Aktuellt

Endast 55 av 290 kommuner röstade in MP i riksdagen

Miljöpartiet är ett utpräglat stadsparti för stadsbor, vilket märks tydligt på att endast 55 av landets kommuner röstade in partiet i rik...

2021-10-28 13:37

Skånings kompani har tagit över P 4 Skaraborgs regementes Instagram

"Arvet förpliktar."
Mitt gamla kompani Skånings vid P 4 Skaraborgs regemente har denna vecka tagit över regementets officiella Instagramkonto, och det är läsning som om inget har hänt på de trettio år sedan jag låg inne i leran. Som bärare av Skaraborgs regementes coin får jag väl ge denna stora händelse lite uppmärksamhet. Några citat följer nedan.
Leran på Kråk. Skånings favoritställe på jorden. Det och anfallsmålet.
Tonaliteten på regementets Instagram har ändrats något sedan grusbilförarna på Noraskogs Archerutrustade artillerikompani lämnat över stafettpinenn till pansarskytte på Skånings.

Kompaniet är tillbaka på den gamla kärnverksamheten att utbilda värnpliktiga i lertjänst, även känt som pansarskytte.

Det finns även de som har anmärkningar på puts och studs, men sådant är kanske inte så viktigt när man främst ska svina i anfallsmålet.
"Men nu, damer och herrar, det alla väntat på. Denna vecka ska ni följa "the world famous" Skånings kompani. Det kommer att bjudas på strf90, ksp58, värnpliktiga och officerare som bedriver huvudtjänst."

Här är "David" som skribenten kallar sig inte helt fel ute. Skånings ÄR ju världskända om inte sedan man började leverera verkan 1682 via så många segrar att det knappt fick plats på väggmålningen i korridorsväggen på Skånings, så via min roman Midvintermörker.

Vi fortsätter med citat:

"För övrigt, undrar hur trötta soldaterna är i dag? Dom var trötta igår kväll. Soldater tycker ofta "skit" om mycket. Det är skit tungt, skit jobbigt, skit segt, skit sent, skit tidigt osv så jag antar att dom är skit trötta. (Det kanske var vm i särskrivning men det skiter jag i)"

Man befinner sig i alla fall på ärorika lervällingen Kråk, där rekryterna nu lär sig vagnstjänst och får skjuta med de lite grövre eldrören.

"Jag vet att filmen är lite lång kanske men jag är inte anställd för att klippa filmer. Jag är anställd för att utbilda soldater, vilket jag har gjort nästan hela dagen och kvällen."

Man fortsätter förstås. Kråk har numera ett väldigt bekvämt rätt nytt soldat- och officershotell med enskilda rum för personalen. Om detta bara gällde på yrkesförsvarets tid och man istället nu ställt in fyra sängar i varje rum vet jag ej.

"Utbildningen fortsätter i hyfsat oförminskad takt. Det är ändå Lill-lördag. Skyttarna och vagncheferna drillar ksp58, bilder kommer, övningsledaren där har lovat. Förarna kör på i garaget, obs bildligt talat. Dom har systemlära. Som sagt Lill-lördag och vad ska soldaten få då? ”Mer lera” säger någon ”fys” säger någon annan. Ja lite fys har dom faktiskt fått, men det är ingen som vill se. Eller vill och vill ni får inte, sluta grina. "

Utbildningen fortsätter även idag även om den del väljer att ha synpunkter på bäddningen:

"Vad bjuds det på nu då? Jo jag passade på att läsa beskrivningen av det här kontot. Det hade jag inte gjort innan, men skit samma. Det står något i stil med ”följ med bakom kulisserna”. Så nu river jag undan kulisserna för er och skåda! Hör är ”bakom”. Officeren får också njuta av arméns blåvit rutiga sängkläder. Frukost är skitviktigt, det säger vi till soldaterna. Det ÄR viktigt också därför inmundigar vi en stadig frulle. Basvaror av hög kvalitet. Resten av dagen går jag på snus kaffe och ren ilska, ibland ren glädje under kortvariga men intensiva perioder. Vad kommer mer då? Undrar ni, skit i det säger jag du får vad du får och ska vara nöjd så. Men det blir säkert godsaker. Veckan lider mot sitt slut men vi har mycket kvar att göra. Rikets försvar främst! Arméns förmåga fält! Framåt kamrater, in med snusen i truten och håll käft."

I övrigt påminns om att man som tillhörande allmänheten ska följa anvisningarna vad gäller skjutfält och deras avlysningar, samt inte röra några okända föremål man hittar. Det blir numera inte bara hårda ord och handgriplig avvisning, utan också dryga böter om man traskar in på ett skjutfält som är avlyst för skjutning. Senast härom dagen blev en kvinna dömd till 15 000:- SEK i böter. Billigare än att betala med sitt liv, förvisso.

Skaraborgs regementes officiella Instagram hittar ni här, medan Skånings kompani verkar ha ett officiellt konto här och även här fast mer av skribenten ovan ser det ut som. 

Det finns riktlinjer för sociala medier hos Försvarsmakten, men även på min tid var det där med reglementen inte så noga på Skånings, utan man gjorde väldigt mycket som man själv ville. Den andan verkar leva kvar, åtminstone nu när kärnverksamheten åter är värnpliktsutbildning.

Stridsfordon 9040

I övrigt ska Försvarsmakten och Rekryteringsmyndigheten inte längre rakt av diskriminera personer med ADHD, utan ta det enskilda fallet i beaktande vid mönstring, vilket torde underlätta rekryteringen till pansarskytte. Det finns alltid ett hål att gräva, något att göra rent eller laga.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

25 kommentarer:

 1. Under en övning vi hade på Kråk med skarp ammunition kom det in en skabbräv på skjutområdet.

  Så jag har varit med att skjuta på räv med 9cm spränggranat samt ksp M/39 på cirka 500 meters håll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl ungefär vad som krävs, 9 cm spränggranat, på en räv på 500 m. Styvt håll på en räv!

   Radera
  2. Han hade fått någon sekund extra respit ifall räven hade varit på 1 km avstånd.
   Det var fri eldgivning från fyra stycken IKV 91 mot en stackars skabbig räv.
   Det är kanske vad som krävs?

   Det är väl bäst att tillägga att vi sköt i rent självförsvar.
   Ifall någon jaktmotståndare läser det här.

   Radera
  3. En riktigt dålig skabbräv är inte jakt, det är en barmhärtighetshandling. Dom lider något fruktansvärt och det är inte roligt att se dom!

   Radera
  4. Klart det är en barmhärtighetshandling.
   Det är bara jaktmotståndare som tror något annat.

   Radera
  5. Varför är _vi_ så barmhärtiga mot djur? Vilka diagnoser bland människor borde inkluderas? Eftersom det är en god sak, så borde väl inte bara djur vara måltavla för godheten? Jag är lite sarkastisk nu!

   Radera
  6. Det faller nog inte under skyddsjakt direkt, men räven slapp lida mer. Om ni inte bara sköt av benen eller något sådan. Har sett det på vildsvin.
   Stackars satar.

   Radera
  7. Borde kanske vara skyddsjakt på vissa rappare, och deras entourage? Lite ironiskt skrivet, och menat!

   Radera
 2. Ursäkta språkpolisen.
  Det heter väl: arvet förpliktigar?

  När jag gjorde högvakten fick vi inte marschera över stjärnan på inre borggården kom jag ihåg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Valspråket för Skaraborgs regemente är och stavas arvet förpliktar.

   Radera
  2. Fast du har skrivit "Arver förpliktar."

   Radera
 3. Kadettskola K3 när regementet var lokaliserat i Skövde. Som ryggsäcksbärande jägare var man alltid avundsjuk på pansarfolket som hade det så bekvämt och fint i sina fordon och bollhav med lunch serverad. En av dom få gånger man åkte fordon så var det ovanpå en IKV91, klamra sig fast för glatta livet i minusgrader medan P4-kompisarna inuti fordonet förmodligen tyckte det var skitkul att "ruska jägare" - stelfrusen med blåslagen bak var resultatet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var faktist extra kul om det satt folk från K3 satt bak på vagnen.
   Försökte de lura i er att det var en toalett i vagnen?

   Det brukade vi göra.
   "Spola" gjorde vi genom att dra igång länspump.

   Radera
  2. Som MP njöt man på måndag när man såg jägarna dra ut i fällt. Man visste att någon gång på fredag kom dom tillbaka svettiga, skitiga och trötta.
   Medan vi satt skönt i lektionssalen och lyssnade på åklagare MacKey eller spännande historier om Finska vinterkriget förmedlade av fanjunkare Smedberg

   Radera
  3. Anders: kanske var du som körde....:-)

   Radera
 4. Avdelningen "Dumma frågor": Har man tagit bort kompanisiffran numera?

  SvaraRadera
  Svar
  1. På min tid fanns 7. och 5. kompaniet till exempel.

   Radera
 5. Som fd GSS/K undrar jag om vi fortfarande har heltidsanställda kompanier och bataljoner, eller är det pliktpersonal på alla förband nu? Är inte emot värnplikt, men hoppas man behåller kompanier och bataljoner som till största del består av heltidsanställd personal också. Never go full retard.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns enstaka kompanier och någon enskild bataljon med heltidsanställd personal, en del med enbart vpl och en del med blandad personal. Man är inte längre tydliga med vilka förband som är heltidare och vilka som är deltidare. Skulle nog killgissa att det inte längre finns någon helt stående heltidsanställd bataljon.

   Exempelvis är 1:a tungtransportkompaniet enbart GSS/K och GSS/T, inga GSS/K (vpl).

   Radera
  2. Som befarat är VPL en populistisk åtgärd som får gubbar att tro att den gamla goda tiden är tillbaka, men i praktiken sänker kompetensen och beredskapsnivån på det försvar vi har. Vi får mer på pappret, men inte längre samma elit som under proffsåren. Yrkesförsvaret peakade nog med Aurora 2017.

   Radera
  3. Fördelningen GSS/K, GSS/T och GSS/P kan nog idag betraktas som en försvarshemlighet, eftersom det röjer beredskapsnivån och kompetensnivån på förbanden. Vet man vilka specifika kompanier som är GSS/K så vet man vilka som har högst beredskap, och då kan man kartlägga hur man ska hindra just dessas mobilisering eller aktivering.

   Radera
  4. På min tid var vi majoritet GSS/K på bataljonen, men det fanns GSS/T "insprängda", typ på en pluton två eller tre grupper GSS/K + en grupp GSS/T, samt på ett kompani några plutoner mestadels GSS/K (enligt ovan) + en pluton GSS/T om jag minns rätt.

   Det som slår mig nu är att det tycks vara så stor volym på värnpliktsutbildningen att jag inte förstår var alla ska krigsplaceras. Alltså man omsätter ju hela personalen GSS/P på ett fåtal år med den här volymen (vet inte exakta siffrorna men det är så jag upplever det när man hör nyheter från FM). Det gör att det känns som att man till stor del bara utbildar så många värnpliktiga för att ha större rekryteringsunderlag, och tyvärr som du nämner även för att vissa verkar sakna den gamla goda tiden...

   Radera
  5. Viss personal är alltid GSS/T, t ex sjuksköterskorna på sjukvårdsgrupperna. De får absolut bäst kompetensutveckling genom att till vardags jobba på akuten, IVA, narkos etc och inte bara gå runt och torröva. Militärpoliserna är väl också i princip alltid GSS/T, eftersom de är poliser hos Polismyndigheten till vardags (och alltså ingen förstärkningsresurs åt polisen), med vissa undantag som personskyddskompaniet osv.

   Radera
  6. Tanken är väl att man som GSS/P högst ska vara krigsplacerad 8 år. Förr åkte man vidare till lokalförsvarsförbanden därefter, men de utbildas ju separat nu.

   Radera
  7. En förhoppning är ju också att folk ska rekryteras till HV efter de där 8 åren.

   Radera