Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2021-10-28 15:28

Regeringen föreslår att ljuddämpare blir licensfria - likställs med ammunition

Regeringen beslutade idag att lägga fram en proposition om att göra ljuddämpare til jakt- och målskyttevapen licensfria, i enlighet med oppositionens vilja. Ljuddämpare kommer likställas med ammunition och alltså bara få säljas till den som har licens på berörd kaliber.
Bloggaren på rådjursjakt. Utan ljuddämpare.
Beslutet är efterfrågat och efterlängtat och kommer minska störningar för allmänheten och hörselskador för jägare, målskyttar och skjutbanepersonal (som förstås har hörselskydd, men allt bidrar). Idag har man behövt söka licens för ljuddämparna, vilket belastat polisen med onödig administration och samhället med kostnader.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) säger:
"Ändringen innebär en minskad administration för legala vapeninnehavare som vill ha en ljuddämpare. Det finns skäl att inte längre jämställa ljuddämpare med skjutvapen i vapenlagen. Ljuddämpare är inte en så kallad vital del eftersom den inte är nödvändig för vapnets funktion, utan påverkar endast dess praktiska användbarhet."

Lagändringen föreslås börja gälla vid jaktårets början 1:a juli 2022, och blir perfekt tajmat valfläsk för 300 000 svenska jägare. Kort sagt kommer det gå snabbare att få igenom en lagändring än vad licensansökningar kan ta i olika delar av landet.

Det blir alltså inte fritt för innehavare av illegala vapen att köpa ljuddämpare,e ftersom man måste ha en relevant vapenlicens. Däremot kommer det således riskera bli vapenbrott om dödsbon inte omgående gör sig av med ljuddämparna, vilket inte nödvändigtvis dödsbona har koll på. Det gällde å andra sidan även innan pga licenskravet på ljuddämpare.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

21 kommentarer:

 1. Kommer du att skaffa en till kommentarsfältet?

  SvaraRadera
 2. Jamen det var väl på tiden! Är det iofs inte så att detta redan var klubbat i riksdagen men att regeringen så att säga "bordlagt" frågan?

  Hur eller hur, jag glädjs med Damberg som äntligen verkar ha kommit på att en ljuddämpare inte är vital del på ett vapen och därmed inte krävs för vapnets funktion. Det kan tyckas vara ett litet steg men för Damberg så är det förmodligen den största kompetensutvecklande upplevelsen sista 3 åren.

  För övrigt, det är ju inte precis så att vapnet säger "pfuff" med ljuddämpare på om man nu inte skjuter subsonic ammunition vilket har absolut inget syfte inom normal jakt alls.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, särskilt inte riktning framåt. Det skonar öronen lite för skytten och lite åt sidorna.

   Radera
  2. Minskar således eventuell skotträdsla på skjutbana eller i fält och ger således bättre skytte.

   Radera
  3. Och tar bort lite av rekylen, men framför allt så är det snällare för hundarna. Speciellt i eftersökssituationer där det ofta blir skott nära hunden när den ställt viltet.

   Radera
  4. Ja det är väl för att minska rekylen de flesta köper dämpare. Men som sagts ovan. Det smäller nästan lika högt med dämpare som utan.

   Radera
  5. Nej det är stor skillnad, dock ifrån sjukt jävla högt till jävligt högt. En bra dämpare dämpar ju 30+ db, men en .308 ligger ju fortfarande runt 130 db.

   Radera
  6. Ajaj, då blir det snart krav på ljuddämpare på banorna. Hur ska jag lösa det med min trotjänare SHR970 med inbyggd mynningsbroms i pipan. Få en ny pipa gjord? Får börja spara redan nu ;)

   Radera
 3. Åh, regeringen ger efter för riksdagsmajoriteten. Det är man inte bortskämd med i vår demokrati...

  SvaraRadera
 4. Äntligen! Har ju snurrat några varv det här förslaget.

  SvaraRadera
 5. Gäller det alla kalibrar? Vad jag vet har 22 inte fått utrustas med dämpare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gissningsvis gäller det klass 1 och 2 där man tidigare "bara" behövt ansöka om licens. Klass 3 och 4 har väl varit specialtillstånd för dämpare och behovsprövat vilket jag iofs kan förstå, det är inte så roligt för polisen att komma till ett ställe där någon skjuter en dämpad 22lr med subsonic i ansiktet på dom och där det är näst intill omöjligt att höra skotten.

   Men har du ett faktiskt och bevisbart behov så är det inga problem att få en dämpare till klass 4, jag hade det under en period.

   Radera
 6. Utmärkt. Då är det förhoppningsvis 5 årslicensen som tas bort härnäst då det, om jag uppfattat det hela rätt, finns en majoritet för slopandet av denna helt tandlösa åtgärd mot ett ickeproblem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt. Sanslöst att man ska behöva svamla vart 5:e år.

   Radera
 7. Det här har det viskats om ett år nu, skönt att det blev verklighet. Sen är frågan vem den okunniga är som lagt licens på dämpare i första hand. Inte direkt att valfri gängmedlem skruvar på en 308 dämpare på sin glock och leker hitman, utan jaktgeväret är det en bit metall och det låter inte alls som i filmerna. Man har tidigare inte förstått alls hur jägare velat skydda sina hundars hörsel, bespara sin egen hörsel m.m. Kan tilläggas att om man skjuter utan dämpare behövs ofta kåpor och pluggar för att undvika hörselskador med vissa kalibrar. En .308 har vad jag läst större tryck än en 7,62 Nato trots den nästintill identiska utformningen, säger väl litegrann om kraften i ett jaktvapen.

  Har det blivit mat i frysen Lars?

  SvaraRadera
 8. Bra att regeringen tar krafttag för viktiga saker som ljuddämpare för vapen. Som oinvigd kan man tycka att normala öronskydd torde lösa problemet, Peltor verkar ha produkter som löser det hela.

  Men som sagt, bra att regeringen tar sitt jobb på allvar och ser till majoritetens önskemål. Jag kan i framtiden se skattelättnader för ljuddämpare, för jakt, men inte för gänguppgörelser.

  Tycker dock att gängskjutningar bör få en egen arena där de kan skjuta på varandra utan ljuddämpare. Vill ett gäng utmana ett annat gäng så borde de få göra det under ordnade former. Ungefär som soft air guns arenas.

  Vi är trots allt en demokrati, och om subgrupperingar vill döda varandra borde de få göra det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Torde göra rätt bra TV. Något som skulle engagera folket.

   Radera
 9. Gillar bilden med en jägare utan "grön" kostym. Bäste jägaren i vårt lag kommer i overall med Lantmannenlogga.
  Han hörs aldrig i radion utom när han skjutit. Kan det vara därför han är bäst?

  SvaraRadera
 10. Jag har en Remington 700 Mountain i 30-06. Används bara sporadiskt numera för skyddsjakt på grågås. Har inte koll på detta med ljuddämpare, hur monteras den? Måste man lämna in bössan till vapensmed? Vad kostar dämpare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om din pipa inte är gängad fram, dvs har gängor frästa för att kunna skruva på en dämpare, så då måste du lämna den till en vapensmed. Kostar 1200-1500:- lite beroende på var du lämnar den och då blir det ett kvalitetsjobb.

   Radera
 11. Bra!?
  Ibland lyckas någon.
  Jag älskar att få mina fördomar motbevisade.
  (Nä,nä,nä. Rösta kommer jag ändå inte att göra)

  SvaraRadera