Aktuellt

Urbaniseringen avgörande för överdödligheten 2020 - men på olika sätt i Väst- och Östeuropa

Urbaniseringsgraden i EU/EES-länderna visar sig vara avgörande för överdödligheten 2020. Men sambandet är tvärt emot varandra i den forna up...

2021-10-03 18:18

Söndagsenkät: Hur skulle du rösta om du även fick lägga en negativ röst på ett parti?

Dags för en söndagsenkät igen. Om det vore möjligt att förutom din positiva röst för ett parti även skulle gå att rösta mot ett parti och alltså lägga en negativ röst, hur skulle du rösta då?
Valsedlar i riksdagsvalet 2018
Idag kan man bara rösta för något, men inte mot något, vilket gör att partier som kan vara mäkta impopulära hos en stor majoritet ändå kan ta sig fram. Man kan i teorin tänka sig att man därför ska få lägga även en negativ röst, som dras bort från valresultatet för partiet ifråga. Nedsian är att det skulle kunna ge upphov till rejäl organiserad taktikröstning där partier uppmanar att rösta negativt på sina största motståndare, inte de som man faktiskt är negativa mot.

Men som tankeexperiment är det förstås intressant. Låt oss se hur det skulle bli. Svara på enkäten nedan. Ingen information annat än dina svar och en tidsstämpel sparas och det finns inget sätt jag kan spåra svaren tillbaka till dig.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

30 kommentarer:

 1. Skall negativa ackumuleras så att ett parti måste ”komma upp till noll” igen i kommande val för att komma in i riksdagen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, rent teoretiskt kan det ju bli så att alla partier stannar på 0,00% - och vad skall du för att komma vidare och bilda regering då?

   Det finns länder som har elimineringsronder tills det bara är två kandidater kvar (gäller normalt personval av president) och det vore nog ett bättre alternativ här även vad gäller partier.

   Radera
 2. Skulle va grymt kul om vi hade ett sådant system :). SD och MP hade nog haft rejäla minusprocent. Ska bli kul att se denna omröstning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gissar att SD skulle ligga på minus. Och skulle ju räcka att SDare röstade bort MP så skulle det samma gälla för dom. Men vad skulle egentligen vara taktiskt riktigt.. men skulle antingen göra det mer mitten centrerat eller skapa mycket mer aktivt taktik röstande.

   Radera
  2. Ja eftersom drygt 50% av Sveriges befolkning ligger under IQ 100 (medel 99 här). Så ligger nog SD på minus, vilket är sen gammalt (lite puckade väljare där). Tja, vissa röstar inte för att de förstår inte bättre. Andra får välja mellan C (vad man nu får där?), eller Rött eller brunblått. Tja det är ett enkelt val för mig.

   Radera
  3. Det var väldigt mycket högfärdigt och okunnigt överklassvammel på så lite ord från Mjau. Imponerande.

   Radera
  4. Det faktum är SD redan har seglat upp som alternativ 1 ELLER alternativ 2 inom LO-kollektivet (vänstersidan) betyder att ni har fel. Högersidan skulle minusrösta på rödgröna utan direkt spill. Vänstersidan har redan 50% spill.

   Radera
  5. Snesmot: Hehe, så sant. Men tidpunkten är också sådan att alkoholen kanske inte försvunnit ur kroppen ännu.

   Radera
 3. Skulle onekligen ge en del extra dimensioner till valet tror det skulle bara skapa kaos. Däremot tror jag att det bör till det bättre att få ha ett andrahandsval antingen själv eller att partier deklarerade det innan valet vem som får röster om man inte kommer in. Då skulle hela taktiken och problemet för små partier att de inte får röster för att många tror att de blir bortkastade. Samtidigt skulle det tidigare visa hur opinionen egentligen är. Har v massa röster från kommunister som ändå hellre ser S+V och inte tror på att Kp kommer in i detta valet..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så tar man bort den odemokratiska småpartispärren som bara leder till stagnation och korruption.

   Radera
 4. Det borde ju givetvis vara så att man bara får lämna en röst, antingen negativ eller positiv. Hur sen mandat skall fördelas lämnar jag åt någon annan att räkna ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. TRoligen skulle samtliga partier hamna på minus då.

   Radera
  2. Och först då kanske de börjar prioritera folket?

   Radera
  3. Jag skulle vilja se ett tvåkammarsystem baserat på hemlig röst vs öppen röst. Den hemliga fungera precis som nu, med valdag var fjärde år, inga förändringar alls, utom att väljarna kan opt-out och gå över till att rösta i den andra kammaren, där man registrerar sin röst öppet känd för alla, men i gengäld har rätten att ändra den när som helst under pågående mandatperiod i den första kammaren. Det bör dessutom finnas möjlighet att registrera, om man vill, varför man röstat öppet på det alternativ man valt, och (viktigast av allt) registrera vad som skulle kunna få en att ändra sin röst nästa dag.

   Radera
  4. 1: Valhemlighetskammaren.
   2: Transparenskammaren.

   Radera
  5. Är det inte därför vi har bloggar, vloggar, etc etc? Alla är redan idag helt fria att öppet deklarera sitt val i kammare2.

   Radera
  6. Jag menar såklart en kammare 2 med parlamentarisk betydelse - valda riksdagsledamöter med parlamentarisk rösträtt - i frågor som måste godkännas i både kammare 1 och 2.

   Man skulle kunna dela nuvarande riksdag, 175 ledamöter i den ena, 175 ledamöter i den andra, med den andra som en fluktuerande balansvåg där ledamöterna kan bytas ut rullande om/när tillräckligt många öppna väljare ändrar sin röst.

   Radera
 5. Två plusröster borde inte ge problem.

  SvaraRadera
 6. Haha. Högerväljare röster bort vänstern. Och vice versa. Och så glöms pyttelilla Liberalerna bort som plötsligt fått 100 procent av mandaten.

  SvaraRadera
 7. Minusrösterna bara en halv röst.
  Borde fungera bäst.

  SvaraRadera
 8. Man skulle kunna testa systemet med valomgångar tills det bara är ett parti kvar. D.v.s. i varje omgång så försvinner det parti som fått minst röster med ett minsta golv på 4 % för att vara med överhuvudtaget. Då kommer man också runt problemet med oheliga samarbeten. Givetvis inte realistiskt i praktiken men ett kul tankeexperiment. Kanske en variant av det amerikanska där den som vinner ett län/region får hela regions mandat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Oheliga" samarbeten är problem? USA:s trasiga valsystem ett föredöme? Herren behaga skämta på kvällskvisten? Demokrati handlar om att komma överens, man väljer inte en jävla kung.

   Radera
 9. Gissar att MP får många av minusrösterna här, ska bli kul se! :)

  SvaraRadera
 10. Är det inte risk att parti efter parti åker ut och efter 12-16 år så återstår bara sossarna med ett sådant system?

  SvaraRadera
 11. MP. Utan tvekan MP. Det är i nuläget betydligt viktigare att rösta mot MP än att rösta för något annat. Synd att det inte går. Men man kan i alla fall rösta och på något annat parti än MP så att de åker ut.

  SvaraRadera
 12. Lätt att flest minusröster går till (mp). Jag skulle dock inte vara så säker på att (sd) får så fantastiskt många minusröster som andra här verkar tro. Jag tror det bubblar lite väl mycket under ytan för de flesta. Kanske vågar de inte rösta för (sd), men åtminstone röstar de i alla fall inte emot. (mp) ser vi dock som sagt vad de går för, och det är det 95% som inte vill. Rimligtvis röstar dessa 95% för att slippa dem så att övriga partier kan köra på utan inlåsningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja man umgås ju i olika kretsar, bland mina bekanta så tycker jag att jag är mest SD vanlig och skulle aldrig rösta på dom men tycker att man i alla fall ska respektera att de själva får definiera sin politik. Och MP har de flesta rätt stort förtroende för även om de inte röstar på dom. Att ogillar SD verkar inte heller kopplat till höger/vänster medans MP tydligt att vänster. Alltså allt anekdotiskt från mina bekanta och löst folk på stammis haket.

   Radera
 13. När kommer resultatet publiceras? Eller är det bara för bloggarens eget bruk?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska gå igenom det senare idag tänkte jag.

   Radera