Aktuellt

Endast 55 av 290 kommuner röstade in MP i riksdagen

Miljöpartiet är ett utpräglat stadsparti för stadsbor, vilket märks tydligt på att endast 55 av landets kommuner röstade in partiet i rik...

2021-10-19 14:35

Strategisk kommunikation av Försvarsmakten - övade lastning av skarpa torpeder under beredskapskontrollen och Zapad-21

Dagens Nyheters Mikael Holmström skriver nu och har även publicerat foton från Försvarsmakten att man lastade skarp torpeder på ubåten HMS Uppland under beredskapskontrollen som var den svenska motövningen mot den ryska storövningen Zapad-21. Det hela är framför allt intressant då det handlar om strategisk kommunikation att Försvarsakten väljer att gå ut med detta och redovisa det nu.
HMS Upplands systerfartyg HMS Halland. Foto taget med tillstånd.
Den intensiva övningsverksamheten i Ryssland har inte upphört bara för att Zapad-21 är över, och även i Sverige fortsätter motövningarna, bland annat med den stora flottövningen Swenex 21 som drog igång igår.

Försvarsmakten har valt att via Dagens Nyheter och Mikael Holmström gå ut med information och foton om hur man lastade skarpa torpeder på HMS Uppland. Det publicerades av DN klockan 12:33 och ligger nu bakom betalvägg. Försvarsmaktens egen längre artikel publicerades först klockan 14:00, så man valde aktivt att ge detta till Holmström och DN i förväg, inklusive fotona varav ett som inte är publicerat hos Försvarsmakten. DN har trots allt som Sveriges största dagstidning större spridning än den egna hemsidan.

Försvarsmakten skriver:
"Marinens ubåtar omfattas av högsta sekretess. Det är bara ett ytterst fåtal inom Försvarsmakten som vet var de befinner sig och vad de gör. Den beredskapskontroll som genomfördes under hösten gav en ovanlig inblick i hur de opererar under fältmässiga förhållanden.

[...]

Att förse en ubåt med nya torpeder till sjöss är en komplex operation, men nödvändig för att de ska kunna verka om hemmabasen är utslagen. Under beredskapskontrollen kom ordern att genomföra uppdraget helt oväntat."
Allmänt är bedömningen, vilket Försvarsmakten aldrig kommer kommentera, att svenska ubåtar normalt alltid har ett okänt antal skarpa torpeder ombord när de är till sjöss. Vad man övade var att under fältmässiga förhållanden lasta ytterligare torpeder under stort hemlighetsmakeri på hemlig plats på en fjärd någonstans vid påstått Östergötlands kust. Även Försvarsmaktens fotografer verkar inte vetat var det hela skedde, men man dokumenterade alltså det hela avsiktligt, så att detta skulle publiceras var tänkt från början.

Samtidigt existerade det en hotbild mot Sverige i form av en förmåga, om än inte nödvändigtvis avsikt:
"Tidpunkten för beredskapskontrollen är vald med noggrannhet. Under hösten genomförs mycket verksamhet i Sveriges närområde, vid tillfället för beredskapskontrollen förflyttade sig stora stridskrafter i Östersjön."
Att man aktivt väljer att gå ut med denna information kring ett av våra allra mest potenta och även hemligaste vapensystem handlar om strategisk kommunikation. Målgruppen hittas på andra sidan Östersjön och vad man berättar här är att vi laddar ytterligare torpeder skarpt när ryska flottan går ut i volym med landstigningstrupp ombord. Sekundärt meddelar man svenska folket att man lastade skarpa torpeder under Zapad-21, utan att säga något hur man gör till vardags och det är också kommunikation mot svenska folket kring hur man bedömde hotbilden, samtidigt som det kan förnekas som "bara en övning".

Det inträffade har för övrigt vissa likheter med min senaste roman Drönarhjärta, där HMS Halland figurerar. Att övningar kan användas för att dölja ett förestående skarpt angrepp är något man måste räkna med och Försvarsmakten måste därför agera på detta vis varje gång Ryssland övar med landstigningstonnage och trupp ombord.

En enda av Sveriges fullbestyckade ubåtar kan i teorin och vid optimalt utfall sänka i princip hela det större ryska amfibietonnaget som normalt finns i Östersjön. Även om man bara skulle lyckas sänka hälften skulle det sätta effektivt stopp på ett invasionsförsök över diket. Om två eller tre av de svenska ubåtarna fullbestyckade skulle hinna ut till sjöss och dölja sig under Östersjöns yta skulle alla landstigningsförsök mot Sverige i princip omöjliggöras innan ubåtshotet oskadliggjorts, vilket kan innebära veckors fördröjning. 

Ubåtsvapnet är därmed enormt viktigt som tröskeleffekt, men också väldigt viktigt att hålla hemligt och säkert, då en angripare kommer vilja hindra det från att lämna hamn med olika medel. Inklusive reflexiv kontroll, dvs påverka den beslutsprocess som behövs för att skicka ut utbåtsvapnet. Samtidigt visar dagens strategiska kommunikation att Försvarsmakten som fristående myndighet i stor hemlighet skickar ut sina ubåtar på eget initiativ och det med skarpa vapen, så vad politikerna har att säga om det spelar mindre roll. Det finns inte heller något som säger att HMS Uppland var den enda ubåten Sverige hade ute vid tillfället. 

Räkna med att minst en ubåt konstant är på varv på roterande schema, och att vi därför högst har fyra gripbara, ofta färre. Vi har även livslängdsförlängningar av två av Gotlandsklassen-ubåtarna att se fram emot, vilket gör att individer kommer vara på varv i långa perioder.

Ubåtsvapnet är inte heller den enda tröskeln, utan vi har även tung kustrobot, ytstridsfartygen, minor inklusive lagda från ubåt och fasta minspärrar, samt flygvapnet. Tillsammans är det en hög tröskel även för Ryssland, som via maskirovka (vilseledning, ett spel för övrigt Ryssland inte är ensamma om att spela) och reflexiv kontroll måste komma innanför vår beslutsprocess och även lura underrättelsetjänst och signalspaning för att ha en chans. Nyttiga idioter, avlönade troll, inflytelseagenter och andra femtekolonnare är därför viktiga verktyg i den ryska verktygslådan. Svenskt försvar sover inte längre, utan det svenska lejonet är numera alltid redo att höja beredskapen och lägga ut trösklarna på, under och över Östersjön.

En del saker på filmen nedan är maskerade, inklusive hur torpedernas propellrar ser ut, samt numret på ubåten som sägs varit HMS Uppland i texten hos Försvarsmakten.
Och DN, det är stiligare att publicera klockan 12:34.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

20 kommentarer:

 1. Har men kvar fasta minlinjer, Eller de kanske har återuppstått?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det lär du inte få svar på, men det finns ett antal områden även på färska sjökort där det är förbjudet att ankra och speciellt dyka i t ex Stockholms skärgård. Det behöver förstås inte vara minspärrar, men det är förbjudet att titta efter vad det är för något.

   Radera
  2. Även förbjudet att fiska i områdena.

   Radera
  3. Nej något säkert svar lär man inte få. Och kan nog tänka mig att man inte har tagit bort alla regler och inskränkning för allmänheten även om de är borta. Blir om inte annat enklare att sätta upp nya, och skapar antagligen lite osäkerhet hos en potentiell angripare

   Radera
 2. Häftig pryl, som måste vara ganska svår att skydda sig emot. Men det finns väl skenmål odyl.
  linkhttps://www.youtube.com/watch?v=VmWbb8bag_c-slut
  linkhttps://hydrogen-peroxide.us/history-others/Swed_torpedo-2000.pdf-slut

  SvaraRadera
 3. Är det på samma sätt med u-båtarnas torpeder att dessa får kraftigs sänkt livslängd om man åker omkring med dessa i ubåten? På samma sätt som att flygvapnets robotar tar väldigt mycket stryk av att hänga under ett flygplan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra. Med tanke på hur viktigt det är att ha ubåtsförmågan på plats tidigt (innan!) en konflikt och med tanke på att stödfartyg och annat kan bli utslagna tidigt så skulle det kännas bra om de ubåtar vi har till havs är fullbestyckade.

   Radera
 4. Svenska lejonet?
  Brukade det inte vara en tiger ?
  Men borde det inte egentligen vara en Älg, skogens konung mot björnen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bättre en järv, liten arg rackare som dödar större byten genom att hoppa upp på ryggen på dem och bita dem i nacken!

   Radera
 5. Det är väl finnarna som vill kallas lejonen ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är Göta Lejon som finnarna lånat av vårt gemensamma statsarv.

   Radera
 6. FYI.
  Länken som man tror ska gå till Försvarsmakten går i själva verket till DN

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fantastiskt att ingen upptäckte eller brydde sig om att påtala detta på tre timmar. Tack.

   Radera
 7. "Det är bara ett ytterst fåtal inom Försvarsmakten som vet var de befinner sig och vad de gör."

  Förhoppningsvis så befinner sig i alla fall några av dessa fåtal personer ombord...

  SvaraRadera
 8. Att svenska militären är kapabelt att bita ifrån vid skarpt läge råder det nog inget tvivel om. Min största oro är hur pass högt säkerhetstänk man har även när det inte är skarpt läge. Om nu främmande makt får för sig att invadera, då hade det varit taktiskt klokt att kniva ihjäl ett så stort antal piloter, generaler, ubåtskaptener och andra nyckelpersoner som möjligt timmar innan ett eventuellt anfall sätter igång (gissningsvis med flyg). En ubåtskapten i en ubåt är ett svårt mål, likaså en general i ett urberg, men samma personer hemma i sängen eller på ICA är ett betydligt lättare mål för lönnmördare och kan potentiellt orsaka Sverige stor skada. En JAS-pilot är inte speciellt lätt att ersätta, även om jag gissar att det finns reserver (av sämre klass?)

  Har för mig att liknande berättelser finns kring hemvärnet och mobiliseringsförråd. Slår man ut personen med nyckeln dit står hela hemvärns-enheter helt utan vapen då man inte får ha sina vapen hemma längre...

  /S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar om du ändå inte är den första personen att komma på detta?
   Skumt att försvaret har missat just detta.

   Radera
  2. Överdriven tro på att nyckelpersoner är avgörande. Det finns alltid någon som kan ta dennes plats. Undantaget är väl möjligen piloterna, men alla Gripen-plan kommer ändå inte kunna starta utan många kommer bli utslagna på marken - och en andel är på verkstad för större underhåll - så alla piloter kommer inte kunna flyga ändå.

   Radera
  3. Vad gäller HV-förråd och andra mobbförråd. I skarpt läge så kan personalen ta sig in ändå, särskilt HV, som har tillgång till olika företagare i närområdet eller tillhör dem själva. Enda problemet är att förrådet därefter behöver byggas om.

   Vapen förvaras numera på regementena under ständig bemannad övervakning.

   Radera