Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-10-31 18:11

Stopp för Cementa i morgon måndag - Socialdemokraterna taktiserar och dröjer

Som bloggen förutsett så har inte regeringen gett något tillstånd för Cementa enligt den särskilt klubbade nödlagen. Det handlar om taktiserande på flera plan, då man vet att en dispens kommer överklagas och därför bör den skjutas upp till sista stund när Cementas lager av kalksten tar slut. Därtill taktiserar man antagligen kring regeringsombildningen när Stefan Löfven (S) avgår och kan sikta på att köra en regering utan Miljöpartiet fram till valet.
Transportväg i Cementas gruva
Cementa ska ha byggt upp ett lager av oprocessad men bruten kalksten som räcker i cirka två veckor, vilket betyder att cementkrisen inte utlöses direkt i morgon utan kanske först efter att Stefan Löfven (S) avgått.

Oavsett kommer minuten efter en regeringsdispens offentliggjorts för Cementa diverse miljöorganisationer samt staten själv i form av Länsstyrelsen Gotland att överklaga beslutet till Högsta domstolen, som kan frysa dispensen. Den procesen kan ta några dagar och om man alltså inte beviljar dispens förrän det verkligen behövs så köper man Sverige några dagars cement extra.

Säg att lagren av kalksten tar slut den 14:e november. Regeringen ger dispens samma dag, och HD stoppar först dispensen den 17:e november, så har man vunnit tre dagars utvinning. Om man ger dispensen innan lagren tar slut skulle cementkrisen alltså inträffa redan den 14:e november.

Det andra är att Stefan Löfven avgår som partiledare för Socialdemokraterna nästa vecka och veckan som startar den 8:e november ska en ny statsminister väljas. 

Socialdemokraterna kan med all sannolikhet bilda en egen minoritetsregering utan Miljöpartiet, eftersom junikrisen visade att ingen annan än Socialdemokraterna kan bilda regering - oppositionen vill knappast ha regeringsmaten de sista nio månaderna fram till valet, och lämna öppet mål till vänstern att kritisera dem för allt som hänt de sista månaderna innan valet, utan bör lägga ner sina röster.

Därmed släpps det grepp om de socialdemokratiska pungkulorna som Miljöpartiet haft och S kan besluta om Cementa fritt i regeringen. 

Miljöpartiet lär knappast heller vilja ovanpå deras usla opinionssiffror ligga bakom en regeringskris, utan kommer tacksamt ta emot att få vara opposition fram till valet och kunna två sina händer från cementkris, energikris, elkris, drivmedelskris och all annan skit som kommer hända de kommande nio månaderna. Som opposition kommer man kunna höja tonläget i hopp om att locka tillbaka väljarna.

Eller så ombildas en MP+S-regering.

Oavsett lär regeringens dispens dröja till sista stund, och antagligen tills efter statsministeromröstningen.

Och om vi får en ny permanent regeringskris med Löfven (S) som expeditionsministär kan S två sina händer att de inte får ge dispens till Cementa på grund av att den elaka oppositionen stoppat en ny regeringsbildning (statsminister).

Vad som är ett problem är att från i morgon får inte längre Cementa pumpa vatten ur sina dagbrott, och därmed kommer snart utrustning och fasta anläggningar översvämmas och förstöras, så gruvan blir mycket dyr att starta upp igen, samt att det tar lång tid. Det kan också finnas ett taktiserande här, nämligen att ge dispensen, men för sent när utrustningen redan är förstörd - då kan man skylla på Cementa och två sina händer med att man minsann gav dispens.

Ytterligare ett taktiserande är att låta cementkrisen blomma upp i några veckor så ingen därefter kan säga att den inte existerade, och så regeringen kan slå sig för sitt rakade bröst om att de minsann stoppade krisen och avbröt alla varsel. Ingen röstar på den som undviker en kris, men väl på den som stoppar en kris som startat.

För er som inte tror på någon cementkris, så har regeringens egna expertmyndigheter SGU och Boverket bekräftat denna och dess allvarlighet i sina två rapporter. Men dina känslor bryr sig inte om fakta, så du kan väl strunta i att läsa vad experterna skriver. Alternativt kan du höra av dig till SGU och Boverket och erbjuda dina tjänster som expert.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

38 kommentarer:

 1. Frågan är hur pigga S är på att rädda kvar MP egentligen; om opinionssiffrorna är för dåliga, så kommer en del MP-väljare att rösta på andra partier, troligen inom vänsterblocket. Ett parti mindre att behöva förhandla med hade nog inte varit så dumt, förutsatt att mandaten räcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför skulle man vilja rädda MP?!
   - det är fler än mig som inte vill något hellre, än att skiten åker ut nästa val...

   Radera
 2. Tyvärr så börjar jag tappa viljan att bry mig om allt elände varav cement krisen bara är en av flera så låt skiten gå åt helvete så folket kanske får upp ögonen för den verkligheten som finns bortom alla vackra ord och ide'er som folk tror på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag känner som Stefan, ju förr skiten träffar fläkten ju tidigare kan folk inse allvaret och vi kan börja det mödosamma arbetet att få ordning på skutan igen. Pikant vore om Heidelberg Cement tröttnade på tjafset och helt sonika lägger ner verksamheten på Gotland, det kanske inte är så lönsamt heller så man tar den förlusten men tar bort utrustningen så att det tar lååång tid för någon annan (Staten?) kan dra igång.

   Radera
 3. Sorgligt att se att denna nyckelindustri blir arena för ett alltmer desperat chickenrace mellan industrisossar å ena sidan och den gröna divisionen av popvänstern på den andra.

  Om jag fick gissa tror jag på bloggens alternativ tre; låta cementkrisen blomma i några veckor för att "rensa" spelplanen (säkerligen kommer man också att låta några tunga varsel i industrikedjan blomma upp för att bre på lite) och sedan driva igenom vad som krävs för att Cementa ska fortsätta bryta) när motståndet inte längre orkar hålla stånd mot två fronter samtidigt; både den cementberoende industrin och de opinionsmässiga följderna av varslen. När den sistnämnda gruppen börjar bli drabbade så kommer bredare väljargrupper att följa med. Det trycket fixar inte miljörörelsen och dess allierade. Inte alla på en gång, det blir för många...

  Frågan är hur mycket skada som detta politiska spel faktiskt kommer att orsaka när allt är sagt och gjort...

  SvaraRadera
 4. Troligtvis, händer ingenting före regeringens torsdagssammanträde den 12/11, om ens då.
  Regeringen har ju skickat ut allt i en andra remissrunda.
  Från regeringen:

  /...Kompletteringen kungörs även den 29 och 30 oktober, med möjlighet för berörd allmänhet att yttra sig senast den 8 november./

  https://www.regeringen.se/sveriges-regering/naringsdepartementet/regeringens-arbete-med-cementforsorjning/

  SvaraRadera
 5. Det är för mycket turbulens och kaos i Sverige just nu, inte minst med aktionsgruppen XR "eXtinction Rebellion" som klistrade sig fast på startbanorna och hindrade flygplan att starta på 7 flygfält idag. Vad tänkte dessa tokdårar på och vilket klister använde de sig av - polyuretanskum eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. cyanoakrylat aka. superlim?

   Radera
  2. Häll lite bensin runt fötterna på dem och tutta på så lossnar nog limmet i ett nafs

   Radera
  3. Loctite säljer halvliters flaskor med cyanakrylat för 3 500 kr, så billigt är det inte att rädda klimatet.

   Radera
  4. Plus de våldsamt dyra böterna för att ha äventyrat landningsbane-säkerheten.

   Radera
 6. Alternativ X. Cementa kör på ändå, jag hörde en aktivist idag som sa att orättfärdiga lagar har man en moralisk skyldighet att bryta. Vad blir konsekvensen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var på Bygg-Max i fredags och köpte 200 kg cement i 25-kg-säckar, som det stod "Cementa" på. Tjejen i kassan hävdade bestämt att det INTE kommer att bli någon brist på cement hos dem. Kan de trolla eller paketerar de om typ polsk fuskcement (typ med nermalda kattskelett som utfyllnad) till en svensk kvalitetsprodukt? Nästa vecka ska jag köpa ytterligare 200 kg till den planerade gjutningen.

   Radera
  2. Det kan stämma, mycket av den cementen kommer väl från Skövde. Sen kanske bygg max kompletterar med att köpa några säckar från kontinenten.

   Problemet är för de kunder som beställer exempelvis 20 000 ton på bulk. Många säckar blir det...

   Slite producerar (producerade?) 7000 ton per dag

   Radera
  3. Jag åker till Bygg-max imorgon och fyller bakluckan med ytterligare 200 kg cement. Det ska vara Cementa- och ingen j-a Dementa-kalk till gjutningen av vårt källargolv. Jag har lovar kompisen Jar-Jar Binks ett 10 kvm källarförråd och jag står vid mitt ord.

   Snickarboden har varit knökfull med grejer sedan länge och vi har utkämpat bittra revir-strider om utrymmet. Han brukar säga till mig: "inte behöver den här grunkan stå härinne" och lyfter ut den. Grrrr!

   Radera
 7. Och vad händer om det blir olidliga konsekvenser av att följa lagen och den bryts på högsta möjliga nivå? Det är liksom det som finns i änden av chicken racet och jag har ingen aning om vad som händer efter detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt en tysk tidning är Sverige Europas farligaste land. Kan det alltså bli värre, typ Eurasiens farligaste land?

   Radera
  2. Med tanke på att mord per capita är 6x så högt i svärjisarnas hyllade Putin- Ryssland och då dessutom riktat mot vem som helst och inte främst organiserad brottslighet och deras anhöriga, så ter det sig osannolikt.

   Radera
  3. Är det inte i själva verket så att de kriminella nätverken är infiltrerade av miljöpartiet?

   Radera
  4. Både Putin och SD-Tourettes i samma mening!

   Hur menar du att brottsligheten i Sverige blir mindre av att den är högre någon annanstans? Är resonemanget att om någon blir skjuten i Ryssland så är det en patron mindre att användas i de svenska gängkrigen?

   Radera
  5. Du kanske ska läsa föregående kommentarer och svar också Vem som helst... Men visst, det är ju lättare att argumentera mot en halmgubbe man själv har byggt än att försöka förstå sin meningsmotståndare...

   Radera
  6. Jag kan förstå om tyskarna vill förtränga Europeiska Ryssland som en del av Europa, med tanke på de svåra förlusterna på östfronten under det andra världskriget. Efter tyskarnas kapitulation vid Stalingrad i början av 1943 och nederlaget vid Kursk sommaren samma år, retirerade den tyska armén över hela östfronten.

   Radera
 8. @Cornucopia räknar du ryssland till europa ? jag vet att ryssland fram till uralbergen räknas som europa officielt men det är inte det jag menar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Marjatta sa Eurasien vilket är den landsmassa som inkluderar Europa och Asien och då bör rimligtvis hela Ryssland räknas?

   Radera
  2. Det bor ganska få ryssar bortom Ural-bergen. Hur farligt det är att bo och leva i Kina vet jag inte.

   Radera
 9. Vill du slå vad om huruvida LST kommer att överklaga? Tämligen uppenbart vem som skulle vinna det vadet.

  SvaraRadera
 10. Jag tror att bloggaren överskattar regeringen. Allt tyder på att de bara sitter och stirrar in i väggarna på sina tjänsterum och inte har en jäv-a aning om vad de skall ta sig till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Löfven hade förstånd nog att hoppa av karusellen i tid. Märkte ni hur hans ögon hade på sistone blivit alltmer konstiga "papegoj-ögon" med koncentriska ringar runt pupillerna, troligen pga sömnbrist. Men efter att ha tagit beslutet att trappa ner, ser han mycket piggare ut.

   Radera
 11. Någon kanske kan räkna på om MPs hardcore väljare på Södermalm Uppsala och Umeå teoretiskt kan uppnå fyra%. utanför dessa elitistiska och "upplysta" så här jag inte hört ett enda gott ord om MP. Så det hänger på ert skägg på södermalm om MP ska hålla sig kvar.

  SvaraRadera
 12. Mästerförhalarens sista strid!

  SvaraRadera
 13. Ygeman: -Nej vi har ingen cementkris. De senaste åren har det producerats rekordmycket cement.

  SvaraRadera
 14. https://miljo-utveckling.se/kronika-det-finns-ingen-cementkris/

  Nån som grävt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har grävt och jag har kommit fram till att den troligaste orsaken till denna artikel måste vara att såväl tidskriften forskning och framsteg som lärosätet i fråga är infiltrerade av miljöpartiet. För det kan väl inte vara så att domedagsprofetiorna i bloggen är överdrivna?

   Radera
  2. För att MILDRA konsekvenserna av den cementbrist som är att vänta, har Cementa tecknat ett avtal med Nordkalk.
   ”Påståendena mycket missvisande”, enligt Cementa (om att det löser hela situationen).

   Radera
 15. När man gör en MKB brukar ju beskrivning av 0-alternativet ingå. I det här fallet borde 0-alternativet rimligen vara att cementtillverkningen upphör och Sverige importerar cementen istället.

  Är det verkligeb ett bättre alternativ? Uppenbarligen verkar myndigheterna tycka så och har säkert argument för sin ståndpunkt, även om jag tycker det låter lite konstigt.

  Någon som mer om detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. *någon som vet mer om detta?

   Radera
  2. Det påstås att kalkbrytningen är så miljöförstörande - men det är knappast bättre att importera och måsta transportera allt långa sträckor med fordon som använder fossilt bränsle. Dessutom spelar det ju roll vilka man importerar ifrån. Det har snackats om att importera från Kina - vilket är absolut värsta alternativet.
   Förutom att dom skiter totalt i miljön där (dumpar sopor och plast rakt ner i floderna som sen rinner ut i haven mm), så bidrar man ju i det fallet även till att stödja diktaturen ännu mer (mer än man redan gör, genom alla andra produkter som tillverkas där).
   Detta är lika intelligent som att stänga ner kärnkraften och dra igång ett oljekraftverk som bränner 140 m³ olja i timmen, p g a att elen inte räcker till istället...

   Radera