Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2021-10-28 11:27

SvD: Aktiv miljöpartist vid Länsstyrelsen Gotland bakom process att stoppa Cementa

En aktiv miljöpartist och tidigare ledande partiföreträdare i regionfullmäktige är anställd som naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen Gotland och ligger bakom försöket att genom ett naturreservat för växten nipsippan slutgiltligt stoppa Cementas verksamhet på Gotland, och det välstånd och den välfärd som cementet och det moderna samhället ger. Detta framfår i en ledare hos Svenska Dagbladet. Enligt SvD:s Peter Wennblad har miljöpartisten också precis köpt en fastighet i området, precis intill det av handläggaren föreslagna naturreservatet, vilket torde vara dokumenterat jäv.
Cementa i Slite
Miljöpartisten firade med "bästa presenten" att Nordkalks kalkstensbrytning i Ojnareskogen stoppades och jobbar numera som ansvarig naturvårdshandlägare hos länsstyrelsen på Gotland.

Det framgår hos Svd:s ledare inte om vederbörande även ligger bakom länsstyrelsens överklaganden av Cementas i miljödomstolen godkända ansökan om fortsatt brytning av cement, som fick avslag av miljööverdomstolen efter bland annat staten i form av länsstyrelsen överklagade. Ej heller framgår det om det är miljöpartisten som gjort arbetet med det utökade Natura 2000-område som är orsaken till att Cementa fick avslag efter regeringens beslut. Miljöpartistens äkta hälft jobbar också som kollega och naturvårdshandläggare på länsstyrelsen uppger SvD, så de kan förstås turas om med ärendena.

Nipsippan är på inget sätt utrotningshotad framgår det i ledaren, då den som stäppört finns i mängder i Ryssland, Kina och Nordamerika. Tydligen finns den även i delar av Norrland, på platser där man byggt vindkraftverk.

SvD har ringt miljöpartistens chef och frågat om de diskuteras dennes opartiskhet och om "opartiskhet i ärendet kan ifrågasättas med tanke på [...] partiengagemang och publika ställningstaganden kring kalkbrytning." Svaret är "Nej."

Detta är alltså ett klart och tydligt exempel på hur aktiva miljöpartistiska politiker infiltrerats in i beslutande tjänstemannaställningar hos myndigheter som ska vara neutrala och inte drivas av politiska åsikter eller jäv. Det är knappast det enda exemplet på myndighetsaktivism från Miljöpartiet, och visar hur de ser på demokrati.

Det visar också att miljöpartister är motståndare till välstånd och medföljande välfärd, då cement är grunden på vilket det moderna samhället är byggt. Även länsstyrelsens kontor.

Peter Wennblad på SvD ledare twittrar också att handläggaren vid länsstyrelsen precis köpt en fastighet i området, alldeles intill det föreslagna naturreservatet, vilket därmed torde vara dokumenterat jäv. 

Källor inom bidragsmedia som inte länkas till pga länkskatten

SvD www.svd.se/sma-tuvor-stjalper-stora-samhallsintressen
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

73 kommentarer:

 1. Man borde kanske bli förvånad eller rentav chockad men nej, det var mer väntat faktiskt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den personen har ju ingen dold agenda iaf, den torde vara övertydlig, hur kan en sådan persson vara kvar på jobbet? Bara misstanken om jäv är illa och svaret som personen gett till SVD bekräftar ju jäv. Aktivister skall inte finnas i positioner där de kan påverka utfall i deras personliga riktning, ingenting från Länsstyrelsen gotland i detta ärende kan anses opartiskt, fy f-n....Aktivistkorruption, en ny benämning för MP...

   Radera
  2. Finns en chefshierarki att göra sig av med, tillsammans med samtliga rekryter hierarkin tagit in.

   Radera
  3. @#47,

   Tror du att det är första gången som en tjänsteman gör något sånt här?
   Det krävs ändå ett visst självförtroende och visshet att man kan göra såhär ostraffat.

   Radera
  4. Alla insatta vet att det är aktivister på myndigheter som koordinerat ligger bakom detta. Denna personen jobbar inte ensam utan har ett brett och aktivt aktivistnätverk bakom sig. Det märks tydligt i samband med de remissvar som inkommit.

   Radera
 2. Undrar om handläggaren har elbil?

  SvaraRadera
 3. Låter som nyheter att ta upp i Klimatnytts dagliga 15- minuters sändning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gissar att det inte kommer hända... de skyddar de sina på SVT/SR, ingenting på webben ännu....och SVD publicerade 0600.

   Radera
  2. Fortfarande ingenting på statsmedia (vilket iofs SVD är med presstöd...)

   Radera
 4. Och det här är inte ens olagligt? Kan Cementa stämma Länsstyrelsen åtminstone? Företag måste väl ha något skydd mot felaktiga myndighetsbeslut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta är inte olagligt.
   Du ska inte tro att det är första gången tjänstemän på länsstyrelsen har drivit egna agendor med stöd av att de är tjänstemän.

   Förvaltningsrätten tittar bara på om beslut fattats på rätt sätt.
   Inte om beslutet är rätt i sak.

   Om du letar hittar du gott om exempel på felaktiga myndighetsbeslut mot privatpersoner.

   Varför ska företag ha bättre skydd än privatpersoner?

   Radera
  2. Myndigheter kan per definition inte göra fel, och skulle de ändå göra det så är det bara misstag.

   Radera
  3. Enligt förvaltningsrätten kan de göra fel hur mycket som helst, bara de gör det på rätt sätt.

   Radera
  4. Jag tror han menar att fråga er alla om beslutet är olagligt pga jäv.

   Med tanke på att en massa rättegångar de senaste åren fått göras om och skyldiga gått fria pga någon på åklagarsidan befunnits jävig, t.o.m bara svagt jävig, så borde det var så att även miljödomstolens beslut är olagligt om jäv föreligger. Eller hur?

   Radera
  5. Om någon i domstolen varit jävig kan naturligtvis beslutet ifrågasättas, men nu är det ju en handläggare på Länsstyrelsen som åsyftas och inte en ledamot i rätten.

   Radera
  6. Och här är en kommun som inte kunde göra fel:
   https://www.tn.se/naringsliv/foretagare-lyssnade-pa-kommunen-straffas-med-90-000-kronor-i-avgift/

   Radera
 5. Detta är förstås inget nytt.
  Oftast kommer sådan här form av tjänstemannaktivism inte till kännedom för allmänheten.

  Nu kanske ni förstår varför MP har förhalat återinförandet av hårdare regler för tjänstemannansvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag visste ärligt talat inte att MP förhalat en sådan fråga men it makes sense nu när du påpekar det och givet hur de verkar agera!

   Undrar vem som lärt dom tillvägagångssättet med att långsiktigt infiltrera organisationer...

   Radera
  2. Varför skulle trottarna lära ut något till ett småborgerligt parti som mp?

   Radera
  3. Det var nog Lennart Geijer som krattade manegen när han, i praktiken, tog bort det så kallade ämbetsmannaansvaret i lagboken 1976.

   Radera
  4. MP småborgerligt...? Öh...va?

   Radera
  5. När revolutionen segrat börjar man alltid sortera upp revolutionens barn i rätt vänster och fel vänster, och de som är fel vänster är alltid för borgerliga. Så fortsätter det och tar aldrig slut. Gäller bara att befolkningen är stor nog och att det föds tillräckligt många barn, så man inte hinner döda fler än vad som föds.

   Ur det perspektivet är förstås MP småborgerliga och kommer rensas ut.

   Radera
  6. Finns säkert trottar som i sin tur infiltrerat MP.

   Radera
  7. Kolla på demogtafin hos mp så är det nog mycket universitetsutbildad medelklass. Mp är vänster men inte Trotskister. De senare är allmänt vänligt inställda till industriproduktion, det är mer ägandeförhållandena som de inte gillar (för att uttrycka det milt).

   Radera
  8. Du menar att trottarna var något annat än välutbildad medelklass eller? det har jag aldrig stött på. Sen hindrar ju ingenting at man lär sig av deras metoder, något som exempelvis muslimska brödraskapet varit bra på.

   Radera
  9. Ja, jag har stött på trottar sv icke medelklass. Dessutom Trotskisterna förespråkade ju arbetrådsstyrda företag och dito beväpnade miliser, något jag inte hört förespråkas av mp.

   Radera
 6. Rudi Dutschke och Den långa marchen genom institutionerna.

  ” Den långa marschen genom institutionerna handlar inte om maktövertagande, utan snarare om att förstöra institutionerna inifrån.

  Sant eller inte, ibland så känns det som om detta har inträffat.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Den_l%C3%A5nga_marschen_genom_institutionerna

  SvaraRadera
 7. Fick brev från fjärrvärme leverantören idag.
  1.5% höjs priset för nästa år, de påpekar tydligt att det är under inflationen/KPI.
  Nya priset 74öre/kwh ink moms

  Om fler värmde sina hus med fjärrvärme skullem inte det frigöra en del kapacitet i el infrastrukturen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du inte bor i SE4 så är el billigare än fjärrvärme?

   Radera
 8. Bra gjort SvD!
  Hoppas dom gräver lite runt Nipsippan också.
  Det är ju inte första gången aktivister flyttar på växter och djur för att uppnå sina syften.
  Inför utfyllnaden/expansionen av hamnen på Verkö så var det en ovanlig salamander har jag för mig.
  Salamandern bodde på platsen, men det visade sig att den inte hade flyttat dit själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den kan ha funnits där tidigare.

   För tiotalet år sedan kunde man få 90% ersättning för att anlägga våtmark om det gynnade salamandern.
   Annars mellan 50-70% ersättning.
   Man hittade salamander nästan överallt där man planerade att anlägga våtmark.
   Så det visade sig att våra arter av salamandrar egentligen inte alls var så ovanliga,bara man letade ordentligt.

   Radera
  2. Här i Västerås där jag bor tog det flera år att komma fram till en sträckning av en smitväg på några hundra meter i handelsområdet Erikslund som inte inkräktade på salamanderbeståndet. När de till slut bestämt denna så stämde den inte längre med verkligeheten för det visade sig att salamandern kunde flytta på sig. Jösses.

   Radera
  3. Salamanderproblemet är på riktigt. Det är för att Sverige valde att tolka allt som EU klassat som hotat som hotat. Så arter, som exempelvis salamandern, anses vara hotade i Sverige för att de är hotade i EU, även fast arten är jättelivskraftig i Sverige.

   Kostar jättemycket i många byggnationer.

   Radera
 9. Bra gjort SvD!
  Lär finnas oändligt med sådana här uppslag för flertal liknande processer runtom Riket bara man faktiskt gör grävande journalistik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Googla: djuräg*rn* *n*lyser*r
   Sen får ni förstås bilda er en egen uppfattning.

   Radera
  2. De flyttade ju in under kommunen för några år sedan...

   Sist pratade hon latinska namn på nässlor i två timmar... Undrar vad hon ville egentligen?
   Uppenbarligen inte prata djurhållning, som hon fick betalt för.

   Radera
 10. Större delen av tjänstemän på myndigheter drivs av sin passion för något.
  Det kan vara vargar, nipsippor, tofsvippade skjärtmesar eller bombmurklor och fiskar.
  Det är inte en följd av miljöpartiet utan att de valt yrkesbanor som passar med deras intressen.
  Jag har hört om det på HaV gällande miljöprövningar av vattenkraft (fisk/älvräddare) och skulle gissa att det på KemI sitter liknande för båtfärger osv. (eller forskaren som ville förbjuda bryggor)
  Problemet är helt enkelt att den personliga passionen får styra arbetet i myndigheterna snarare än att de är infiltrerade av miljöpartiet. Vanligt "byråkratiskt arbete" har blivit för tråkigt så man måste ha något annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja.
   Och passion är nog vanligtvis bra. Förutsatt att inte ledarskapet saknas.

   Radera
  2. Och detta är inte något nytt. Skillnaden nu kan vara att lojaliteten med staten/myndigheten inte längre är lika stor, vilket i sin tur kan kopplas till den mer anarkistiska/tillåtande kultur som brett ut sig i samhället där "civil olydnad" anses vara något positivt. Varför inte fortsätta med den inne på myndigheten också? Om det egna samvetet tillåts trumfa lagarna så ska man inte bli förvånad över att detta blir ett resultat.

   Radera
  3. "gissa att det på KemI sitter liknande..." Läste i brådskan KemI som "Kreml" och satte hjärtat i halsgropen. :)

   Radera
 11. Någon kommer snart få nya arbetsuppgifter :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Någon har tänjt på gränsen lite för mycket denna gången.

   Eller tänkte du att Någon får ett bättre jobb på Naturskyddsföreningen eller liknande?

   Radera
 12. Jag kollade lite om nipsippan nu.
  En typisk stäppväxt.
  Alltså helt beroende av betesdjur för att trivas.
  Vi får se hur intresserade länsstyrelsen egentligen är av att bevara ett betespräglat habitat för nipsippan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns ju gott om exempel där naturvärdena försvunnit efter att länsstyrelser land och rike runt inrättat nyckelbiotoper, Natura 2000 och naturreservat, då förutsättningarna för naturvärdena (=mänskligt bruk av marken) upphört. Det har inte varit några stabila superbiotoper, utan som vanligt blir det granskog när den mänskliga handen tas bort.

   Radera
  2. Nipsippan verkar dessutom höra till kategorin near threatened (eller missgynnad) den lindrigaste formen av hotad. Förutom detta så "erkänner" länsstyrelsen på Gotland att "Ett av de mest påtagliga hoten mot de biologiska värdena i Filehajdar är igenväxning, en naturlig
   följd av att betet har upphört".
   Släpp dit en fårflock på naturbete, vårdar både naturen och kulturen.

   Radera
 13. Jag vet något som starkt främjar biotop och miljö för marknära växter i låg vegitation.
  Stridsvagn!
  Övningsfälten för stridsvagn/stridsfordon har liknande miljö som betesmarker och har dokumenterad artrikedom.

  Lösning:
  Fortsätt med cementbrytning och låt Wartofta öva på resten av marken så blir alla biologer glada!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag inte missminner mig så är de aktuella områdena vid Cementa tidigare övningsområden för just Försvarsmakten, vilket lämnat dem dels orörda och dels med ett sådant mänskligt brukande att naturvärdena skapats. De värdena kommer försvinna. Dessutom kommer höjt grundvatten när Cementa läggs ner att förvandla stäppmarken till träsk och då försvinner nipsippan.

   Radera
  2. P4 övningsområde så gick där betesdjur när jag gjorde värnplikten 87-88.
   Utan djuren hade de öppna fälten växt igen ganska omgående.
   Max tio år sen kan man inte se längre än 50 meter utan betesdjuren.

   Radera
 14. Bra grävt. Det räknas väl som korruption om en myndighetsutövare köper en fastighet som samma person kan öka marknadsvärdet på genom att styra myndighetens beslut. Ser fram emot kommande gräv om Mark- och miljödomstolen och dess agendor.

  SvaraRadera
 15. Jag var inne och kollade regeringens ärendelista, till regeringssammanträdet torsdag den 28 oktober. Ingenting om den tillfälliga Cementalagen, som skulle förlänga tillståndet till sommaren.
  Så på söndag, blir alltså sista dagen för Cementa.

  https://www.regeringen.se/arendeforteckningar/2021/10/regeringens-arendeforteckningar-vecka-43-2021/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och nu på SVT.

   https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/stopp-for-kalkbrytning-pa-gotland-pa-mandag

   Radera
  2. Som jag bloggade, beslut tar man i sista stund för att maximera tiden innan överklagandena stoppar beslutet. Tar man det i morgon fredag eftermiddag, eller rent av på söndag, så har man sparat tre dagars gruvbrytning då överklagan tidigast kommer in på måndag till HD. Sedan kan man också vänta tills det Cementa brutit i förväg tagit slut typ andra veckan i november.

   Radera
  3. Jo, de väntar nog in i det sista.
   Från SVT:
   "Sista dag att lämna synpunkter på ansökan är den 8 november och inte förrän efter då kan regeringen fatta beslut i tillståndsfrågan. Ansökan hanteras av miljödepartementet. Cementa säger att det blir cementbrist i Sverige om bolaget inte får besked senast i mitten av november."

   Radera
 16. Men vi bör alltså inte rösta ut MP ur riksdagen? Detta fall borde väl visa hur farliga dessa infiltratörer är för Sverige. Ut med vattenmelonerna både politiskt och socialt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rösta ut MP allt du orkar - Vid det här laget är det redan försent. Även om MP sparkas ut kommer det dröja generationer innan deras inflytande är borta.

   MP fungerar väldigt bra som rött skynke för mästermatadoren Löfven och hans lärljunge Andersson dock. Avled och hugg i ryggen, i sann socialdemokratisk anda. :)

   Radera
  2. Det är ledsamt att MP kommit in i riksdagen, två gånger. Men nu är vi där vi är och måste agera på bästa sätt = rösta ut MP. Sedan kan det långsiktiga arbetet med att återupprätta Svetige och statsförvaltningen, börja.

   Radera
  3. Vad i statsförvaltningen är det som ska återupprättas menar du? Vet du vad statsförvaltningen är?

   Radera
 17. Förstår inte hur en handläggare ensam kan bestämma hur en domstol ska döma. Eller är vi tillbaka på ruta 1 med ett globalt bolag som är för kassa för att göra en vettig MKB.

  Kan väl också läggs till att med tanke på den utbildning som krävs och den låga lön som ges kan bara människor som brinner för frågan tänka sig att arbeta med den. Och då får man idealisterna.

  SvaraRadera
 18. Skicklig lobbying av Mp där. Bakläxa för kapitalet, Heidelberg och kanske Sverige. Uppstår en brist brukar den snabbt fyllas av de som tänkt till ett steg extra.

  SvaraRadera
 19. Men oavsett ideologi hos personen gör ju tjänstemannen rätt enligt byrokratin. På samma sätt som att LKAB inte fick utökat tillstånd p g a byråkratin. Därför tyckte jag om idén med en väldtåndsmyndihet. Men det är ju egentligen riksdagens uppgift, att värna om helheten och svenska befolkningens bästa. Utan skatteintäkter = inget lördagsgodis att dela ut.

  SvaraRadera
 20. Men HERREGUD! Du påstår alltså att det pågår en rgankserad politisk infiltration av myndigheterna av ett riksdagsparti? Det du påstår är oerhört och du saknar totalt grund för dina påståenden som jag inte kan tolka som annat än ägnat att undergräva förtroendet för myndigheterna och det demokratiska systemet. Jag har länge sett dig som en förkämpe av korrekt, saklig samhällsdebatt men på senaste tiden bidrar du verkligen inte till det. Tror du på fullaste allvar att det pågår en medveten organiserad politisk infiltration av myndigheter i syfte att förstöra samhället, vilket du påstår i din text. Det du skriver skulle, om det var sant, vilket du inte har presenterat några som helst belägg för, vara ett mycket allvarligt brott mot riket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enda som tagit upp "organiserad" är du. Men som miljöpartist har du väl insiderinformation.

   Radera
  2. Har aldrig röstat på MP och kommer inte att göra det heller, det är under närmaste kränkande att du påstår det.

   Du skriver "Detta är alltså ett klart och tydligt exempel på hur aktiva miljöpartistiska politiker infiltrerats in i beslutande tjänstemannaställningar hos myndigheter som ska vara neutrala och inte drivas av politiska åsikter eller jäv."

   "Infiltrerats in" skriver man inte om det rör sig om enstaka personer som agerar på egen hand. Ditt begreppsval, vilket jag antar är fullt medvetet, förutsätter att det handlar om något organiserat. InfiltreratS in i något gör man inte på egen hand.

   Radera
  3. Det jag däremot har är gedigen erfarenhet av statliga myndigheter och förvaltning. Och jag kan garantera att den typ av dolda agendor och annat som du antyder i dina texter på senare tid helt enkelt inte existerar i någon spridd eller organiserad form. Alla ni som skriver i kommentarsfälten och tror att myndigheter och domstolar har dolda agendor etc. Det är helt enkelt inte sant. Däremot så leder resursbrist, bristande kompetens, bristande kvalitetsstyrning, etc till märkliga och felaktiga beslut då och då. Men det handlar om inkompetens och bristande förmåga - Och i övrigt är det lagstiftningen det är fel på, inte de rättstillämpande myndigheterna.

   Skulle myndigheter eller domstolar ens klara av att annat än i extremt små kretsar beskriva och dölja en konspiration? Svaret är nej, det saknas helt enkelt kompetens för att lyckas med något sådant, det skulle läcka ut direkt.

   Radera
  4. Ja, att det var en aktiv miljöpartist bakom detta läckte ut direkt.

   Radera
  5. Fast i det här fallet rör det ju sig inte om några dolda agendor? Agendan är att en miljöpartist vill stoppa Cementa och skapa ett naturreserverat precis där denne har köpt en fastighet.

   Radera
  6. Var väl cirka en vecka mellan förslaget om naturreservat och att det identifierdes att det var en aktiv miljöpartist, som uttalat aktiv aversion mot kalkbrytning, och som köpt en fastighet intill naturreservatet. Klassar jag som direkt.

   Radera
 21. Om NÅGOT så är de statliga myndigheterna av tradition blå, och om något slår igenom i myndighetsutövningen så är det den inriktningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och så skapades svenskt välstånd och med det välfärd.

   Radera
  2. Jag håller med. Det jag vill ha sagt är att det inte är fel på myndigheterna och domstolarna, det är fel på lagstiftningen. Jag anser att det är oerhört viktigt att myndigheter och domstolar ALLTID följer lagen, oavsett vilka konsekvenser detta medför. I andra rättsordningar har man andra upplägg där domstolar kan ta hänsyn till lite vad de vill som de själva vill, den ordningen har vi inte i Sverige. Ansvaret faller helt på riksdagen för vilka lagar som finns. Vill man tex att miljöprövningen ska gå snabbare så kan man lösa detta genom ändrad lagstiftning på valfritt sätt, och/eller ändrad resurstilldelning. Det är inte så att MD sitter i 3 år och handlägger, en betydande del av handläggningstiden beror på resursbrist som får till följd ökade ledtider i väldigt många moment, tex vad gäller kommunicering, kompletteringar osv.

   Radera
 22. Nu har jag bunkrat 200 kg cement från Byggmax (producerat av Cementa). Enligt tjejen i kassan fanns det ingen risk att produkten ska ta slut i framtiden (?). Vi ska upprepa bunkringen före vintern. Jag har säckarna inomhus (lite utspridda), pga att de inte tål kyla, påstods det. Det är meningen att gjuta ett 10 kvm stort golv med en tjocklek på 10 cm, ovanpå berget i källaren, så att vi får en förvaringsdel med högskåp. Resten dvs den lägre, sluttande delen av husgrunden berörs inte.

  Om man vill blanda sin betong från grunden, så köper man säckar med cement, som är bindemedlet i betongen, och sedan ballast av valfri sort. För grovbetong är receptet 1 del cement, 1 del makadam och 2 delar sand samt vatten.

  Vi har några kubik fin sand i husgrunden (som septi-tanken förut vilade på), som vi måste bära ut och kanske tvätta och torka. Frågan är hur mycket tid vi ska lägga på tvättningen och torkningen av sanden, kompisen Jar-Jar Binks har visserligen vanan inne efter att ha haft ett akvarium och tvättat sanden då och då. Den ingrediensen som utgör halva massan är därmed gratis för oss. Grovt makadam 16-32 finns sedan uterums-bygget. Fint makadam 8-16 för att blanda i betongen behöver beställas i storsäck.

  Eventuellt behövs det lite bergspräckning i källaren längst ner, för att eventuellt inläckande vatten kan ta sig ut (huset står på en sluttning av berg), men det kanske inte går att borra därnere med vanliga bergborrar som producerar avgaser? Det hyrdes en tryckluftsborr när vårt kommunala VA drogs in över tomten, men det är kanske dyr overkill. Det kanske finns elektriska jätteborrar för trånga utrymmen med dålig ventilation?

  När berget är rent, lägger vi på grovt makadam 16-32 och paddar ner det tills nivån är jämn och vågrät. Sedan lägger vi två lager byggfolie på olika ledd ovanpå makadammet. Sedan blandar vi betong-ingredienserna i tombolan med fint makadam 8-16 och slänger in i källaren, vibrar och jämnar ut. Vi tar nog hjälp av rutinerade byggjobbare till de svårare momenten. Vad tror ni om det? Tankevurpor?

  SvaraRadera