om det skett i större utsträckning för SD.

   Vad har de gjort rätt? De var de enda som inte radikaliserades iom flyktigkrisen. Några partier var radikala redan sedan tidigare, men tex M och S gjorde uppenbart ohållbara rattutslag. Nu 10 år och ofattbart många miljarder kronor senare är de snart tillbaka på banan igen. Men har man någon trovärdighet kvar?
   Men sen är det väl tveksamt om SD har någon trovärdighet i någon övrig fråga. Tveksamt.

   Radera
 10. "I partiledardebatter och debatter i Agenda ges också dessa frågor en kraftig övervikt, särskilt med tanke på att bara drygt 4% av väljarna röstade på MP år 2018 och opinionen nu är nere på 3%."

  Det är väl inte bara Mp i riksdagen som har miljö och klimat på sin agenda eller? Snarare så att det är ett hett ämne i (åtminstone) hela västvärlden. Jag kan ha fel men jag tror inte SVT har riktigt så stort inflytande...

  SvaraRadera
  Svar
  1. De har miljö och klimat på sin agenda för att public service tvingar dem. Detta trots att alla större miljöproblem var lösta på 80-talet.

   Radera
  2. Nu rankar ju svenska folket klimat och miljö väldigt högt när de ska lista politiska frågor de är intresserade av. Verkar ju rimligt att ta upp dessa frågor i debatter och reportage.

   Radera
 11. Det enda viktiga är att få maximalt antal galningar av min sort att gå till valurnorna.
  Om väljarna bara ges extrema odemokratiska alternativ kommer majoriteten av demokrater tänka på sitt samvete och strunta i att rösta.
  Så framåt svartskjortor/brunskjortor/rödskjortor/grönskjortor, alla som inte är med oss är, kommunister/fascister/miljömonster.
  Zum Kampfe stehn
  Wir all schon Berit!

  SvaraRadera
 12. Är ansvarsflykt liberalt? I så fall bör man inte vara liberal. Som svensk ansvarsfull medborgare anser jag det vara min främsta plikt att nästa år rösta bort Miljöpartiet. Att avhända mig makt och smitav från ansvar ser jag som ovärdigt. Liberal eller inte.

  SvaraRadera
 13. Självklart att man röstar, att låta bli är ju bara korkat. Jag gör medias valkompasser, och röstar på det parti som stämmer bäst överens med mina svar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har högt förtroende för media förstår jag.

   Radera
 14. Det fungerar ju inte om alla tänker så. Personligen tänker jag utifrån jag vill se mer eller mindre av, och så röstar jag på det minst dåliga. I mitt fall får jag stå ut med lite SD, men det är en smäll jag får ta för att bli av med MP och kommunisterna. Får SD för mycket att säga till om får jag rösta tvärtom nästa gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då får V,S,MP och SD riksdagen för sig själva. Lika bra.

   Radera
  2. Vad i all världwn skulle vara bra med det? Är du säker på att du får chansen att rösta fler gånger?
   https://www.expressen.se/debatt/varfor-sa-tyst-bah-kuhnke/
   Vi måate ta vårt ansvar och rösta ut klimattotalitärerna

   Radera
 15. Gå till valurnan och slumpa mellan S&M, då ökar iaf chansen att MP åker ur riksdagen och du har inte fattat något moraliskt val mellan de två blocken.

  SvaraRadera
 16. Hade en fysiklärare i gymnasiet som sa att ibland hjälper det till att förstå ett problem om man drar det till extremen. Så det är vad jag har gjort med detta inlägg. Tänk om alla av oss som röstar på M, KD, S ,C, L dvs de partierna som jag tror de flesta av oss inte kallar för extrempartier, om vi alla skulle lägga ner våra röster och ligga på soffan vad skulle hända då? Fältet fritt för MP, V och SD vad det gäller mandatfördelning. Är det en bra strategi då att inte rösta???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade också en fysiklärare som sa så. Kung.

   Radera
 17. Genom att inte rösta så ger ni både MP och SD större makt då de får en högre procent av de som faktiskt röstar
  Tex om 3av100 röstar på mp så får de 3%
  om 3av75 röstar på MP så får de 4% och klarar spärren
  Tänk på detta när ni väljer att inte rösta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så du stöder SD alltså.

   Radera
  2. Jag tolkar Lars E inlägg som att vi INTE röstar så stödjer vi SD, liknande mitt inlägg ovanför. Och eftersom Lars E verkar vara som jag hängiven att rösta så stödjer vare sig jag eller Lars E SD (eller MP eller V)

   Radera
  3. arne andersson, vet ej vad Nyans är och orkar inte googla. Först måste vi bli av med MP och SD, sen kanske jag googlar Nyans.

   Radera
  4. Det är väl ändå en rött trångsynt sätt att se på saken? Om man röstar för att man vill att MP ska ut ur riksdagen så innebär väl inte det att man röstar för SD? Man kan ju välja t.ex. rösta på V eller S, det inget stöd till SD men minskar MP:s möjligheter. Nu kommer jag inte rösta så, men rösta kommer jag att göra (men inte på SD).

   Rätt fascinerande att du tror (om du tror det) det blir bättre av att låta bli att rösta. Vad säger att SD får särskilt stort inflytande om de t.ex. får färre röster än i förra valet?

   Jag tycker det snarare verkar fegt att inte våga ta ställning för deg man själv tycker verkar bäst. Alla blir vi saliga på vår egen tro, så klart.

   Radera
 18. Jag ser det som att det finns ett antal alternativa sätt att tänka hur man ska rösta. Alla alternativen nedan kanske inte går att tillämpa för just dig (t.ex. för nr 1 att det saknas ett parti som du tycker är bra).
  1. Rösta för det parti som du tycker är bra.
  2. Rösta på det parti som du tycker är minst dåligt.
  3. Rösta mot det parti som du tycker är sämst. Rösta då på det parti som du anser minimerar chansen för ditt mest ogillade parti att hamna i regeringsställning.
  4. Rösta blankt. Endast i brist på rimliga alternativ enligt 1, 2 eller 3.
  5. Rösta inte alls. Endast i brist på rimliga alternativ enligt 1, 2 eller 3.
  6. Rösta på ett registrerat parti som garanterat inte kommer in i Riksdagen. Det kommer att öka antalet giltiga röster och kan därmed peta ner ogillade småpartier under fyraprocentspärren.
  Huruvida 4 eller 5 är bäst för den som känner sig uppgiven kan man tvista om, men det är inte så viktigt.
  Om du röstar på ett parti, glöm då inte att även kryssa den politiker i partiet som du tycker är bäst. Annars riskerar andra (kanske mindre bra) av partiets politiker att kryssas in.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Angående ditt sista stycke. Ja, en röst på Moderaterna ger ju mandat till fiskmåshögern, sorgligt nog är det endast om typ minst 5000+ personkryssar någon som det inte blir en röst på en fiskmås, så ingen vid sina sinnes fulla bruk kan iaf i min valkrets rösta på M.

   Radera
  2. Även en personkryssad röst blir med 99% sannolikhet (extremt få som kom in på personkryss) en röst på den kandidat du inte vill se.

   Radera
  3. Min osvikliga magkänsla säger att de flesta röstar enl #1 och vill inte komplicera till det i onödan. Att M håller på och prasslar lite med SD spelar nog inte så stor roll. Dessutom hävdar experter att SD inte är regeringsfähiga än då de måste anställa en massa sakkunniga. I vilket fall ska ju nästan allt passera riksdagen så det gäller att hitta samarbetsytor för sina saker helt oavsett vilka som sitter i regering.

   Radera
 19. 7. Rösta på ett parti som driver frågor som jag håller med om. Sen skiter jag fullständigt i vilka personer det är eller vad de gjorde för 40 år sen.

  SvaraRadera
 20. Får ett parti över 1% av alla rösterna måste deras röster finnas med i kommande riksdagsval. NyDemokratis valsedlar fanns ute överallt 1998 av det skälet.

  Får ett parti över 2,5% av rösterna får de partistöd, i enlighet med om de suttit i Riksdagen.

  Lägg sen till att vi har Svenska Kyrkans val (som regleras i en lag om Svenska Kyrkan, lustigt nog fastän samfundet inte är en statskyrka längre eller hur) så kan man få partistöd därifrån på deras respektive nivåer (församlings-stifts-kyrkomöte).

  Det är inte bara 4% totalt till Riksdagen i Sverige eller få 12% i en valkrets stor nog som Jönköpings län för att få mandat i Riksdagen. Man kan få pengar och inflytande även på lägre nivåer.


  (SD har dragit nytta av alltihop, gissa varför deras avhoppande har bestämt sig för samma strategi)

  SvaraRadera
 21. Vilka är de stora inhemska problemen som viftas undan om det inte går att vinkla till miljö eller klimat enligt en borgerlig liberal?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nänä.

   Ironin att vara så mycket för demokrati så en konstaterar att det finns inget parti att rösta på :D

   Finns det några stora inhemska problem eller?

   Radera
  2. Sen att vara kritisk mot Public Service är väl att stödja SD?

   Radera
 22. För varje person, som väljer att inte rösta på ett befintligt parti, ger en ökad chans, att Mp kommer haka sig fram ytterligare en mandatperiod.
  Gud hjälpe oss för det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lätt ordnat. Något liberalt riksdagsparti proklamerar att de under inga omständigheter kommer stödja vare sig SD eller S eller MP eller V, och inte kommer acceptera stöd från dessa partier, och det ska då vara ett parti som inte svikit sina löften om regeringsbildning tidigare. Då kan man rösta.

   Tills dess, då får väl MP vara kvar i riksdagen. Genom att säga att man tänker samarbeta med SD så är det exakt vad partierna vill.

   Radera
  2. Är samarbete med SD viktigare än att MP åker ur riksdagen alltså?

   Radera
  3. Var hittar du ett liberalt riksdagsparti? Inte i Sverige i alla fall.

   Radera
  4. Och någon måste ju rösta på något liberalt parti. Om vi inte röstar finns ju inget liberalt parti.

   Radera
  5. Tack, Vem som helst. Det finns ju inga liberala riksdagspartier. Antingen fjäskar de för SD eller så fjäskar de för socialisterna eller MP. Inget liberalt parti skulle göra någotdera.

   Radera
  6. Wikipedia: "Liberalismen är en politisk ideologi med rötter i 1700-talets frihetsrevolutioner, upplysningen och den vetenskapliga revolutionen. Generellt sett brukar liberalismens anhängare förespråka öppenhet, tolerans och demokrati, värdera frihet och rättvisa högt samt vara maktkritiska." Att vara liberal innebär att vara tolerant. Att vara tolerant innebär att man kan tala med alla. Att tala med någon innebär inte att man fjäskar för någon. Cornu, jag gillar det mesta du skriver men din intolerans passar inte din liberala framtoning.
   Inget av våra två officiellt liberala partier C och L är perfekta. C är i praktiken icke-liberal - det vill ju varken prata med V eller SD. L har nu insett sitt misstag med jöken och blivit halvliberala. Med nuvarande opinionssiffror passar det senare bra som Kalle-Anka-parti. (Se ovan)

   Radera
  7. Ok, du tycker att L ska prata med V och Nyans alltså.

   Det där med att liberaler ska vara toleranta mot intoleranta eller antidemokrater är en missuppfattning som främst framförs av antidemokrater som är ledsna i näsan över att man inte vill prata med dem.

   Man kan inte vara tolerant mot intoleranta. Eller är du en sådan som "undrar vad han varit med om" när någon grips för mord?

   Radera
  8. Jag är helt med bloggaren, jag är säker på att vi är många fler. Jag tackar därför bloggaren för en sund och adekvat inställning i värnandet av både demokrati och en från politikers sida större ärlighet och genomtänkta beslut istället för tyckande.

   Radera
  9. Ja, jag tycker att L ska kunna prata även med V. Nej, jag undrar inte "vad han varit med om?" Med det finns nyanser med att prata. Du har ju själv ett otal gånger påpekat hur SD har kunnat växa pga att ingen ville prata med dem och därför lagt sig tvärtemot i flyktingpolitiken. Hade man accepterat att prata med dem hade situationen varit en annan idag. Att bemöta intoleranta med total intolerans kommer aldrig att leda någonstans. Om intoleranta bara pratar med varandra kommer deras intolerans att förstärkas. Att prata med dem är enda möjligheten att få intoleranta att begripa sin intolerans. Så därför pratar jag med dig. Jag har intrycket att du är en intelligent karl, men jag kan väl ha fel.

   Radera
 23. SD fans pissar på kompisar till mig medan MP helst skulle vilja montera ner civilisationen. Lars, jag hoppas du inte tar illa upp men civilisation är ändock viktigare, om inget oerhört förvånande händer blir det en M röst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Politik handlar ofta om att göra det minst onda. Att inte göra vad man kan mot MP är att göra det mer onda.

   Radera
  2. Jo, att ha MP i regeringen och riksdagen är lite som att låta Svenska Freds... besluta om svensk säkerhetspolitik (hehe de kallades även Svenska Fantasi och Sanslöshetsföreningen i vissa kretsar)

   Radera
 24. Fast nu var det inte SVT utan skogsstyrelsen som agerade lydigt ombud åt lobbyister. Pinsamt att man fastnade med handen i syltburken.

  SvaraRadera
 25. Med utgångspunkt i att en stor majoritet av denna bloggs läsekrets (enl en radda undersökningar av Lasse W här på bloggen) normalt röstar borgerligt, främst M har jag för mej, så medför ju röstskolkning att främst M kommer att få färre antal röster. Vilket medför att övriga partier, även MP och SD, för en större andel av avgina röster.
  Alltså om du som borgerlig följer LW förslag, gynnar du därigenom bland annat MP och SD.
  Konstruktivt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det konstruktivt att bota baksmälla mer mer sprit?

   (Tog mig rätten att lägga mig i frågan - sorry)

   Radera
 26. Du är för tråkig.

  Ansöker om att få bli placerad på din "Svarta Lista"


  Anders Björkdahl

  SvaraRadera
 27. Jag har röstat i varje val och tycker att det är en förmån och förbannad skyldighet. Det har dock blivit svårare att hitta rätt under senare år. Jag tror att de som blev politiker förr, drevs av en vilja och övertygelse att göra livet lättare för sina väljare, det svenska folket. Idag känns det mer som att de som blir politiker drivs av en vilja att göra livet lättare för sig själva. Att göra karriär är målet. Jag har blivit arg och besviken många gånger efter svikna vallöften och samarbeten mellan partier som jag definitivt hade ratat om jag fått chansen. Demokrati är inte perfekt men det finns tyvärr inget bättre, så jag röstar och hoppas att det ger de resultat jag önskar.

  SvaraRadera
 28. Perfekt ju, man lägger en röst på SD för att man är besviken på förd migrationspolitik. Som bonus får man Moderaternas ekonomiska politik och erfarenhet

  SvaraRadera
 29. "Only a Sith deals in absolutes"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det finns grader i helvetet, det är viktigt att komma ihåg.

   Radera
  2. "Peace is a lie, there is only passion. Through passion, I gain strength. Through strength, I gain power. Through power, I gain victory."

   F yes!

   Radera
 30. Centern är väl ett bra val. De kommer torpedera både S+MP+(V) eller M+KD+SD med L typ samtidigt.

  Gnistorna mellan Magda+Annie lär väl kunna försörja ett par villor på årsbasis...

  SvaraRadera
 31. Hade inte S & M givit efter för MPs ideer i migrationspolitiken utan slagits för sina linjer hade SD varit ett avsevärt mindre parti idag.

  Det borde för h-e finnas ett seriöst alternativ bortom MP's infantila idealism på¨ena sidan och SD's främlingsfientlighet och unkna nationalism på andra sidan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. S & M har själva gjort allt för att driva migrationspolitiken. De enda som var emot var SD, och de hatade man. Man har talat med stora ord om humanistisk stormakt och omsatt orden till handling med långt många fler migranter hit än vad våra grannländer tog emot.

   Om S verkligen hade andra migrationsideal än Mp, kanske liknande SD, borde de ha sagt det. Istället har de aggressivt kallat oppositionen för fascister, när SD-väljarna bara ville ha en migrationspolitik som såg ut som i resten av Norden.

   Att i efterhand säga att man innerst inne menade annat än vad man sade och handlade, håller inte.

   Radera
 32. Hehe

  Ett år till val och det börjar redan gå hett till i ett forum som detta där de flesta tycker nästan likadant...

  Är det månne en försmak om vad som kommer att hända i andra forum när INGEN tycker likadant?

  SvaraRadera
 33. Inlägget osar en odör av fatalism, kanske inget märkligt när vi har åtta socialistiska partier i riksdagen.

  SvaraRadera
 34. Bästa partipolitik som ett svenskt parti haft är junilistans.
  Tyvärr blev de en kortvarig parentes.

  SvaraRadera
 35. Vilket uselt resonemang...om du vill ha en högerrehering med så lite SD-inflytande som möjligt så röstar man M,KD,L. Om du vill ha en vänsterregering med lite MP-inflytande röstar man på V,C,S. Att avstå gör MP/SD större.

  Vad tror du utfallet skulle bli om alla icke-SD/MP avstår från att rösta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om någon vill ha sex med dig så säger du ja även om du inte är attraherad av personen, eller det inte ens matchar din sexuella läggning?

   Nej, om man inte kan stå för något av valbara partier så ska man inte rösta på dem. Svårare än så är det inte.

   Radera
  2. Om jag blir tvingad att ha sex med 1 av 8, i varierande grad, oattraktiva personer så hade jag velat påverka valet. Dvs du kommer få en regering vare sig du vill eller inte. Det bästa sättet att rösta nej till extremister är att rösta på ett annat parti...inte att lämna WO.

   Som sagt...vad händer om alla resonerar som du?

   Radera
 36. Varför har det i både svensk och internationell politik blivit viktigare att stänga ute vissa partier, både till höger och vänster än att föra egen sakpolitik?

  Känns som en lekstuga. Själv blir det förmodligen en röst på KD, M eller SD då jag tycker de har bra förslag i många sakfrågor.

  SvaraRadera
 37. Jag kan förstå bloggarens avsky för SD med tanke på de hot och trakasserier han verkar fått utstå från deras anhängare. Helt rimligt att vägra rösta på partier som samarbetar med SD då.

  Sen köper jag inte resten av dravlet. Att inte rösta alls är en röst emot demokrati. Att kampanja emot röstande är att bekämpa parlamentarismen. En blank röst säger precis det som verkar vara poängen. Att försöka förstärka protesten genom att motarbeta våra val är idioti. Och att dras med fascistoida termer som fårket stärker inte argumenten.

  Kanske dags för bloggarn att leta rätt på sitt inre lugna rum och komma tillbaka till ämnet med ett annat mindset. Tycker inte den här kampanjen lirar med vad som kommit fram i bloggen det senaste decenniet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket bra kommentar!

   Bloggaren har satt sig på nån jädra trojansk häst.

   Radera
 38. Du brukar ju vara välinformerad men jag antar att du trollar nu? Eller ett par snabba öl för att bli lika smart som börsen?

  En icke röst är ju en röst på MP. Det enda hoppet är att rösta på MP-fria partier. Bara de 4 nedlagda reaktorerna under MP-styret borde få vilken "liberal" som helst att nyktra till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan rösta på ett kvart-i-fyra-ragg om du vill, det minst dåliga alternativet.

   Man ska rösta för något man står för, annars ska man inte rösta alls. C har proklamerat att de stöder S-MP och L-M-KD stöder alla SD, och V går ju inte att rösta på heller. Så nej, jag är rakryggad och prostituerar mig inte till att rösta på något jag inte kan stå bakom.

   Radera
  2. Jag brukar hålla med dig men när det bara finns dåliga politiker måste man faktiskt välja bland dem och försöka göra det som är minst dåligt för Sverige.
   Lite som att rota fram de minst ruttna potatisarna att äta för att överleva. Att välja att inte äta går utför ännu fortare.

   Radera
  3. Klockan kvart i fyra skulle i alla fall jag försöka få hem det minst ofräscha alternativet. För ska denna analogi gå ihop, så måste man ju faktiskt dela livet med hen i fyra år. Att gå hem själv är ju tyvärr inte ett alternativ.

   Radera
  4. Men vet du vad du får med hem? Du kanske blir lurad och rånad?

   Radera
  5. Lurad och rånad är vad jag känner mig nu efter åtta år med Löfven.

   Radera
  6. Ja, då ska du ju inte rösta på S. Men vet du vad du får istället? M är inte att lita på. De viker sig för SD. Åkesson ser sig som jämnbördig, och vill då ha ett likvärdigt inflytande. Annars blir det kanske inget alls. Åkesson ser sin chans. Men det accepterar inte M.

   Radera
 39. Är det bara politik från partier i Sveriges riksdag som är berättigad? Så klart inte. Passar inget av plaggen i en klädbutik avstår man ju så klart från att handla där. Eller stödköper du fast du vet att plagget inte passar bara för att du hoppas att en del av din slant går till din polare som jobbar där?

  SvaraRadera
 40. Kognitiv dissonans! Förorda parlamentarisk demokrati samtidigt förkasta pragmatism är inte realistiskt nu när inget parti längre har ensam majoritet.

  Att en riksdagsledamot röstar för ett annat partis motion behöver inte betyda att hen önskar otukt med politiska opponenter.

  SvaraRadera
 41. I valet mellan 7 smaker av socialdemokrati mot en klan som gett sig faen på att avveckla civilisationen NU väljer jag... MP!

  Jag är uttråkad, och Covid levererade inte den zombiefyllda postapokalyps jag preppat för.

  Tänkt rösta SD? Välj MP istället, för när industri, energi och samhället i övrigt kollapsar vänder flyktingströmmarna håll.

  MP erbjuder min bästa chans att få uppleva en sant libertariansk värld utan lagar och regler inom min livstid. Ingen svullen välfärdsstat, bara barr, flugsvamp och blod. En röst på MP är DIN bästa chans att få grilla chihuahua-fylld vegan med piffi allkryda med warlord Poidel!

  Landet försörjer 2 miljoner, resten äter vi upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1 Så sant!

   Miljöpartister har de vad som krävs för hävda sin rätt i brödkön?

   Radera
 42. Jag håller med nästan alla partier på vissa enskilda sakpolitiska punkter men kommer rösta pragmatiskt på ett kärnkraftsvänligt parti. Säljer man ut sig då? Ja delvis kanske men ser ändå en vettig energipolitik följt av en vettig försvarspolitik som överordnat allt.

  SvaraRadera
 43. När vi inte längre kan vara överens om att vi SKALL ha en pålitlig elförsörjning, en grundförutsättning for det moderna samhället varför skall vi ge legitimitet till ett havererat system.

  SvaraRadera
 44. Att inte rösta, eller att rösta blankt i det här läget skulle kännas som om man var slaktdjuret som insett att det inte är någon idé att kämpa för sitt liv. Jag tänker inte ge upp kampen för att förpassa MP, V och S till den svenska riksdagshistoriens skräphög.

  SvaraRadera
 45. Hemskt om SD får inflytande /s, så jag röstar på M.... som tar stöd av SD som får inflytande.
  SD bör inte sitta i regeringen men det bör inte MP heller, om jag får välja, så är valet solklart. Det är som att välja mellan stenåldern och nationalism/protektionism.

  SvaraRadera
 46. Om man inte röstar får extrempartierna mer makt. Om alla vettiga människor inte röstar står vi med v 25%, mp 20%, SD 40% eller nått sånt.

  Hur det gör saken bättre förstår jag inte.

  Så rösta för att späda ut extremisternas valsedlar!

  SvaraRadera
 47. Att utöva sin rösträtt är priset för demokrati.

  SvaraRadera
 48. Och med det ställningstagandet läggs grunden till ytterligare 4 år med MP, alternativt 4 år med borgerligt styre med starkt inflytande från SD. Av den enkla anledningen att det rent matematiskt blir så att SD och MP får en större andel av rösterna om deras motståndare lägger sig på sofflocket.

  Lite ironiskt kanske att du just nu indirekt stödjer MP och SD :) ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej. Endast den som röstar på MP:s eller SD:s stödpartier (eller MP och SD) stöder MP och SD.

   Radera
  2. Nej så blir det inte. Om SD blir större relativt Moderaterna så kommer SD få mer att säga till om. Blir de riktigt stora blir det troligen ministrar från SD i regeringen.

   Alltså, avstår du från att lägga din röst på M för att du ogillar SD så har du indirekt gjort SD en tjänst genom att öka deras relativa styrka. Detsamma gäller givetvis det rödgröna blocket.

   Jag förstår ditt dilemma, men det knepiga är att även ett "icke-val" påverkar valutgången.

   Radera
  3. Nix. Man ska rösta på något man kan stå för. Jag kan inte stå för Moderaterna, L, KD, C, S, V, MP eller någon av töntarna utanför riksdagen. Jag väljer inte ett kvart-i-fyra-ragg bara för att få ligga.

   Radera
  4. Rätt patetiskt att försöka övertyga mig om att rösta på ett SD-stödparti. Går bara att tolka på ett vis.

   Radera
  5. Det är förstås upp till dig hur du vill göra. Men om du inte röstar så borde du inte heller klaga på att politiken ser ut som den gör. För du är indirekt medansvarig till att inte bidra till förändring.

   Det är som att hoppa över föreningens städdag för att du inte orkar städa, och sedan klaga på att det är skräpigt på gården.

   Radera
  6. Jag kommer inte rösta SD ej heller MP, de som gör det får göra det, eller vad folk nu vill rösta på. Däremot så kan jag dela in de två partierna i två kategorier där MP visat sig vara direkt skadliga för vårt välstånd, tyvärr så har detta inte visat sig lika tydligt för SD hur de skulle påvetka välstånd eftersom övriga partier inte låtit dem misslyckas på eget grepp s as.

   Så med det nedskrivet så kommer jag indirekt rösta SD (iaf enligt bloggarens slutsats) själv väljer jag att lägga rösten för att få bort det jag ser som vårt farligaste parti-MP, deras företrädare är känslostyrda aktivister som inte skall vara i närheten av vår lagstiftande församling för det har visat sig vara direkt samhällsfarligt- min åsikt. Dessutom tror jag de borgerliga (förutom C då) lärt sig detta.

   Radera
  7. CC, nix. Demokrati är inte bara att rösta vart fjärde år. Man har all rätt att yttra sig, inklusive att klaga. Jag klagar alltid på regeringen - som sig bör - och kommer göra det även efter september 2022, tills jag hamnar i koncentationsläger eller man förbjuder fritt yttrande.

   Radera
  8. En iakttagelse, att "klaga" på förhållanden eller personer driver på sikt förändring, om förhållanden inte ifrågasätts så kommer vi stagnera, ju mer debatt desto bättre, man ökar toleransen genom att diskutera-även om man stöter på de som aldrig kommer vika från sin åsikt.

   Om man inte lär sig, kan man inte bli bättre och även om en direkt berörd individ läser ett för den ett kritiskt inlägg så kommer raderna påverka över tid, kanske inte i den riktning som avsändaren avser men iaf, man kommer minnas....

   Radera
  9. Att klaga utan att agera driver inte så mycket förändring. Bättre är då att klaga i kombination med att faktiskt agera, dvs att rösta. Även om alternativen inte ter sig helt optimala ur ens eget perspektiv. Dilemmat delas som sagt av merparten av Sveriges befolkning.

   Valet att inte rösta är på sätt och vis också att agera, fast motsatt ens egen åsikt eftersom ens politiska motståndare blir relativt starkare, vilket jag resonerade om ovan.

   Radera
  10. Jag agerar genom att driva opinionsbildning på denna blogg, vilket ger cirka 250000x så stor påverkan som min röst i valbåset.

   Radera
  11. Ska du få 250 000 × påverkan så förutsätter det i så fall att dina läsare inte följer ditt exempel med att lägga sig på sofflocket. För om så är fallet blir det 250k × motsatt effekt, dvs ett starkare MP och/eller SD.

   Självklart är det också så att din röst inte kommer spela någon roll i Sveriges val. Det är inte din enskilda röst som avgör. Det inser jag förstås. Det är inte heller det jag vänder mig emot utan snarare resonemanget. Om fler för samma resonemang så får vi problem. Lite som med vaccinmotståndet där en persons beslut gör varken till eller från, utom för individen, men där en miljon människors beslut kan äventyra hela pandemibekämpningen.

   Radera
 49. "För övrigt ser man på upprördheten och protesterna från fårket i kommentarerna att jag är helt rätt ute i att skita i att rösta och driva den tesen"

  Jo, det är ju så debatter på internet brukar sluta - Ju fler som inte håller med desto mer rätt har jag!

  I övrigt så tycker jag att detta mer ser ut som ett djävulens advokat-rollspel eller att Cornu är (mer än vanligt?) upprörd över något och behöver spy lite galla. Vilket är helt okej, vi har alla såna dagar.

  SvaraRadera
 50. Typ en tredjedel av svenska folket (V, MP, SD) är odemokratiska. Det är bara jag som inte röstar som är demokratisk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ändock, om jag skulle styra skulle det också gå åt helvete.

   Är det pga att jag äger en Tesla som jag är fascistisk?

   Radera
 51. Är inte politiker i princip by proxy fascister? De har get sig fan på att tala om för dig hur du ska leva ditt liv. Jag har alltid varit en anhängare av direktdemokrati, och jag kommer inte uppmuntra de här makthororna med min tid genom att rösta.

  SvaraRadera
 52. Kul ändå att så många borgerliga väljare har gett upp att försöka hitta på ursäkter varför de tänker rösta på ett parti som har basunerar ut att de kommer att samarbeta med ett parti med rötter i nanazismen. Istället har de börjat yla om miljöpartiet istället.

  SvaraRadera
 53. Om alla befintliga alternativ är så fruktansvärt dåliga, starta ett nytt parti då och rösta på det. Eller vill du att "någon annan" ska lösa dina problem åt dig som en sann socialist?

  SvaraRadera