Aktuellt

Endast 55 av 290 kommuner röstade in MP i riksdagen

Miljöpartiet är ett utpräglat stadsparti för stadsbor, vilket märks tydligt på att endast 55 av landets kommuner röstade in partiet i rik...

2021-10-18 17:01

Väckelsemöte i Church of S:t Jobs - och när går Apple åter in i rackservermarknaden?

Ikväll klockan 19:00 svensk tid är det väckelsemöte i Church of S:t Jobs. Det stora som förväntas offentliggöras förväntas vara nya 14- och 16-tums högpresterande MacBook Pro, vilket också är vad bloggaren sitter och drömmer om. Med Apples nya energisnålare processorer kan man börja fundera på när och om Apple åter ger sig in i servermarknaden och återintroducerar rackbaserade XServer om några år - det finns enorma besparingar att göra på energiförbrukningen kontra t ex Intels energislukande processorer.

Tillägg: MacOS Monterey släpps nästa vecka. Apple släppte MacBook Pro 14- och 16-tum med de nya chipen M1 Pro och M1 Max, som har så fånigt hög prestanda att jag inte har behov av dem, utan de är inriktade till folk som jobbar inom visuella medier. Dock, man slipper TouchBar, och får alltså ett riktigt tangentbord, så ...  Lägsta specen är 14-tums M1 Pro med 16 GB och 512 GB SSD för 1999 USD. M1 Pro finns med 8 eller 10 kärnor och med 14 - 16 kärnors grafiprocessor. Samtliga varianter med 16-kärning Neural Engine. 32 GB internminne kostar +5000:- SEK.
Snart dags att pensionera denna. En svensk håller truten-klistermärken har vi, återstår att se vad mer som går att ordna fram till eventuell ny dator
Det är alltså inte aktuellt med nya Apple-servrar i det här skedet, vilket om inte annat halvledarbristen nog sätter stopp för. Annars har Apple också renodlat till att vara ett företag med användarprodukter - man har ju även t ex tagit bort sina på sin tid revolutionerande Airport-basstationer för några år sedan.

Dock, de nya ARM-baserade M-processorerna ska vara grymt energisnåla trots sin prestanda, och i princip samstämmiga uppgifter om förra årets M1 Macbooks bekräftar detta. Energiförbrukningen och Intels oförmåga att hålla sina utvecklingstider var orsaken till att Apple valde att utveckla desktop-processorer från sina redan energisnåla processorer för iPhone, iPad, iWatch och Apple TV. M1 finns nu även i iPAd Pro tydligen.

Ikväll förväntas någon form av M1X, M1 Pro, M1 Max eller M2-processor lanseras tillsammans med nydesignade Macbook Pro i 14 och 16-tumsformat. Själv har jag väntat i flera år, eftersom min nuvarande Macbooks tangentbord inte går att använda. Jag kommer säkert fortsätta använda extern tangentbord, men det ska bli skönt att slippa släpa runt på externt tangentbord och mus på resor eller så fort man vill sitta någon annanstans än vid skrivbordet. Ett mirakel att jag kunde skriva två romaner på det skittangentbordet som Apple hade några år - att byta det utifrån garantiprogrammet är meningslöst, eftersom ett nytt lika kasst tangentbord blir lika kasst igen inom kort.

M-chipen är extremt bränslensåla och Apples utvecklingskurva i prestandan hos sina processorer är helt annorlunda än för Intel.

Det är inte alltid en fördel att vara en fet marknadsdominerande jätte med en massa gamla allt mer tunga arv i arkitekturen och ingrott i väggarna, arv som förvandlats till en kvarnsten runt nacken.

Serverhallar i sin tur slukar enorma mängder energi som blir värme, som måste ventileras bort. En god väns företag hade halverat sin elräkningar genom byte av processorer i servrarna. Därtill blir energisnålare serverhallar billigare att uppföra, när kraven på ventilation och även nödström minskar i volym om man har energisnålare datorer.

Frågan blir då om Apple kommer börja med rackservrar igen och nylansera XServe med något M4Server-chip om några år? MacOS är trots allt en fullfjädrad Unix, och det torde vara en smal sak att porta serverprogramvarorna. Eller så installerar man Linux eller *BSD på dem. Det blir också enklare att greenwasha serverhallar med förnyelsebar energi om de drar mindre ström per beräkning. Förr eller senare kommer miljövännerna börja rasa mot att Internet redan drar 10-20% av all elförbrukning i världen och Intel verkar uppenbarligen sakna förmågan att ta fram energisnåla processorer. Just att kunna nyttja processorerna för energibesparingar kan göra det intressant även för Apple. Energikris och skenande elpriser runt om i världen gör det dock inte mindre intressant.

Men vi får se. Kanske förblir Apple vid sin läst - man kan inte ta överpriser för design och varumärke på servermarknaden, som är rent rationell TCO, och om en Apple XServe rackserver skulle bli billigare än en Mac Mini börjar Apple konkurrera med sig själva ... Vad vi kan vara säkra på är att Apple inte kommer börja sälja oförädlade M-chip till andra tillverkare. För övrigt skulle förstås min nödström räcka längre än dagens 9-10 timmar om jag bytte till en M1 Mac Mini istället för min Intel Mac Mini, som agerar server idag, men jag kan inte motivera den kostnaden just nu.

Sedan kommer nog även jag bli besviken på kvällens väckelsemöte - antagligen kommer leveranstiderna på en MBP 14 tum vara sådana att de först kommer 2022. Om de alls går att tillverka eller skeppa. Det finns som vanligt en massa rykten om datorerna, som att man ska lämna renodlingen på USB-C/Thunderbolt 3/4 och istället återinföra HDMI-portar, USB-portar och även Magsafe-laddport, varför man nu inte nöjer sig med det alldeles utmärkt generella USB-C. Andra helt nya  rykten säger att webkameran ska bli infälld i skärmen likt på iPhone Pro, för att göra ramarna runt bildskärmen mindre och hålla nere storleken på 14-tumsdatorn som därmed kan vara lika stor eller liten som nuvarande 13.3 tum MBP.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

19 kommentarer:

 1. Använder själv MBP med M1, nån som har nåt tips på gratis Virtual Box till M1 arkitekturen för ”distansarbete”?

  SvaraRadera
 2. Konstigt att folk öht köper pc sen M1 kom. Wintel känns ju som stenåldern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Linux är inte riktigt en daily driver på den än
   https://asahilinux.org/2021/10/progress-report-september-2021/

   Radera
  2. För att vissa har tyngre arbetsuppgifter på datorn än textbehandling, twitter och kolla mailen.

   För just dessa uppgifter behöver man inte heller ha nåt monster utan en chromebook för 2500 kr räcker istället för en mbp för 30 000 kr.

   Radera
  3. Och så länge Windows har ett så stort övertag finns det väldigt många programvaror som inte stödjer MacOS eller Linux. Annars hade den nya 16 tummaren varit perfekt till jobbet

   Radera
  4. M1 är imponerande men det mest imponerande är hur Apple lyckats med marknadsföringen.

   De har lyckats så bra att många tror att M1 är mycket snabbare än moderna mobila CPUs från Intel och AMD vilket inte är fallet.

   Det som är imponerande med M1 är hur väl de lyckas utnyttja alla kärnor. Jag anser mig själv ganska kunnig inom området och vad jag förstått så är inte P-kärnorna i M1 bättre eller snabbare än x86-kärnor utan det är hur väl de lyckas tillhandahålla de för arbete.

   Det kan vara bättre med 4 P-kärnor och 4 E-kärnor jämfört med 8 P-kärnor om du kan hålla P-kärnorna tillgängliga till arbete som kräver P-kärnor.

   Har du 8 P-kärnor men hela tiden skickar arbetsuppgifter till de så de är upptagna så blir det kö/latency som slöar ner - även om P-kärnorna utför jobbet lika snabbt när det väl gör jobbet.

   Radera
  5. @Wofser det är väl inte mycket konstigare än att du får ut otroligt mycket mer av hårdvaran i en konsol. Programvaran vet exakt vilken hårdvara som används och kan optimera mot den. För en PC kan ju folk peta in vadfan som helst i datorn och programvaran måste funka med (nästan) allt.

   Radera
  6. Det är också strömförbrukningen i risc-processorn som är mycket lägre.

   Radera
 3. Tror inte Apple kan slå sig in på servermarknaden.

  Eventuella besparingar i strömförbrukning har redan håvats in av andra företag som erbjuder ARM-processorer.

  SvaraRadera
 4. Anar en viss övertro på Apples förmåga att ta sig in på nya marknader som de redan blivit utsparkade ifrån...

  SvaraRadera
 5. Jag undrar om det är som med xbox x/s, och ps5 and 4700s, om alla m1x är m1 max men nånting har gått fel och gpu cores blev avaktiverad.
  Egentligen är det bara 5nm process som gör Apple mest effektiv. Kanske det är väl Intels fel att inte gå fabless och kör design för sin egen tillverkning medan andra fokusera bara på design och köpa bara bästa tillverkning som finns med bara 1-2 chips. Köpte också en m1 Ipad i år, Ipad´s är bäst bäng for the buck. Det finns väl ingen laptop som är bättre, men jag tror en Xbox S är lika bra som m1 pro, men naturligtvis inte jämförbart. Men i vissa fall fråga man sig kanske om man vill har Apple tv, Mac mini eller kanske gå det bara med Xbox om homeserver ligger på rPI´s.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessutom visste jag inte att det finns stöd för mus och keyboard för Xbox idag.

   Radera
  2. Det är väl troligt. Och är ju högst rimligt varför slänga ett chip om det har 4 fungerande cores bättre sälja det som ett sånt då.

   Radera
 6. Ska de ta sig in på server marknaden måste det vara servar som från börja är byggda för att vara delar i mycket stora datacenter, servermarkande för vanliga 19 tums rack servrar är inte ljus framöver när alla vill köpa tjänster ist för att ha en egen server i "serverrummet".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och tjänsterna driftar sig själva i molnet eller?

   Radera
 7. Blir spännande när miljörörelsen ska attackera internet och upptäcker att det är där sociala medier bor...

  SvaraRadera
 8. I någon sorts ironisk twist över varubristen så ger oss regeringen en tillfällig skattereduktion om 3,9 procent av anskaffningsvärdet på materiella inventarier som har anskaffats under perioden den 1 januari till och med den 31 december 2021.

  Så skynda att handla om ni kan hitta något att köpa!

  SvaraRadera
 9. Fantastisk CPU men fortfarande går det inte att köpa ett användbart fungerande tangentbord till deras maskiner.

  Bara laptop liknande externa tangentbord som finns om man nu inte skall sitta och bli vansinnig över US layout.

  SvaraRadera