Aktuellt

Endast 55 av 290 kommuner röstade in MP i riksdagen

Miljöpartiet är ett utpräglat stadsparti för stadsbor, vilket märks tydligt på att endast 55 av landets kommuner röstade in partiet i rik...

2021-10-30 10:51

Till storskurkens försvar!

Jag vill stå upp för storskurkarna på film, teve och i litteraturen. Det handlar om entreprenörer med visioner och som står för utveckling, progressivitet, förändring och ytterst en bättre värld. I kontrast står hjälten för konservatism, status quo och ett stagnerande samhälle, som till slut kommer gå under på grund av brist på innovation och utveckling.
Men först, låt mig ta en selfie!
Om inte annat syns det på kläderna. Hjälten klär sig konservativt - i alla fall till vardags - medan skurkarna har nytänkande kring kläder. Med nytänkande menar jag förstå polokrage och gärna någon form av nyskapande och innovativ knäppning av livstycket, och gärna i innovativa nya, praktiska och moderna material istället för någon oljerock designad 1894.

Storskurken vill bara se en bättre värld, och inser att det stagnerande och allt mer korrupta och liknöjda samhället inte kan ordna fram denna bättre värld, utan ytterst kommer leda till undergång. För allas bästa har därför skurken som entreprenör och visionär planer för att driva utvecklingen framåt och ytterst skapa en bättre värld.

Storskurken är dessutom populär, vilket märks på hur många som anslutit sig till vederbörandes sak, medan hjälten generellt arbetar ensam eller i en liten grupp. Det finns alltså inget större folkligt stöd för den så kallade hjältens linje, utan de flesta förstår att det behövs förändring för att driva utvecklingen och skapa en bättre värld.

Kort sagt behöver vi fler storskurkar, personer med visioner, och drivet och modet att försöka realisera dessa visioner, istället för att bara fejka förändringsvilja genom att snacka, men inte göra något, sk politiker.

Vad vi alltså inte behöver är fler slipsklädda försvarare av stagnation, status quo och undergången.

Idag finns det tack och lov flera storskurkar, som driver på utvecklingen. Elon Musk, för att nämna ett exempel. Richard Branson. Jeff Bezos. Zuckerberg. Bara efternamnen visar direkt att vi har med storskurkar att göra.

Jag lämnar det osagt vad det finns för idag levande svenska storskurkar, men en som förändrat hela världen till en bättre plats för miljarder med människor med sina visioner, sitt entreprenörsskap och sina platta möbelpaket är förstås den salige framlidne Ingvar Kamprad.

Jag säger som jag brukar säga: Det enda vi kan vara säkra på är förändring. Antagligen drivet av någon storskurk.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

39 kommentarer:

 1. Du tappade mig där vid Mark Zuckerberg, de andra håller jag med om men Facebook etc kunde vi lika gärna vara utan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Zuckerberg om någon är väl en storskurk?

   Radera
  2. Eller hur, Zuckerberg är extrem på alla sätt och vis.
   Internet, FB, Insta, Twitter, Snap etc är gammalt och tråkigt och det tror jag Z har insett för länge sen, därav Metaverse.

   Radera
  3. Bezos. Finns det något tråkigare än att handla på Amazon?
   Klart snubben hellre åker ut i rymden än att plågas av tråkig internethandel.

   Radera
  4. "Idag är dag 1"

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. Fast Bezos var väl knappt ute i rymden..

   Skulle han lägga lika mycket energi på att komma ut i rymden som han gör på att (utan framgång) stämma SpaceX så kanske de hade haft en chans att få Nasas kontrakt..

   Radera
 2. Svar
  1. Om Adolf Hitler hade lyckats med att utrota alla andra länders inskränkta nationalism och med våld instifta ett globalt lyckorike bestående av bara en nation och planetärt sett kraftigt decimerad befolkning så hade vi i dag varken haft en överbefolkad planet eller därav följande klimatkris. Gissningsvis bara en eller möjligen kanske två miljarder människor istället för åtta miljarder.

   Change my mind (som kidsen säger med memen)!

   Radera
  2. Historisk har alla imperier fallit. Tredje riket skulle troligen inte ens överleva Hitler med så mycket inneboende hat.

   Radera
 3. Polokragen är äldre än oljerocken. Den kom åtminstone på 1400-talet medan den moderna oljerocken är från sent 1800-tal, jämför Barbour som grundades 1894.

  Och superentrepenör är ordet som används, inte storskurk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Polotröjan och moderna oljerocken kom ungefär samtidigt, sent 1800-tal.

   Radera
 4. OT. Bolund om Cementa: Situationen med Cementa har blivit ett ”uppvaknande” och blottat sårbarheten.

  Rätt "kul" uttalande. Lite sent, kanske.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle man kunna säga. Någon plan B finns ej heller, enligt honom.

   Radera
  2. VA!!!! Skulle någon i regeringen ha varit naiv??? Nej alltså, det där är bara en ren nidbild av Sveriges regering...

   Radera
  3. Bolund får nu kritik av Carl Schlyter MP (!) för sitt uttalande, då Cementa ju fick monopol redan 1973.

   Radera
 5. Storskurkarna är väl det man kallar bidragstagare, tar allt och ger inget av värde tillbaks?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utan bidrag skulle fastighetssektorn och dagligvaruhandeln falla ihop som ett korthus.

   Radera
  2. Men det finns alltid vinnare. Begravningsentreprenörer är en typ. Leverantörer till brandkårer en annan.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. ... Världens och historiens säkraste jobb om man nu bortser från politiker och lite lättfotade.

   Radera
 6. Det ligger nära till hands att associera till Stenbeck och hans komplexa imperiebyggande. Komplett med skurknäste i Luxemburg osv.

  SvaraRadera
 7. Har man en gång blivit storskurk så kvittar det vad för skit man släpper, folk köper det ändå. (gäller även denna blogg)

  SvaraRadera
 8. Instämmer, brukar inleda dagen med Bezoz hyllningslåt på Youtube för att få styrka att ta itu med ännu en dag som slav under kapitalismen
  https://youtu.be/2ignONliwBQ

  SvaraRadera
 9. Antar att det här är ett trams-inlägg, storskurkar på film är:
  1. Onda
  2. Araber eller från nåt suspekt kommunistland.

  Verklighetens "storskurkar" är ju bara träiga gubbar. Det blir lite skillnad på verklighet och fiktion, lite som när högern avskyr DDR fast ändå drömmer om massövervakning, hårda straff och auktoritär polis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det är seriöst. Allt med etiketten politik är däremot trams.

   Radera
  2. Man får ju ändå säga Ben att PRC får DDR att framstå som ett gäng glada amatörer även om dom säkert bidrog med både vision och inspiration...

   Radera
 10. För övrigt finns väl hela vampyrgenren där storskurken(arna) är 1000 år gammal, bor i en gammal borg osv osv.

  SvaraRadera
 11. Lite offtopic men ändå intressant anekdot som borde dyka upp mer frekvent framöver.

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/tomatodlarens-elnota-tva-miljoner-kronor-i-manaden

  SvaraRadera
 12. Swedish Match är Sveriges bästa skurkbolag. Håller på med sitt hemska snus men har antagligen gjort mer för att motverka cancer och lungsjukdomar i Sverige än hela den samlade läkarkåren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst men jag har svårt att öka mitt innehav i aktien så länge de sysslar med cigarrer. Förresten upplever jag att Swedish Match backades upp mycket mer av Alliansen.

   På så sätt är nuvarande regeringen en skurk av rang som låter övriga européer röka ihjäl sig och de som överlever ser de till att knäppa med kolkraft.

   Radera
  2. Och har dessutom sitt ursprung från den största av alla svenska superskurkar, entreprenörer, innovatörer, visionärer, affärsmän: Ivar Kreuger.

   Radera
  3. De ska ju splitta ut cigarrverksamheten i ett eget bolag och dela ut. Bestämdes i sept.

   Radera
  4. Najs, missat detta 👏

   Efter många års förhoppningar verkar de konstaterat att den regulatoriska riskpremien varit för hög för eventuella uppköpare. Nu dumpar de cigarrerna på börsen huserad av naiva småsparare och automatiska indexköp, smart.

   https://www.di.se/analys/styckningen-skapar-billig-hogutdelare/

   Radera
 13. Vaknat på den filosofiska sidan? :-)
  Härligt med ett positivt inlägg.

  SvaraRadera
 14. Storskurk a la Bond som lyckas bygga gigantiska underjordiska baser i hemlighet, förutsäger varenda steg och gör motdrag men misslyckas ändå alltid mållinjen. Undra hur många storskurkar som flyger under radarn i verkligheten?

  SvaraRadera
 15. Ernst Stavro Blofeld a.k.a Professor Klaus Schwab

  "The Fourth Industrial Revolution
  "Schwab argues that this revolution is different in scale, scope and complexity from any that have come before. Characterized by a range of new technologies that are fusing the physical, digital and biological worlds, the developments are affecting all disciplines, economies, industries and governments, and even challenging ideas about what it means to be human."


  "COVID-19: The Great Reset"
  is a guide for anyone who wants to understand how COVID-19 disrupted our social and economic systems, and what changes will be needed to create a more inclusive, resilient and sustainable world going forward. Klaus Schwab, founder and executive Chairman of the World Economic Forum, and Thierry Malleret, founder of the Monthly Barometer, explore what the root causes of these crisis were, and why they lead to a need for a Great Reset."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wall Enberg

   "Sickan har fått nys om den hemliga generalplanen där Sverige i framtiden ska delas in i ett boendeområde, ett försvarsområde och ett fritidsområde. Planen finns endast på ett datachip hos Försvarsmakten och Sickan vill stjäla chipet och sälja det till sin ärkefiende Wall-Enberg."

   R.I.P. Sickan

   Radera
 16. David Graeber har skrivit bra om superhjältarnas reaktionära hållning och superskurkarnas kreativitet:
  https://thenewinquiry.com/super-position/

  SvaraRadera