Aktuellt

Urbaniseringen avgörande för överdödligheten 2020 - men på olika sätt i Väst- och Östeuropa

Urbaniseringsgraden i EU/EES-länderna visar sig vara avgörande för överdödligheten 2020. Men sambandet är tvärt emot varandra i den forna up...

2021-10-06 07:55

Rött på Asienbörserna under onsdagsmorgonen - Ryssland avfyrar gasvapnet och har sänkt gasleveranserna med ca 20% till EU - nya rekordelpriser ikväll på 288 oskattade ören per kWh

I de asiatiska tidszonerna ser det rött ut under tisdagsmorgonen efter positiva börser i Europa och USA. Det ryska statliga gasbolaget Gazprom har strypt gasflödet till EU ytterligare enligt Gazproms egna siffror. Senaste dryga veckan är leveranserna ner ca 20%, så räkna med fortsatt höga eller högre el- och gaspriser.
Göteborgs stora stolthet, elproducent och fjärrvärmeproducent Rya Fossilgaskraftverk kör på rysk gas köpt via Danmark.
Stockholmsbörsen stängde tisdagen på plus med OMXSPI på +1.12% och OMXS30 på +0.96%.

I USA gick S&P-500 +1.05% och Nasdaq 100 +1.40%, bägge trots ett ordentligt skutt i räntorna. 10-årsräntan på amerikanska statsobligationer steg från 1.49% till 1.54%. Dollarkursen är dock stabil mot kronan och USDSEK ligger på 8:76. Guldpriset hittas på 493:- SEK per gram.

I Asien ser det rött ut. ASX -0.66%, HAng Seng -0.06%, KOSPI -1.37% och Nikkei 225 -1.14%. Enda positiva är Straits Times med +0.42%.

De höga gaspriserna och med det elpriserna även i södra Sverige, där exportledningarna gör att Sverige får samma priser som kontinenten, ser ut att bestå. Huvudleverantören av gas till EU, Ryssland, har nämligen avfyrat sitt gasvapen och har enligt Gazprom dragit ner leveranserna till EU med 21% sedan en dryg vecka.

Den 26:e september levererade man 315.3 miljoner kubikmeter gas. Den fjärde oktober var leveranserna nere på 249.5 Mm3, en minskning med 21%. Det är pipelinesen via Vitryssland som står för minskningen, så Kreml kan alltid hävda att det är Minsk och inte det ryska statliga Gazprom som står bakom detta.

Eftersom EU+EES (Norge) för snart 20 år sedan passerade peak gas, så finns det inte så mycket att sätta emot det ryska gasberoende man byggt in sig i, annat än att minska efterfrågan, dvs frysa och stänga ner industrier, likt t ex matproduktionen i de nederländska växthusen.

Ikväll blir det nya rekordpriser för elen i SE4 Södra Sverige på 288 öre per kWh oskattat och omomsat. Med skatt, moms och elnät landar elpriset någonstans runt 4:30 kronor per kWh att betala om man har timpris. 
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

60 kommentarer:

 1. Det kan nog bli en intressant och lärorik vinter.
  Just nu är jag glad för min vedpanna.

  SvaraRadera
 2. Var följer man bäst elpriset?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nordpoolgroup.com (under Day-Ahead och sedan EU-området och SEK) alt. genom någon app som pratar med det API:et.

   Radera
  2. Jag kollar här. Enkelt och överskådligt. Klicka på respektive elområde, för fler detaljer.
   https://elen.nu/

   Radera
 3. Tittar i Kontrollrummet och ser att vi exporterar 615 GW till Tyskland, 604 MW till Polen och 731 MW till Litauen och allt detta ut genom SE4 som får 4300 MW från SE3. Är det verkligt rimligt att exportera över häften av det som tillförs SE4? Om inte exporten gått genom SE4 hade vi då haft ett lägre elpris?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 615 MW skall det vara…

   Radera
  2. Dessutom ser man att Litauen exporterar 485 MW till Polen, undras hur mycket som kommer från SE4 av detta?

   Radera
  3. 70% måste tillgängliggöras till export enligt EU direktiv. Nästan så man skulle kunna tro att det gynna vinstmaximeringsintressen

   Radera
  4. Funderat på detta också.

   Nånstans är det bättre att exportera överflöd, men om det är en balansgång där vårt inhemska pris påverkas till den grad det gör är det självklart en intressant vinkel.

   Cornu skrev härom veckan att fransoserna blivit galna på detta också, och fransoser gillar i och för sig att klaga. Men de är likväl missnöjda. De har investerat väl i kärnkraften och vill inte betala onödigt mycket för att deras grannar gjort motsatsen. Det finns onekligen stora obalanser i systemen inom Europa. När börjar det pratas om energi nationalism?

   För övrigt tycker jag det är sjukt att vi i Sverige pratar om problem att överföra kraft från Norrland till södra Sverige medan norrbaggarna utan vidare lägger kabel rätt över Nordsjön, färre markägare där förvisso men ändå.

   Radera
  5. @Stefan - vilket direktiv? Är det effekt eller energi som avses? Och vad menas med tillgängliggöras? Har någon idiot läst detta som ”skall exporteras”?

   @Iron Duke - överföringen norr-syd genom Sverige verkar ju fungera fin-fint. Vi får ju ned ordentligt med effekt till SE4 för att sedan kunna exportera 50% vidare ut genom kablarna till Polen och Litauen.

   Radera
  6. Du tänker som en nationalist, månskensbonden. Det funkar inte så. Hela Nordeuropa är hopkopplat i ett enda nät som inte tar hänsyn till landsgränser. Så har det varit i minst 50 år. Om några timmar kan det vara precis tvärtom med energiflödet. Kranka igång ett tyskt kolkraftverk när priset är bra och nån industri i Sverige samtidigt så vänder riktningen. Att Sverige har 4 områden har bara med prissättningen att göra.

   Radera
  7. @månskensbonde: Hittar inte analysen nu där 70% siffran framgick, direktiven kring "balanshållning" är minst sagt komplexa så "någon" kan mycket väl fått för sig att "avrunda uppåt" för att inte få smäll på fingrarna, eller så har man helt enkelt hittat kryphål för att tjäna så mycket som mötjligt:

   https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SV/TXT/HTML/?uri=CELEX:02017R2195-20210315&from=EN

   Ovan ihop med nedan direktiv skapar en komplex "verklighet" att förhålla sig till:
   https://ei.se/om-oss/lagar-och-regler/eu-lagstiftning/eu-lagstiftning-el

   Radera
  8. Tills någon blir ”nationell” ???

   Radera
  9. @Fd chaffisen:
   Förstår hur du menar. Med 20p från högskolan i elnät och elkraftsteknik så håller jag med om att allt är ihopkopplat i ett nät och inte tar hänsyn till landsgränser.
   Jag har dock väldigt svårt att förstår hur det kan vara nationalistiskt att tycka att det är underligt att vi skall exportera så mycket av vår energi när vi själva har stora utmaningar och historiskt höga elpriser. Hade vi inte ”behövt” exportera så hade vi inte behövt producera.

   Radera
  10. Re. Iron Duke

   Om markägarna är ett problem så varför inte dra en kabel från norr i Östersjön?

   Radera
  11. Ju större överföringskapacitet mellan länder ju större utjämning av priserna. Eftersom de Nordiska länderna är så små så blir det våra priser som blir som på kontinenten, inte tvärt om.

   Radera
  12. Jo, jag har också insett att om vi ökar öveföringskapaciteten från norr får snarare de våra elpriser än vi får vad de betalar nu.

   Radera
 4. Gaspriserna i Europa motsvarar nu 205 USD/fat, sett till energiinnehåll.
  oilprice.com/Energy/Gas-Prices/Gas-Prices-In-Europe-Are-Now-The-Equivalent-Of-205-Oil.html

  Frankrike hotar med att stänga av energitillförseln till UK och Jersey pga fiskerikonflikt.
  www.theguardian.com/world/2021/oct/05/france-uk-jersey-eu-energy-supply-fishing-row-channel

  Nu verkar en hel flock med svarta svanar komma flaxande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej då, det kommer gå kanon det här. Lyssna på Märta och Pelle B och somnar du bara om till Bonde söker fru...

   Radera
 5. I Kina misslyckades ännu en byggjätte, Fantasia, med obligationsbetalning igår. För några veckor sedan intygade ledningen att allt är tip-top - inga problem!

  Är elpriser med i KPI och isf är det bara att substituera påslagna värmeelement med en joggingtur på stället för inte bara få likvärdig utan förbättrad livskvalitet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett bolagsnamn i tiden...

   Radera
  2. Det är i.o.f KPIF som det styrs på nu. Jag undrar om vi inte kommer att se en glidning till HIKP istället som är en harmoniserad metod över EU men som av en händelse exkluderar kostnader för egnahems-kostnader (typ el, gas etc).

   ”Ett annat mått på inflation är det harmoniserade indexet för konsumentpriser, HIKP. Det är ett index för internationella jämförelser av inflationen (läs mer om HIKP via en av länkarna nedan). Även om det på kort sikt kan vara betydande skillnader mellan ökningstakterna i HIKP och KPIF så ligger de två måtten relativt nära varandra.”
   - https://www.riksbank.se/sv/penningpolitik/inflationsmalet/hur-mats-inflation/

   Radera
 6. Köp energiaktier så balanserar ni ut kostnader för energiinköpen.

  Då menar jag lönsam energi som gas, olja och kol, inte förlustaffärer som vindkraft etc.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då skall man nog köpa bra mycket. Ser ingen större positiv utveckling på mina MLP:er än iaf.

   Radera
  2. Är all in i Africa Oil. Man blir glad varje gång man tankar bilen eller läser om energikris.

   Radera
 7. FUCK - jag var lite trött och läste slarvigt "Ryssland har avfyrat gasvapnet"!

  Nyheterna på TV:n har aldrig åkt på så fort, nu har jag lugnat mig och torkat upp kaffet.

  SvaraRadera
 8. Ved, ved,ved. Kommer att elda som en tokig hela vintern och ösa ut CO2. Inte sätta på några luftvärmepumpar annat än i nödfall, och fortsätter jobba hemma 100%. Vilka kompletta idioter vi har som styrt detta land de senaste 10-15 åren. Vi kunde ha haft 12 kärnkraftverk igång fortfarande och ett guldläge. Detta har man spolat ner på toaletten till ingen nytta. Helt och hållet en självförvållad situation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tacka danskarna för två nedlagda kärnkraftverk, vi skulle vara snälla mot dem och gjorde som de sa och för deras krokodiltårar. Vad fick vi tillbaks? Stämning till EU om att vi måste inför elhandelszoner, extra surt när man bor i 4an.

   Radera
  2. Danskarna lade inte ner Barsebäck, det var Göran Person, med stöd av V, Mp och C. Sossarnas vanliga maktspel.

   Radera
  3. Men visst va det lustigt med timingen att danskarna drog oss till EU tinget bara några månader efter barsebäck stängdes ner?

   Radera
  4. "Barse" var alltför nära en storstad, Köpenhamn. Det går åt många jod-tabletter om det uppstår en allvarlig olycka med utsläpp av radioaktivt jod. Under normal drift släpps endast radioaktiva ädelgaser som krypton och xenon ut och även de filtreras numera med några ton av aktivt kol i fördröjningsbäddar mot de kortlivade isotoperna.

   Radera
  5. Ja men jag upprepar min kommentar ovan, tajmingen av danskarna va fantastisk att dra Sverige till EU tinget. Vad det gäller jodtabletter skiter danskarna fullständigt i det, såvida de inte kan tjäna pengar på det.

   Radera
 9. Tyskland har lagt ner ungefär 100TWh kärnkraft, de använder runtr 50 TWh gas, 80 TWh brunkol och 50TWh stenkol.
  Tänk vad bra för miljön och ekonomin om de behållit kärnkraften. Kunnat ta bort kolen (dyr den med) bättre miljö och dessutom minskat beroendet av gasen vilken då använts mer som spetslast än baslast.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Än värre är ju hur vi andra tvingas vara med och finansiera deras idioti genom den gemensamma elmarknaden.

   Radera
  2. Vi kompenserar ju med lika mycket idioti härhemma så det går jämnt upp.

   Radera
 10. Att kraftförsörjning har politiserats är nog en av de sämre saker som hänt vårt land och egentligen hela Europa och i slutändan hela världen via klimatpåverkan.
  Det går inte att blunda för att den kärnkraft som är i drift idag har risker, frågan man får ställa sig är hur man ska vikta dessa mot den klimatpåverkan och samhällspåverkan ersättningen till dessa kraftverk har.

  Någonstans håller jag med Greta (ja den Greta) om att världens ledare snackar mycket och klappar varandra på ryggarna över hur bra avtal de lyckas sluta fast egentligen avtalen redan är för dåliga i sin ursprungsform. Efterlevnaden (eller måluppfyllnaden) är dessutom också låg.

  Nu blev det mest raljerande men frustrationen är påtaglig när egentligen vilken halvseriös analys som helst på kort stund skulle kunna berätta att nedstängning av baskraft (kärnkraft) som ersätts med intermittent kraft får effekten av svajigt elpris. Huruvida utsläppen (på årsbasis) faktiskt ökar eller minskar av vindkraft har jag dock inte koll på? Att den ökar stundtals är givet, men överlag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja syftet är att ju absolut inte att införa hårdare övervakning av befolkningen, för att:"göra det också möjligt för unionsmedborgarna att förverkliga sin potential och främja social delaktighet. "   "(59)

   Energitjänster är grundläggande för att trygga unionsmedborgarnas välfärd. Tillräcklig uppvärmning, kylning och belysning samt energi för elapparater är grundläggande tjänster för att garantera en skälig levnadsstandard och människors hälsa. Tillgång till dessa energitjänster gör det också möjligt för unionsmedborgarna att förverkliga sin potential och främjar social delaktighet. Energifattiga hushåll har inte råd med dessa energitjänster på grund av en kombination av låga inkomster, höga energikostnader och dålig energieffektivitet i bostäderna. Medlemsstaterna bör samla in relevant information för att övervaka antalet energifattiga hushåll. Noggranna mätningar bör hjälpa medlemsstaterna att identifiera hushåll som är energifattiga för att sedan tillhandahålla riktat stöd. Kommissionen bör aktivt stödja genomförandet av bestämmelserna i detta direktiv om energifattigdom genom att underlätta utbytet av god praxis mellan medlemsstaterna."
   Källa: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SV/TXT/HTML/?uri=CELEX:32019L0944&from=EN

   P.S. Inte samma Stefan som ovan...

   Radera
 11. Nå, då bör vi väl nå politisk majoritet här i Sverige för att bygga ordentligt med ny baskraft så vi kan försörja våra grannländer oxå och se till att bli 'elshejker' då vi inte haft förutsättningar att bli rika på olja eller gas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi hade varit ”elshejker” idag om vi inte stängt alla reaktorer…

   Skönt klirr i statskassan som nu uteblir

   Radera
  2. Sverige exporterar mycket el till Finland. De äldsta reaktorerna där har redan 50 år på nacken och man måste bestämma sig för att riva dem eller uppgradera och fortsätta driva dem ännu längre. Kärnkraftverket i Lovisa har för närvarande drifttillstånd för Lovisa 1 fram till 2027 (=6 år till) och Lovisa 2 till 2030. TVO fick tillstånd att driva kraftverksenheterna på Olkiluoto till utgången av 2038.

   Radera
 12. Den "Gröna omställningen" eller "Gröna återstarten" kommer bli lika famös och gå till historien som västs motsvarighet till Kinas "Det stora språnget".

  SvaraRadera
 13. Herre jesus, vi har alltså blivit energiberoende av Ryssland av alla länder.

  Kul att miljörörelsen inte verkar ha något emot rysk gas 😀

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså "miljörörelsen" är sprungen ur "fredsrörelsen" vilken i sin tur skapades av ryssland för att underminera väst.
   Att lokala nyttiga idioterna angriper sin egen energiförsörjning har visat sig mer effektivt än vapenskrammel.
   Kul är inte ordet jag skulle beskriva det med.

   Radera
  2. +1 på Herr Larsons statement

   Radera
  3. Tyvärr är det nog så som Larson skriver. Efter kalla kriget försvann all form av vaksamhet och det här vapnet har fått verka helt utan motstånd.

   Radera
  4. Visst är det så 😀

   Samma i hela europa. Elproduktionen utslagen och cementbrist.

   Hur vi inte kan hantera detta som ett lågintensivt krig är för mig ett mysterium

   Radera
  5. Frågan är vad ryssland tar sig för nu när EU är beroende av gasen. Blir det en kall vinter kan man troligen i alla fall annektera Belarus utan större protester.

   Radera
 14. Tänk om kärnkraften gått för högtryck och vi kunnat sälja el till dessa fantasipriser.

  Härligt tillskott till statsfinanserna, gratis pengar.

  Nu är vi istället beorende av Rysk gas och polsk fulel.

  Det som förvånar mig mest är att våra folkvalda tillåtit detta.

  Demokrati i all ära men om tex. 51% röstar om att övriga 49% skall skjutas med nackskott så behöver ju inte dessa 49% acceptera det 😀

  SvaraRadera
 15. Intressant att Vestas riktkurs sänkts idag då... Och kursen faller. Tycka vad man vill men känns som en lågoddsare att det kommer öka utbyggnaden i Europa ännu mer... 😂

  SvaraRadera
 16. Varför skall Sverige tvingas till att bli EU:s klimatsamvete?
  Man skövlar landskapen med vindkraftsutbyggnad, som inte behövs för Sveriges elförsörjning och som inte genererar något mervärden för landet.
  Samtidigt vill EU, att den svenska skogen inte skall avverkas, för att kunna kompensera för gas och koleldarnas CO2 utsläpp.
  Allt för att EU:s gemensamma CO2 utsläpp skall minska, samtidigt som ffa. Tyskland skall kunna fortsätta bränna gas och kol.
  Inse att EU r*v*****ar oss fullständigt.

  SvaraRadera
 17. Motiveringen till SE4 sägs vara att öka incitamenten till elproduktion i södra Sverige. Men var det snarare effektiv lobbyverksamhet från EON för att utöka sin marknad på kontinenten och garantera höga elpriser?

  SvaraRadera
 18. Motiveringen till SE4 sägs vara att öka incitamenten till elproduktion i södra Sverige. Men var det snarare effektiv lobbyverksamhet från EON för att utöka sin marknad på kontinenten och garantera höga elpriser?

  SvaraRadera
 19. Motiveringen till SE4 sägs vara att öka incitamenten till elproduktion i södra Sverige. Men var det snarare effektiv lobbyverksamhet från EON för att utöka sin marknad på kontinenten och garantera höga elpriser?

  SvaraRadera
 20. Hur stor är chansen, eller snarare risken eftersom det blir svårare att öppna kranarna, att exportminskningen beror på covid, despotisk statsledning som har fumlat driften och att för många och viktiga ryssar inte får frysa?

  SvaraRadera
 21. Puhh.. skönt med rejält välfyllt ved förråd och en renoverad kamin(Vermont Casting Defaint Encore)
  Har värmt huset i många år på den kalla årstiden.

  SvaraRadera
 22. 354 öre imorgon bitti... Får koka kaffe och rosta mackan på kl 04 då det är 98 öre...

  SvaraRadera
 23. Jag har just nu 20 C inomhus-temperatur, som under vintern brukar närma sig 15 C.
  Det är känt att brunt fett aktiveras av kyla. Holländska forskare placerade under ett experiment frivilliga unga män, en del normalviktiga, andra överviktiga. Hos de 24 deltagarna kunde forskarna konstatera att hos alla utom en aktiverades de bruna fettcellerna när miljön var sval, 16 grader. När temperaturen höjdes till 22 grader upphörde aktiviteten. De kunde också iaktta att det bruna fettet hos de överviktiga var mindre aktivt.

  SvaraRadera
 24. Om vi bundit ihop oss I EU med ett gemensamt elnät och Tyskland i talibangrön anda avvecklar sin fossilfria kärnkraft så får man väl räkna med skenande prisbilder eller?

  SvaraRadera